Dodaj do ulubionych

Polski Dublin

IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.07.05, 12:26
Witam,

Mysle o przeprowadzce do Dublina. Moze ktos podzieli sie informacjami
dotyczacymi tamtejszej Poloni i samego miasta. Jakie dzielnice sa
najbezpieczenijsze, w ktorych z nich jest najwiecej Polakow, jakies polskie
sklepy, knajki, wiem ze pare miesiecy otwarto Polskie Centrum Inforamcji i
Kultury, kosciola jako takiego nie ma tylko sa gdzeis polski msze - moze cos
sie zmienilo, czy komunikacja miejska jest dobrze rozwinieta i latwo sie
dostac z
jednego konca miasta na drugi???? W Londynie jest National Insurance Number -
jaki jest jego odpowiednik w Dubline i gdzie sie go zalatwia. Czy tez trzeba
sie rejestrowac w Irlandzkim odpowiedniku "Home Office"? Jakie sa podatki?
I czy latwo jest wynajac mieszkanie- czy trzeba miec jakies papiery ze sie
tam ma prace
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Polski Dublin IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 04.07.05, 02:24
      w poniedzialek napisze
    • Gość: zdenka55 Re: Polski Dublin IP: 195.10.3.* 04.07.05, 09:53
      Jakie dzielnice sa
      > najbezpieczenijsze, w ktorych z nich jest najwiecej Polakow, jakies polskie
      > sklepy, knajki,

poludnie Dublina jest uwazane za te lepsza czesc - kody pocztowe sa liczbami
      parzystymi. ja od poczatku mieszkam w jednym miejscu ktore jest naprawde
      swietne (Dublin 4), ale uwazam ze bardzo fajne jest Ranelagh, Rathmines (tam
      sporo Polakow) - dosyc jednak drogo w tych dzielnicach. zawsze mozesz mieszkac
      troche dalej na linii tramwajowej Luas - ale o tym pozniej.

czy komunikacja miejska jest dobrze rozwinieta i latwo sie
      > dostac z
      > jednego konca miasta na drugi????

Komunikacja jest wg mnie beznadziejna - autbusy spozniaja sie nagminnie. na
      rozkladzie na przystanku nie masz godziny kiedy autobus sie tam zjawi - masz
      godzine o ktorej wyjezdza z petli autobusowej. zdarzalo mi sie czekac na
      autobus nawet 40 minut (w tym czasie doszlabym dwa razy do miasta).
      nie ma metra - sa dwie linie tramwajowe - Luas. Luas jest niezly - czysto, na
      czas. jezdze Luasem tylko czasami wiec tak mi sie zdaje. korki w Dublinie sa
      zabojcze - jeszcze jeden plus dla Luasa :)

W Londynie jest National Insurance Number -
      > jaki jest jego odpowiednik w Dubline i gdzie sie go zalatwia. Czy tez trzeba
      > sie rejestrowac w Irlandzkim odpowiedniku "Home Office"?

tu jest PPS - idziesz do biura (znajdziesz w interncie adresy). musisz miec
      dowod adresu i po kilku dniach dostajesz numer. nie trzeba sie nigdzie po za
      tym rejestrowac.

Jakie sa podatki?
      > I czy latwo jest wynajac mieszkanie- czy trzeba miec jakies papiery ze sie
      > tam ma prace

podatki - 20% jesli zarabiasz do 28tys rocznie, pozniej wszystko ponad te kwote
      to chyba 42% (chyba).
      mieszkanie - placisz kaucje miesieczna wiec lepiej byc na to przygotowanym. nie
      jest trudno znalezc - wiele osob poszukuje wspollokatorow.
      • Gość: loofka Re: Polski Dublin IP: *.unknown.be.uu.net 04.07.05, 13:42
        fajnie ze sie snobujesz na polke z lepszej dzielnicy jestes fajna zgodze sie
        poludnie dublina nad mozem jest spoko takie sobie osiedla domkow
        jednorodzinnych ale fajne jesli sie ma samochod po pierwsze zakupy corner shopy
        z reguly drozsze od marketow no i praca jesli sie ma ja np w dublin 22 to
        dojazdy moga zabic najlepiej znalezc sobie hate blisko pracy
        • Gość: zdenka55 Re: Polski Dublin IP: 195.10.3.* 04.07.05, 14:02
          nie snobuje sie - ja po prostu tam mieszkam i lubie to miejsce. drazni cie moje
          miejsce zamieszkania?
          poludnie dublina to nie tylko nad morzem - pracuje w dublin 14 i jakos tu
          morza nie widze.
          • Gość: loofka Re: Polski Dublin IP: *.unknown.be.uu.net 04.07.05, 18:26
            prawdziwa kobieta piszesz cos ale do konca sama nie wiesz co
            nie zazdroszcze ci bo nie ma czego naprawde dobre dzielnice sa na polnocy tam
            gdzie hate ma bono i inni tacy
            pozatym dobra okolica na poludniu to ta przy lini darta a jednoczesnie nad
            morzem dalej od wybrzeza sa zwykle przedmiescia takie jakie mozesz znalezc
            wszedzie ani lepsze ani gorsze moze napisz co takiego szczegolnego jest w d4
            skoro tak tam swietnie pewnei haty nei masz z widokiem na morze a innych
            atrakcji nie widze piszesz ze pracujesz w d14 a to zaraz obok d4 wiec moze
            dlatego tak dobrze ci sie tam mieszka ze masz blisko do pracy wiec jesli
            odpowiadasz na jakis post staraj sie to robic obiektywnie a nie ja mieszkam w
            d4 i uwazam ze tam jest swietnie a ja mieszkam pod oconel bridge i uwazam ze
            tam jest zajebiscie
          • Gość: Dziki Re: Polski Dublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 18:59
            Zdenka olej glupka, mam nadzieje ze niedlugo zwyczajnie przestane takich pismakow elaboratow zauwazac
            • Gość: zdenka55 Re: Polski Dublin IP: *.bas502.dsl.esat.net 04.07.05, 20:12
              masz racje Dziki - oleje glupka :)
              • Gość: Dziki Re: Polski Dublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:24
                Zdenka a napisz jak wyglada slozba zdrowia ? tez placisie tak jak u nas czesc na ub. zdrowotne czy zwyczajnie jak zachorujesz to i dziesz i placisz ?
                • Gość: zdenka55 Re: Polski Dublin IP: *.bas502.dsl.esat.net 04.07.05, 20:39
                  napisz na zdenka55@gazeta.pl - bo sie loofka podekscytuje jeszcze za bardzo jak
                  zaczne odpowiadac na forum :)- oszczedzmy zakompleksionemu biedactwu wrazen.
                  • Gość: Dziki Re: Polski Dublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:01
                    true :)
        • Gość: Dziki do Lufki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 18:58
          ale pieprzysz glupoty Lufka , masz kompleksy uuuu
          • Gość: ??? Re: do Lufki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 23:05
            loofka=lipa
            • Gość: krzy Re: do Lufki IP: 208.161.242.* 05.07.05, 07:16
              najniebezpieczniejsze dzielnice to te w ktorych jest najwiecej"swiezych" polakow
    • Gość: loofka Re: Polski Dublin IP: *.unknown.be.uu.net 05.07.05, 10:07
      looooo grupa frajerow z kolka wzajemnej adoracji wszyscy specjalisci pisza z
      polski oprocz jednej ropy ktora ma sukces mieszka w dobrej dzielnicy i jest
      super ale mi pojechaliscie zaraz pojde poplakac w konciku ale najpierw sie
      wyrzygam bo slow brak na to co wypisujecie
      ps zdenka nie wpie..j tego zarcia z lidla bo ci na glowe szkodzi
      • Gość: zdenka55 Re: Polski Dublin IP: 195.10.3.* 05.07.05, 10:15
        czy napisales cos konstruktywnego baranie? piszesz belkotliwie jakims
        beznadziejnym jezykiem. jesli masz problem ze mna to napisz na priv a nie
        wyzalasz sie na forum i obszczekujesz jak maly ratlerek.

dziewczyna pyta o dublin - ja odpowiadam normalnie - pisze gdzie mi sie podoba
        w Dublinie. ty bluzgasz. o co ci chodzi?????

od Polakow jak ty Boze uchowaj.
        • Gość: rafal Re: Polski Dublin IP: *.hilton.com 05.07.05, 10:24
          zgadzam sie z toba , co za baran z niego
    • Gość: loofka Re: Polski Dublin IP: *.unknown.be.uu.net 05.07.05, 10:46
      zegnam nie jestescie warci mojego czasu
      • Gość: psychopata Re: Polski Dublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 11:06
        fakaj się bratku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka