Dodaj do ulubionych

komunikat konsulatu-wybory

IP: *.cec.eu.int 18.10.05, 10:50
konsulat zamiescil na swojej www informacje o tym ze kto nie byl w spisie
wyborcow w pierwszej turze nie bedzie glosowal w drugiej - tak w skrocie;

jezeli ktos odczytuje to inaczj albo ma inne wiadomosci, niech sie podzieli
:-(
Obserwuj wątek
    • Gość: jodza Re: komunikat konsulatu-wybory IP: *.cec.eu.int 18.10.05, 12:07
      ups to niedobrze:o(
      • Gość: mk Re: legalny pobyt - tez mozna glosowac IP: .1P3D* / 212.190.72.* 18.10.05, 13:15
        tak, ale jednoczesnie jezeli ktos ma legalne zameldowanie tutaj, to moze isc na
        wybory
        • Gość: adm odwoluje - mozna glosowac IP: *.131-200-80.adsl.skynet.be 18.10.05, 13:23
          jak sie ktos dopisal do 17.10
          pomieszanie z poplataniem...
          ale dobrze ze jednak mozna
        • tomi_22 Re: legalny pobyt - tez mozna glosowac 18.10.05, 15:32
          ciekawe jak Ci udowodnie ze jestes w BXL NIElegalnie jak to mowisz ;P
          • Gość: mk Re: legalny pobyt - tez mozna glosowac IP: .1P3D* / 212.190.72.* 18.10.05, 16:55
            prosto - musisz miec dokument potwierdzajacy pobyt - czasowe zameldowanie np w
            BXL, Carte d'Identité...
            po drugie - ja zapisalam sie dzis (a wiec 18/10/05) i wlasnie odstalam
            potwierdzenie zazwalajace na oddanii glosu w konsulacie
            • kiniox Re: legalny pobyt - tez mozna glosowac 19.10.05, 01:25
              To ciekawa jestem, jak to zrobiłaś? Bo ja dzisiaj zadzwoniłam do konsulatu,
              gdzie uprzejmie i z dużym zrozumieniem dla mojej sytuacji odmówiono mi
              wciągnięcia na listę wyborców. Następnie zadzwoniłam do Polski do Państwowej
              Komisji Wyborczej. Rozmawiałam z prawnikiem PKW i stanęło na tym, że jak mi się
              coś nie podoba, to zawsze mogę zaskarżyć rozporządzenie ministra do Trybunału
              Konstytucyjnego. Na mocy tego rozporządzenia nikt mi nie zabrania głosować,
              tylko nie zostanę wciągnięta na listę wyborców, co w praktyce wychodzi na to
              samo. Uważam, że w ten sposób ogranicza się moje prawa obywatelskie. Nie mogłam
              głosować w pierwszej turze z powodów ode mnie niezależnych, ale w drugiej mogę i
              uważam to za skandal, że trzeba się było zapisać wcześniej, skoro prawo do
              głosowania w drugiej turze jest niezależne od faktu głosowania w pierwszej.
              Oczywiście, mogłam przeczytać rozporządzenie i zrobić wszystko wna czas, ale mi
              chodzi raczej o to, że przepisy rozporządzenia są niesłuszne. Powodują, że nasze
              prawa wyborcze stają się w pewien sposób warunkowe. A tego nie ma w Konstytucji.
              • Gość: adm do kiniox IP: *.129-200-80.adsl.skynet.be 19.10.05, 07:11
                kiniox, napisalam wyraznie, jak sie ktos dopisal do 17.10 - a to nie bylo
                wczoraj....wczoraj byl 18.10.........sprawa jest prosta: 17 ukazal sie
                komunikat PKW....zeby nie krzywdzic tych co przed sie dopisali, dopisano ich,
                ale po opublikowaniu komunikatu juz nie tym niemniej, wg przepisow 17.10 i tak
                uplywal termin 5 dni przed glosowaniem na zapisanie sie
                :-)
                • kiniox Re: do kiniox 19.10.05, 08:15
                  W porządku, nie dotyczatałam daty. Nie na Ciebie przecież jestem zła. Chodziło
                  mi o przedstawienie sytuacji. Pozdrawiam.
            • tomi_22 Re: legalny pobyt - tez mozna glosowac 19.10.05, 09:55
              Tez mi dobe info masz. Wiesz, ja sie zapisalem via internet a przy glosowaniu
              chcieli ode mnie paszport lub POLSKI dowod osobisty... a Prawo Jazdy tez
              wystarcza ;P I co?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka