ikropka 08.08.04, 22:00 Czy ktoś z Was może słyszał lub zna/wie o kimś, kto by poszukiwał do pracy za granicą hydraulika-spawacza. Dobrego, prawdziwego hydraulika z dwudziestoletnim stażem. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ikropka Re: Praca dla hydraulika 09.08.04, 15:41 Podciągam wątek. Tutaj można mieć tylko pracę za byle jaką pensję na czarno i jeszcze nigdy nie wiadomo czy i kiedy się ją dostanie. Dajcie proszę znać jak coś wiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Praca dla hydraulika IP: *.fhf.de / 217.146.135.* 10.08.04, 08:06 u mnie to niestety juz za pozno - jestem prawie w 90-cie procentach z instalacja grzewcza gotowy. PS. Hydraulików na czarno bez narzedzi mozna znalezc w mojej okolicy za 7-10 Euro. Jak kto ma dobre narzedzia (np. prasy, zeby niespawac rur)to bierze 15 Euro. Ale tak miedzy bogiem a prawda to roboty dla chetnego przy remonie domu mialbym dosyc. Nie korzystalem z tego zeby sobie nie robic klopotow natury prawnej (robota na czarno) oraz osobistej (jak sie kogos nie zna to ciezko o zaufanie) Odpowiedz Link Zgłoś
ikropka Re: Praca dla hydraulika 10.08.04, 10:36 Pewnie, że trudno zaufać obcej osobie. A z jakiego kraju piszesz? Mąż ma wszystkie potrzebne narzędzia, tylko nie wiem czy je przez granicę puszczą. Do tego ma uprawnienia gazowe. Szczerze mówiąc najlepszym rozwiązaniem byłaby legalna praca, załatwiona jeszcze w Polsce. Tyle, że nie zawsze jest to możliwe, więc może powinien poprostu pojechać i szukać czegoś na miejscu właśnie u prywatnych osób? Tylko, że jechać tak w ciemno, to strasznie nierozsądne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Re: Praca dla hydraulika IP: *.ip-pluggen.com 10.08.04, 11:55 A ile wynosi ta marna pensja w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
ikropka Re: Praca dla hydraulika 12.08.04, 09:30 Jak się dobrze trafi to 7-8 zł (na czarno) za godzinę ciężkiej fizycznie pracy (łącznie z kuciem ścian - zakładanie nowych instalacji). Praca po 11 godzin dziennie, czasem nie ma nawet czasu na śniadanie. Inni oferują też po 4 - 5 zł na godzinę. Pozatym nigdy nie wiadomo czy te ciężko zarobione pieniądze się dostanie. Złodziejstwo wśród takich "pracodawców" kwitnie. Fachowca u nas nikt nie ceni. Zatrudniają teraz przeważnie młodych, bez odpowiedniego doświadczenia i szkoły po to żeby zapłacić jak najmniej lub ich oszukać. A potem wszyscy psioczą na takich "fachowców", że schrzanili robotę. Tymczasem wyczytałam, że np. w Anglii hydraulik zarabia 8-12 funtów na godzinę, legalnie. Tam doceniają fachowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Praca dla hydraulika IP: *.fhf.de / 217.146.135.* 10.08.04, 12:57 Tak jak pisalem, u mnie prawie wszystko gotowe tak wiec prac dla hydraulika zostalo moze na dwa dni. Nie oplaca sie. Co do pracy za granica (pisze z Niemiec)to jest roznie. Dla powaznych robót ludzie chca miec rachunek i gwarancje - zrozumiale. W innym przypadku musi byc cena jak za darmo - a to sie nie oplaca. Jak trafisz na gnoja to przy robocie na czarno ( a powiedzmy sobie szczerze, ze takich w szarej strefie jest pelno) na koniec jeszcze nie zaplaci. Z tego co obserwowalem ostatnie 10 lat to najwiecej mieli roboty ci, ktorzy pracowali jako podwykonawca (Subunternehmer) dla miejscowego rzemieslnika z tej samej branzy. Zarobek slaby ale staly. Widze jednak, ze teraz coraz mniej Polaków na te zasady idzie - chyba w Polsce jest coraz drozej i przestaje sie oplacac. Bywam w Polsce i temat "praca na saksach" czesto sie przewija, chcac czy tez niechcac "podsluchanych" przeze mnie rozmowach. Mozna stwierdzic generalnie, ze bardzo wysoki procent tych odwaznych tylko opowiada jak to oni szkopa w h..ja zrobili. I to pasuje do calosci - normalny czlowiek nie ma odwagi sie ruszyc ale te typy nie maja takiego problemu. Tak wiec moja piwnice chyba bede kopal sam. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Praca dla hydraulika IP: *.proxy.aol.com 12.08.04, 19:15 Kropka wiec ja ci musze chyba troche oczy otworzyc.. 8 lat temu budowalem dom w niemczech .I murarze byli z polski...tez ich nie znalem przedtem bo ogloszenie daolem do gazety w polsce i sie zglosili.Dom postawili ale uwazalem na nich .Zarobili u mnie w ciagu 3 mieseicy po 9 tysiecy marek kazdy. 8 lat temu.Jednak sytuacja sie dzis zmienila.Legalnie nikt z polski w tym zawodzie pracowac tu nie moze.-A od stycznia tego roku przepisy zostaly tak zaostrzone ze teraz jak kogos na tym zlapia to pracodawca idzie do wiezienia.Teraz zrobili z tego przestepstwo.Bo bardzo duzo bezrobotnych w niemczech jest...jak zreszta wszedzie.Takze z tymi pieniedzymi ...wloz to pomiedzy bajki.Na czarno jak ktos tu dostanie 6 -7 euro to moze sie cieszyc.A ryzyko b.duze.Takze tu nikt 50-latka nie chce zatrudnic,tak wiec lepiej moze w polsce sobie cos poszukac.Bo i zycie tez tu drogie bardzo jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ikropka Re: Praca dla hydraulika 13.08.04, 09:35 W Niemczech z pewnością. Ale mam wiadomości o płacach w Anglii. Tam przecież można legalnie pracować. Uważam, że nienależy się pchać do pracy tam, gdzie byłoby to nielegalne. Ja się ma powyżej 40-tki (a tyle ma mój mąż) to raczej się jest rozsądnym (a przynajmniej się być powinno:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Praca dla hydraulika IP: *.proxy.aol.com 21.08.04, 22:14 jesli macie jakies kontakty w USA to radze tam sie wybrac.$15/g to ma tutaj pomocnik hydraulika,pracowalem wiec wiem cos o tym,a jesli hydraulik i jeszcze z duzym doswiadczeniem to juz sa naprawde konkretne pieniadze ($1200-$1500 na tydzien)pozdrawiam zyczac powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viola Re: Praca dla hydraulika IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.04, 12:40 Super kontakt polecam: pomagamy w legalizacji pracy w Niemczech. zajrzyj na portal: www.polonia.de Tel: 0049 2202 9599522 Odpowiedz Link Zgłoś