Gość: malina IP: *.am.lodz.pl 19.08.05, 08:06 CZY KTOŚ COŚ WIE NA TAMAT KURSÓW I JAK ONE WYGLADAJĄ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Flippa Re: RYANAIR IP: 213.227.72.* 19.08.05, 08:52 ostrzegam, ze ryanair rozwalil mi walizke :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: RYANAIR IP: *.cec.eu.int 19.08.05, 09:02 Ostrzegam, ze jak sie spoznilam 5 minut do odprawy to Ryanair nie zabral mnie na poklad, mimo ze do odlotu bylo jeszcze 35 minut! Badzcie punktualnie zawsze minimum 40 minut przed odlotem Odpowiedz Link Zgłoś
bud8 Re: RYANAIR 19.08.05, 09:36 ...to samo slyszalam o wizzairze w Budapeszcie. Ale podobno Ryanair rzadziej sie spoznia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latawiec Re: RYANAIR IP: *.freenet.lu 19.08.05, 11:37 Mi sie wizzair jeszcze nigdy nie spoznil (trasa W-wa->F-Hahn i z powrotem po wielokroc), za to czasem przylatuja nawet 15-20 min wczesniej. Natomiast rzeczywiscie nie polecam spoznic sie na odprawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiniox Re: RYANAIR IP: *.europarl.eu.int 19.08.05, 11:54 Hmmmm.... a ja ostatnio dotarłam na lotnisko na 20 minut przed odlotem samolotu i w panice, że mnie nie zabiorą (słyszałam takie historie), wepchnęłam się przed jakieś sto oczekujących osób. Pani była bardzo miła, bez gadania zgodziła się mnie odprawić i jeszcze chciała wprowadzać tylnymi drzwiami, ale w końcu opkazało się, że samolot będzie trochę spóźniony więc nie ma potrzeby. I to wszystko w Wizzair na Etiudzie, więc chyba nie zawsze jest tak strasznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bud8 Re: RYANAIR 19.08.05, 12:39 Z moich doswiadczen wynika ze na trasie Wwa-Bxl-Wwa wizzair spoznia sie prawie zawsze (latam tylko w piatek lub niedziele wiec moze w ciagu tygodnia jest lepiej...). Odpowiedz Link Zgłoś
scoiattolo Re: RYANAIR 22.08.05, 09:48 A ja ostrzegam, ze dwa razy lecialam ryanairem do Rzymu i za kazdym razem mial 2 godziny spoznienia, co wiazalo sie z tym, ze zeby dotrzec na ostatni pociag z Rzymu na poludnie Wloch musialam brac taxi za 50 euro i tlumaczyc sie konduktorowi z braku biletu, ktorego oczywiscie nie zdazylam juz kupic. W Luxie niestety alternatywa na te trase jest tylko Luxair z wiadomymi cenami luxemburskimi, wiec chyba jestem skazana na dawki adrenaliny z ryanairu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi narzekasz IP: *.217.132.216.coditel.net 22.08.05, 09:55 Luksemburskie ceny ale i luksemburskie PLACE. Nie ma co narzekac :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ma_wi99 Re: narzekasz 22.08.05, 13:14 > Luksemburskie ceny ale i luksemburskie PLACE. Tomi, przeciez EPSOm w Luxie, Bruxie Strasbourgu czy gdziekolwiek indziej placa tyle samo, wg tabelki. Jesli ktos jest dajmy na to C5, B2 czy A8, to obojetnie gdzie wydaje pieniadze, zarabia tyle samo. No chyba, ze ktos nie bawi sie w te EU-klocki i ma np. firme w Luxie. No, ale to chyba nie jest przypadek scoiattolo ani wiekszosci, ktorzy zabrali tu glos, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 Re: narzekasz 22.08.05, 13:36 Niby tak, a de fact niby nie. Srednia pensja w Komisji w Luxie (oraz innych Instytucji) to jakies 3500 - 4000 euro/mies. Czyloi nie tak, zle, skoro srednia pensja tu to 3650 - cos kolo tego, a minimalna to... 1400 (cos tam). Ba, na LuxAir mozna "trafic" niezly bilet, na kazdy kierunek. Zwlaszcza loty do Wloch/Hiszpani/Port/Grecji nie sa AZ tak DROGIE, w porownianiu z RyanAirem. Co cieawe, w wielu przypadkach sa one duuuuuzo tansze. A dodam wiecej, w RyanAir, praktycznie nie ma znaczenia ile wczesniej zarezerwujesz bilet na poludnie - i tak wyjdzie cholernie duzo w 2 strony ca 300 euro. W LuxAir, mozna taniej "trafic" ale trzeba sie postarac i miec plany na dlugo przed - choc nie zawsze :) Do tego, jeszcze liczy sie koszt transportu. O ile w Rzymie/Mediolanie nie ma znaczenia gdzie sie laduje = tak samo daleko do centrum, to w innych kierunkach ma vide Barcelona, Monpelier etc... Wiec czesto taki lot na poludnie z Luxa wychodzi tak samo, lub minimalnie taniej w Ryanie. Co za tym idzie, trzeba sie zastanowic ile dla Nas znaczy te 20-30 euro mniej... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ma_wi99 Re: narzekasz 22.08.05, 14:56 A tu mnie troche zdziwiles z ta Barcelona, bo jak wiesz temat ten mnie ostatnio interesowal, i z niespelna miesiecznym wyprzedzeniem udalo mi sie kupic w RyanAirze bilet do Reus za 111.45 EUR w obie strony (az sprawdzilem przed chwila na moim potwierdzeniu rezerwacji, bo sie przestraszylem, ze moze w 1 strone przez roztargnienie wykupilem). Oczywiscie dochodzi jeszcze dojazd pociagiem do samej Barcelony, ale to nadal bardzo daleko do wymienianych przez ciebie 300 EUR. A co do sredniej zarobkow w Komisji. Podajesz te dla Luxa. A czy w Bruxie (ale w Komisji, a nie "na miescie") maja inne (mniejsze)? Bo jak takie same, to jednak nalezy przyznac, ze lepiej na tym wychodza, bo przeciez ogolne miesieczne wydatki sa tam jednak troche mniejsze niz tu, nie? No bo ja wlasnie w tym temacie uderzylem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 Re: narzekasz 22.08.05, 15:17 Nie do konca. My = auto co 18 mies Oni = raz w zyciu Chodzi o brak VATu My = Paliwo srednio o 30-40 centow tansze od nich Jest pare innych jeszcze. Dojazd z Reus do Barcelony jest DROGI. Polecam do miasteczka a potem pociag. A zreszta, zadzwon do mnie to Ci powiem. Mam tamten kierunek "obcykany" ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma_wi99 Re: narzekasz IP: *.freenet.lu 22.08.05, 15:48 Z tym pierwszym sie zgodze Odpowiedz Link Zgłoś
scoiattolo Re: narzekasz 22.08.05, 22:53 No prosze, juz mi nie mow, ze jestem glupsza niz faktycznie jestem i przeplacam w ryanairze, podczas gdy moglabym sobie promocyjnie luxairem do rzymu leciec za 440 euro. ryanairem tez mi sie zdarzylo leciec za 240 euro, ale to dlatego, ze zrezerwowalam 3 dni przed odlotem. luxair owszem ma wakacyjna promocje od 100 euro w gore. ale jak musialam leciec w czerwcu, to mi wyskoczyla wlasnie promocyjna cena 440 euro. az sie boje myslec o cenach niepromocyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marol11 Re: RYANAIR IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 10:10 ostrzegam, ze spedziłem noc na lotnisku w Charleroi bo opoznili samolot. no i wybebeszyli mi bagaz na trasie dublin - londyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ama Re: RYANAIR IP: *.upc.chello.be 20.08.05, 10:29 moich znajomych ryanair nie zabral chociaz byly 50 minut prze odlotem, musialy doplacic po 60 euo za przyjemnosc polecenia na drugi dzien i spedzily noc na charleroi, bosko! Odpowiedz Link Zgłoś
stuzia Re: RYANAIR 20.08.05, 23:49 Cos ich w bambuko zrobili. Oni powinni im 70$ zaplacic za nocleg poza domem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: RYANAIR IP: *.acn.waw.pl 20.08.05, 11:20 Zarowno tanie jak i normalne linie lotnicze maja OBOWIAZEK zaplacic za uszkodzony bagaz. Czyli: jak sie cos wydarzylo, nalezy natychmiast po odebraniu bagazu zglosic to w biurze linii. Beda ogladac, pisac protokol, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flippa Re: RYANAIR IP: 80.51.222.* 21.08.05, 15:02 > Beda ogladac, pisac protokol, etc. owszem, i zaplaca polowe wartosci walizki, pod warunkiem, ze masz rachunek zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stuzia Re: RYANAIR IP: *.242.81.adsl.skynet.be 22.08.05, 23:54 Jest takie prawo ktore obliguje wszystkie linie lotnicze nalezace do IATA: jesli nie udalo sie pasazerowi odebrac bagazu (zniszczony, zgubiony, polecial do Miami zamiast Brukseli)na lotnisku docelowym, to linia ktora wystawila bilet musi placic 74$ na dobe za kazda dobe bez bagazu. Musza takze placic za nocleg jesli samolot nie wylecial przed wieczorem. Niestety ludzie tego nie wiedza i linie z tego korzystaja. Kiedys lecialam BA z Lon do Berlina a moj bagaz dogonil mnie w Szczecinie 3 dni pozniej (kurierem do domu). Po powrocie do Londynu wyslalam do BA rachunki za bielizne, bluzke, spodnie i kosmetyki plus osobiscie wykalkulowany billing za telefony do Niemiec i UK w poszukiwaniu bagazu. Zwrocili mi wtedy ok 300funtow. Jednak wiedzialam co robic bo mi poradzili koledzy z biura podrozy w ktorym wtedy pracowalam. Odpowiedz Link Zgłoś