Dodaj do ulubionych

dostep do szkol

IP: *.28.64.201.coditel.net 09.06.12, 00:03
jak wyglada kwestia dostepu do europejskich szkol i zlobkow? zaczynam kontrakt CA i nie wiem czy oplaca mi sie sciagac dzieci ze zkoly i przedszkola w Pl, czy rodzaj kontraktu ma znaczenie dla dostepu do unijnych szkol, przedszkoli i zlobkow? do jakiego wieku mozna zapisac dziecko? czy wygasniecie kontraktu wiaze sie z zakonczeniem edukacji?
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: dostep do szkol IP: *.access.telenet.be 09.06.12, 10:30
      Jezeli jestes pracownikiem instytucji czyli rowniez AC to nalezy ci sie miejsce w szkole, niekoniecznie w zlobku (0-4 lata),bo tych jest mniej jak chetnych. Tu maja pierwszenstwo.... wg listy samotne matki, lub jak 2 rodzicow pracuje w instytucjach. Jezeli zdecydujesz sie na korzystanie z instytucyjnych zlobkow czy szkol to powinienes jak najszybciej skontaktowac sie z nimi, bo normalnie zapisy na nastepny rok sa chyba kwiecien- maj. Sama znam dziewczyne z tego forum,ktora jako AC sprowadza od wrzesnia swoje dzieci. Tutaj trzeba rozwazyc za i przeciw,ale ja uwazam, ze to dla dzieci powinnien byc jakis plus, bo przeciez dalej chodza do sekcji polskiej ,a w zlobku (w szkole tez) moga nauczyc sie dodatkowych jezykow i przebywania w multi-culti
      • Gość: gosc Re: dostep do szkol IP: *.28.64.201.coditel.net 10.06.12, 13:20
        a czy wygasniecie kontraktu wiaze sie z zakonczeniem edukacji dziecka?
        • Gość: anbxl Re: dostep do szkol IP: *.access.telenet.be 10.06.12, 19:02
          Niestety tak, chyba,ze bedzie w ostatniej klasie,a ty bedziesz mial prawo jeszcze do zasilku. Ale i tak uwazam,ze jest to szansa dla dzieci i juz nie musisz myslec o szybkim wygasnieciu kontraktu. Obecnie bardzo duzo AC koncza sie kontrakty,a jak zapewnia mnie przewodniczaca moich zwiazkow,od przyszlego roku nowy status czyli 6 lat AC+ po 2-3 latach maja byc mozliwosci zdawania egzaminow wewnetrznych. Mysle,ze ta pani jest dobrze poinformowana,ale ty skoro zaczynasz dopiero kontrakt to nie mysl juz o jego zakonczeniu.A jak dzieci sa male to nawet dalabym do szkoly-przedszkola belgijskiego i to z j. niderlandzkim (naucza sie fr, nl) a i polskiego-tylko korzysci dla dzieci
          • Gość: EB Re: dostep do szkol IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.12, 12:42
            Czy mogę korzystając z okazji o coś też zapytać? Zaczynam we wrześniu jako AD, nie mam jeszcze umowy ani oficjalnego letter of offer. Czy mogę mimo wszystko kontaktować się już teraz ze żłobkami w Komisji, żeby zapisać synka? Zdaję sobie sprawę, że możemy długo czekać na miejsce, ale jeśli się zgłoszę pod koniec sierpnia, to szanse chyba są już całkiem znikome? Wydaje mi się, że zanim nie będę mieć umowy, to nic nie mogę zrobić, ale może się mylę?
            • Gość: anbxl Re: dostep do szkol IP: *.access.telenet.be 13.06.12, 18:06
              1/po to jest to forum,zeby sobie pomagac....
              2/teraz jest okres przedwakacyjny i mysle,ze to normalne,ze nie masz jeszcze listu,a umowe podpiszesz chyba 2 dnia w pracy.Dostaniesz po jakims tygodniu od rozpoczecia pracy.Uwazm, (i tak tez radzilam w przeszlosci) ze powinnas skontaktowac sie jak najpredzej z OIB (wyslac maila , moze zadzwonic do komorki odpowiedzialnej za zlobki w KE - OIB CPE 1 i moze tez z asystentka socjalna. Jezeli jestes samotna matka lub rozpoczynasz prace i bedziesz tu sama z dzieckiem to masz pierwszenstwo. Jak twoj maz-partner tu tez przyjezdza lub ktos z rodziny (np matka, siostra) moze przyjechac z toba i ci pomoc to..... niestety twoje szanse maleja...Natychmiast powinnas dowiedziec sie czy masz szanse na komisyjny zlobek i ewentualnie szukac prywatnego zlobka
              • Gość: EB Re: dostep do szkol IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.12, 11:14
                Dziękuję Ci bardzo! Już znalazłam namiary, oprócz asystentki socjalnej (jak ją znaleźć?). Mam jeszcze takie pytania, zanim się z nimi skontaktuję: czy, zakładając że miejsce dostanę, mam możliwość wyboru w którym? Czyli czy składam wniosek o miejsce w konkretnym czy ogólnie? Mój partner przez pierwszy rok będzie jeszcze pracował w innym kraju, będę więc sama odwozić dziecko i zależy mi na tym, żeby żłobek był blisko pracy (Clovis lub Palmerston). Wnioskuję z tego, co napisałaś, że powyższa sytuacja kwalifikuje mnie jako samotną matkę?
                • Gość: anbxl Re: dostep do szkol IP: *.access.telenet.be 14.06.12, 20:37
                  Na intracomie w zakladce HR sa nazwiska 3 asystentek z zaznaczonymi jezykami.Jezeli chcesz to moge ci podeslac,ale na priva (napisz na moj gazetowy email anbxl@gazeta.pl) . Z tego co ja pamietam, to nie bylo mozliwosci wyboru,ale patrzono na twoje potrzeby (miejsce pracy i zamieszkania) . 3 zlobki KE i 1 Rady sa kolo siebie w nieduzych odleglosciach. Jeden jest na Evere i 1 na Beaulieu. Za moich czasow pracy w zlobkach to preferowano Palmerston (mniejszy od Clovis), teraz nie daleko od pl.Jourdan jest nowy zlobek-najbardziej nowoczesny i chyba jest tam pare polskich opiekunek. Dzialaj szybko, bo zblizaja sie wakacje i trudniej bedzie cos zalatwic,a jak spotkasz sie z odmowa, to pozostaja ci zlobki prywatne w okolicach instytucji
                  • Gość: EB Re: dostep do szkol IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.12, 13:04
                    napisałam na priv, pozdrawiam!
    • Gość: Ewa FYI - Rada chce wprowadzic odplatnosc IP: *.ec.europa.eu 21.06.12, 17:22
      za szkoly (nie wiem czy za przedszkolda tez), a reforma moze wejsc w zycie 01.01.2013. Wiec wez to pod uwage, bo moze Cie tu nie byc stac na ksztalcenie dziecka po polsku...
      • Gość: anbxl Re: FYI - Rada chce wprowadzic odplatnosc IP: *.access.telenet.be 21.06.12, 18:46
        Pewnie,ze oszczednosci szukaja gdzie moga i robia to kompletnie bezsensownie (polityka AC).I tutaj tez bedzie wiele pisania, zebran,ale nie wierze,ze przejdzie ta historia z odplatnoscia za szkoly
        • Gość: Marek Re: FYI - Rada chce wprowadzic odplatnosc IP: *.access.telenet.be 21.06.12, 19:08
          Nie wiadomo oczywiscie - choc ja widze to czarniej, bo Rada jest krwiozercza, Komisarze slabi - ale warto chyba uprzedzic o takiej mozliwosci zanim ktos podejmie decyzje.
          • Gość: hola No tyle ze to jest sprzeczne z Traktatami IP: *.194-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.06.12, 09:56
            wiec raczej nie przejdzie. Tu mozemy spac spokojnie
            • Gość: Ewa oj tam oj tam IP: *.ec.europa.eu 22.06.12, 11:08
              Jak jest polityczna wola to i sposob sie znajdzie.

W Polsce przedszkola tez sa bezplatne, ale przez 5 godzin dziennie. I czasem jest to 9-10, 10:30 - 11:30 itd. A jak ktos nie zabiera dzieciaczka miedzy 10 a 10 30 - za to placi ...
              • Gość: hola zgadza sie, ale IP: 109.128.194.* 22.06.12, 12:52
                edukacja przedszkolna nie jest obowiazkowa i dlatego przedszkola maja pelne prawo wprowadzic za swoje uslugi odplatnosc.

Podczas gdy obowiazek edukacyjny wpisany jest prawnie od 6 do 15 roku zycia, i skoro panstwo wymaga to musi tez dac mozliwosci, aby obowiazek ten kazda rodzina mogla spelnic. Stad w PL publiczne placowki oswiatowe.

Podobnie jest z epsami: wyjezdzajac z PL pozbawiaja sie dostepu do publicznych placowek oswiatowych, ale obowiazek edukacyjny dalej na nich ciazy. Stad do traktatow wpisano, ze wypelnienie tego obowiazku musza zapewnic instytucje. I zapewniaja dajac edukacje pibliczna.
                Tyle z teorii.
                A jesli rada chce na ten paragraf znalezc sposob, to ja z ciekawoscia sie z nim zapoznam.
                • Gość: Efka Re: zgadza sie, ale IP: *.ec.europa.eu 22.06.12, 14:31
                  Zawsze mozna oddac dziecko do szkoly belgijskiej :P.

Oczywisice wtedy nie rosnie nam Polak Maly, ale coz - jesli wychowanie takiego mialoby sie dla Polski wiazac z kosztami, to moze dojdzie do wniosku iz tak bardzo nowi obywatele nie sa jej potrzebni ...
                  • Gość: hola dobra - widze ze nie ten poziom dyskusji EOT IP: *.194-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.06.12, 14:32
                    • Gość: anbxl Re: dobra - widze ze nie ten poziom dyskusji EOT IP: *.access.telenet.be 22.06.12, 16:47
                      oj chyba tak, zagolopowales sie troche nie rozumiejac tematu.Przeciez instytucje to nie tylko KE, ale i agencje, w ktorej pracuja ludzie bedacy rodzicami.I czesto tak bywa,ze nie ma danej sekcji jezykowej. Chyba jakis czas temu byly problemy z jakas sekcja jezykowa nawet w BXL? Czy to byla Malta czy Bulgaria? Nie jestem pewna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka