Dodaj do ulubionych

auto w lux cd.

IP: *.icpnet.pl 18.06.05, 22:36
Temat to przede wszystkim pewnie dla tomiego, ale także innych zorientowanych.
Pytanko brzmi czy w Luxie też na początku roku są po obniżonej cenie
sprzedawane auta z poprzedniego rocznika? Czy może jeszcze inna pora roku jest
bardziej cenowo odpowiednia na taki zakup? No i czy od tego typu rabatów
jeszcze odciągają te zniżki dla europracowników?
Tomi, pamiętam że masz Tojotkę, gdzie najlepiej w Luxie szukać nowej Tojotki?
Czy prawdą jest, że przy japońskich markach nie ma żadnych zniżek dla
eurourzędasów?
Obserwuj wątek
    • Gość: tomi Re: auto w lux cd. IP: *.217.134.144.coditel.net 19.06.05, 00:11
      Toyota uber alles :) hi hi hi...

Toyoty najlepiesz szukac w Autopolis. GGL Toyota chyba sie nazywa. Serwis maja
      super, a naprawy do 250 euro za friko, jesli sie ma ksiazke serwisowa -
      SPRAWDZONE!!! :)

Wejdz na strone: www.autopolis.lu tam masz info. Nie pamietam czy jest tam
      Toyota, ale szukaj w GOOGLE :)

Co do samochodow z poprzedniego rocznika, lub na poczatku roku - NIE WIEM i sam
      na cos takiego licze po cichu :) Bede sie doawiadywal dopiero we wrzesniu w tym
      temacie, ale mnie Volvo V50 interesuje (zaraz Paw mnie opier.. hi hi hi) Wiem
      jedno, na jesieni sa PODOBNO obnizki cen samochodow - znaczy ze sprzedaja
      jeszcze taniej i np TYLKO przez miesiac luc cos takiego.

Znizki. Tu sprawa jest rozna. Wiadomo, od poczatku jest minus 15% bo tyle
      wynosi VAT (TVA po franc??!!) Od tego sa "znizki" dla europracownikow - wiem ze
      Opel cos takiego ma, Toyota, no i wlasnie Volvo. Zwykle jest to DODATKOWE 15%
      Do tego mozna jeszcze "cos" wyskubac dodatkowo, ale tu ponoc zalezy od kultury
      rozmowy no i od tego co sie chce. I tu zasada, im drozsze auto, tym znizka
      wieksza :) Wiem ze w Volvo mozna dostac nawet do 33% bo taki przypadek mi sie o
      uszy obil, ale czy to prawda - zobaczy sie na jesieni :)))

Aha, polecam silnik Diesla. Sredni 2.5 Turbo Diesel robi okolo 800-900km na
      jednym baku (ale zalezy kto jak jezdzi). W przypadku podrozy do Polski mozna
      spokojnie przejechac od granicy z Lux do Granicy z PL (Zgorzelec/Swiecko) Co to
      znaczy? W Lux cena paliwa jest taka sama jak w PL, a czasem nawet nizsza, a w
      Niemczech wiadomo - drogo. Tak wiec tankujemy na granicy Lux i jedziemy
      spokojnie do granicy PL, a potem lejemy. W ten sposob oszczedzamy :))) hi hi hi.
      A i do Hiszpani tez sie dojedzie :)))

To chyba wszystko co wiem w tym temacie.
      • Gość: autko-lux Re: auto w lux cd. IP: *.freenet.lu 19.06.05, 03:00
        Istnieje cos takiego w Lux jak Auto-Festival. Odbywa sie to mniej wiecej od
        polowy stycznia do polowy lutego kazdego roku. Wtedy poszczegolne salony
        samochodowe oferuja przerozne okazjonalne znizki na samochody; a to niespotykane
        w innych porach roku rabaty, a to dodatki w cenie standardu. W zasadzie starszy
        luksemburscy wyjadacze automobilni kupuja nowe auta niemalze wylacznie w tym
        okresie roku, co swiadczyloby jednak, ze warto poczekac wlasnie na autofestival.
        (termin lutowy chyba calkiem pasowalby szymbiemu, ktory ma zamiar osiedlic sie w
        Luxie gdzies pod koniec roku, nieprawdaz?).

Nigdy nie korzystalem z tej okazji, wiec szczegolow nie znam, ale podejrzewam,
        ze to jest wlasnie zakamuflowana proba pozbycia sie na poczatku roku nastepnego
        samochodow sfabrykowanych w roku poprzednim (nieprzypadkowo autofestival odbywa
        sie wszak w lutym ;-).

Do tego dochodzi duza aktywnosc bankow w tym okresie, ktore oferuja bardzo
        korzystne kredyty samochodowe wlasnie z okazji autofestiwalu. Ich korzystnosc
        polega nie tylko na nizszych niz zazwyczaj stopach procentowych (ktore tutaj sa
        i bez tego tak niskie, ze jak sie przychodzi do salonu kupowac samochod za
        gotowke, to agent przyglada sie czujnie klientowi czy nie jest on przypadkiem
        stukniety, lub czy nie probuje w ten sposob wyprac u niego brudnych pieniedzy :)).

Tak wiec banki w okresie autofestiwalu oferuja np. wyjatkowo latwe procedury
        zawierania umow kredytowych, co moze oznaczac, ze zalatwia sie wszystko w
        kilkanascie minut, a do tego przymykaja oko na krotkoterminowe kontrakty (a w
        koncu norma jest, ze kazdy euro-urzedas na starcie dostaje 9-mies. okres probny).

Co do znizek, to jest dokladnie tak, jak powiedzial kolega tomi
        • Gość: tomi Re: auto w lux cd. - kredyt IP: *.217.134.144.coditel.net 19.06.05, 11:38
          Dodam troche do kredytu. Tu bywa takze ROZNIE. Zalezy chyba od tego w jakiej
          instytucji sie pracuje. Ja np wiem ze jak sie jest w Komisji to niestety trzeba
          czekac na koniec okresu probnego, ale wiem ze np w innych vide: court of
          justice, tak nie trzeba. Podobno dlatego ze zdazalo sie ze w Komisji komus nie
          przedluzyli umowy, a w CoJ tak nie bylo. Wiec zalezy... ALE jest ciekawostka.
          Ludzie w banku nie beda wiedzieli ze jest sie na okresie probnym, POKI im sie
          tego samemu nie powie!!! UWAGA, w umowie o prace nie ma tego wpisane, wiec...
          hi hi hi - ja juz dawno mowilem ze Polacy ich z torbami puszcza :)))

Ferrari i inne - sa tez:
          Masratti;
          Bentley;
          Jaguar - w Belgi w szczerym polu hi hi hi...
          Lamborghini;
          MG;
          Lotus;
          Porsche to norma...

i duzo duzo innych, o ktorych albo sie slyszalo ze istnieja albo widzialo na
          filmach, z tym ze tu jezdza na ulicy jak u nas Maluchy :)))
          • Gość: szymbi Re: auto w lux cd. - kredyt IP: *.icpnet.pl 19.06.05, 15:31
            Aha, czyli rozumiem z Waszych postów, że Toyota jednak też daje zniżki, choć
            fama poszła, że japończyki nie dają. Jak nietrudno się zorientować, upatrzyłem
            sobie coś u japońców...
            Ja zaczne w KE najprawdopodobniej w październiku, więc termin autofestivalu mi
            jak najbardziej pasuje, mam nadzieje, ze te 3 miesiace wystarcza na wyrobienie
            sobie jakotakiej wiarygodnosci kredytowej.
            A te kredyty to się załatwia na miejscu u dealera, czy w swoim banku domowym?
            Co do wiarygodnosci w okresie stażu, to ja słyszałem, że dealerzy chcą
            potwierdzenie zatrudnienia z instytucji, a te wtedy piszą że to jest
            fonctionnaire na stazu. Zreszta po dacie rozpoczecia na umowie o prace tez mozna
            się domyśleć że jestes na stażu. No coz, licze na będę miał udane negocjacje w
            tej sprawie, może pomoże mi w tym okres odwilży wymagań w trakcie autofestivalu.
            Dzieki za wiele cennych uwag!
            • Gość: szymbi Re: auto w lux cd. - kredyt IP: *.icpnet.pl 19.06.05, 15:57
              aha jeszcze jedno - czy może się zdarzyć, że mimo autofestivalu będzie się
              opłacać kupować auto we F lub B? jak w takim przypadku wyglądają formalności i
              koszty związane z przeniesieniem i rejestracją auta w Lux?
              • Gość: autko-lux Re: auto w lux cd. - kredyt IP: *.freenet.lu 19.06.05, 17:36
                Co do znizek na toyoty
                • Gość: tomi Re: auto w lux cd. - kredyt IP: *.217.134.144.coditel.net 19.06.05, 17:42
                  Taka prawda. Nic juz dodac w tym temacie.
                  • Gość: szymbi przydatny link IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 11:01
                    tomi - pewnie Ci się przyda, tak jak mi i pewnie innym osobom, które szykują się
                    na autofestival:
                    www.ulc.lu/Activites_nationales/de%20Konsument/dekons2004/acticle/0104%20Special%20Auto%20DE.htm
                    I dla odmiany jeszcze mała analiza konsumpcjomistycznych zapędów społeczeństwa
                    lux :)
                    www.forum-online.lu/textarchiv/wohin.html
                • daisy78 Re: auto w lux cd. - kredyt 20.06.05, 15:05
                  a jakieś ładne hondziaki mozna znaleźć? mam sentyment do Japońskich marek :))
                  pewnie jak zobaczę ceny to mi szybko przejdzie ;)))
                  • Gość: tomi Re: auto w lux cd. - kredyt IP: *.217.134.144.coditel.net 20.06.05, 15:08
                    sa sa i to jakie :)))

www.autopolis.lu

A ceny sa "przystepne"
                    • daisy78 Re: auto w lux cd. - kredyt 20.06.05, 15:14
                      miodzio ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka