IP: *.pool8291.interbusiness.it 29.09.04, 12:43
bardzo prosze o informacje dotyczace pracy izycia w irlandii.wybieram sie tam
za 4miesiace zkolezanka w ciemno w poszukiwaniu pracy.dodam ze biegle mowie
po wlosku z angielskim troche gorzej,ale idzie sie dogadac .jakie mamy szanse
na tamtejszym rynku pracy.z gury dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: marek Re: irlandia IP: *.bas1.lmk.limerick.eircom.net 01.10.04, 00:00
      To wszystko zalezy od tego co umiesz i co chcesz robic.Z kiepskim angielskim
      pewnie znajdziesz jakas prace na zmywaku lub sprztanie po domach.Trudno mi jest
      powiedziec jakie jest zapotrzebowanie na pracownikow z wloskim,sprobuj przed
      wyjazdem moze zarejestrowac sie na kilku serewerach rekrutacyjnych w Irlandii.

powodzenia
      • eirinn Re: irlandia 01.10.04, 10:12
        Włoski niezbyt przydatny, zwłaszcza w połączeniu z niezbyt dobrym angielskim.
        Obydwa biegle mogłyby być dobrym atutem. Pamiętajcie, w Irlandii nie mówią
        takim angielskim jakiego uczy się w Polsce na kursach czy w szkołach. Nawet
        jeśli miało się tutaj nauczyciela z naprawdę dobrym akcentem brytyjskim czy
        amerykańskim, tam wpada się po uszy w akcent irlandzki. Osoba z kiepskim
        angielskim po prostu nie zrozumie co do niego mówią, tym bardziej że mają też
        swoją specyficzną leksykę, czyli charakterystyczne zwroty czy wyrazy.
        Zaryzykować zawsze można, jasne, tylko żeby nie wpaść w panikę już na początku.
    • Gość: micia Re: irlandia IP: *.pool8291.interbusiness.it 05.10.04, 12:36
      bardzo cie prosze powiedz jak jest tam z praca.czy trudno ja znalesc.
      • eirinn Re: irlandia 06.10.04, 12:36
        Powiem tak: zależy jaką pracę i zależy gdzie. Ze słabym angielskim może być
        trudno, bo takich ludzi jest tam mnóstwo, a i praca będzie źle płatna.
        Ostrzegam, że koszty życia są w Irlandii bardzo wysokie, Dublin jest już
        droższy od Londynu. Szukają ludzi z wykształceniem hotelarskim, to wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka