Dodaj do ulubionych

SZA to potrafi

01.03.13, 00:10
Zastanawia mnie w jaki sposób amerykańscy naukowcy badają przewodnictwo elektronowe wnętrza (i to głębokiego) Ziemi.
Pomiar przewodnictwa np. dielektryków nie jest trywialny nawet w warunkach laboratoryjnych.
A Ci sięgnęli jądra.
odkrywcy.pl/kat,111408,title,Piata-sila-natury-ukryta-w-jadrze-Ziemi,wid,15372033,wiadomosc.html?smg4sticaid=610261
Obserwuj wątek
    • taziuta Re: SZA to potrafi 01.03.13, 06:37
      hummer napisał:

> /.../
      > Pomiar przewodnictwa np. dielektryków nie jest trywialny nawet w warunkach labo
      > ratoryjnych.
      > A Ci sięgnęli jądra.

Widzisz, Amerykanie wszystko potrafią! smile
    • humbak Re: SZA to potrafi 01.03.13, 07:25
      Zobacz tu:
      www.pnas.org/content/109/11/4070.full
      i tu:
      www.nature.com/nature/journal/v485/n7398/abs/nature11031.html
      Nature oczywiście daje tylko fragment. Za pełny artykuł cza płacić.
      • hummer Re: SZA to potrafi 01.03.13, 09:25
        humbak napisał:

> Zobacz tu:
        > www.pnas.org/content/109/11/4070.full
        > i tu:
        > www.nature.com/nature/journal/v485/n7398/abs/nature11031.html
        > Nature oczywiście daje tylko fragment. Za pełny artykuł cza płacić.

Mowa o warunkach panujących na zewnątrz jądra. Czy pomiar laboratoryjny mikro oddaje nieosiągalny pomiar makro? Ruscy wwiercili się w skorupę na 16 km. I to jest max dla człowieka. Reszta to gdybanie.

Oceanów nie jesteśmy w stanie zbadać, a co dopiero tego co jest np 1000 km pod ziemią.
        Widać Amerykańce lepsze smile
        • humbak Re: SZA to potrafi 01.03.13, 10:33
          Ja tu z Tobą nie podyskutuje. Brak mi kwalifikacji. Trzeba by jakiego geofizyka dorwać. Jak dla mnie bardziej zadziwiające jest że potrafili stwierdzić iż jakieś tam ciało niebieskie (nie pamiętam jakie) jest de facto gigantycznym diamentem.
          • hummer Re: SZA to potrafi 01.03.13, 10:52
            humbak napisał:

> Ja tu z Tobą nie podyskutuje. Brak mi kwalifikacji. Trzeba by jakiego geofizyka
            > dorwać. Jak dla mnie bardziej zadziwiające jest że potrafili stwierdzić iż jak
            > ieś tam ciało niebieskie (nie pamiętam jakie) jest de facto gigantycznym diamen
            > tem.

To jest prosto stwierdzić analizując światło odbite. Czyli swojego rodzaju widmo.

Ale w to, że chłopcy donoszą o oddziaływaniach dalekiego zasięgu pod olbrzymimi ciśnieniami i temperaturami, mając próbkę mikro, to nie uwierzę.
            • humbak Re: SZA to potrafi 01.03.13, 10:55
              Szczerze wątpię by ten kryształ był pozbawiony osadów. Zresztą chyba nawet artykuł o tym mówił, choć głowy nie dam. Za cholerą nie pamiętam gdzie to czytałem.
              • taziuta Re: SZA to potrafi 01.03.13, 18:04
                humbak napisał:

> /.../ Za cholerą nie pamiętam gdzie to czytałem.

A ja pamiętam - tutaj:
                forum.gazeta.pl/forum/w,89824,142883128,142888961,Re_SZA_to_potrafi.html
                smile
                • humbak Re: SZA to potrafi 01.03.13, 18:06
                  ha... ha... ha... wink
              • hummer Re: SZA to potrafi 01.03.13, 18:14
                A kto mówi o monokrysztale?
                Diamenty do powstania potrzebują dziwnych warunków. Dziwna to forma węgla.
                • humbak Re: SZA to potrafi 01.03.13, 18:23
                  Ja nie pisałem o monokrysztale, a tego szczegółu nie pamiętam.
                  • hummer Re: SZA to potrafi 01.03.13, 19:41
                    humbak napisał:

> Ja nie pisałem o monokrysztale, a tego szczegółu nie pamiętam.

Taziuta Ci przypomni smile
                    • humbak Re: SZA to potrafi 01.03.13, 19:45
                      Napisałem kryształ, nie monokryształ.
                      • hummer Re: SZA to potrafi 01.03.13, 21:00
                        humbak napisał:

> Napisałem kryształ, nie monokryształ.

To jedno i to samo smile Różnica jest w większej objętości.
                        • humbak Re: SZA to potrafi 01.03.13, 21:10
                          Może być jeszcze polikryształ. Jak już jednak pisałem, nie pamiętam szczegółów.
                          • hummer Re: SZA to potrafi 01.03.13, 23:39
                            humbak napisał:

> Może być jeszcze polikryształ. Jak już jednak pisałem, nie pamiętam szczegółów.

SZA nie lubi defektów. U nich wszystko doskonałe.
                            • taziuta Re: SZA to potrafi 02.03.13, 06:41
                              hummer napisał:

> SZA nie lubi defektów. U nich wszystko doskonałe.

Szczególnie dobrze im wychodzi indoktrynacja ludności. USA, USA uber alles! wink
                              • humbak Re: SZA to potrafi 02.03.13, 09:41
                                Ciekawym jak Ty stworzyłbyś tożsamość narodową zlepka imigrantów z całego świata.
                                • hummer Re: SZA to potrafi 03.03.13, 03:04
                                  humbak napisał:

> Ciekawym jak Ty stworzyłbyś tożsamość narodową zlepka imigrantów z całego świat
                                  > a.

Mieli rdzennych ale wyrżnęli w dziękczynieniu.
                                  • taziuta Re: SZA to potrafi 03.03.13, 07:21
                                    hummer napisał:

> Mieli rdzennych ale wyrżnęli w dziękczynieniu.

Od zawsze mieli negatywny stosunek do czerwonych. wink
                                    • humbak Re: SZA to potrafi 03.03.13, 09:08
                                      Kurde... dobresmile
                                  • humbak Re: SZA to potrafi 03.03.13, 09:08
                                    Ano, nie da się ukryć że to jedna z czarniejszych kart historii białej rasy. Zaskakujące jak skutecznie udaje im się to wyciszać.
                                • taziuta Re: SZA to potrafi 03.03.13, 07:23
                                  humbak napisał:

> Ciekawym jak Ty stworzyłbyś tożsamość narodową zlepka imigrantów z całego świata.

Nie wiem. Pewnie dałbym ciała. Ale ichnia zarozumiałość i arogancja są wqurwiające.
                                  • humbak Re: SZA to potrafi 03.03.13, 09:10
                                    Zgadzam się, ale z ust Europejskich polityków wychodzą nieraz podobnie wk..ce objawy przerostu ego. Zwłaszcza frącuskich.
                                    • hummer Re: SZA to potrafi 03.03.13, 15:08
                                      humbak napisał:

> Zgadzam się, ale z ust Europejskich polityków wychodzą nieraz podobnie wk..ce o
                                      > bjawy przerostu ego. Zwłaszcza frącuskich.

Kultura białego człowieka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka