Dodaj do ulubionych

grafik w Dublinie

IP: *.autocom.pl 27.09.04, 19:27
Czy ktoś z Was orientuje się czy trudno znaleźć pracę w roli grafika w
Dublinie? czy chętnie zatrudnia się Polaków wykształconych w tym kierunku?
wreszcie ile można zarobić pracując w takim charakterze? ewentualnie czy
agencje reklamowe nawiązują współpracę z freelancerami?
proszę piszcie
Bogna
Obserwuj wątek
    • Gość: dominik Re: grafik w Dublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 14:24
      też szukam
      • Gość: bogna Re: grafik w Dublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 15:10
        ciekawe że na ten temat nikt nic nie wie. nawet znajomi irlandczycy. cisza w
        eterze.
        jesteś może z krakowa?
        • Gość: bogna Re: grafik w Dublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 15:17
          a właściwie to miałam zapytać czy jesteś teraz w Dublinie czy w Polsce
          • Gość: @@@ Re: grafik w Dublinie IP: 193.95.186.* 28.09.04, 15:29
            byl tu gdzies watek na ten temat ale nie moge go znalezc. chyba w zeszlym tyg
            ktos sie o to pytal ale jakas cholera wyciaga stare watki i dopisuje rekalmy i
            nie mozna sie polapac w aktualnych watkach.
            wiec generalnie moge strescic ze towarzystwo grafikow jest dosc zamkniete i
            trzeba miec plecy albo super praktyke i portfolio zeby zechcieli chocaz zerknac
            tak chyba jest nie tylko tu w dublinie ale w kazdym kraju...
            pogrezb na tym forum moze znajdziesz szybciej niz ja
            pozdr.
            • maja92 Re: grafik w Dublinie 28.09.04, 15:35
              Popatrzcie tez tutaj, aby sie zorientowac:

www.irishjobs.ie/
              Ale prawda jest taka jak napisal/a @@@: masz znajomosci to fajnie, jak ich nie
              ma to trzeba byc wiellkim szczesciarzem.
              Pamietajcie, ze Irlandia to w calosci 3,5 mln ludzi - kazdy jest znajomym kogos
              znajomego - tym z zewnatrz jest bardzo ciezko sie przebic.

Pozdrowienia,
              • xiv Re: grafik w Dublinie 28.09.04, 15:40
                maja92 napisała:
                > Pamietajcie, ze Irlandia to w calosci 3,5 mln ludzi - kazdy jest znajomym
                > kogos
                > znajomego - tym z zewnatrz jest bardzo ciezko sie przebic.

Dlatego tez UK z 60 mln ludzi jest ciekawsze.

Ja radzilem siedziec w PL i szukac zlecen przez internet. Albo byc artysta,
                promowac sie, robic tu wystawy i przebic sie na górna polke. W samym Londynie
                jest conajmniej dziesiec malych polskich firm graficznych.
                • Gość: bogna Re: grafik w Dublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 16:59
                  nigdzie nie jest łatwo w tej branży.
                  poracuję w agencji reklamowej, szukam zleceń przez internet, sporo wystaw na
                  koncie juz mam (wiem jednak, że przede mną długa droga aby stać się grafikiem z
                  górnej półki). cierpię jednak na brak wrażeń i w portfelu. stąd pomysł aby
                  spróbować poza krajem.
                  macie rację w UK pewnie większe pole do popisu.
                  ale czy jako freelance pracujący w kraju nie jestem atrakcyjna cenowo dla firm
                  brytyjskich? może w tą strunę uderzyć?
                  • xiv Re: grafik w Dublinie 28.09.04, 17:29

na forum mi juz powiedziano, ze cenowo Rumunia i Indie przebija wszystkich...
                    tak bardzo jak chcialbym Ci pomoc, ciezko mi cos doradzic... jesli masz
                    wystawy, to moze tez masz jakas strone? moze sie uda kogos zainteresowac Twoimi
                    pomyslami?
                    • Gość: bogna Re: grafik w Dublinie IP: *.autocom.pl 28.09.04, 18:15
                      tak, będę wysyłać portfolio ze stronką (jeszcze ją buduję).
                      wiesz, zastanawiam się co mogłoby przekonać brytyjczyków do mnie. portfolio w
                      Polsce podoba się, (podobno jesteśmy graficznie na wyższym poziomie-lepsze
                      uczelnie), klienci zadowoleni, pracą artstyczną zdobyłam już małe uznanie,
                      technicznie coraz lepiej (photoshop, ilustrator, corel, free hand, indesign,
                      podstawy dtp, teraz przerabiam html i flash ufff). może jeszcze nauczę się
                      składać komputery i latać na lotni! (nad kanałem la manche)

szkoda xiv że nie możesz mi pomóc, ale dzięki za chęci
                      • Gość: kaczka Re: grafik w Dublinie IP: 194.223.152.* 28.09.04, 18:43
                        > (podobno jesteśmy graficznie na wyższym poziomie-lepsze
                        > uczelnie)

Ten wyjazd Ci jest naprawde potrzebny. Przygotuj sie na prawdziwy drenaz
                        mozgu :D
                      • xiv Re: grafik w Dublinie 28.09.04, 19:47

Z tego co widze, to jednak sie nastwiasz na grafike komputerowa, a nie na gorna
                        polke :). IMHO nie jest wazne co potrafisz technicznie, ale na ile potrafisz
                        wykreowac siebie i swoja sztuke. Z tego co ja widze to na gornej polce
                        wazniejsza jest Twoja oryginalnosc. Znam ludzi, ktrozy zyja tutaj ze sztuku
                        (garncarstwo, malarstwo) i dobrze sie im wiedzie. Ale kreacja jest podstawa.
                        • Gość: bogna Re: grafik w Dublinie IP: *.autocom.pl 28.09.04, 20:53
                          wiesz xiv to wszystko nie takie proste. uczelnię skonczyłam dopiero ponad rok
                          temu i jest wiele dróg (w świecie sztuki) które chciałabym przemierzyć.
                          wreszcie samodzielnie!bez żadnych profesorków co to na siłe prowadzą za rękę.
                          jednak ciężko mówić o kreacji i realizacji własnych pomysłów kiedy trzeba
                          myśleć o tym co do gara wrzucić. wiem, że można wyżyć ze sztuki, nawet okazuje
                          się - jak piszesz - że dobrze, ale to wymaga największych poświęceń, wyrzeczeń
                          i czasu (szczerze, to chyba łatwiej znaleźć pracę w dublinie).

a ja znam grafików komputerowych o których śmiało moge powiedzieć, że są z
                          górnej półki. a im większa wiedza techniczna tym plus dla ciebie. jesteś
                          bardziej samodzielny. tak mi się wydaje.
                          :)
                          p.s.
                          ale my tu mieliśmy pisac o dublinie
                          • xiv Re: grafik w Dublinie 28.09.04, 21:18

ustalilismy chyba, ze Dublin to dziura i nic tam nie znajdziesz :)

naprawde dobry rynek dla sztuki (zarowne przez duze jak i male sz) to Londyn i
                            poludniowe okolice - tych ludzi po prostu stac na to
                            • Gość: bogna Re: grafik w Dublinie IP: *.autocom.pl 28.09.04, 23:45
                              nie trzeba tam większej siły przebicia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka