Dodaj do ulubionych

Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Londynem

IP: *.laczpol.net.pl 09.06.05, 22:09
Na początku lipca jeśli pojadę w ciemno. Gdzie najlepiej? Gdzie da się
znaleźć pracę? Ile czasu trzeba szukać? Ile może kosztować jeden ekonomiczny
pokój?

Język angielski komunikatywny

Dwaj studenci poszukujący pracy.
Obserwuj wątek
    • Gość: x-men Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 12:11
      tylko nie szukaj w Londynie bo to strata czasu,wez ze soba duzo jedzenia z
      Polski i z 200 funciakow to musisz miec,mieszkanie to tak od 35-50 funtow
      bedzie,i szukaj po angielskich agencjach,napewno cos znajdziesz tylko musisz
      tam byc bo tak z tad to nic nie zalatwisz... powodzenia
      • Gość: Lucek Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon IP: 195.224.246.* 10.06.05, 13:29
        Jako ze dzisiaj dzien dobrych uczynkow, to podam wam miejsce gdzie kiedys w
        dawnych czasach pracowalem przy zbiorze truskawek. Nie wiem czy znajdziecie tam
        miejsce, ale moze warto srpobowac. Jest to warma w Wokingham miejscowosc
        odddalona od londynu o jakies 45min pociagiem. Przyjezdzajac na stacje kolejowa
        wystarczy wziasc taksowke i poprosic zeby was taksowkarz zawiozl na farme
        Harry'ego, niestety dawno tam pracowalem wiec dokladnego adresu nie pamietam.
        Ale cos mi sie o uszy obija Hea... cos tam nie pamietam dokladnie. Ale wiem ze
        wszyscy ludzie ktorzy tam przyjezdzali z dworca kolejowego brali kursy wlasnie
        na ta farme. Wlasciciel Harry zatrudnia w sezonie, zeby nie sklamac ponad 1000
        ludzi, ale nie ma pewnosci ze was zatrudni, bo z tego co mi wiadomo ludzie
        jezdza tam na poczatku maja.

Jesli chcecie sprobowac to bardzo prosze i powodzenia. Wezcie tylko z soba
        namioty bo pewnie bedziecie musieli po namiotami spac. Powodzenia.
      • umathurman Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon 10.06.05, 14:19
        Gość portalu: x-men napisał(a):
        > tylko nie szukaj w Londynie bo to strata czasu,wez ze soba duzo jedzenia z
        > Polski i z 200 funciakow to musisz miec,mieszkanie to tak od 35-50 funtow
        > bedzie,i szukaj po angielskich agencjach,napewno cos znajdziesz tylko musisz
        > tam byc bo tak z tad to nic nie zalatwisz... powodzenia

Ja nie bylabym az tak optymistycznie nastawiona!
        200 funtow to moim zdaniem za malo. Mi bardzo ciezko bylo znalezc pokoj
        dzwoniac po ogloszeniach w gazetach. Dopiero gdy mialam pracodawce, agencja mi
        wynajela, ale halo! Wiekszosc gospodarzy chce depozytu!
        Ja musialam za pokoj na sam poczatek wylozyc 400 funciaków.
        Trzeba miec kase na jedzenie (zapasy z Polski to dobry pomysl), jakies bilety
        autobusowe, na rozmowy telefoniczne, przeciez szukanie pracy kosztuje!

Pojedzcie do miasta innego niz Londek, ale nie do jakiejs wiochy.
        Idzcie do jobcentre, obejdzcie agencje pracy (Temploy, JobsPerTemps, Hewitt
        Recruitment, Premiere People, Best Connection maja sporo pracy fizycznej),
        porejestrujcie sie i pytajcie o prace. No przynajmniej ja bym tak zrobila.

Jak bedziecie miec fart, to zaczniecie pracowac po 3 dniach.

No i tu sie pojawia drugi problem: Ja przynajmniej borykalam sie z nim dlugo:
        Agencja nie zaplaci ci gotówka, musisz miec konto w banku. Z kolei w banku
        zadaja tzw. potwierdzenia adresu, o ktory dosc trudno <
        • Gość: x-men Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:40
          to ile ty tej kasy bralas ze soba?
          ja w sumie w ciemno nie jade,bede mial gdzie spac,przynajmniej przez pierwsze
          dwa tygodnie,takze mysle ze 200-250 funtow mi wystarczy:-)
          • Gość: kk Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon IP: *.claranet.co.uk 13.06.05, 11:56
            pamietaj o kasie na bilet powrotny ;)
          • umathurman 200 funtow 13.06.05, 14:28
            Bralam ze soba 200 funtow, zatrzymalam sie u kolezanki przez pierwsze 3
            tygodnie wiec moglam przez ten czas zarobic na depozyt i mieszkanie.

Zycze ci powodzenia!

Uma
          • Gość: Ralph Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon IP: *.server.ntli.net 26.06.05, 02:13
            Z kasą jest różnie - zależy jakiej pracy szukasz. Jeżeli byle jakiej to 500
            funtów pewnie wystarczy (z 200 bałbym się w ogóle ruszać z domu), jeżeli
            porządnej to przynajmniej 1200-1500 funtów by się przydało.
            Ja szukałem porządnej, moje wyliczenia są tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=115&w=24630965&a=24740683
            Do tego trzeba jeszcze doliczyć cyrki z zakładaniem konta w banku, bez którego
            nie mogłem odebrać wypłaty. W moim przypadku ostateczne założenie konta trwało
            też 5 tygodni. Szkoda słów...
    • Gość: studentka a w Londynie? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 25.06.05, 12:08
      Mam rodzinę w Londynie, więc u nich się zatrzymam, innego wyjścia nie mam bo
      nie stać mnie na depozyt itd. Niestety słyszałam od nich, że z pracą tam jest
      katastrofa! Czy to prawda? Znam dobrze angielski i niemiecki, mam jakieś szanse?
      • Gość: x-men Re: a w Londynie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 21:57
        ale ten depozyt to chyba pozniej zwracaja nie?
    • Gość: anouk11 Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 09:28
      Czy wy jedzieciez gotówką? Ja myslalam ze zawsze mozna wziasc karte visa i
      wybrac peniadze z bankomatu gdyby okazalo sie z enasz zapas gotowki jest z
      amaly na start.
      • Gość: Ralph Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon IP: *.server.ntli.net 26.06.05, 11:48
        W dodatku jak naprawdę skończą się nam pieniądze, to rodzinka w Polsce może coś
        awaryjnie zdobyć, przelać na konto i można wybierać z bankomatu.
        • Gość: pit Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon IP: 195.144.130.* 26.06.05, 15:29
          ja znalazlem w pierwszy dzien przez job center. ale bylem dobrze, ba, bardzo
          dobrze przygotowany. wiedzialem wszystko o ninach, kontach, job centerach.
          mialem 600 funtow. 440 poszlo od razu na pokoj, 240 rent, 200 depozyt. mialem
          tez karte debet.i kredytowa (z ktorej zreszta raz musialem skorzystac zeby
          zarcie kupic), czyli jakby co to bylem 'zabezpieczony' :)
          • Gość: ALa Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon IP: 80.54.155.* 26.06.05, 19:19
            MIAłeś szczęście ,że znalazłeś tę pracę. Ja bym chciała też wyjechać i szukam
            przez internet i nic.
          • Gość: dankax Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 20:28
            czy mozwsz mi poda adres job center?
            • Gość: x-men Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 20:49
              tak,tylko ze z Polski nic nie zalatwicie dopoki tam nie bedziecie,taka jest
              prawda i kazdy wam to powie kto tam juz pracowal :-)
              • maplesirup Re: Jak długo szuka się pracy w Anglii? (poza Lon 27.06.05, 14:12
                Mozna znalezc prace z Polski...Poprzez internet oczywiscie. Wystarczzy
                zamiescic ogloszenia na odpowiednich stronach. Ale trzeba znac dobrze angielski
                i posiadac jakiekolwiek doswiadczenie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka