Dodaj do ulubionych

Polskie koscioly w Londynie

IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 19.02.05, 21:49
Wiecie gdzie sa polskie koscioly w zachodnim Londynie, gdzies w okolicy
Ealingu, (podobno jest tez jeden w Southall). Jesli wiecie, podajcie jakies
namiary, please.
Obserwuj wątek
    • lol21ndm Re: Polskie koscioly w Londynie 19.02.05, 22:29
      Temat juz kiedys byl na forum Londyn:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15108&w=12226687&a=12231124
    • xiv Re: Polskie koscioly w Londynie 20.02.05, 05:58

www.londyn.org.uk/faq/polonia.htm#koscioly
      • Gość: Weronika Re: Polskie koscioly w Londynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 09:52
        A w Norfolk nie ma polskiego kościoła?
        Nie wie kos przypadkiem?
        • Gość: max41 Re: Polskie koscioly w Londynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 10:57
          w norfolku to nie wiem ale jest takie miasteczko Brandon ok 20 mil od Swaffham w
          strone Londynu, co niedziele ogodz 9 w kosciele katolickim jest msza dla Polakow
          odprawiana przez polskiego ksiedza ktory przyjezdza z Cambridge.
    • Gość: eeeee Re: Polskie koscioly w Londynie IP: *.server.ntli.net 20.02.05, 14:22

zawsze mnie to dziwi jak ktos jedzie za granice i sobie drugą Polske tam
      urządza; toż nie lepiej w kraju nad Wisla bylo zostac? wszystkie msze po polsku
      no i nie ma dokola tych brudnych Anglikow;

---
      a w Nowej Hucie nadal bandytyzm
      • Gość: steph Re: Polskie koscioly w Londynie IP: *.bulldogdsl.com 20.02.05, 14:45
        eeee, nareszcie ktos podziela moja opinie. Ludzie dobrowolnie wybieraja nowy
        kraj a potem ciagna do niego wszystko ze starego. Stad wieczne poszukiwania
        sklepow z polska kielbasa, polskich szkol dla dzieci, polskich klubow a teraz
        nawet polskiego kosciola. A potem wyrzekaja jeszcze, ze Anglicy sa oschli,
        nieprzyjazni i patrza z gory na nowoprzybylych Polakow. Czy naprawde nie
        latwiej byloby pozostac w ... Polsce?
        • ex-rak Re: Polskie koscioly w Londynie 20.02.05, 21:32
          Gość portalu: steph napisał(a):

> eeee, nareszcie ktos podziela moja opinie. Ludzie dobrowolnie wybieraja nowy
          > kraj a potem ciagna do niego wszystko ze starego.

Nie wszystko, tylko to co im do lepszego zycia potrzebne.

Nie widze powodu, aby zaraz po przyjezdzie do UK, na sile stawac sie wyznawca
          kosciola anglikanskiego, zmieniac swoje przyzwyczajenia kulinarne, zmieniac
          nazwisko na Peter Kowalsky (Smith), cokolwiek.
          Jak ktos ma ochote w Norfolk wcinac polska kielbase na polskiej mszy, to co w
          tym zlego? Jak mu z tym dobrze to dla mnie wszystko jest to w porzadku.

Inne narody robia to samo. Podejrzewam, ze duza czesc brytyjczykow w Polsce
          wysyla swoje dzieci do brytyjskiej szkoly (jak ma taka mozliwosc), ich polski
          jest szczatkowy i nadal ze smakiem popija sobie whisky.

• xiv Re: Polskie koscioly w Londynie 21.02.05, 01:41

> eeee, nareszcie ktos podziela moja opinie. Ludzie dobrowolnie wybieraja nowy
          > kraj a potem ciagna do niego wszystko ze starego. Stad wieczne poszukiwania
          > sklepow z polska kielbasa, polskich szkol dla dzieci, polskich klubow a teraz
          > nawet polskiego kosciola. A potem wyrzekaja jeszcze, ze Anglicy sa oschli,
          > nieprzyjazni i patrza z gory na nowoprzybylych Polakow. Czy naprawde nie
          > latwiej byloby pozostac w ... Polsce?

LOL, powiedz to Angolom, ktorzt spedzjaa czas na Ibizie albo na Kanarach :)))
          ostatnio jeden z nich narzekal ze na Xmas nie mogl nigdzie zjesc tradycyjnego
          obiadu (z indykiem i cala reszta). Albo inny klasyczny przypadek - Angol
          zdziwiony w Pradze (czeskiej), ze policjant nie mowi po angielsku, a piwo moze
          i tanie, ale nie mozna dostac porzadnego 'ale'.

PS. Z ta "dobrowolnoscia" tez roznie wyglada. Porozmawiaj ze starszymi.
          • deadeasy Re: Polskie koscioly w Londynie 21.02.05, 21:31
            o to to!
            Koniecznie "full english" w piekacym Hiszpanskim sloncu i koniecznie z "HP
            sauce", bo inaczej to wakacje do kitu.
            ;)
            • Gość: eeeee Re: Polskie koscioly w Londynie IP: *.server.ntli.net 22.02.05, 23:06

tylko prosze nie probuj mi wmowic ze Ty jak jedziesz do Hiszpanii to
              porozumiewasz sie z tubylcami po hiszpansku?

nie wiem czemu ale jestem przekonany ze tez starasz sie porozumiec po
              angielsku, bo tego oczekuje sie od personelu w kazdym kurorcie na calym swiecie;

---
              • deadeasy zarcie 22.02.05, 23:37
                W Hiszpanii nie bylam bo na razie wszystkie wakacje spedzam w Polsce.

Zaraz tam "tubylcy" ;) "forinery" jak to moja tesciowa wywalila ponoc kiedys we
                Francji. Siedzac w jakiejs kawiarence domagajac sie angielskiej herbaty
                narzekala, ze nic nie moze zrozumiec bo "forinery" po angielsku nie mowia.
                hi-hi ;)

Dyskusja jest chyba raczej o zatwardzialych nawykach niz o jezyku. Jedni
                narzekaja na Polakow wyszukujacych polskie zarcie w malych sklepikach kiedy
                inne nacje robia to samo. Anglicy chca angielskiej herbaty za granica i trzeba
                zdziwionej kelnerce tlumaczyc, ze ta wodnista bawarka "sie nie nadaje" ;)
                Tesciowa jak jechala z wizyta do siostry do Kanady to musiala wiezc tone
                Cadbury's Flake bo tam ponoc nigdzie nie mozna bylo dostac (ja z kolei mam
                fijola na punkcie Prince Polo). Znam Anglikow co jezdza przynajmniej dwa razy
                do roku "w cieple kraje" i po powrocie narzekaja, ze jedzenie bylo do kitu bo
                nigdzie nie mogli dostac porzadnych "fish&chips" albo "fry-up". ;) To sie
                dopiero nazywa sila przyzwyczajenia ;) "Obstawanie" przy "swoiskich"
                potrawach, zwyczajach nie jest tylko domena Polakow (nie pisze tego jakby to
                bylo cos zlego). Wystarczy spojrzec na Hindusow, Pakistanczykow czy Chinczykow
                w UK. Kultywuja swoje tradycje - no i dobrze. Przynajmniej jedzenie w Anglii
                jest urozmaicone ;) ;) Szkoda, ze Polacy jakos tak nie potrafia sie
                porzadnie "zorganizowac". Kiedys w Liverpool byl Polski kosciol z klubem.
                Wszystko sie rozwiazalo jak skarbnnik klubu wyczyscil konto i dal noge z
                forsa. Teraz jest tylko msza sw. w niedziele w jednej z kaplic w katedrze i
                spotkania "od wielkiego dzwonu" gdzie starsze panie zabraniaja dzieciam ruszac
                ciastek bo "to dla ksiezy" :)
                • Gość: eeeee Re: zarcie IP: *.server.ntli.net 22.02.05, 23:52

w kazdym kraju sa ludzie prostsi, zamknieci na nowosci jak i ludzie ktorzy
                  rozumieja, ze inny kraj to inna kultura; moi, z kolei, znajomi Anglicy z kazdej
                  wyprawy wakacyjnej do Francji przywoza mnostwo francuskiego wina, serow i
                  slodyczy i po powrocie narzekaja, ze znowu wrocili do "angielskiej dziury" i
                  musza jesc "angielskie gowno";

---
      • lol21ndm Re: Polskie koscioly w Londynie 21.02.05, 21:12
        Gość portalu: eeeee napisał(a):

> ....no i nie ma dokola tych brudnych Anglikow;

prowokacja? bardzo niska jesli chodzi o poziom...

Co do "brudnych", to nie chce tutaj nikomu robic przykrosci czy wytykac
        narodowosci... Ale przykro mi bylo sluchac na jesieni ubieglego roku, gdy mlody
        Polak (ktory przyjechal tutaj na 3 m-ce do pracy) opowiadal, ze w tej samej
        firmie pracowalo kilkunastu Polakow, a jeden z nich tak strasznie byl brudny,
        ze trzeba bylo jego rzeczy wkladac w czarne torby plastikowe, bo nie dalo sie
        wytrzymac w tym samym pomieszczeniu...

Wiec moze nie uogolniajmy...
        • ex-rak Re: Polskie koscioly w Londynie 21.02.05, 21:25
          lol21ndm,

z tymi brudnymi Anglikami, to byl raczej sarkazm na wiecznie narzekajacych
          Polakow, ktorzy sami ''czystosci'' roznej bedac, by sobie odreagowac, w innych
          niedoskonalosci z luboscia wynajduja.
        • Gość: eeeee Re: Polskie koscioly w Londynie IP: *.server.ntli.net 22.02.05, 23:08

prowokacja? lepiej sprawdz w slowniku znaczenie slowa ironia;
          zreszta znaczenie slowa prowokacja tez sprawdz;

---
      • Gość: Alex Re: Polskie koscioly w Londynie IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 22:00
        Gość portalu: eeeee napisał(a):

>
        > zawsze mnie to dziwi jak ktos jedzie za granice i sobie drugą Polske tam
        > urządza; toż nie lepiej w kraju nad Wisla bylo zostac? wszystkie msze po
        polsku
        >
        > no i nie ma dokola tych brudnych Anglikow;

eeeee 100% racja jak widze takie watki to mam rzyg i przypominam sobie obrazki
        z Londynu Polki z popsutymi zebami, fioletowymi wlosami popalonymi trwala ktore
        robily wielkie oczy kiedy od razu startowalem do nich w jezyku ojczystym:))
        Podobny watek byl nawet na Egipcie- "Kosciól w Hurghadzie" dzisas!!!!
    • Gość: k. Re: Polskie koscioly w Londynie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 21.02.05, 20:23
      NIe ciagnie mnie do polskich kosciolow, bo jestem na obczyznie. Chodze do
      kosciola w poblizu, ale poniewaz jest Wielki Post, chcialabym isc do spowiedzi
      po polsku. Taka dziwna potrzeba...
    • Gość: anita Re: Polskie koscioly w Londynie IP: *.cable.ubr06.newm.blueyonder.co.uk 22.02.05, 18:38
      Wejdz na strone www.goniec.co.uk, tam napewno sa adresy polskich
      kosciolow.Zreszta w wiekszosci darmowych polskich gazetek tez sa te adresy
      drukowane
      • pieguskaa Re: Polskie koscioly w Londynie 22.02.05, 18:43
        Niestety ta strona nie dziala:( Szkoda, bo chcialam sie zorientowac cz w
        Birmingham lub jego okolicach znajde gdzies polski kosciol:(
        Jezeli ktos ma namiary na inna stronke, ktora moze mi cos wyjasnic bede
        wdzieczna:)

pozdrawiam
        pieguska
        • Gość: czubek Re: Polskie koscioly w Londynie IP: *.range81-153.btcentralplus.com 22.02.05, 21:59
          jest strona:
          www.networkpl.com/index.php
          ale ciekawostka - ani mru mru o kosciolach. Moze Ty cos wygrzebiesz ...
          :)
    • Gość: czubek Re: Polskie koscioly w Londynie IP: *.range81-153.btcentralplus.com 22.02.05, 22:07
      Ale te Polskie koscioly sa dobrze poukrywane... kurcze...
      www.ppld.co.uk/
      tudziez:

www.findachurch.co.uk/area/tq/tq27.html
      wpisac: polish w search po prawej (wybrac opcje www.findachurch.co.uk)
      :)
      • pieguskaa Re: Polskie koscioly w Londynie 22.02.05, 22:24
        Dzieki za linki, lecz ciezko cos sie z nich dowiedziec:( Masz racje-polskie
        koscioly sa dosc "klopotliwe" do odszukania;)
        Znalazlam wzmianke (bo inaczej tego chyba nie da sie okreslic) o polskiej
        parafii w Birmingham, lecz link nie jest aktywny i brak jakichkolwiek namiarow.
        Czyli, szukaj igly w stogu siana...

Niemniej dziekuje za pomoc i pozdrawiam:)
        pieguska
        • deadeasy Re: Polskie koscioly w Londynie 22.02.05, 22:46
          sa dwa koscioly:
          jeden w Coventry a drugi w Wolverhampton

znalezione z www.yell.co.uk

• pieguskaa Re: Polskie koscioly 23.02.05, 12:58
            Deadeasy znalazlam! Dziekuje:)))))
            Oprocz w Coventry, Wolverhampton jest jeszcze w Derby:)))
            Podaje dokladne namiary, moze sie komus przydadza:

Polish Parish
            St.Stanislas Kostka
            Springfield Rd
            Coventry
            West Midlands

Polish Catholic Church
            Stafford Rd, Oxley
            Wolverhampton
            West Midlands

Polish Church
            9, Gordon Rd