Gość: byly_eurokrata IP: *.netcologne.de 23.10.05, 20:28 Czarny scenariusz sie sprawdzil, wygrala populistyczna kaczka. Epsy, robcie teraz wszytko, co w waszej mocy, zeby kaczka was z Unii na manowce nie wyprowadzila...;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: byly_eurokrata Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! IP: *.netcologne.de 23.10.05, 20:33 Slucham gdakania kaczki po wyborach. Ten czlowiek ma skladnie typu Walesy, a niby mial byc taki swiatly. I niby naukowiec. sparafrazuje pewna piosenke: "What has Poland done to deserve it"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obecna eurokratka Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! IP: *.dyn.adsl.xs4all.be 23.10.05, 20:55 a ja sie ciesze ciesze i jeszcze raz ciesze! i mam nadzieje ze nie jestem jedyna w br:)))!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijaczyna Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 20:58 a ja mam wszystko w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! IP: *.netcologne.de 23.10.05, 21:38 a tak konkretnie z czego? Ze kurdupel z kompleksami mniejszosci ale za to z zapedami faszystowskimi zostanie prezydentem? Ten czlowiek przeciez by chcial "wyprowadzic Polske z UE". Wiec jesli jestes urzedniczka, to na jakas schizofrenie musisz cierpiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.10.05, 21:56 Bravo byly Eurokrato! Ale urzedniczka nie glupia. Wie, ze obecnie nie ma mozliwosci wyjscia z Unii. Dopiero Konstytucja daje taka mozliwosc a p. Kaczynski bedzie namawial do glosowania na nie-tak dla zasady. Tak czy owak urzedniczka pracy nie straci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! IP: *.netcologne.de 23.10.05, 22:04 dzieki dianette. Masz racje, dziewczyna cwana jest, cieplej posadki nie straci, ale cieszy sie z kandydata, ktorego popieraja ludzie przeciwni idei europejskiej. No coz, Polska dolaczy teraz do tradycji austriackiego Haidera i wloskiego Berluscioniego. Haider doprowadzil do bardzo groznej izolacji miedzynarodowej Austrii, Berlusconi raz po raz naraza swoj kraj na posmiewisko. Zobaczymy co zaprezentuje kaczka na arenie miedzynarodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tito Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! IP: *.upc.chello.be 24.10.05, 01:14 ogolne zasady prawa traktatow czyli pr. miedzy. pozwala wyjsc z ue teraz tez... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurokratka obecna Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! IP: *.dyn.adsl.xs4all.be 23.10.05, 22:09 to faktycznie merytoryczna krytyka. i poziom tez wysoki. on zakompleksiony kurdupel a ja ze schizofrenia:) wiec sie nie bede ustosunkowywac. jak widac jeden raz sluzby medyczne unii zawiodly na calej linii nie wykazujac sie odpowiednia czujnoscia i przepuscily kogos, kto nie ma jedynych slusznych i wlasciwych pogladow. a na dodatek cierpni na schizofrenie. moze nalezy pomyslec o zwolnieniu osoby odpowiedzialnej za takie przeoczenie? milych snow zycze z faszysta kaczynskim w roli glownej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! IP: *.netcologne.de 23.10.05, 22:14 No coz, Kaczynski popierajac OTWARCIE formacje typu Modziez Wszechpolska, ktora jest bojowka faszystowska, czego nikt chyba nie bedzie na serio negowac, dal wyraz swoim sympatiom. A osoba, ktora cieszy sie z wyboru kogos, kto w swoim programie wyborczym glosi, ze pozbawi jej najlepszej pracy, jaka jej w zyciu sie moze zdarzyc, jest - jesli nie schizofrenikiem - to mimo wszystko lekko niespojna ideologicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.10.05, 22:28 Ale jak mozesz popierac czlowieka, ktory nie chce Polski w Unii? Rozumiem, ze mozesz miec takie poglady i nie zgadzac sie z naszym czlonkostwem w tejze organizacji. Nie rozumiem jednak dlaczego tam pracujesz? Czy to nie jakas podwojna moralnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 A ja to sie zawsze zastanawiam 24.10.05, 09:46 co tez kobiety maja w sobie, ze tak emocjonalnie reaguja na krytyke. A potem sie dziwia, ze nikt im sie rzadzic nie pozwala. O rany - ale bylby bajzel! Przeciez w twojej odpowiedzi zadnych konkretow nie ma, tylko jakies placzliwe emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette do obecnej eurokratki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.10.05, 22:02 Czesc nie chce ci psuc radosci ale zwolennicy nowego prezydenta tak widza przyszlosc Polski w UE. Cytat z www.onet.pl "Pierwszymi posunięciami Pana Prezydenta i Rządu powinno być NATYCHMIASTOWE wypowiedzenie umów włączających Polskę do Unii Europejskiej i tzw. Rady Europy oraz tzw. europejskiej konwencji praw człowieka. Koniec panoszenia się idej liberalnych w tym kraju!!! ~Prawo Y Sprawiedlywość, 2005-10-23 21:27 No to chyba Epso zacznie Polakow zwalniac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: do obecnej eurokratki IP: *.netcologne.de 24.10.05, 07:30 Ku pamieci obecnej eurokratki: "Według sondażu, Kaczyński cieszył się poparciem 53,7 proc. bezrobotnych. " Uwazaj, zebys niedlugo sama sie wsrod nich nie znalazla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obecna eurokaczka Do obecnej eurokratki IP: *.cec.eu.int 24.10.05, 16:00 Obawiam sie, ze jestes jedyna przynajmniej wsrod epsow, choc Siematycze tez pewnie nie bylyby zachwycone wprowadzeniem wiz do Unii... Odpowiedz Link Zgłoś
bamaza42 Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! 23.10.05, 21:59 Taaa...to przerazajace...rzady kaczorow...znowu przecwiczymy "TKM"...A jaki wstyd...Tak to jest, jak spoleczenstwo jest stawiane przed wyborem mniejszego zla - populizm wzial gore, bo do tlumu tylko tak mozna trafic...coz, nasze spoleczenstwo jest tak juz oglupione. A wszystko przez to, ze jedyny kandydat nadajacy sie do tej funkcji zostal tak glupio zniszczony i wycofal sie w przedbiegach...ale mu sie wcale nie dziwie i mysle, ze jest szczesliwy z tej decyzji. Co jest takiego w polskim narodzie, ze tak dazy do samodestrukcji?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.10.05, 22:03 Wydaje mi sie, ze ludziom w polsce po prostu nie chce glosowac bo juz w nic nie wierza. Zobacz jak niska byla frekwencja. Ci co sa biedni dlaej beda biednymi. Ci co sie dorobili wybory maja w pewnej czesci ciala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marol11 Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.10.05, 22:11 trzymajcie sie etatów, ale nie dlatego ze odfruniemy z unii. po prostu nie ma po co do tego cyrku wracać. no chyba ze na kaczkę po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw_dady nie Kaczka tylko prezydent RP IP: *.28-136-217.adsl.skynet.be 23.10.05, 22:21 niezaleznie od prefernecji osobistych jakby nie bylo URZEDNICY pracujacy tylko i wylacznie dla Panstwa Polskiego powinny z szacunkiem zwracac sie do glowy panstwa. Praca dla UE nie jest mzoliwa bez Polski i o lie lPolacy sam inei szanuja urzedu o tyle cudoziemcy nie beda. Gratuluje dawania przykladu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette Re: nie Kaczka tylko prezydent RP IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.10.05, 22:23 Moim prezydentem p. KAczynski na pewno nie jest i nie bedzie. Niektorzy nie uznawali p. Kwasniewskiego ja nie uznaje p. Kaczynskiego. Jednak Kaczka nazywac go nie bede.Poza tym Nie jego wina, ze jest niski i ma takie a nie inne nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Kaczka jest jescze nadal kaczka IP: *.netcologne.de 23.10.05, 22:25 Z cala premedytacja napislem "kaczka", bo kaczor jeszcze oficjalnie prezydentem nie jest. A nawet jesli nim zostanie: na prezydenta Kwasniewskiego mowiono swego czasu gremialnie "magister Olek", to i na Kaczora bedzie mozna mowic kaczor. Nie zyjemy w czasach bizancjum, gdzie glowe scinano za obaze majestatu Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia.lux Polska i dwie kaczki;) 23.10.05, 22:39 Gość portalu: byly_eurokrata napisał(a): > i na Kaczora bedzie mozna mowic kaczor. Tak jak Francuzi: www.lemonde.fr/web/article/0,1-0@2-3230,36-702393@51-645371,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady znaczy Harlad Schmidt mial racje? 23.10.05, 23:03 gratuluje wypowiedzi w stylu panstwowotworczym. Widze, ze Harald Schmidt mial racje nalewajac sie z polaczkow. Zaden z panow kandydujacych mnie nie przekonal. Ten, ktory wygra bedzie moim prezydentem - bo szanuje urzad. Jakos nie umiem sprzedac swojego panstwa za pare ojro. niedzisiejszy jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titp nie madrkuj paw... IP: *.upc.chello.be 24.10.05, 01:22 dopoki nie zlozyl przysiegi nie jest prezydentem rp a wawy a kaczka bedzie zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady tito czytasz a nie rozumiesz 25.10.05, 20:19 Gość portalu: titp napisał(a): > dopoki nie zlozyl przysiegi nie jest prezydentem rp a wawy a kaczka bedzie zaws > ze mowilem o pwoadze urzedu nie o tym czy lubie panow Kaczynskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eurokaczka Do PAwia IP: *.cec.eu.int 24.10.05, 16:13 Eurourzednicy pracuja dla Unii i sa niezalezni od np. konkretnych krajow:) Nadto w polskiej Konstytucji nic nie ma na temat kochania i uwielbiania wladz (to juz bylo), ze szczegolnym uwzglednieniem Kaczorow , a cos jest o wolnosci slowa jej obywateli. Nie wspominajac o cenzurze, wiec razno mozemy wrecytowac: Nad rzeczką opodal krzaczka Mieszkała kaczka-dziwaczka, Lecz zamiast trzymać się rzeczki Robiła piesze wycieczki. Raz poszła więc do fryzjera: "Poproszę o kilo sera!" Tuż obok była apteka: "Poproszę mleka pięć deka." Z apteki poszła do praczki Kupować pocztowe znaczki. Gryzły się kaczki okropnie: "A niech tę kaczkę gęś kopnie!" Znosiła jaja na twardo I miała czubek z kokardą, A przy tym, na przekór kaczkom, Czesała się wykałaczką. Kupiła raz maczku paczkę, By pisać list drobnym maczkiem. Zjadając tasiemkę starą Mówiła, że to makaron, A gdy połknęła dwa złote, Mówiła, że odda potem. Martwiły się inne kaczki: "Co będzie z takiej dziwaczki?" Aż wreszcie znalazł się kupiec: "Na obiad można ją upiec!" Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie, Lecz zdębiał obiad podając, Bo z kaczki zrobił się zając, W dodatku cały w buraczkach. Taka to była dziwaczka! No, a teraz do pracy, bo za to nam placa i nie bedzie tak zle. Nie dramatyzujmy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 smieszny jestes... 23.10.05, 23:02 POkaz mi gdzie w Staff Regulations jest napisane, ze nawet jak jakis kraj wyjdzie z EU to zwalniaja jego obywateli??? Fakt, bylby to PRECEDENS, ale jednak, zwolnic nie moga. A poza tym, powiedz mi, skoro PL miala by wyjsc, to czemu niby byla by pierwsza. Wiesz nie ma u nas ropy, wiec nie jestesmy 2 Norwegia, ktora sprytna, jest w obszaze gospodarczym i ma te same profity - free movement of everything - ale ona ma ROPE i se moze na to pozwolic, zeby UE miec w dupie. Nie plec BZDUR. Sam nie jestem za Kaczynskim, ale samobojstwa nikt nie popelnia! Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady niedzisiejszy fakt 23.10.05, 23:07 tomi_22 napisał: > POkaz mi gdzie w Staff Regulations jest napisane, ze nawet jak jakis kraj > wyjdzie z EU to zwalniaja jego obywateli??? a jakis wyszedl? to skad wiesz jakei precedensy beda jak ktorys wyjdzie? > Nie plec BZDUR. Sam nie jestem za Kaczynskim, ale samobojstwa nikt nie popelnia > ! Tomi, Tomi tomi wez dwa glebokie wdechy i usiadz ;) pisalem o czyms innym - niezaleznie kto wygra lubie zakladam o pewnej kulturze wypowiedzi powinni zastanowic sie nad szacunkiem dla urzedu. Urzedu panstwa ktorego istnienie uzasadnie ich cieple posadki. Jestel inteligentny facet ale poweiem jak do EPSA - NIE SRA SIE DO WLASNEGO GNIAZDA Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: PAW!!! to nie bylo DO CIEBIE!!! 23.10.05, 23:18 tomi_22 napisał: > Sam wez oddech ;P wezme pare, ide na papieroska ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm Re: smieszny jestes... IP: *.196-200-80.adsl.skynet.be 23.10.05, 23:13 mniej wiecej na samym poczatku, tak gdzie jest napisane ze urzednik MUSI...posiadac obywatelstwo panstwa czlonkowskiego - norwegowie -urzednicy nieststy wracali do domu po referndum, i to bez odszkodowania :-) mowilam ci juz tomi odczep sie od przepisow, nie twoja dzialka a czarne scenariusze na bok- bo NAWET kaczki wiedza co im sie nie oplaca- to ja szanujac urzad nie utorzasamiam tego z szacunkiem dla kogos kto nie szanuje mnie, i wartosci ktore sa mi i cywilizacji europejskiej bliskie :-( a dodatkowo jakies mam takie skrzywienie ze lubie jak prezydent mowi do mnie porawna polszczyzna, ....."tego, no, ten tego.....:-(, bedziem panie mamie dzienkowac"....brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 a to przeoczylem 23.10.05, 23:17 Sorry wiec, ale opieralem sie na innej instytucji, ale tam nie trzeba byc obywatelem kraju czlonkowskiego - mozna byc np stowazyszonym, a kraje afryki tez so. Tu wiec przepraszam. Jednak wyjscie = samobojstwo. A czy Kaczynski jest anty unia? Z tego co wiem to nawet Lepper jest za. Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady hy hy 23.10.05, 23:20 tomi_22 napisał: > Jednak wyjscie = samobojstwo. nie tragizujmy. kiedykowliek ktorys polityk dotrzymal slowa po wyborach? niekt z UE nie wystapi. Tak samo Lepper jak i Kaczynski. pzoa tym nie mieszaj parlamentu i rzadu z prezydentem. TO nei system francuski czy amerykanski. U nas prezydent ma reprezentowac a nie rzadzic. Taki account manager kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady plusy dodatnie i ujemne 23.10.05, 23:17 Gość portalu: adm napisał(a): > a dodatkowo jakies mam takie skrzywienie ze lubie jak prezydent mowi do mnie > porawna polszczyzna, ....."tego, no, ten tego.....:-(, bedziem panie mamie > dzienkowac"....brrrr a mnie tam plusy dodatnie i ujemne sie podobaly ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata powaga urzedu z urzedu IP: *.netcologne.de 23.10.05, 23:53 sorry, ale Lukaszenke tez bede nazywac dyktatorem, bez wzgledu na to czy jest prezydentem czy nie. Ten urzad sam w sobie nie nadaje zadnego autorytetu. A prawda jest taka, ze pan Kaczynski jak na razie to 3 zdan sensownie po polsku sklecic nie potrafil, za co swego czasu ogromnie krytkykowano badz co badz niewyksztalconego elektryka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawiowi jak dla mnie to bez sensu IP: 83.222.37.* 24.10.05, 00:26 Dziwie sie pawiu twojej nadaktywnosci w tym watku. Jakos myslalem, ze brodzenie w truizmach mniej cie pociaga niz plawienie sie w oparach absurdu. Skoro jednak o absurdzie mowa, to przyszpile sobie na tablicy ogloszen kilka "zlotych mysli". 1) "niezaleznie kto wygra lubie zakladam o pewnej kulturze wypowiedzi powinni zastanowic sie nad szacunkiem dla urzedu." Chlopie, przeciez tu nikt nie mowi o urzedzie tylko o konkretnym czlowieku. I to wcale jeszcze oficjalnie tego urzedu nie pelniacym. Poza tym blagam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata elektorat kaczynskiego IP: *.netcologne.de 24.10.05, 07:41 Według sondażu, Kaczyński cieszył się poparciem 53,7 proc. bezrobotnych. Kaczyński wygrał na wschodzie i w centrum. Mieszkańcy wsi chętniej głosowali na kandydata PiS, mieszkańcy miast - na lidera PO. Wśród elektoratu wiejskiego Kaczyński uzyskał ponad 68 proc. poparcia. No coz, te dane statystyczne mowia za siebie: to jest prezydent Polski B i Radia Maryja, o czym od poczatku bylo wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAROLka Re: elektorat kaczynskiego IP: *.cec.eu.int 24.10.05, 10:10 A to wszystko przez to ze narod sie zrobil leniwy i zsekularyzowany. Dla ludzi ze wsi Niedizela to czesto jedyny dzien zeby wyjsc z domu a za msze oplata nie jest obowiazkowa. Wiec sobie poszli na wystrep a przy okazjii to i zaglosowac a ze na ambonie to Pan Ksiadz jeszcze im o tym przypomnial albo nawet zobowiazal wiec poszli. A klasa srednia spala do 10 czy 12 w poludnie a potem szybko cala rodzinka do centrum handlowego wydac kase wiec na wybory im sie juz isc nie chcialo. Potem jest pretensja albo wytlumaczanie sie ze nie bylo odpowiedniego kandydata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie epsowicz Re: elektorat kaczynskiego IP: *.rekin.net 24.10.05, 15:51 Zapomnieliście już jak to się mieszka w kraju zapie..jąc za tysiąc złoty. Nie mieszkam na wsi, mam wyższe wyksztłcenie, w niedziele byłam w pracy wiczorem zdążyłąm jeszcze zagłosować.... na Kaczora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: elektorat kaczynskiego IP: 195.144.77.* 24.10.05, 16:16 Donald, jakby nie patrzec - tez kaczor hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do nie epsowicza do nie epsowicza IP: *.cec.eu.int 24.10.05, 16:47 To sobie zapamietaj, to co teraz napisales i obserwuj rozwuj PKB, inflacji, kosztow kredytu, zadluzenia kraju, kursu zlotowki, WIGu, bezrobocia, poziomu napiec miedzynarodowych oraz ilosci afer, itd... za jakis rok i potem napisz, czy zaglosujesz na blizniakow jeszcze raz;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marol11 Re: do nie epsowicza IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.10.05, 20:48 rozwuj?? afuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie epsowicz Re: do nie epsowicza IP: *.rekin.net 24.10.05, 23:54 obserwowałem od lat, dodatkowo oglądam TV, między innymi teraz "warto rozmawiać" na TVP2. Przez ostatnie 2 miesiące zastanawiało mnie dlaczego telewizja, która powinna być bezstronna (sic!) faworyzuje jednego kandydata. Czemu pewne elity faworyzują jedną grupę. To są moje drugie wybory, podczas których głosowałem na PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do nie epsowicza do nie epsowicza IP: *.cec.eu.int 25.10.05, 09:31 Nie zawsze oznacza, ze grupa nie faworyzowana jest lepsza (i na odwrot, ze faworyzowana jest korzystniejsza). Oznacza to tylko to, ze jedna grupa ma przewage w mediach, a druga nie. Ja tu nie widze korelacji ze swiadoma decyzja o glosowaniu na "bitego". Chyba, ze taka decyzja jest efektem przekory, lub gniewu na to co bylo, lub sam nie wiem czego. W kazdym razie nie jest to decyzja SWIADOMA lecz emocjonalna. Chyba, ze czegos nie dostrzeglem w programie (byl jakis program, poza ogolnymi haslami i dosc sprawna socjotechnologia?) PiSu i Kaczynskiego.... Odpowiedz Link Zgłoś
polla prezydent na forum miedzynarodowym... 25.10.05, 15:56 republika.pl/takashii/wstyd.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do nie epsowicza Buhahahahaaa IP: *.cec.eu.int 25.10.05, 16:38 Choc w sumie to smutne:( Odpowiedz Link Zgłoś
dominiqus Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! 25.10.05, 16:00 Witamy w Kaczej bajce… Wygląda na to, że część Polaków będzie musiała mocno zweryfikować pogląd na to, co do tej pory nasza poniewierana Rzeczpospolita osiągnęła, ale przede wszystkim na to, jakie są tak naprawdę potrzeby społeczne i które siły liczą się i mają znaczenie… Po raz kolejny okazało się, że by wygrać wybory, trzeba mieć niekoniecznie program dla elit i postępowców ale to rewolucyjny konserwatyzm jest najbardziej chwytnym towarem na politycznej giełdzie sloganów i haseł. Zgodzę się jak najbardziej z socjologiem prof. Żukowskim, który 10 lat temu sformułował tezę, iż w Polsce nie da się wygrać wyborów bez poparcia na wsi. Wyborcy Ci, także w dużej mierze dzięki poparciu Andrzeja Leppera, najmocniejszego gracza obecnie wśród fluktuującego elektoratu socjalno- wiejskiego zdecydowali o zwycięstwie kandydata Lecha Kaczyńskiego. Młodzi i mieszkańcy miast poparli zdecydowanie Tuska, choć tu podziały na dwa obozy były bardziej widoczne niż na wsi i tu przede wszystkim Tusk mógł zaskarbić więcej serc wyborców, co mu się nie udało. W kampanii okazał się politykiem bez charakteru, szastającym sloganami, mimo że „z klasą”, słowa przez niego wypowiadane, były tak naprawdę często bardziej odczytywaniem scenariuszu nakreślonego przez sztab wyborczy niż przemyśleń Tuska – polityka. Tu się okazało, iż Kaczyński to dla części z mieszczan kandydat bardziej wiarygodny. Mnie oczywiście te wyniki z jednej strony nie zaskoczyły, z drugiej strony zaskoczyły. Nie zdziwiło mnie zwycięstwo Kaczyńskiego, natomiast zaskoczyły mnie z lekka rozmiary tej ostatecznej klęski Donalda Tuska. Już po pierwszej turze wyborów, można było wskazać, iż skoro Tusk nie uzyskał ok. 40% poparcia, bardzo ciężko mu będzie zgromadzić dodatkowe kilkanaście procent poparcia, przejąć głosy kontrkandydatów lub co jeszcze trudniejsze zmobilizować Polaków do pójścia do urn wyborczych. Część z nich została także w domach, przekonana, że Donald wygra i tak… bo przecież sondaże tak wskazywały… Wygląda na to, iż sondaże mogły przyczynić się w dużej mierze do klęski wyborczej kandydata PO. Dlaczego nie zdziwiło mnie zwycięstwo Kaczyńskiego? Bo jego poparcie w ostatnim tygodniu zdecydowanie zyskiwało, podobnie jak PiSu przed wyborami do parlamentu. Po drugie elektorat zaawansowany wiekowo (emeryci, renciści) oraz elektorat wiejski jest z reguły w sondażach wyborczych mocno niedowartościowany. Wynika to z różnych powodów. Czasem z metody badania, kiedy przeprowadza się sondaż telefoniczny, dużo trudniej dociera się na wieś, ludzie starsi albo niedosłyszą albo nie chcą podzielić się swym prawdziwym zdaniem w obawie o swą anonimowość. Nie należy zapominać, że duża część wyborców Kaczyńskiego, to Polacy z pewnym kompleksem, z pewną tendencją do wycofania się z jasnych deklaracji, wyciszeni, raczej pragnący by ktoś silny reprezentował ich interesy, niż oni sami. Dużo bardziej takiemu wymaganiu podporządkowywał się wizerunek Kaczyńskiego niż Tuska. Ja o zwycięstwie Kaczyńskiego tak naprawdę przekonany już prawie byłem w czwartek… choć oczywiście jak każdy głosujący Polak, miałem nadzieję, że może mój skromny głos przeważy, przechyli szalę zwycięstwa na drugą stronę… nie przechylił. To była mimo wszystko bardzo merytoryczna kampania. Przegrani ostatnich 16 lat polskiej transformacji upomnieli się wreszcie o swoje. Mieszczuchy, przedsiębiorcy, wykształceni notorycznie lekceważyli płynące z tych grup społecznych sygnały, których najczęściej symbolem w ostatnich latach był Andrzej Lepper. Lekceważony, nie do końca darzony jest on zaufaniem, także przez ten wspomniany przeze mnie elektorat socjalno-wiejski, który przerzuca swe głosy dużo częściej co 4 lata i jest języczkiem u wagi wszystkich wyborów Rzeczpospolitej. Kaczyńskie doskonale zagospodarował ten elektorat. Uciekając się do prostej analogii piłkarskiej: Tusk skoncentrował się na grze w środku pola, natomiast Kaczyński zaatakował oboma skrzydłami, uderzając najpierw od lat w prawicowy, a w ostatniej kampanii w lewicowy elektorat. To przyniosło mu zwycięstwo! Jakie dają nam te wybory wnioski do wyciągnięcia? Cóż, musi nastąpić weryfikacja naszej świadomości państwa, w którym mieszkamy. To, że jest nam lepiej, mamy więcej możliwości, weszliśmy do Unii, że mamy wzrost gospodarczy nie na każdym z rodaków robi wrażenie. Z prostej przyczyny: gdyż większość społeczeństwa nie odczuwa skutków tych zmian, nie jest beneficjentami dobrobytu pojawiającego się tu i ówdzie w enklawach zurbanizowanej przestrzeni. Elita musi teraz wyjrzeć z okna swych szklanych wieżowców, ba musi z nich wyjść, przełamać mury odgradzające ją od marginalizowanej większości na wsiach, czy nawet w miastach, w postaci emerytów i rencistów. Bo czy młodzi musieli głosować na Tuska? Młodzi sobie w życiu poradzą jak będzie trzeba. Młode pokolenia wychowane na kapitalistycznej III RP dużo łatwiej zniosą wahania na rynku, dużo bardziej są świadomi, że muszą polegać jedynie na sobie. Starsi przeciwnie, dla nich Kaczyński jest swego rodzaju ostoją ich socjalnego bezpieczeństwa, choć może nawet bardziej Tusk był dla nich zagrożeniem porównywalnym z tym, jak patrzą na „eksperymentatora Balcerowicza”. Radio Maryja i Andrzej Lepper przekonywali ich o tym od dawna. Kaczyński jeszcze to przekonanie umocnił… iż Tusk może być dla nich klonem prezesa Banku Narodowego. Pogrążony w smutku mimo wszystko, po wczorajszych wynikach wyborów, by nie stracić resztek nadziei, starałem się pomyśleć o pozytywach, które ten wybór niesie ze sobą dla Polski, które gdzieś tam zarysowują się na horyzoncie perspektyw. Poza tym, że jesteśmy teraz bardziej świadomi, tego czego Polakom potrzeba, myślę że u góry, wśród elit, przede wszystkim tych politycznych i biznesowych, zajść może jakaś zmiana jakościowa na lepsze. Niektórzy mogą zrozumieć lepiej, szczególnie ci, którzy mają coś na sumieniu, że przyzwyczajenie do beztroski i bezkarności, które towarzyszyło niektórym przez lat ostatnich naście, nie jest dane na zawsze, że kiedyś karty mogą się odwrócić przeciwko nam. Nadzieja jest taka, iż wnioski z tych zwycięstw i porażek, którymi byliśmy świadkami w ostatnim miesiącu – nauczą naszych polityków większej odpowiedzialności, dadzą asumpt do zastanowienia się nad sprawiedliwością i wagą swego postępowania… Oczywiście nadzieja na oczyszczenie jest po każdych elekcjach wysoka i zazwyczaj spada później z wysokiego byka, ku rozpaczy niektórych. Życzę Marcinkiewiczowi i Kaczyńskiemu sukcesów, tak jak życzyłem Kwaśniewskiemu i Millerowi. Może wreszcie im się coś uda, choć oczywiście moja wiara jest tu podszyta wielką łatą wątpliwości. Niech się tym Kaczyńskim uda coś zrobić pozytywnego… bo w przeciwnym razie Polska za 4 lata, może nam w końcu przybrać twarz innej kreatury - Andrzeja Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
agent077 Re: Kaczka wygrala, epsy trzymajcie sie etatow! 25.10.05, 16:07 Ale masz gadane (pisane). Skadinad jednak slusznie prawisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euro-Komuch Dominiqusie... IP: *.cec.eu.int 25.10.05, 17:14 .. bardzo to smutne co piszesz. Jednak celnie. Wielka szkoda, ze SLD tego nie zrozumiala w odpowiednim czasie, jako partia lewicowa.... Ale czy w Polsce jest miejsce na silna nowoczesna (w pojeciu europejskim) lewice, dbajaca rowniez o bezradnych, czy zagubionych? Przeciez wiekszosc tych rodakow jest bardzo konserwatywna/zasciankowa/o ograniczonych horyzontach/prokoscielna/etc.... wiec gdzie miejsce na nowoczesna lewicowosc o szerokim poparciu spolecznym? Gdzie miejsce na rownouprawnienie kobiet, prawa mniejszosci seksualnych, nowoczesna polityke rodzinna, etc...? Natomiast narodowy konserwatyzm jak najbardziej... Poniewaz jednak ta czesc spoleczenstwa jest uboga/bezrobotna/odrzucona/zagrozona, nie dziwi mnie, ze hasla socjalne sa nosne... Stad, jak sie zastanowic, w sumie nie dziwi mnie sukces Kaczynskiego i PiSu. Zapracowaly na niego kolejne rzady ostatniej dekady swoja arogancja i brakiem wrazliwosci na problemy spoleczne. A czesc spolecznstwa oczekuje narodowego- konserwtyzmu, przemieszanego z socjalizmem. Nie wierze jednak w tworcza moc takiej rewolucji budowanej na chwiejnym fundamencie populistycznych obietnic i sztucznie pobudzonym strachu. Obawiam sie, ze IV RP bedzie blizej do Bialorusi, niz do .... no wlasnie do czego? Do czege wlasciwie daza blizniaki? Odpowiedz Link Zgłoś
agent077 Kaczka, Giertych, Andrew i Buraki 26.10.05, 14:55 Trzymanie sie etatów nic nie da. Koalicja jaka sie zaczyna rysowac (patrz wybor marszalka Sejmu), nie wrozy najlepiej naszemu czlonkostwu w unii. Ze juz nie wspomne o szeroko rozumianej przyszlosci naszgo kraju. Proponuje wiec profilaktycznie uciekac do sektora prywatnego. Im dalej od Warszawy tym lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś