Gość: sofi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:20 Nas wlasnie obdzwaniaja telefonicznie z pytaniem, czy wolimy pracowac w Bxl czy Lux. No nie spodziewałabym się: a) odzewu jeszcze w sierpniu b) ze beda sie mnie w tej kwestii pytac o preferencje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: K. Re: EPSO audytorzy IP: *.isionline-dialin.de 08.08.04, 22:12 Hej Sofi! Gratulacje :)No to niezle Cie zaskoczyli. Tez myslalam, ze sie tam wszyscy wakacjuja...Zobaczymy co z prawnikami.I co powiedzialas? Pozdrowienia K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofi Re: EPSO audytorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 09:43 Ze wole Bruksele, podalam konkretny departament, gdzie chcialabym pracowac. No i w odpowiedzi uslyszlam, ze pytajasie poniewaz kompletuja liste osob, ktore sa chetne przyjechac na ostateczne interview do Luxemburga i raczej nie ma sensu, zebym jechala na interview do Lux, jesli potem mialabym pracowac w Brukseli - dlatego w najblizszym czasie odezwie sie do mnie ktos z Bxl i ustali date interview. No i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm Re: EPSO audytorzy IP: *.cec.eu.int 09.08.04, 10:22 Sofi, nie czekaj, odezwij sie sama do departamentu ktory sobie wybralas.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: EPSO audytorzy IP: 212.160.172.* 09.08.04, 12:42 Spoko - jak widać, audytorzy mogą przezbierać :) Gratuluję :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: EPSO audytorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 12:57 Ok Dzieki za rade. Wiem, ze trzeba sie odezwac, ale akurat bylam w rozjazdach miedzy domem a Mazurami i srednio mialam czas zeby skonstruowac jakas logiczna wypowiedz i zrobic maly research po internecie, gdzie ja tak naprawde chcialabym pracowac. Mysle, ze w tym tygodniu juz wezme sie w garsc i wysle jakis madry liscik. Rozumiem, ze jestes juz na miejscu i znasz dalsza procedure ? Moze nawet wiesz cos wiecej o wakatach dla Polakow ? Nie byloby problemem, jakbym pozadawala ci troche wiecej szczegolowych pytan ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm. Re: EPSO audytorzy IP: *.cec.eu.int 09.08.04, 15:11 zadawaj, zadawaj, :-) nie ma wakatow dla Polakow- to pierwsza cenna wiadomosc- jestesmy wszyscy w konkurencji ze wszystkimi...no poza tlumaczami..:-, wiec do dziela.. a luxeburg....brrr....po miesiacu mozna sie wsciec........;kraj wielkosci ursynowa, Odpowiedz Link Zgłoś
bloum Re: EPSO audytorzy 09.08.04, 17:43 Czy listy należy wysyłac do szefów działów HR? Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 Re: EPSO audytorzy 09.08.04, 17:57 Ok. W takim bądż razie może przejdziemy na priva. Moj adres: sofi75@gazeta.pl. Co do etatow: wiem ze na liscie rezerowej mialo byc 40 osob z Polski (jest max. 20); ze wszystkich krajow łącznie 200 (jest max 52 - zakladajac ze wszyscy przeszli ustne). A mozesz zdradzic, jak to sie ma do liczby wakatow ? Zakladajac ze razem jest nas i tak czterokrotnie mniej niz chcieli miec na liscie, to nie powinno byc problemu z zatrudnieniem, wiec rozumiem, ze lobbowanie moze sie przydac tylko w wypadku kiedy zalezy mi na konretnym miejscu zatrudnienia. Mam racje czy zrednio - sorry ale na odleglosc mamy za malo danych, zeby to stwierdzic. I kolejna sprawa: czy wiadomo, kiedy moga sie w przyblizeniu odbyc jakies konretne rozmowy ? Domyslam sie ze najwczesniej wrzesien. Ale wolalabym wiedziec wczesniej, bo moze sie okazac, ze nagle jest problem z wzieciem urlopu na kolejna wycieczke - a wiadomo przeciez, ze wszystkiego na jedna karte nie postawie. I ostatnie pytanie: jak to wszyscy w konkurencji ze wszystkimi ? Rozumiem, ze moge konkurowac z Wegrem z Field 4, ale chyba nie z prawnikiem z Polski, ktory raczej cyferkami się tam nie pojedzie zajmowac ? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm wakaty IP: *.68.220.32.brutele.be 09.08.04, 19:30 srednio masz racje. a juz a pewno audyt konkuruje z ekonomistami....(tego jest juz wiecej), a kto wie co sie w public administration czai..... nic nie wiem o konkretnych wakatach, ale nie zwlekaj- znam ludzi ktozy i 3 lata wisieli na listach.... a nasze chyba nie sa nawet tak dlugo wazne :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rczarn11 Re: wakaty 10.08.04, 09:33 Zapewne te 3 Hiobowe lata dotyczą ludzi ze starej 15. Dla nich faktycznie jest trudno o etat, natomiast nowa 10 ma pule etatów do obsadzenia (rok temu cos o tym pisano jakies 1300 etatów z czego ok 300 dla Polaków). Z tego co wiem to jest to dopiero pierwszy nabór wieć nie powinno być az tak duzych trudności jak przewidujesz... Konkurencja pomiedzy specjalizacjami podważa sens ich tworzenia. Po co wyodrębniac taką wąska specjalizację jak audyt, przygotowywać odrębne egzaminy, formować komisje egazminacyjne itd. a potem mieszać kandydatów? To sie kupy nie trzyma. Może po wyczerpaniu puli audytorów istnieje szansa dobrania z ekonomistów lub PA, ale inne rozwiazanie przeczy logice. To sa tylko wolne rozważania, natomiast mam nadzieje nieodległa przyszłość zwryfikuje te domniemania. Co do lobbowania to myśle ze nikomu nie zaszkodzi szczegolnie w sytuacji, gdy ma sie upatrzony DG. Pozdrawiam Rafal Gość portalu: adm napisał(a): > srednio masz racje. > a juz a pewno audyt konkuruje z ekonomistami....(tego jest juz wiecej), a kto > wie co sie w public administration czai..... > nic nie wiem o konkretnych wakatach, ale nie zwlekaj- znam ludzi ktozy i 3 lata > > wisieli na listach.... a nasze chyba nie sa nawet tak dlugo wazne :-) > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: wakaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 09:45 Rafał, wybacz bezpośredniość pytania, ale jestem ciekawa, czy do Ciebie, tak jak do Sofi, też dzwoniono z zapytaniem o preferencje w wyborze miejsca pracy/zamieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
rczarn11 Re: wakaty 10.08.04, 11:12 Tak dzwonili do mnie w zeszłym tygodniu, chyba w czwartek. Byłem na wakacjach wiec nagrali sie na sekretarkę i oddzwoniłem do nich w poniedziałek. Treść rozmowy miej wiecej taka jak Sofi mówiła. Powiedzieli za interview powinno być na poczatku wrzesnia, ale czy to oznacza ze na poczatku wrzesnia bedą mieli konkretne propozycje? Z tego co zrozumiałem to interview jest przeprowadzone z konkretnym "szefem" wiec chyba jest zwiazane z konkretnymi stanowiskami, czy sie myle? Czy ma sens interview bez konkretnych etatów? Pzdr Rafal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lat Re: wakaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 16:02 Jestem przekonana, że to już jest ostatni etap "doboru" na konkretne stanowiska. Inaczej nie miałoby to sensu, by byłoby to powtórzenie części ustnej konkursu. Gdyby nie mieli konkretnych etatów, to pewnie by Wam nie zawracali głowy. Rafał, czy też musiałeś zadeklarować się, czy wolisz Brukselę czy Luksemburg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: wakaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 16:50 To moze jeszcze zdradzisz: Bxl czy Lux ? I na poczatku wrzesnia niby gdzie te interviews w Luxie ? Bo z naszej czworki ( :) ) do Lux to chyba chetna jest tylko jedna osoba - przynajmniej takie mam informacje. Poza tym ta konretna propozycja nie musia byc az tak konretna jak Ci sie wydaje, bo moze to byc tzw. Audit Staff Pool w IAS. Odpowiedz Link Zgłoś
rczarn11 Re: wakaty 12.08.04, 00:42 Faktycznie dzwonili i przedstawili sie ze dzwonia z ETO. Pytali o moje preferencję wiec odpowiedzialem ze moje preferencje dotycża konkretnych instytucji, a nie miast w których sie znajduja. Jako ze wsrod moich preferencji znalazło sie również ETO wiec nie moge wykluczyc ze zaproszenie przyjdzie własnie od nich, czyli z Lux. Nie zmienia to faktu ze w weekend bede "lobbowal" do innych równiez tych z Blx. Pozdrawiam Rafal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm Re: wakaty IP: *.cec.eu.int 10.08.04, 10:30 jak sobie chcecie........ja nie nalegam zeby ktos sobie zrobil dobrze...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: wakaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 10:55 Popieram przedmowce w kwestii niemieszania specjalizacji. Co do kwestii niemieszania narodowosci, to moze rzeczywiscie adm ma racje, tyle, ze akurat dla audytorow jest to pomyslna wiadomosc - w koncu Polska miala chyba najwyzszy pass rate, wiec jesli juz, to raczej my podnierzemy miejsca np. Slowakom, a nie na odwrot - no przynajmniej statystycznie rzecz biorac. Ale dzieks, adm, za wszelklie info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm Re: wakaty IP: *.cec.eu.int 10.08.04, 10:59 to ja juz sie wylacze...ze swoimi glupimi dobrymi radami..... powiedzcie tylko czy macie pomysl komu moge podeslac, tu w instytucjach informacje o tym jaka WY macie wizje, i jak w zwiazku z tym oni POWINNI postepowac .....:-) baaaardzo serdzcznie jeszcze raz gratuluje, i zycze milego gdybania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: wakaty IP: *.econ.uni-hamburg.de 10.08.04, 11:18 hej adm!!! nie badz prosze zrazony/a do uczestnikow forum :) kazdy ma jakies swoje wyobrazenia, ktore dopasuje do rzeczywistosci. niektorzy pracuja i na razie szukane pracy w ue odkladaja na pozniej; inni nie maja sprecyzowanych planow, co do tego w jakim dg szukac, wiec tez na razie robia sobie wakacje. to nie umniejsza jednak faktu, ze dzielisz sie z nami informacjami i ze niewielu to robi. tak wiec dolaczam sie do sofi i posylam serdeczne dzieki :))) milego dnia! k. Odpowiedz Link Zgłoś
vic-tic Re: wakaty 10.08.04, 14:06 Gość portalu: K. napisał(a): >to nie umniejsza jednak faktu, ze dzielisz sie z nami informacjami i ze > niewielu to robi. dolaczam sie do sofi i posylam serdeczne dzieki :))) Dokładnie K. Popieram Twoja opinie. Administrator, Wielkie dziekie za wszelkie udzielone info. Sądze ze są to dla nas wszystkich bardzo cenne uwagi. Pozdro. Vicky Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: wakaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 13:20 A ja powiem tak: to lobbnowanie dosyc niewiele daje; przynajmniej w moim przypadku przypomina to bladzenie dziecka we mgle; nawet jesli juz dostane odpowiedz to jest to odpowiedz typu "don't call us we call you" i obecnie nie mamy wakatow. No to gdzie sa te wakaty ?? Najpierw towarzystwo mialo nieszczesliwe miny, ze oczekiwalo na liscie rezerwowej 40 audytorow z PL, w efekcie ma 13, a jak zaczynamy ich zasypywac dokumentami, to "nie ma obecnie wakatow". Jak ta maszyna dziala, bo na odleglosc baaaardzo ciezko to ocenic :) dzieks za wszelkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomista lobbowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 19:44 Masz rację - jak czytam wątki, odnoszę nieodparte wrażenie, że wysyłanie "w ciemno" jest stratą czasu. Teraz zdecydowanie lepsze możliwości mają ci, którzy już są w Bruskeli (ew. mają tam dobrych znajomych), i mają wewnętrzne informacje na temat wolnych etatów. Z jendego wpisu wynika, że ktoś zdążył już podpisać umowę :) No coż, etap merytokracji i fair play się skończył na ustnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymbi Re: lobbowanie IP: 193.151.96.* 14.08.04, 10:17 Ja bym tego tak nie dramatyzował. osoby, które już teraz są w Brukseli w większości nie są dla pozostałych konkurencją a nawet nie są dla siebie nawzajem, bo mają już swoje etaty (auxiliary albo na czas określony) i dzięki zdaniu concours będą mogły je "przekwalifikować" na stałe. Zresztą na te tymczasowe etaty też były przecież konkursy i pewnie niektórzy z Was brali w nich udział. a poza tym potrzeby zatrudnienia będą tak duże że wszyscy co zdali prędzej czy później wyjadą jeśli tylko będą chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm lobbowanie/merytokracja IP: *.68.220.32.brutele.be 14.08.04, 10:49 dzieki szymbi, :-) oczywiscie ze na auxi tez byl konkurs, ze kazdy mogl brac udzial, i ze auxi ktorzy zdali ten drugi-oczywiscie trudniejszy- w wiekszosci maja propozycje tam gdzie juz sa- to chyba logiczne. co do reszty i do gorzkiego komentarza ekonomisty- do tej pory byl bardziej cool...powiem tak: jestes szefem unitu, masz wakat, taki dosc ogolny -praca dla osoby po studiach, wlasciwie zarowno prawniczych, ekonomicznych, jak i innych, bardziej interyscyplinarnych (tak jest w wiekszosci przypadkow!). Dostajesz informacje ze sa listy laureatow konkursow, 10 panstw, razy trzy dziedziny - ok. 700 osob. Jak postepujesz? (nie masz urlopu, ani specjalnego dodatkowego casu na selekcje- caly czas normalnie pracujesz, zarzadzasz unitem, itd>>>) a) otwierasz pierwsza lepsza liste, w ciemno losujesz kandydata, i zapraszasz na rozmowe? b) kazesz sekretarce wydrukowac wszystkie listy, i wszystkie 700 cv ktore sa do nich podpiete, i kazde uwaznie studiujesz, po miesiacu, kiey juz zwolnili cie z roboty- bo miedzyczasie jej nie wykonywales, wybierasz 150 najbardziej pasujacych do twojego wakatu, jeszcze raz je analizujesz, powolujesz komije ktora ma wylonic 10 najlepszych (?), zapraszasz ich na rozmowe- oczywiscie nic z tego, kazdy szef unitu ma limit 3/4 osob- koszty zwraca UE) ? c) zbierasz kandydatury 15 osob ktore same do ciebie napisaly, ze sa na listach i chcialyby dla ciebie pracowac, ogladsz ich CV, wybierasz 8 najbardziej pasujacych, dzwonisz do nich, i po ustnej rozmowie wybierasz 3 ktore zapraszasz do Brukseli na ostateczna selekcje? Oczywiscie sa przypadki gdzie w unicie finasowym, majacym wakat polegajacy na badaniu i audycie wydakow funduszy x wyacnie w czechach, austrii i niemczech facet otworzy liste czeskich audytorow, wyciagnie 2 cv takich co wladaja niemieckim, i po sprawie. ALE TO SA ABSOLUTNE WYJATKI, W 99 PROCENTACH WAKATY/PROFILE SA OGOLNE !!!! by the way, jako auxilier wybrano mnie z 200 osob ktore bedac w bazie danych, wyslaly swoje aplikacje tam gdzie teraz jestem....po prostu moj profil i doswiadczenie idealnie pasowaly...ale gwarantuje ze moj szef nie czytal wszystkich 22 000 kandydatur akie wplynely na konkurs auxi.... pozdrawiam, ps oczywiscie ze na 10 wyslanych dostaniecie 10 "dont call us, we will call you>>>" ale 11 bedzie dobra.... that's life, jak sie czegos chce, to tzeba o to zabiegac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomista lobbowanie/merytokracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 11:30 Cóż, nie uważam, aby stwierdzenie oczywistych faktów nie było cool. Jest chyba jasne, że kandydat z informacjami typu "w takim to a takim unicie będą mieli wolne etaty na takich to a takich pracownków od października" jest w dużo lepszej sytuacji od takiego, który nie ma i wysyła korzystając tylko z listy adresowej ? Dla mnie tak. To co napisał adm to oczywiście prawda. Ale w żaden sposób nie zmieniająca - a raczej potwierdzająca - fakt, ze od tej chwili zaczęły się liczyć wejścia i znajomości. Owszem, komentarz jest gorzki. Ale jak adm napisał - that's life. Co do naboru na auxiliary - nie brałam w nich udziału i nie będę się wypowiadać. Niczego nie ujmując osobom, które zostałe w ten sposób zatrudnione, na jednym z poprzednich wątków wywiązała się dyskusja na temat tego naboru, z której wynikało raczej, że większą rolę odegrało w nim szczęscie i autopromocja. W żaden sposób nie sugeruję przez to, że adm nie jest kompetentny, i szczerze gratuluję mu udanego lobbingu :) I doceniam, że pisze tu na forum i doradza, bo mało komu z Brukseli się chce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papryczka Re: wakaty IP: *.europarl.eu.int 23.08.04, 14:05 Kazdy ma swoja strategie. Z tego co widze, lobbowanie nie zawsze pomaga. Trzeba idealnie trafic w wymagania zwiazane z danym wakatem. Moi przelozeni sa ogolnie zawaleni spontaniczna korespondencja, wiekszosc cv trafia niestety do smietnika bo nikt nie ma czasu tego czytac i segregowac. Znacznie latwiej jest wejsc do bazy epso, gdzie wszystko jest juz jakos poukladane. Nie twierdze, ze lobbowanie sie nie ma sensu ale widze ile jest wokol nieobsadzonych stanowisk. We wrzesniu ludzie wroca do pracy i wtedy wszystko sie rozkreci. Troche cierpliwosci. A to napisali na epso po pierwszej takiej fali lobbujacych sie auxiliaries : Please note A large number of candidates included on the database have been sending CVs and other supporting documents direct to institutions/services, usually by e-mail. EPSO has been asked by the institutions to advise applicants NOT to send such documents. Institutions are carrying out their own searches within database, in accordance with their needs. The human resources departments have a very heavy workload and do not have the resources to deal with this unsolicited mail. Such email messages from candidates are unhelpful, both to the Institutions and to the individuals. You are therefore asked to refrain from contacting the institutions until and unless they get in touch with you. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyk Re: EPSO audytorzy IP: *.hhp.de / 213.70.8.* 10.08.04, 15:15 Czy ktos z Was zamierza pracowac w Luxemburgu? Jak na razie mam wrazenie, ze wszyscy ciagna do Brukseli. Ktos sie wypowiadal juz na temat tego miasta, prosze o jakies dalsze informacje i refleksje. Odpowiedz Link Zgłoś