26.01.14, 23:14
Zachęcony ponadczasowością wątku o e-czytnikach, postanowiłem założyć wątek o smartfonach. Uprzejmie proszę o wpisywanie tu Waszych opinii o tym, z czym udało się Wam ostatnio zapoznać, najchętniej o nowościach. O tym, co Wam się spodobało, a czego byście nie polecali.

Zacznę sam, od opisu Samsunga Galaxy Grand Duo. Jak sama nazwa wskazuje, mieści toto 2 karty sim. Poza tym ma 5" ekran i androida, dla którego zdecydowałem się na rezygnację z iPhone 4S, który nie potrafił pisać swypem. No i dzięki temu samsungowi poznałem wiele aplikacji, które miałem już wcześniej w iPhonie, ale albo ja byłem za głupi, albo iPhone, bo jakoś ich nie odkryłem. Innymi słowy, wg mnie android rzeczywiście jest lepszy od OS'a. smile

Duży wyświetlacz jest b. wygodny, przydaje się do przeglądania stron internetowych, a i czytanie e-booków jest niewiele mniej wygodne niż na czytniku. Robi też całkiem przyzwoite zdjęcia /patrz poniżej/. A poza tym, smartfon jak każden inny. smile

https://taziuta.blox.pl/resource/Burasek_plus_ptasi_trojnog.jpg
Obserwuj wątek
    • hummer Re: Smartfony 27.01.14, 01:01
      Orientacja obrazu: 1
      Data i czas modyfikacji pliku: 2014:01:25 09:16:54
      Wykonano za pomocą urządzenia: SAMSUNG
      Model urządzenia: GT-I9082
      Oprogramowanie: I9082XXAMC7
      Czas ekspozycji: 0.001663
      Wartość przysłony: 2.6484
      Program ekspozycji: 3
      Czułość ISO: 80
      Czas otwarcia migawki: 9.232
      Przysłona: 2.8102
      Jasność: 2.54
      Korekta ekspozycji: 0
      Jasność obiektywu: 2.8102
      Tryb pomiaru: 2
      Lampa błyskowa: 13
      Ogniskowa: 3.9687
      Tryb ekspozycji: 0
      Balans bieli: 0
      Powiększenie cyfrowe: 1
      Typ ujęcia: 0
      Nasycenie: 0
      Ostrość: 0
      • taziuta Re: Smartfony 27.01.14, 07:20
        hummer napisał:

I tylko tyle udało Ci się wyciągnąć z tego zdjęcia? A kotka Buraska nie zauważyłeś? suspicious

/.../
        > Orientacja obrazu: 1
        > Model urządzenia: GT-I9082
        > Oprogramowanie: I9082XXAMC7
        > Czas ekspozycji: 0.001663
        > Wartość przysłony: 2.6484
        > Program ekspozycji: 3
        /.../
    • humbak Re: Smartfony 27.01.14, 14:05
      Cusz... ja raczej się zastanawiam nad nabyciem czegoś takiego:
      www.evolveo.eu/pl/strongphone-wifi
      Ucieszył bym się jakby nie miał aparatu.
      • taziuta Re: Smartfony 27.01.14, 15:48
        Szykujesz się wojnę?
        • humbak Re: Smartfony 27.01.14, 16:59
          Naoglądałem się filmów katastrfoicznych wicie, rozumicie.
    • instant.crush Re: Smartfony 27.01.14, 17:04
      Przed zmianą mojej wysłużonej, ukochanej i mało użytecznej w dobie internetu Nokii E50(jedyny godny następca kultowej Nokii 6310) miałem dylemat. Z miejsca odpadło wszystko co z androidem. Pozostały Iphony i telefony z Windowsem. Miotałem się między Iphonem i Lumią, ale stwierdziłem, że mam ważniejsze wydatki niż iphone, więc stanęło na najtańszej Nokii z windowsem 8. No więc nabyłem za niecałe 900kr Lumię 520 i jestem zadowolony. Plastik, ale ma ekran 4,3 cala i o to chodzi.
      Jeśli będę zmieniał na droższy, to tylko na iphona, bo to jedyny dobrze wykonany telefon, który nie jest wielkości krowy. Dla mnie duże telefony mijają się z celem. Musi być taki, który dobrze leży w ręce i da się obsługiwać jedną ręką. Niestety u wszystkich producentów tele, oprócz apla, jest ten sam problem - im wyższa półka i lepsza jakość, tym jednocześnie większa krowa.
      • instant.crush Re: Smartfony 27.01.14, 17:11
        A, i jeszcze N8 na pokładzie. Mało użyteczny, bo na symbianie, więc służy jako polski numer. Świetnie się sprawdza jako odtwarzacz muzyki, no i ma optykę Carla Zeissa, więc robi bardzo dobre fotki. No i jest metalowy.
      • taziuta Re: Smartfony 30.01.14, 20:48
        instant.crush napisał:

> /.../ Z miejsca od padło wszystko co z androidem.

A co masz do androida? suspicious

/.../
        > Jeśli będę zmieniał na droższy, to tylko na iphona, bo to jedyny dobrze wykonany telefon,
        > który nie jest wielkości krowy. Dla mnie duże telefony mijają się z celem. Musi być taki, który
        > dobrze leży w ręce i da się obsługiwać jedną ręką.

Moja 'krowa' Samsung Grand da się obsługiwać jedną ręką. A poza tym ma szereg (działających) aplikacji, których iPhone jeszcze nie ma - swype, bt reader, itp.
        • instant.crush Re: Smartfony 31.01.14, 16:18
          taziuta napisał:

> A co masz do androida? suspicious

Jakoś nie zachęca mnie system, który google jest w stanie wepchnąć do każdego badziewia bez względu na to, czy na danym sprzęcie będzie dobrze chodzić. Microsoft na przykład prowadzi taką politykę, że, jeśli jakiś producent telefonów chce mieć w swoich modelach Windowsa, to Microsoft wysyła specyfikację techniczną, jaką telefon musi spełniać. Dzięki temu masz gwarancję, że system będzie działał płynnie.
          Poza tym google nie jest firmą, którą będę kiedykolwiek w jakikolwiek sposób wspierał.

> Moja 'krowa' Samsung Grand da się obsługiwać jedną ręką.

A z czego jest zrobiony? Zakładam, że plastik?
          Szczerze mówiąc, to jedyny telefon, jaki byłbym gotów kupić z androidem to HTC ONE, gdyby był mniejszy. Jest wersja mini, ale nie przyglądałem się, czy ma taką samą jakość jak duża wersja.

> A poza tym ma szereg (
          > działających) aplikacji, których iPhone jeszcze nie ma - swype, bt reader, itp.

Mnie tego typu aplikacje nie interesują. Zależy mi na Viberze i aplikacjach przydatnych tu, gdzie mieszkam. A, że tu, gdzie mieszkam, rządzi iphone i jest to chyba najbardziej popularny telefon, który mają i dzieci, i emeryci, to i wszystko jest pod iphona robione. Nawet wchodząc do jakiegokolwiek sklepu, to dodatki do telefonów znajdziesz w zasadzie tylko do Iphone'a i Galaxy.
      • mariner4 Ktoś dobrze okreśłił iPhona 31.01.14, 12:39
        Właściciel jest w pięknym ogrodzie ogrodzonym wysokim murem.
        Ja wolę androida ze względu na otwartość systemu. Poza tym o ile dobrze wiem, w iPhone nie można wymienić baterii. Nawet ładowarka jest inna.
        M.
        • instant.crush Re: Ktoś dobrze okreśłił iPhona 31.01.14, 16:24
          mariner4 napisał:

> Właściciel jest w pięknym ogrodzie ogrodzonym wysokim murem.
          > Ja wolę androida ze względu na otwartość systemu. Poza tym o ile dobrze wiem, w
          > iPhone nie można wymienić baterii. Nawet ładowarka jest inna.
          > M.

Są filmiki na YouTubie, gdzie pokazują, jak wymienić baterię. Poza tym iphone'a i tak należałoby zmieniać co każdy numer, który wchodzi, bo strasznie muli na nowym sofcie przy starszych wersjach. Więc żywotność baterii nie jest problemem. Telefonu nie kupuje się jak samochodu, na wiele lat. A co do ładowarki i tego, czy jest to problem, to kwestia popularności systemu w danym miejscu. Poza tym UE ma w planach wymuszenie jednakowych ładowarek do wszystkich telefonów, więc szykuje się batalia między UE a Apple.
          • mariner4 Mnie nie zależy na najnowszym sofcie 01.02.14, 13:22
            Dostałem s2 z 4.1 i mi starcza. Internet mam. W domu z WiFi. Abonament ryczałtowy z 3.5 GB danych. Gadam z USA. Kanadą przez Freeconet za 3 gr/min via WiFi. Odbieram maile. Naviexspert hula. Poza domem robi do lapka za router. I trzeba mi więcej trzeba? Musi być rzeczywiście nowa jakość, żebym chciał zmienić. iCośtam nie lubię za politykę firmy. Bojkotuje.
            M.
    • mariner4 Zatrzymałem się na etapie s2 30.01.14, 14:15
      I chyba tak będzie póki będę mógł się obejść bez LTE
      Różnica funkcjonalności nie usprawiedliwia różnicy ceny.
      M.
      • taziuta Re: Zatrzymałem się na etapie s2 30.01.14, 20:43
        mariner4 napisał:

> I chyba tak będzie póki będę mógł się obejść bez LTE
        > Różnica funkcjonalności nie usprawiedliwia różnicy ceny.
        > M.

Ja się zatrzymałem na Samsung Grand Duo. O mało co nie zdecydowałem się na Galaxy s4 duo, ale syn powiedział żebym się puknął w głowę. 3 tys., vs 1 tys., a funkcjonalności praktycznie takie same. smile
        • mariner4 Syn ma racje 31.01.14, 12:34
          Kiedy pojawił się s3 kupowałem s2 nie uwiązany do operatora. Różnica ceny 1000 PLN. Doszedłem do wniosku, że te parę bajerów xtra nie są tego warte.
          Zawsze tak robię. Kupuję tylko nową jakość, a nie modny gadżet.
          S2 nawet broni się przed s4.
          Duo to rozumiem 2 karty SIM? No tak w tym zawodzie to przydatne.
          M.
    • instant.crush Re: Smartfony 31.01.14, 16:36
      Dzisiaj czasy się zmieniły i jest trochę inaczej niż jeszcze kilka lat temu. Dzisiaj w zasadzie w pierwszej kolejności wybiera się system operacyjny, a dopiero potem model telefonu.
      • taziuta Re: Smartfony 31.01.14, 19:18
        instant.crush napisał:

> Dzisiaj czasy się zmieniły i jest trochę inaczej niż jeszcze kilka lat temu. Dzisiaj w zasadzie w
        > pierwszej kolejności wybiera się system operacyjny, a dopiero potem model telefonu.

Ano prawda. Podobały mi się aplikacje na androida więc iphona dałem mamie i 'przesiadłem' się na samsunga. smile
        • mariner4 A iMadło? 01.02.14, 13:02
          Nie lepsze?
          M.
          • taziuta iMadło? 03.02.14, 01:31
            mariner4 napisał:

> Nie lepsze?
            > M.

A co to jest iMadło?
            • mariner4 Jest to po prostu imadło 03.02.14, 13:05
              wykonane przez Apple, czyli iMadło.
              Był taki mem. Nie pamiętam już gdzie.
              M.
              • humbak Re: Jest to po prostu imadło 03.02.14, 13:19
                Był też zbliżony skecz. Nie do końca już świeży.
                www.youtube.com/watch?v=fCvqCbY3fyI
                • mariner4 Było lepsze, ale 03.02.14, 14:12
                  git.pl/resource/9437/
                  M.
    • ojciec.24.h Re: Smartfony 01.02.17, 21:07
      Ja mam Vertisa 4012 i równie dobre zdjęcia robi a jak byliśmy nad naszym morzem to jeszscze lepsze wyszły wink
      www.overmax.eu/product/vertis-4012-you/
    • monitek88 Re: Smartfony 24.02.17, 14:53
      ja mam X Pro, naprawdę fajny telefon, ja jestem zadowolony z jego kupna
    • lucyy3 Re: Smartfony 27.05.17, 11:28
      ja mam akurat Samsunga Galaxy Grande Prime i jestem z niego bardzo zadowolona.
      • inocom Re: Smartfony 31.05.17, 01:05
        lucyy3 napisał(a):

> ja mam akurat Samsunga Galaxy Grande Prime i jestem z niego bardzo zadowolona.

A ja nie mam smartfona i też jestem zadowolony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka