IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.01.05, 21:12
Ja wiem, że to problem raczej luźno związany z pracą, ale chciałbym wiedzieć,
czy mozna do Anglii albo Irlandii wysłać pocztą papierosy, tak w ilości 8 -
10 paczek. Czy ktoś może mi odpowiedzieć na to pytanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: uuuu Re: papierosy IP: *.lns5-c7.dsl.pol.co.uk 20.01.05, 21:20
      rece opadaja.....
      przestanmy w koncu robic z siebie kombinatorow i paserow tzw tutaj'polaczkow'.
      moze jeszcze zalaczysz garsc magic m i paczke durexow. (tez sie oplaca bo jeden
      kosztuje prawie funta!)
      • deadeasy Re: papierosy 21.01.05, 11:53
        oj, oj! Prosze sie nie czepiac.
        :)
        Nie pisz, ze to domena "polaczkow". Anglicy robia regularne wyprawy
        samochodami dostawczymi do Francji po wino (bo taniej) - niby na swoj walsny
        uzytek ;). Nie slyszalam o palaczu (Anglik), ktory by nie wypychal walizki
        tanimi papierosami kupionymi na wakacjach. Nawet Ci co nie pala kupuja
        tanie "fajki" i je opychaja w pubach znajomym. W ten sposob zwraca im sie
        koszt wakacji. Cena paczki papierosow dochodzi do ok. £5, w Polsce rowna sie
        ok. £1. Rachunek jest prosty. Znajomi podczas pobytu w Polsce obkupili sie
        tanimi papierosami i wodka (£14 za Wyborowa w UK). Gdybym nie brala tyle
        boczku i pysznej polskiej kielbasy to tez bym walizke papierochami wypchala.
        ;)
    • Gość: wiesniak Re: papierosy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 21:22
      heh a ty co "uuuu" odrazu kombinatorstwo tobie sie włącza - poprostuktoś sie pyta tak wiec albo odpowiadasz na pytanie albo nie zabieraj glosu ....

• Gość: robert Re: papierosy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.01.05, 23:21
        Po prostu myslałem o małym prezencie dla osoby palącej. Żaden przemyt, bo chcę
        legalnie wysłać pocztą. A odbiorca nikomu by na pewno nie przehandlował tych
        paru paczek, tylko sam by trochę popalił "polskie" fajki.
        No to wolno to zrobić, czy nie?
        • Gość: ratko Re: papierosy IP: *.jevc.ac.uk 20.01.05, 23:46
          do szkocji dochodza.przynajmniej listem poleconym i pare paczek.
          a gumki na uniwerkach rozdaja za darmo:)
    • Gość: cassandrafr Re: papierosy IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 21.01.05, 01:44
      Wolno ale max. 200 papierosow, czyli 10 paczek luzno (nie w sztandze), co
      swiadczy w razie kontroli, ze nie na handel. Do Francji tak doszly bez
      problemu, ale nie wiem czy to sie oplaca, oplata za przesylke wysoka, chyba, ze
      rzeczywiscie chcesz wyslac jako prezent.
      • Gość: ratko Re: papierosy IP: *.jevc.ac.uk 21.01.05, 20:04
        jasne,ze sie oplaca!
        10 paczek np.l&m za 5 zeta+15zeta koszty przesylki poleconym.to daje razem
        £1.20 lub 1,6 euro za paczke.w anglii fajki kosztuja £4,5 a we francji chyba
        podobnie,bo mieli jakies podwyzki z rok temu.do niemiec tez dochodza,bo
        probowalem,nawet caly wagon opakowany.tam pety sa troche tansze,ale i tak dosc
        drogie.w urzedzie celnym powiedzieli (w polskim:),ze do holandii nie mozna
        wysylac tylko..
      • Gość: werka Re: papierosy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:23
        Nie wiem czy nie ma różnicy między osobistym przywożeniem papierosów a
        dostawaniem ich przez pocztę. Oj!tak na chłopski rozum to to drugie nie powinno
        być dobrze widziane. Zrobiłam wywiad tu i w Anglii i wniosek jest jeden -
        ludzie wysyłają i odbierają.
        Co do ilości sztuk. Cassandrafr tu się pomyliła, a może ma rację jeśli chodzi o
        Francję. Najnowsze przepisy celne (z 2004roku) w Wielkiej Brytanii określiły
        dozwoloną ilość papierosów przywożonych z Polski, Czech, Węgier, Litwy, Estonii
        itd.(nowi członkowie Unii) na 100 sztuk.
        Co prawda jeszcze w zeszłym roku Polacy tłumaczyli się, że przecież przepisy
        unijne pozwalają na 200 sztuk i okazywali niekłamane zdumienie. Z reguły
        kończyła się taka sytuacja pogrożeniem paluszkiem. Zresztą kontrole bagaży i
        przesyek pocztowych są wyrywkowe. Należy się jednak liczyć z tym, że w
        najbliższym czasie zaczną odbierać kochane papieroski.
        • Gość: robert Re: papierosy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.01.05, 23:27
          Dzięki za odpowiedzi. Ale i tak nie wiem, co robić, bo właśnie dziś
          dowiedziałem sie od kolesia, że na poczcie w Irlandii celnicy zarekwirowali
          list z 8 paczkami fajek zanim zgłosił sie po nie odbiorca. Moze faktycznie
          uznają to za przemyt? Na jakiej podstwie? Chciałbym zrobić prezent, a nie
          kłopot.
          • jaroslaw.lysio Re: papierosy 23.01.05, 00:10
            Gość portalu: robert napisał(a):

> właśnie dziś dowiedziałem sie od kolesia, że na poczcie w Irlandii celnicy
            > zarekwirowali list z 8 paczkami fajek zanim zgłosił sie po nie odbiorca.

Być może celnicy uznali, że nie dostał ich na własne potrzeby lecz w celach
            handlowych.
            Żeby być pewnym o co chodziło, proponuję w takim wypadku złożyć reklamację
            przesyłki na Poczcie - Poczta Polska prześle zapytanie o los przesyłki do
            zagranicznej administracji. W odpowiedzi będzie prawdopodobnie wskazane z
            jakiego powodu przesyłka nie została doręczona (a dokładniej z jakiego powodu
            została skonfiskowana przez służby skarbowe).

---
            Poczta z Trąbką
    • jaroslaw.lysio Re: papierosy 23.01.05, 00:00
      Gość portalu: robert napisał(a):

> czy mozna do Anglii albo Irlandii wysłać pocztą papierosy,
      > tak w ilości 8 - 10 paczek.

Jeżeli chodzi o przepisy stricte pocztowe, to nie mówią one nic o zakazie
      przesyłania papierosów do tych krajów. Art. 25 ust. 2. 5. Światowej Konwencji
      Pocztowej sporządzonej w Pekinie dnia 15 września 1999 r. (Dz. U. nr 123 z 2003
      r., poz. 1149) stanowi jednak, że we wszystkich rodzajach przesyłek zakazane
      jest wysyłanie przedmiotów, których przywóz i obrót jest zabroniony w kraju
      przeznaczenia.

Jak wiadomo, z dniem 1 maja 2004 r. zlikwidowane zostały granice celne pomiędzy
      krajami Unii Europejskiej a Polską. Odprawy celne w obrocie towarowym pomiędzy
      krajami UE nie są dokonywane (czyli nie nadaje się towarom procedur celnych i
      przeznaczeń celnych). Mogą jednak być dokonywane inne czynności przez organy
      celne w ramach swojej właściwości miejscowej, wynikające z przepisów odrębnych
      niż przepisy celne, np. kontrola akcyzowa.

Polacy podróżujący po krajach Unii nie podlegają żadnym ograniczeniom
      dotyczącym ilości zakupionych i przewożonych towarów z wyjątkiem wyrobów
      akcyzowych, które mogą być przewożone pod warunkiem, że są one przeznaczone do
      użytku osobistego i nie podlegają odsprzedaży. Pojęcie "do użytku osobistego"
      oznacza również wykorzystanie przewożonych towarów na prezenty, jednakże ich
      sprzedaż jest naruszeniem prawa i grozi ich konfiskatą oraz dodatkową karą.
      Przykładowo, przewożone towary uznaje się za przeznaczone do użytku osobistego,
      jeżeli nie przekraczają ustalonych limitów:
      · 800 papierosów, (przy wjeździe do Austrii, Danii, Finlandii, RFN, Szwecji i
      Wielkiej Brytanii - 200 papierosów),
      · 200 cygar,
      · 1 kg tytoniu,
      · 10 litrów spirytusu,
      · 20 litrów wina ze zwiększoną zawartością alkoholu (np. sherry, porto),
      · 90 litrów wina (w tym maksymalnie 60 litrów wina musującego),
      · 110 litrów piwa.
      Generalna zasada mówi, że osoby poniżej 17 roku życia nie mogą przewozić
      wyrobów alkoholowych lub tytoniowych. Jednak dany kraj może wprowadzić
      dodatkowe ograniczenia (np. w Szwecji osoby, które nie ukończyły 20 lat nie
      mogą przewozić alkoholu).

W związku z powyższymi uregulowaniami, wydaje mi się, że nie powinno być
      problemu z przesłaniem "jako prezent" do Irlandii 800 papierosów, a do Wielkiej
      Brytanii 200 papierosów. Na wszelki wypadek powinno jednak się zaznaczyć w
      wypadku przesyłki listowej - na samej przesyłce, a w przypadku paczki na
      adresie pomocniczym fakt, że przesyłka zawiera towar akcyzowy w takiej a takiej
      ilości, wysyłany jako prezent.

Inny sposób to wysłanie papierosów w dopuszczonej liczbie w przesyłce, na
      której jako nadawca i adresat wskazana jest ta sama osoba (jako nadaca z
      adresem polskim, jako adresat z adresem zagranicznym). Podobnie jak poprzednio
      polecałbym zaznaczyć w wypadku przesyłki listowej - na samej przesyłce, a w
      przypadku paczki na adresie pomocniczym fakt, że przesyłka zawiera tyle a tyle
      sztuk papierosów wysyłanych na własne potrzeby.

Informacje o zawartości i celu przesyłania zamieściłbym po francusku (bo to
      język stosowany w obrocie pocztowym) i angielsku (bo irlandzcy i brytyjscy
      celnicy dokonujący kontroli akcyzowej mogą po francusku nie rozumieć ;)).

---
      Poczta z Trąbką
    • Gość: J Re: papierosy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 14:00
      Mozesz spróbowac tyle ze wyslij je luzem (bez opakowan)w paczce z "bąbelkami".
      Ja tak robiłam. Ale może się zdazyć że "splądrują" Ci paczke. Pozdrawiam
      • Gość: A Re: papierosy IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 29.01.05, 00:30
        Gość portalu: J napisał(a):

> Mozesz spróbowac tyle ze wyslij je luzem (bez opakowan)w paczce
        > z "bąbelkami".
        > Ja tak robiłam. Ale może się zdazyć że "splądrują" Ci paczke.

Paczką jest bez sensu - nie dość że drożej niż listem, to jeszcze wpisuje się
        zawartość (więc od razu wiadomo co jest w środku).
        Listem wyślij, zwykłym lub poleconym.
        • Gość: zikq Re: papierosy IP: *.toya.net.pl 30.01.05, 13:19
          wyslji w liscie 10 paczek - poleconym .a ja jesli wysle wiecej np,20paczek - to
          list jest otwierany - mysle ze w POlsce i okradaja go jak jest tego wiecej Ale
          10paczek dochodzi zawsze -mam w Angli cala swoja najblisza rodzine 6 osob
          palacych - iniestety z podarunku czestszego nici!!!pozdrowienia=zikq
          • Gość: karolina Re: papierosy IP: 217.97.150.* 14.06.05, 15:00
            mam pytanie czy mozna wysylac czesto takie listy polecone:)czy jest to gdzies
            odnotowane i raczej dac sobie na wstrzymanie i wyslac np. jeden liscik w
            miesiacu:D??
            • edavenpo Re: papierosy 14.06.05, 21:09
              Ok - przepisow nie znam ale z doswiadczenia powiem tyle:

Pale duzo wiec moja mama przysyla mi papierosy so Anglii raz na miesiac, czasami raz na dwa
              miesiace. Czasami do czterech sztang (jako pojedyncze paczki posklejane tasma tak zeby pasowaly
              plasko w babelkowa koperte A3), w ciagu ostatnich 4 lat paczka zginela raz ale nikt sie do mnie nie
              odezwal w tej sprawie (np. celnicy czy cos w tym stylu) i stwierdzilm ze przepuszcze bo nie chcialo mi
              sie za tym latac.

A tak na marginesie...

Celnicy i sluzby graniczne maja wieksze problemy jak np. 3 tiry pelne petow w Dover, wiec naprawde
              kto by sie przejmowal kilkoma sztangami petow w paczce...

• Gość: palacz Re: papierosy IP: *.lns3-c10.dsl.pol.co.uk 03.07.05, 23:14
      chyba tez poprosze brata z Polski zeby wyslal mi fajki do u.k
      Ale mam pytanie.Czy jako odbiorce listu trzeba wpisac wlasciciela domu z ktorym
      razem mieszkam czy moge to byc ja?Ile kosztuje wyslanie listu poleconego z
      polski do u.k i jak dlugo trwa przesylka?
      Pozdrawiam
    • Gość: palacz Re: papierosy IP: *.lns6-c8.dsl.pol.co.uk 04.07.05, 12:36
      wazne:))please answer
    • Gość: maverick Re: papierosy IP: 84.13.128.* 04.07.05, 13:36
      wysylam regularnie do wloch papierosy - i polskie i ruskie - w takich wiekszych kopertach,cena 9,90 priorytetem - wchodzi jednorazowo 1 karton.

nigdy nie mialem problemu - a to juz w sumie kilkaset przesylek.ale jesli chodzi z drugiej strony o przesylki stamtad,to wiele razy ginela zawartosc ( no nie cala),a listy np.przychodza otwarte ( szuka ktos kasy???? )

POZDRAWIAM PRACOWNIKOW U.POCZTOWEGO W KIELCACH!!!! :-(

• Gość: ?? Re: papierosy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 13:46
      możesz wysłać bez problemu w kopercie bąbelkowej priorytetem 3-4 trwa
      ta "podróż", zawsze dochodzą
      • thores Re: papierosy 15.08.05, 06:37
        Prosze powiedziec czy ktos probowal wysylac wieksza ilosc fajek poprzez firmy
        kurierskie ? Moze tak nie sprawdzaja jak na PP ?
        Jesli ktos probal to prosze o wypowiedz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka