Dodaj do ulubionych

pytanie o ubezpieczenie

IP: 95.154.230.* 15.11.10, 15:03

Witam,
Jestem tutaj razem z mezem, ktory ma kontrakt na 3 lata. Ja nie pracuje. Maz ma ubezpieczenie w CM (ja w zwiazku z tym jestem ubezpieczona pod nim) a do tego mamy dodatkowe hospitalia w DKV.
Ostatnio jednak przyszedl list na mnie ze w zwiazku z tym ze jestem zameldowana tutaj od poczatku roku musze sie zapisac do zorgkas Vlaanderen (aanvraag tot verandering van zorgkas).
Dzwonilam do CM i probowalam sie dowiedziec o co chodzi, bo skoro jestem ubezpieczona pod mezem to dlaczego mam sie zapisywac. Niestety osoba z CM nie umiala tego wytlumaczyc. Mowila ze to jest jakies inne ubezpieczenie i nie to samo co to podstawowe ubezpieczenie co mamy obecnie z CM.
Pomoze mi ktos dojsc o co w tym chodzi. oplata to zaledwie 25 euro, ale jak juz zaplace to chcialabym wiedziec za co.
Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: obronca Re: pytanie o ubezpieczenie IP: *.fbx.proxad.net 15.11.10, 15:17
      anbxl ci napewno odpowie bo zna temat a ja nie tylko moze sprecyzuj czy miszkaci i pracujecie w bxli czy flandrii
      • Gość: gosc1 Re: pytanie o ubezpieczenie IP: 95.154.230.* 15.11.10, 15:43
        mieszkamy w Brukselii
        wiec czekam na Anbxl, jak widac ona jest zawsze niezastapiona na tym forum
        z gory wielkie dzieki Anbxl :)
        • Gość: anbxl Re: pytanie o ubezpieczenie IP: 91.194.202.* 15.11.10, 17:06
          stop bo zaraz znowu bedzie na mnie nagonka....Domyslam sie o co chodzi.Pomimo,ze mieszkasz w BXL to pewnie twoj maz pracuje we VL np w Zaventem (tak to juz VL).I to 25 € rocznie to jest skladka (kazdy ja placi,kto podlega kasie chorych jako mieszkaniec lub pracownik VL) na "starych" emerytow (to tak doslownie brzmi w przetlumaczeniu.)Pare lat temu ustanowil ten podatek owczesny minister zdrowia VL Frank Vandenbrouck.Po stronie walonskiej nie ma jeszcze tego podatku.Ja choc mam kase chorych w mojej pracy to zachowalam rowniez belgijska,bo mezowi placi ministerstwo jedna sume dla calej rodziny.A wiec to 25€ tez musze placic.Kiedys jakos tak wyszlo,ze nie zaplacilismy przez 2 lata i potem musielismy placic z odsetkami,bo straszyli nas komornikiem.
          • Gość: anbxl Re:cd zorgkas IP: *.access.telenet.be 15.11.10, 18:10
            cd tematu,bo znalazlam (a wlasciwie maz podpowiedzial) odpowiedniego linka na temat
            www.vlaamsezorgkas.be/vlaamsezorgkas.aspx
            (dla nieznajacych jezyka-zawsze mozna wrzucic tekst w google translator) i przetlumaczyc chocby na pl
            1/ tak jak juz kiedys myslalam troche to dziwny stwor-pisza,ze nie zalezaod rzadu VL,a do tego sa vzw,a swoje biuro maja we VL ministerstwie
            2/ kazda osoba powyzej 25 r zycia mieszkajaca lub pracujaca we VL MUSI placic ten podatek.Mieszkancy BXL moga dobrowolnie go placic i podlegac w przyszlosci tej dodatkowej (niby) opiece
            www.vlaamsezorgkas.be/aansluiten.aspx
            • Gość: gosc1 Re:cd zorgkas IP: 95.154.230.* 16.11.10, 01:08
              Anbxl wielkie dzieki za odpowiedz

Jednak mi nadal nasuwaja sie pewne pytania, jestem tutaj nowa i wszystko jest tutaj niby proste ale jednak nie jest :)

dokladnie,mieszkamy w Bxl, Ouderghem, ale maz nie pracuje w czescie vl ale w flamish... stad dziwne ze przyszlo o zapisane sie do Vlaamse zorg-verzekering, moze wynika to stad ze mieszkamy na Auderghemie.... ale z tego co wiem to auderghem jest flamish
              Piszesz ze "Mieszkancy BXL moga dobrowolnie go placic i podlegac w przyszlosci tej dodatkowej (niby) opiece " wiec moga a nie musza?
              potwierdzenie tego znalazlam na ich stronie :), przy czy napisane bylo, ze osoby badz/i ich rodziny, ktore nie posiadaja belgijskiego obywatlestwa, i mieszkaja w bxl, moga ale nie musza zapisac sie do "tego czegos"

Nie chodzi tutaj o 25, bo jak trzeba to i 500 zaplacimy, ale chodzi o jasnosc a dla mnie do konca nie jest to jasne.

W jednym z odnosnikow znalazlam tekst: Wordt u zorgbehoevend, dan betalen wij u de maandelijkse financiële tegemoetkomingen uit.
              ale nie do konca rozumiem za co beda placic. Za to ze jak beda emerytka to beda mi pokrywac w jakiejs czesci pielegniarke czy to odnosi sie do terazniejszej opieki?

wiec jak sama widzisz im wiecej w tym grzebie tym bardziej tego nie rozumiem...

Tym bardziej jest to ciekawe ze maz, pomimo tego ze pracuje i przebywa tutaj dluzej niz ja, nigdy takiego pisma nie dostal....
              • Gość: gosc1 Re:cd zorgkas IP: 95.154.230.* 16.11.10, 01:20
                z tego co doczytalam to Auderghem jest Bxl (czyli pol na pol) :)
                • Gość: dobrarada Re:cd zorgkas IP: *.fbx.proxad.net 16.11.10, 08:39
                  vl=vlanders,vlanderen,flandria itp.....
                  poza tym brakują ci podstawowe informacje o Belgii (trochę skomplikowane dla nowych) wszyscy to przechodzili :

pl.wikipedia.org/wiki/Podzia%C5%82_administracyjny_Belgii
                  pl.wikipedia.org/wiki/Region_Sto%C5%82eczny_Brukseli
                  pl.wikipedia.org/wiki/Region_Flamandzki
                  pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3lnota_flamandzka_Belgii
                • Gość: anbxl Re:cd zorgkas IP: 91.194.202.* 16.11.10, 09:54
                  Jezeli twoj maz pracuje we VL to podlega pod ten przepis i jezeli nie on to jego pracodawca placi za niego ta skladke.Ty jestes podpieta pod kase chorych meza i za ciebie juz jego pracodawca nie placi,a wiec musisz zaplacic sama.Mysle,ze nikt ci tego do konca nie wytlumaczy,bo dla mnie to jest "bicie kasy przez vzw ,ktora tak naprawde jest podporzadkowana rzadowi regionalnemu.Oni niby z tej kasy dofinansowuja pomoc emerytow i rencistow,a co bedzie jak ty bedziesz stara-tego nikt nie wie.....Zawsze mozesz zadzwonic na 1700(call center VG) i zapytac o szczegoly
                  • Gość: gosc1 Re:cd zorgkas IP: 95.154.230.* 16.11.10, 14:41
                    wielkie dzieki za odpowiedzi

maz pracuje w czesci walonskiej a mieszkamy w Bxl
                    zadzwonilam juz do Vlaamse zorgverzekering i powiedzieli ze faktycznie w mojej sytuacji placic nie musze
                    Anbxl, jeszcze raz wielkie dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka