Dodaj do ulubionych

Czy to nie wstyd ze Polka z Ixelles .... ?

IP: *.1-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.09.12, 17:31

www.dhnet.be/infos/belgique/article/407889/chienne-du-bourgmestre-beata-kocon-exclue-de-la-liste-cdh.html

"Chienne du bourgmestre": B. (polonaise) exclue de la liste cdH

(13/09/2012)

BRUXELLES
B., candidate à Ixelles, a été exclue de la liste cdH, annonce la RTBF. Cette politicienne d'origine polonaise faisait l'objet d'une plainte pour menaces et harcèlement après qu'elle ait insulté une autre candidate, elle aussi polonaise.

Cette dernière se nomme J. et est placée en 25e position sur la Liste du Bourgmestre. Elle prétend avoir fait l'objet d’insultes de la part de B.. "Chienne du bourgmestre, retire-toi tout de suite de cette liste. Tu vas me piquer des voix", aurait menacé la candidate cdH.

Lundi, ce sont des mails anonymes qui sont arrivés sur l’ordinateur de cette juriste. Ils prévenaient J. qu’elle allait se faire "casser la gueule" si elle ne se retirait pas de la liste. S’en sont suivis également quelques SMS injurieux provenant du numéro de la candidate cdH.

Interrogée par La Dernière Heure, B. a admis le coup de téléphone mais pas les SMS et les e-mails. "Je fais du porte-à-porte depuis le mois de juillet 2012 pour pousser la communauté POLONAISE à s’inscrire sur les listes électorales. J’ai ainsi ramené 300 personnes. Lorsque j’ai vu cette candidate qui ne fait pas campagne, ça m’a énervé et je lui ai téléphoné. Je n’aurais pas dû, je me suis excusée depuis et je suis encore prête à le faire", a-t-elle expliqué.

J. Lgg. et N. G. - La Dernière Heure 2012
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl jest mi wstyd IP: *.access.telenet.be 13.09.12, 17:57
      Wyprzedzono mnie, choc szczerze mowiac zastanawialam sie czy to dobry temat na to forum.Jest mi wstyd,ze wszystkie belgijskie media "rozdmuchuja" ta historie. www.lalibre.be/actu/bruxelles/article/760267/chienne-du-bourgmestre-retire-toi-tout-de-suite-de-cette-liste.html
      Wiem,ze to co napisze teraz niektorym nie spodoba sie (szczegolnie absolwentom EWSPA),ale najlepiej podoba mi sie to jak podaja,ze bohaterka JB to prawniczka po...........EWSPA- faktycznie to tak prestizowa szkola polska (dla tych co nie wiedza,to w tej prestizowej szkole mozna "zrobic" magistra prawa w 3.5 roku w BXL chodzac na okazjonalne zjazdy i "slono" placac,a owa szkola poszukuje kadry i pracownikow w ogloszeniach internetowych na portalach polonijnych). Takjeszcze raz powtarzam,ze jest mi wstyd,za te dwie Polki,a szczegolnie za J. Bogdanska, gdyz media belgijskie szybko zrobily z tej historii AFERE osmieszajac NAS WSZYSTKICH POLAKOW, "rzadnych wladzy i walczacych miedzy soba o stolki w gminnej radzie jak psy"
    • Gość: anbxl Re: Czy to nie wstyd ze Polka z Ixelles .... ? IP: *.access.telenet.be 13.09.12, 19:49
      Info z ostatniej chwili:We wszystkich dziennikach (i flamandzkich i frankofonskich) podano,ze Beate usunieto z listy CDH za to,ze wyzwala swoja rodacezke-rywalke :-) :-) POLSKIE PIEKIELKO.... ta sytuacja moze zaszkodzic wszystkim naszym kandydatom....WIELKA SZKODA
      • Gość: Do anbxl Re: Czy to nie wstyd ze Polka z Ixelles .... ? IP: *.98-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 14.09.12, 10:15

Masz racie, Anbxl.
        Dlaczego inne narody moga zyc bez problemow i oczymywac pieniadze z gminy, a nasza Polonia, na calym swiecie, opluwa jedno na drugiego.
        A te niektore polskie kobiety, to cham..
        • Gość: asia Re: Czy to nie wstyd ze Polka z Ixelles .... ? IP: *.ec.europa.eu 14.09.12, 14:53
          Zgadzam sie z Tym ze piekna opinie zrobila Pani Kocon wszystkim Rodakom, normalnie bylam dzis rano zaszokowana jak przeczytalam informacje. To jest wlasnie ta nasza polska kultura o ktorej tak sie duzo mowi w "teorii", ktora niestety w parze z "praktyka" nie idzie.
          Najlepsze jest ze to ze dzis chcialam zobaczyc w internecie co to za Pani i wyobrazcie sobie ze na stronie ; wizytowka.be/archiwum.html , znalazlam jej wypowiedz pod tytulem "z sercem do Polakow" az mnie poskladalo ze smiechu jakie zaklamanie ta Pani soba reprezentuje.
          Naprawde szkoda....
          • Gość: anbxl Re: Czy to nie wstyd ze Polka z Ixelles .... ? IP: *.access.telenet.be 14.09.12, 16:34
            @ anonim-nie wiem dlaczego do mnie zadales to pytanie???? C'est la vie....ja dzis tez slyszalam rozne reakcje, choc dalej smiem twierdzic,ze ta sprawa niepotrzebnie zostala wykorzystana przez tutejsze media (wszystkie dzienniki i tv i gazetowe).Niestety jest nas duzo za granica i rozni ludzie....a polskie piekielko jest znane....Przez wiele lat pobytu poza Polska wielokrotnie spotkalam sie jak Polak Polakowi pomoze jak mu nie zaszkodzi.Kiedys w latach 90 mialam taka sytuacje,ze siostra prosila mnie,zeby pomoc jej siostre deportowac, bo ta zastapila ja w pracy sprzatanie i teraz nie chce oddac jej godzin....Wiem,trudno w to uwierzyc,ale takie historie istnieja.....
            @ Asia- nie znam osobiscie ani jednej ani drugiej pani.Z Beata dyskutowalam przez FB i nie zgadzalam sie z jej nierealnymi obietnicami dla Polakow (polski jako dodatkowy jezyk w belgijskich szkolach).Moje uwagi przyjela i nigdy wiecej nie odezwala sie.Jednak nie pochwalam zachowania drugiej J. Bogdanskiej. Tamta powiedziala jej po polsku (pewnie jestes psem burmistrra-to brzmi, moim zdaniem mniej priorytatywnie jak chienne de bourgmestre) i druga strona musiala zaraz robic wielka afere???Media podchwycily i rozdmuchaly sprawe. Czy jak wy poklocicie sie z partnerem,to jego ciotka tez zaraz musi o tym wiedziec.I jak to podkreslaja prawniczka..... po EWSPA.HHHMMM domyslam sie,ze wielu to moze nie spodobac sie,ale ta szkola,gdzie raz w miesiacu na zjazdach przez 3 i pol roku nauki i sporej kasy (za ktora rowniez placi UE,bo niektorzy pracownicy studiujacy .... dla papierka maja zwrot kosztow i dodatkowe urlopy)mozna zdobyc papierek (bo nie wyksztalcenie) magistra prawnika.Znam osobiscie takie osoby i jedna choc nie ma matury to juz ma magistra prawa.Oki,to inny temat.
            Podsumowujac.... moim zdaniem obie sa siebie warte i na pewno nie nadaja sie do tutejszej polityki i politycznej kariery nie zrobia (tutaj sa klany, kloca sie pod publike,a pozniej razem pija piwo).Szkoda tylko ze zaszkodzily wszystkim innym polskim kandydatom i nam wszystkim."Mleko rozlane".... i robmy my tak,zeby bylo dobrze, bo jak nas widza tak nas pisza......
            • Gość: Polacy-BE Najlepiej, to NIE glosowac na Polakow w Belgii IP: *.219-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.09.12, 11:29
              Co znaja te Polacy ktorzy sie nie urodzily w Belgii i chca sie zajmowac naszych problemow w Belgii ?
              Ledwo mowia i pisza po francusku, wcale po flamandzku.

NIE glosowac na ich, i tyle ... koniec.... bo kazda bedzie opowiadac nasze problemy wsrod POLONII.

Czy w Polsce, ludzie glosowaliby na Belgow ?
              • Gość: anbxl Re:prowokacja IP: *.access.telenet.be 15.09.12, 15:06
                hahaaaaaaaaaaaaaaaa, fajna prowokacja... tak jak slyszalabym czlonka VB,albo tzw voorzitster VM. Tak samo zyje, pracuje, kupuje jak Belgowie.Od wielu lat mam tutejsze obywatelstwo (oczywiscie polskie tez) i chce i kontrybuuje w zyciu spoleczno-politycznym.Jestem takim samym obywatelem jak rodowity Belg.SCHITTTT tylko co oznacza slowo rodowity Belg przygladajac sie historii Polski i Belgii.
                ps.Jestem wycwiczona w dyskusjach z ludzmi o podobnych pogladach,ale i tak domyslam sie,ze ten post to prowokacja
                • Gość: DE Wybory w Belgii 2012 IP: *.152-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.09.12, 18:06

elections2012.wallonie.be/deutsch/index.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka