Gość: agent IP: 78.129.58.* 25.07.10, 18:45 Czy ktos z was zna moze z doswiadczenia swojego badz znajomych i moze mi zlokalizowac firmy (podac jakis kontakt do HR) o charakterze call center w Brukseli luz tuz obok? mERCI! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tojawiem Re: praca w call center w brukseli IP: *.fbx.proxad.net 26.07.10, 09:57 chyba pomyliles fora call center nic wspolnego z instytucjami napewno tu mozna znalesc www.google.be/ a NIE na PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: praca w call center w brukseli IP: 91.194.202.* 26.07.10, 10:46 1/musisz znac min perfekt angielski+ tutejszy jezyk,najlepiej oba 2/czesto call centre najpierw zatrudniaja (a najczesciej tylko)przez interim np www.unique.be/444/Call-Team.html 3/skoro szukasz takiej pracy to latwo znalezc przez google namiary 4/jeden z najwiekszych i miedzynarodowych call center jest w Diegem www.sitel.com/index.php?p=Locations&id=45 5/jest jeszcze spory call center (zajmuje sie min rezerwacja biletow i hoteli)na Evere.Wiem,ze tam pracuja Polki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent Re: praca w call center w brukseli IP: *.128-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.07.10, 17:35 Anbxl, dzieki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: praca w call center w brukseli IP: *.access.telenet.be 26.07.10, 18:04 nie ma za co,jezeli chcesz to moge spytac znajomego o namiary na call center ktory obsluguje instytucje (nie jestem pewna,ale to chyba chodzi o info nt)Tam przyjmuja ludzi z pl/en?A HR znajduje sie w Leuven LN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onomatopoeia Re: praca w call center w brukseli IP: *.adsl.wanadoo.nl 27.07.10, 20:45 Hej anbxl, Wlasnie przeszukuje internet w nadzieji, ze znajde jakas oferte pracy dla siebie. Wspomniales o call center gdzie wystarczy en/pl. Ja jestem w Amsterdamie i szukam pracy, ale w brukseli mam rowniez rodzine i gdybys mogl podac mi namiary to tez sprobowalabym do tej agencji. Znam rowniez niemiecki. Z gory dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: praca w call center w brukseli IP: *.access.telenet.be 27.07.10, 21:14 znam troche NL i jezeli masz mozliwosc pracy tam- tam duzo latwiej o prace Polakom jak w Belgii,lepsze zycie (lepsze dodatki,mozliwosci socjalne,wyzsze zarobki,inna mentalnosc)i nie jestes na rezerwowej liscie epso to szukaj pracy w A'damie i okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: praca w call center w brukseli IP: *.MIT.EDU 28.07.10, 11:55 czy duzo lawiej tam o prace Polakom... znajac swoje kilkuletnie doswiadczenie tu i tam powiem ze jest bardzo podobnie jezeli chodzi o lepsze zycie to takze moglbym polemizowac na ten temat dodatki sa na poziomie podobnym jak w Belgii zarobki w Belgii sa wyzsze niz w Holandii no mentalnosc inna :) zalezy co kto lubi, Belgowie sa bardziej "swojscy", a Holendrzy, mili, nie mili, do konca nie wiadomo co mysla i o co mi chodzi, chociaz oni doskonale wiedza, takie usmieszki na buzi maja a knuja swoje jeden plus NL: lepiej sie zyje jezeli chodzi o organizacje zycia, infrastruktura!!! o jakiej Belgia moze jedynie pomarzyc, w Nl jak łataja dziure na drodze to po jednej nocy zrobione a tutaj rozkopane przez tygodnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl NLvel B IP: 91.194.202.* 28.07.10, 12:09 Najwidoczniej mamy rozne doswiadczenia....Pewnie,ze w instytucjach UE placa lepiej jak w sektorze prywatnym i panstwowym.Jezeli chodzi o te 2 sektory to w NL zarobki sa wyzsze jak w Belgii Nie chce mi sie wyszukiwac nt dodatkow np rodzinnych na dzieci,ale wiem,ze w NL sa wyzsze.Myslac przyszlosciowo-podstawowa emerytura (oczywiscie w sektorze prywatnym i panstwowym) w NL jest duzo wyzsza jak w Belgii.Roczne podatki nizsze jak w Belgii (tu ktos musi utrzymac te wszystkie rzady i ministerstwa)Tam to norma domek spoldzielczy (nie mylic z socjalem) dla rodziny,gdzie czynsz jest atrakcyjny szczzegolnie jak posiada sie potomstwo.W Belgii nie ma takiej mozliwosci,sa obskurne socjalne mieszkania czesto przyznawane po znajomosci,albo po wieloletnim oczekiwaniu,ktore wcale nie sa takie tanie....To tylko kilka powodow dlaczego uwazam,ze NL jest lepsza do zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: NLvel B IP: *.pxssc.com 28.07.10, 12:34 jak ma sie dzieci w NL to oczekiwanie na szkole lub zlobek badz przedszkole wynosi min 2-3 lata do zlobka to najlepiej zapisywac jeszcze przed urodzeniem... a i tak sa slabe szanse ze sie dostanie miejsce mieszkania socjalne, oczekiwanie min 3 lata, trzeba miec niskie zarobki, mieszkania raczej niskiego poziomu, a jak sie dostanie to jest sie otoczonym Arabami/Turkami mieszkania spoldzielcze: okolo 700 euro/miesiac, oczekiwanie 2-3 lata (zalezne od regionu), osobiscie uwazam ze lepiej wziasc kredyt (jak sie ma juz swoje oszczednosci), tutaj w Belgii tez mozna na wiosce pod Bruksela wynajac maly domek (podobny standard jak spoldzielcze w NL, szeregowki, stare mieszkania, przewaznie po starszych osobach co mieszkaly w nich nascie lat), za podobna cene dodatki na dziecko: Holandia 0 - 5 lat 194,99 (kwartalnie) 6 - 11 lat 236,77 (kwartalnie) 12 - 17 lat 278,55 (kwartalnie) belgia (wyplacane miesiecznie): 83,40 EUR na pierwsze dziecko; 154,33 EUR na drugie dziecko; 230,42 EUR na trzecie i kolejne dziecko; znajmomi na podobnych stanowiskach po studiach co ja maja w Nl 3000 a ja tutaj 5500, firma prywatna, miedzynarodowa, jak szukalem pracy w NL to wiecej na poczatke nie chcieli dac jak max 3300 (mowa o brutto oczywiscie) z emerytura nie wiem jak jest, a zapewne za pare lat bede chcial wrocic do Polski, wiec nie to jest dla mnie najwazniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onomatopoeia Re: NLvel B IP: *.adsl.wanadoo.nl 28.07.10, 18:50 Hej, bardzo dziékuje za rade anbxl, ja tez mialam nadzieje, ze cos znajde w Amsterdamie ale oprocz mieszkania w centrum, ktore zajmuje podczas nieobecnosci wlascicieli nic mi nie wychodzi. Obeszlam wszystkie agencje i nic. Kazdy oczekuje jezyka holenderskiego. Liczylam na agencje, ktore zajmuja sie rekrutacja "undutchtable", kazali sie zarejstrowac i cisza. Na liscie rezerwowej nie jestem, ale mam cicha nadzieje, ze moze sie dostane. Bralam udzial w egzaminie preselekcyjnym CAST i zobacze czy cos z tego wyjdzie. Chyba spróbuje do Irlandii w przyszlym tygodniu- moze tam cos znajde w swoim zawodzie. Niestety osoby z Polski, ktore pozanalam w Amsterdamie sa tutaj w charakterze pracownikow sezonowych lub na stale, ale tak jak ty znaja holenderski. Myslalam tez o stazu w luksemburgu dla tlumaczy, ale moj niemiecki nie jest taki rewelacyjny jak angielski. Skonczylam tlumaczenia angielsko-polskie, ale co z tego jak bez doswiadczenia, zadna agencja mnie nie chce zatrudnic :(:(. Mysle sobie, ze musze zrobic podyplomówke rozwazam rachunkowosc. Ale boje sie, ze poxniej bede miala klopot zalapac sie na staz gdziekolwiek, a bez doswiadczenia z papierkiem to tak sobie jest. Co do warunków socjalnych, to masz racje, æyje sie tutaj o niebo lepiej i przede wszystkim bez takiego stresu jak w Polsce. Moja mama mieszka tu od roku, ale niestety nie potrafi mi pomoc w szukaniu pracy. W tej chwili mam strasznego dola, ale mysle sobie, ze do wytrwalych swiat nalezy- cos w koncu mi wyjdzie Jeszcze raz dziekuje :) I zycze powodzenia (przepraszam za literowki) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do Onomatopoeia IP: *.access.telenet.be 28.07.10, 20:43 1/ nie zalamuj sie,bo wielu mialo pod gorke,a teraz i tak jest latwiej rodakom,bo moga podejmowac legalna prace 2/ na podstawie info,ktore posiadam (mam rodzine i w NL i w IRL) mysle,ze lepiej zainwestowac w pobyt w NL-tzn nauczyc sie jezyk.Bez znajomosci jezyka zawsze nie wiele bedziesz mogla....Wolalabym na poczatek wykonywac mniej atrakcyjna prace,ale miec mozliwosc poznania dobrze jezyka danego kraju 3/z twoich postow wynika,ze jestes mloda osoba,moze opcja au pair lub opieka nad starsza osoba z zamieszkaniem bylaby dla ciebie dobrym wyjsciem?Znam dziewczyne,ktora zaczela jako au pair,nauczyla sie dobrze jezyka.Zainwestowa w siebie tzn zrobila wyzsze z ksiegowosci.Rozpoczela prace jako pomoc w banku,obecnie po 4 latach jest vce dyrektorem oddzialu. 4/po ostatnim pobycie w NL mam wrazenie,ze podobnie jak w Belgii w NL duzo latwiej o prace w mniejszych miejscowosciach,NIE ZALAMUJ SIE,tu trzeba troche szczescia i wiele wiary w siebie....POWODZENIA.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: NLvel B IP: *.access.telenet.be 28.07.10, 20:33 Mark dalej twoje info bez konkretow (linkow) nie przekonuja mnie....Mam wrazenie,ze ty w NL obracales sie wsrod "naszych" i w duzych aglomeracjach.Na 100% dysponujemy roznym info....Akurat mieszkam w wiosce blisko BXL i tu mieszkanie "do zamieszkania" +750€,oki 25 km od BXL (Oost-VL) za ta cene wynajmiesz dom.A jak wyglada twoim zdaniam sprawa podatkow w NL?Zycze tobie,abys tu zawsze w sektorze prywatnym zarabial 5500€,nie zapomnij odkladac na zaplate podatkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: NLvel B IP: 195.7.104.* 28.07.10, 20:46 Moja droga Anbxl, ale jakich linkow??? przeciez Ty taka madra jestes, ze z latwoscia znajdziesz sobie info i porownasz sumy dodatkow za mieszkanie i dodatkow za dzieci w Belgii i NL! Ty masz wrazenie, Ty ciagle masz wrazenie, Tobie sie ciagle wydaje, a niech ci sie wydaje :) tu masz dom za 800 (www.immoweb.be/en/Rent.estate.cfm?idbien=2740686&ongletactif=2&jpgnameinp=2740686_2.jpg&xincludedetail=2&mycurrent_section=Rent&xbg=N#onglet), mieszkanie na poziomie spoldzielczych w Nl, reszty linkow z wyszukiwarki nie bede podawac, znajdziesz sobie, bo Ty taka madra jestes Co do podatkow to nie musze odkladac, zreszta nie rozumiem, odkladac na podatek??? przeciez idzie automatycznie z pensji, i wiedz moja droga ze na poczatek po skonczonych studiach w Nl (ups...wiec nie obracelam sie tylko wsrod Polakow), 5500 brutto calkowicie mnie zadowala a jak tak jestes za Nl i wszystkich tam wysylasz to co Ty tutaj jeszcze robisz? A Polanski to nie Ty???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: NLvel B IP: *.access.telenet.be 28.07.10, 22:02 Oj jak tak znasz zycie w NL jak w Belgii to...kiepsko je znasz...I klania sie kompleks nizszosci...typu "przeciez Ty taka madra jestes" Ani tego typu tekst ani link z immoweb nie sa dla mnie powaznymi argumentami w dyskusji....A czy wiesz,ze za umieszczenie ogloszenia na immoweb trzeba zaplacic?Ciekawe mieszkania (ladne i za przystepna cene schodza natychmiast)a to skoro wlasciciel oddal do agencji,a ta umiescila na immoweb za zaplata przypuszczalnie nie jest interesujace.A wiec wybrales zle,w NL za 800€ znajdziesz caly dom,a nie mieszkanko jednopokojowe.Skoro jestes az tak wyksztalcony to wystarczy zebys popatrzyl na IP adres...Od zawsze uzywam swojego nicka.Czasem zdarzalo sie,ze ktos podpisal sie moim,ale zapewniam ciebie,ze nigdy nie podpisuje sie anonimowo....Dawno temu mieszkalam w NL.Moj maz pochodzi z Zelandii i pewnie gdyby nie wczesniejsza praca w instytucji panstwowej i obecna w instytucji UE pomyslalabym o przeprowadzce do NL. Jak wczesniej pisalam ktos musi zarobic w Belgii na 6 rzadow i dziesiatki ministerstw.Jak pracujesz w sektorze prywatnym i zarabiasz 5500 brutto,nie masz kredytu na dom,dodatkowych ubezpieczen,niepracujacej zony i gromadki dzieci to radze dowiedziec sie ile twoja firma odprowadza za ciebie podatku,obliczyc sobie ile bedziesz musial zaplacic przy rozliczeniu PIT-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: NLvel B IP: 195.7.104.* 28.07.10, 22:17 Jezu juz nawet nie chce mi sie Tobie odpisywac, jestes okropna i przemadrzala, linki do Ciebie nie przemawiaja, cyfry tez nie przemawiaja, nic nie przemawia, Ty wiesz najlepiej, zawsze znajdujesz dziwne argumenty, tysiace ludzi korzsta z immoweb, tysiace wynajmuje i kupuje, i nikt nie narzeka, tylko Ty, sam znalazlem tak swoje mieszkanie i nie mam nic do zarzucenia, a wrecz przeciwnie, wlasciciel super przyjazny i sasiedzi takze, a poza tym okolica spokojna > Oj jak tak znasz zycie w NL jak w Belgii to...kiepsko je znasz...I > klania sie kompleks nizszosci...typu "przeciez Ty taka madra jestes" que??????? kompleks nizszosci? Jezu dziewczyno, Ty naprawde okropna jestes poza tym dom w Nl za 800 euro??? spojrz tuta na funda.nl (nie biorac pod uwage spoldzielczych czy socjalnych, bo tych standard jest bardzo kiepski), poza tym domy w Zeeland a Amsterdamie czy Leiden czy Delfcie, to dwie rozne ceny, nie ma co porownywac, i kupno domu w centrum NL za 500 000 graniczy z cudem... ale koniec wymiany zdan z Toba, do niczego to nie prowadzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: NLvel B IP: 91.194.202.* 29.07.10, 12:33 Bo ty nie umiesz dyskutowac...chcialbys zeby przyznac tobie racje,a ja dalej twierdze,ze twoje info nt Belgii jest...I zostanmy kazdy przy swoich argumentach,choc argument typu " tysiace ludzi korzysta z immoweb" jest dla mnie ...smieszny....Znasz tu 1000 ludzi,ktorzy przez immoweb wynajeli lokum?Ja wiem,ze immoweb ostatnimi czasy bardzo zle "przedzie" i pozwalnialo wszystkich free lancow. Pewnie,ze emigrantom z PL nie zaproponuja super moderne,nowych domkow na przedmiesciach A damu,bo takie trzymaja dla autochtonow.Caly czas takie buduja,a wynajem kosztuje 360-470euro (rodzina 4 os,2 os pracujace).W Belgii tez przy udziale rzadu VL wybudowano nowe domy i mieszkania na obrzezach BXL,ktore niby sa tansze,ale np ty nie moglbys kupic,bo....wprowadzili prawo uznawane przez wielu za rasistowskie Zycze tobie jak najwiecej pozytywnych doswiadczen w Belgii...a mnie nie przekonasz,ze zycie tu jest latwiejsze (pod wzgledem socjalnym) jak w NL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: NLvel B IP: *.astrofein.com 29.07.10, 12:56 nie, no mialem Ci nie odpisywac ale jak juz podajesz takie rewelacje: ze domy pod Amsterdamem za 360-470 euro/wynajem i ze immo podupada to poprosze o jakies linki do tych informacji, bo inaczej pomysle Moja Droga ze wyssalas to info z palca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: NLvel B IP: 91.194.202.* 29.07.10, 14:22 umiesz tak szukac w necie to po co mam ci ulatwiac...poszukaj,podzwon....tylko jak pisalam pierwszenstwo maja autochtoni,a ty pewnie do nich nie nalezysz i lepiej tobie w Belgii...Jeszcze raz-jak znasz NL tak jak Belgie to chyba nie znasz za wiele....pozostaje przy swoich,poprzednich argumentach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: NLvel B IP: 212.117.165.* 29.07.10, 14:41 Ty jednak, jak juz inni pisali, jestes faktycznie nie do wytrzymania ale posmiac sie przynajmniej mozna czytajac Twoje wypowiedzi, Panna Madralinska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: NLvel B IP: 91.194.202.* 29.07.10, 17:33 Smiech to zdrowie lepsze jak zabawa w detektywa i wyszukiwarke.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent Re: NLvel B IP: *.76-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.07.10, 19:48 Hej, dajcie juz spokoj ludziska! Dzieki za posty o A'mach i Bxl, kazdy sobie sam zdanie wyrobi, jak pozyje tu czy tam, a dzieki waszym opiniom, mozna sobie tez duzo informacji przyswoic i o to chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
anbxl Re: do agenta 30.07.10, 22:48 Ja od zawsze pisze pod swoim nickiem i IP adresem,pisze co mysle i ktos moze zgadzac sie lub nie i pisac swoje.Tylko tchorz pisze pod kilkoma nickami za kazdym razem zmieniajac IP adres i obrazajac...tworzac osobny temat o mnie...Ale najpierw na mypicx kopiujac i obrabiajac moje zdjecia z facebooka-strona szybko zniknela z tego forum,oburzenie znajomych i nieznajomych bylo spore,ciag dalszy nastapi...gdyz trzeba byc naprawde ograniczonymo tchorzem,aby takich argumentow uzywac i pozostawic po sobie full sladow w necie...teraz panu M vel Anka,etc...proponuje lekture ECOPS Odpowiedz Link Zgłoś