Dodaj do ulubionych

Która klinika?

IP: 81.243.233.* 07.09.05, 10:53
Chciałbym zrobić sobie badania kontolne. Mam listę 9-ciu klinik, m.in.
Klinika Saint-Luc, VUB i inne. Czy ktoś z was może poradzić, którą klinikę
wybrać i czym się kierować przy wyborze.
Obserwuj wątek
    • Gość: kotek Re: Która klinika? IP: *.cec.eu.int 07.09.05, 11:15
      Ja Ci tylko moge powiedziec, omijaj z daleka Parc Leopold (koszmar,
      niekompetencja, mozesz stac sie kaleka przez nich). bylam przetestowalam.
      NEVER AGAIN!!!!
      Ostrzegam wszystkich przed tym miejscem. Sadze, ze na forum jest wiele osob,
      ktore ma podobne spostrzezenia.
      • sil.bi Re: Która klinika? 07.09.05, 16:20
        A mozesz te opinie uzasadnic? Wlasnie wybieralam sie do tej kliniki, ale kto
        wie, moze teraz zmienie zdanie?
    • Gość: Doki po co ci klinika? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 07.09.05, 11:44
      Lekarz domowy wystarczy.
      • leo7 Re: po co ci klinika? 07.09.05, 11:50
        Doki a czy mozesz polecic godnego zaufania lekarza domowego?
        Jedno kryterium: zeby byl w miare normalny...
        Akurat pilnie potrzebuje.
        Jesli nie na forum to czy moge prosic o kontakt na priv?
        leo7@gazeta.pl
        Dzienx
        • Gość: Doki Re: po co ci klinika? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 07.09.05, 12:35
          leo7 napisała:

> Doki a czy mozesz polecic godnego zaufania lekarza domowego?

Uj, chyba niewiele moge pomoc. Najpewniejszy sposob to popytac sasiadow. Lekarze
          domowi operuja lokalnie, wiec znam troche lekarzy domowych w promieniu,
          powiedzmy, 20 km od mojego szpitala, ale w Brx? Nie mam pojecia. Zreszta lekarzy
          domowych jest straszne mnostwo, czasem po kilku na jednej ulicy.

Tym niemniej wydaje mi sie, ze zwrocenie sie do lekarza domowego w tej sprawie
          jest sluszne. Nie wejdziesz przeciez do kliniki ze slowami "poprosze mnie
          przebadac". Ktos musi na te badania skierowac (a bez skierowania nie ma zwrotu z
          ubezpieczenia, to znaczy tak jest przynajmniej w przypadku zwyklych
          smiertelnikow), ktos musi tez zebrac i zinterpretowac wyniki. Tym m. in. zajmuja
          sie lekarze domowi.
    • Gość: Jarek Re: Która klinika? IP: 81.243.233.* 07.09.05, 14:20
      Sęk w tym, że domowy lekarz nie wystarczy. Skierowanie jest, ale wybór miejsc
      gdzie można zrobić badania jest duży, więc ponawiam pytanie.
      • Gość: Doki Re: Która klinika? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 07.09.05, 14:46
        > Skierowanie jest, ale

A co stoi napisane na skierowaniu? Bo zazwyczaj ono jest konkretnie w jakies
        miejsce. Nie zeby to bylo wymagane, ale jesli to ma znaczenie (w przypadku badan
        laboratoryjnych przeciez nie ma), to kierujacy zwykle potrafi doradzic gdzie
        "dobrze robia"...

> wybór miejsc gdzie można zrobić badania jest duży

Czyli nie chodzi o zadne superspecjalistyczne badania. No to wybierz sobiete
        klinike, w ktorej termin Ci najlepiej pasuje.
        • Gość: bbbbbbbbbb Re: Która klinika? IP: *.cec.eu.int 07.09.05, 16:11
          Jestem stala klientka VUB in Jette. Ocena bardzo dobra.
          Maz jest stalym klientem w St Luc i tez bardzo zadowolony.

Ogolnie to moje wrazenie jest ze Belgijskie szpitale robia za duzo badan bo na
          tym zarabiaja.
          • Gość: Doki Re: Która klinika? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 07.09.05, 16:19
            > Ogolnie to moje wrazenie jest ze Belgijskie szpitale robia za duzo badan bo na
            > tym zarabiaja.

To zalezy.

Po pierwsze, to nie szpitale "robia za duzo badan", co najwyzej lekarze w nich
            pracujacy za duzo badan zlecaja. Na pewno jedna z przyczyn tego stanu (zwlaszcza
            po stronie frankofonskiej!) jest fakt, ze belgijscy lekarze maja zwykle placone
            od wykonanej procedury. Ale nie jedyna. Inne to:
            - medycyna defensywna. Pacjenci lubia poskarzyc sie wymiarowi sprawiedliwosci,
            ze czegos tam im nie zrobiono gdy zdarza sie powiklania.
            - rachunek ekonomiczny. Jesli dzieki jakiemus badaniu uda sie pacjenta wyrzucic
            do domu dzien wczesniej, to warto. I to sie oplaca takze platnikowi, jak sie zdaje.
            - oczekiwania pacjentow
            - no i last but not least: tak wlasnie wyglada ta "nowoczesna medycyna".

A tak poza wszystkim: powiedzenie "za duzo" oznacza, ze jest gdzies
            zadekretowane ile tych badan powinno byc. Gdzie, bo nie spotkalem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka