Dodaj do ulubionych

Praca -Włochy-info-PILNE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:11
Za 3 miesiące mam wyjechać do pracy do włoch.Czy ktoś z was tam już był?
moglibyście mi poradzic co trzeba pozałatwiać tutaj w kraju,jak to wszystko
wygląda "tam"(jakies pozwolenia na prace?)będę wdzięczna za jakiekolwiek
informacje.
Obserwuj wątek
    • paulinamagdalena Re: Praca -Włochy-info-PILNE 07.01.05, 18:59
      Najlepiej zapytaj w Konsulacie Generalnym lub Ambasadzie Republiki Wloskiej,
      jaka jest aktualna sytuacja.po wstepie Polski do Unii dalej jest potrzebne
      pozwolenie na pobyt( permesso di soggiorno) i na prace ( permesso di lavoro),
      ale co prawda jest latwiej dostac papiery.
      pare lat temu potrzebna byla wiza z w Ambasady w Warszaie PRZED wyjazdem, aby
      moc sie starac o pozwolenie na prace. z tym trzeba isc OD RAZU PO PRZYJEZDIE (
      48 godzin,rano wczesnie) do kwestury ( Questura) w miejscowosci zamieszkania we
      Wloszech i zlozyc papiery o pozwolenia. oprocz zezwolenia wydanego w Warszawie
      jest potrzebny kontrakt pracy oraz zamieszkania ( lub zaswiadczenie ze u kogos
      mieszkasz), paszport, 4 zjecia i znaczek wartosciowy ( marca da bollo, chyba za
      19 euro). dopytaj sie w kwesturze.
      • Gość: ragazza Re: Praca -Włochy-info-PILNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 20:54
        wielkie dzięki:)mam nadzieję,że wszystko jakoś się ułoży.pozdrawiam
      • Gość: Kateringlo Re: Praca -Włochy-info-PILNE IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 13:30
        To teraz po wstapieniu Polski do UE nadal trzeba miec pozwolenie na pobyt? A
        moze zalezy to od czasu, jaki zamierzamy spedzic we Wloszech, np. powyzej 3
        miesiecy?
        • Gość: Maria Re: Praca -Włochy-info-PILNE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 20:19
          Może ktoś mi pomoże znależć prace sezonową we Włoszech lub do opieki nad osobą
          starszą
          e-mail:zyma1952@tlen.pl
          • Gość: izzy Re: Praca -Włochy-info-PILNE IP: *.l2.c5.dsl.pol.co.uk 09.01.05, 17:23
            bylam we Wloszech w wakacje + wrzesien i staralam sobie znalezc prace nie jest to takie rozowe, nie wolno jeszcze nam tam pracowac, rzeczywiscie musisz zalatwiac sobie pozwolenie na prace, najlepiej robic to przed wyjazdem ale to nie takie proste. duzo osob pracuje na czarno. ja np pracowalam 2 miesiace na czarno przy zbiorze owocow a wlasciciel bardzo sie bal kontroli bo podobno sprawdzaja (przy owocach mozna zalatwic pozwolenie ale trzeba wczesnie)w ciemno ciezko cos znalezc ale jak sie ma znajomosci to spoko, ja nie mam zbyt dobrych wspomnien i na dodatek przy wyplacie zostalam oszukana, Ale mysle ze to pech glowa do gory tobie na pewno sie powiedzie
    • Gość: halin Re: Praca -Włochy-info-PILNE IP: *.devs.futuro.pl 10.01.05, 12:04
      musisz wziosc dokumenty
      • Gość: halin Re: Praca -Włochy-info-PILNE IP: *.devs.futuro.pl 10.01.05, 12:15
        ja mieszkalam 15 lat i poznalam dobrze mentalnosc Wlochow b.lubia;
        oszukiwac ,klamac kochac sie,imusisz miec oczy wszedzie.Ciao.
        • Gość: ragazza Re: Praca -Włochy-info-PILNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 02:17
          podsumowując wszystki odpowiedzi boję się wyjść z domu:p
          a tak na poważnie..moja przyjaciółka jes tam już dość długo jakoś sobie
          radzi,więc punkt zaczepienia mam.Najbardziej się obawiam,o to pozwolenie na
          pracę.(gdzie co i jak-mam nadzieję,że nie sprawdzaja nigdzie znajomości
          języka ,bo narazie cienko ztym ,choć w pocie czoła wkuwam wszystkie
          rzeczy...chciałabym mieć z tej wyprawy jak najlepsze wspomnienia-już raz Włochy
          zdołały mnie oczarować więc mam nadzieję że serdeczność i ciepło z jakim kiedyś
          mnie przyjęły nie przeminęła tak szybko.mam też nadzieję że nie wszyscy Włosi
          to jakieś bestie ,czające się na każdym rogu,żeby podrywać Polki.:p Ogólnie
          rzecz biorąc,bardziej się boję zostać tu,i skończyć jako kura domowa z 5
          dzieci,bez perspektyw na przyszłość każdego z nich,z mężem pijakiem itp.Nie
          pociąga mnie rzeczywistośc którą oferuje nasz kochany,najdroższy, bezrobotny
          kraj.Chciałabym,żeby moje dzieci( które jednak chciałabym mieć kiedyś)dorastały
          w przekonaniu,ze można żyć szczęsliwie i bezpiecznie.że można mieć pracę i
          marzenia,że mimo narastającej biedy i bezrobocia ,gdzieś jest na świecie
          miejsce bezpieczne.Może to tylko marzenia,ale z całego serca chicałabym,że by
          się spełniły.Jesli nie zaczniemy brać naszego życia w nasze ręce,nikt się nim
          nie zajmie.A zacząc trzeba od podjęcia decyzji...i liczyć się z
          konsekfencjami.pozdrawiam wszystkich zdołowanych szukających pracy w innym
          świecie.Powodzenia.Ragazza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka