Dodaj do ulubionych

Zameldowanie w Polsce

31.12.12, 11:07
Hej, moze ten watek juz sie pojawil wczesniej ale go nie znalazlem a jestem w miare nowym urzednikiem.
Czy bedac F w instytucjach unijnych mozemy nadal byc zameldowani w Polsce? Czy jest w ogole taka mozliwosc (legalnie, nie fizycznie) ze mozna byc zameldowanym w wiecej niz jednym miejscu w EU? Czy majac zameldowanie w Belgii jako F rozni sie ono od zameldowania sytuacji gdy pracuje sie na prawie belgijski?
Za wszelkie konkretne odpowiedzi z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • Gość: Expat Re: Zameldowanie w Polsce IP: *.18-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 31.12.12, 11:26
      Please contact : Brussels-Europe Liaison Office

www.blbe.be/en
      • mateuszsf Re: Zameldowanie w Polsce 31.12.12, 13:00
        Dzieki, znam biuro. Zwracam sie z zapytaniem na forum aby uslyszec opinie innych polskich urzednikow. Dzieki wszystkim za konkretne odpowiedzi!
        • Gość: asia Re: Zameldowanie w Polsce IP: *.elk.mm.pl 31.12.12, 14:21
          Ja jestem zameldowana w Pl na stale i zglosilam w urzedzie miasta ze przebywam za granica, a w Be jetem normalnie zameldowana na czas tymczasowy czyli mam karte rezydenta na 5 lat. lepiej sie nie wymeldowywac na stale z PL bo wtedy mozesz ubiegac sie o dodatek ekspatryjacyjny z Komisji, pozdrawiam
          • mateuszsf Re: Zameldowanie w Polsce 31.12.12, 15:05
            Dziekuje bardzo! Tez mam karte na 5 lat wydana przez BE MSZ, czyli to oznacza ze jestesmy zemeldowani w Belgii tymczasowo i mamy prawo byc zameldowani na pobytstaly w PL. Czy wiesz moze czy istnieje obowiazek poinformowania wlasciweo urzedu w PL o pobycie tymczasowym zagranica czy zrobilas to z wlasnej inicjatywy? Dzieki za wszelki relevant input!
            • Gość: Robert Re: Zameldowanie w Polsce IP: *.33-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 31.12.12, 16:20
              www.msw.gov.pl/portal/pl/362/4531/ZGLOSZENIE_WYJAZDU_ZA_GRANICE_NA_OKRES_DLUZSZY_NIZ_6_MIESIECY_I_ZGLOSZENIE_POWRO.html
              Teoretycznie powinno sie poinformowac wlasciwy urzad gminy.

Jestem zameldowany w Belgii (special identity card) i oczywiscie zachowalem meldunek w Polsce.

Nie widze problemu. Nie chce mi sie za bardzo czytac ustawy ale zdaje sie, ze ze niepoinformowanie urzedu o wyjezdzie nie ma zadnych negatywnych konsekwencji.

Jednyna jaka mi przychodzi do glowy, i troche tracaca myszka, to unikanie sluzby wojskowej. :-)

Pozdrawiam noworocznie.

• Gość: ja bzdura IP: *.255-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 01.01.13, 11:11
            lepiej sie nie wymeldowywac na stale z PL bo wtedy mozes
            > z ubiegac sie o dodatek ekspatryjacyjny z Komisji, pozdrawiam

bzdura. Dodatek expat nalezy sie za to, ze zrekrutowano cie z innego MS, niz ten w ktorym pracujesz. Meldunek nie ma tu nic do rzeczy.
            Poza tym nie bardzo sobie wyobrazam, jak mam utrzymac meldunek w mieszkaniu, w ktorym juz nie mieszkam i ktore nie nalezy juz do mnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka