Dodaj do ulubionych

Kaczynski, katolicyzm i kara smierci

24.10.05, 09:26
Nie moge sie powstrzymac przed komentarzem : "Jako niezwykle gorliwy obrońca
tradycyjnych wartości katolickich opowiada się za wprowadzeniem kary śmierci,
a także wzmocnieniem roli struktur siłowych w państwie" - wyjaśnia gazeta."

zrodlo: wiadomosci.onet.pl/1184166,,,,,,4528,itemspec.html

Czy ktos moze mi wyjasnic zwiazek miedzy wartosciami katolickimi, tudziez
chrzescijanskimi (jak dla mnie przede wszystkim milosc blizniego) i kara
smierci...??? Jak mozna laczyc w sobie bycie chrescijaninem-katolikiem i
opowiadanie sie za kara smierci bez konsekwencji z postaci schizofrenii, lub
rozdwojenia jazni?
Pytanie drugie: jak mozna pisac takie bzdury?
Obserwuj wątek
    • kttosia Re: Kaczynski, katolicyzm i kara smierci 24.10.05, 09:50
      to tylko potwierdza , że PiSiorek jest człowiekiem niewiarygodnym i populistą,
      ale co z tego skoro i tak wybrał go co czwarty Polak :(
    • pan.boczek Re: Kaczynski, katolicyzm i kara smierci 24.10.05, 09:52
      teraz juz nic nie jest tylko czarne albo biale. w naszych czasach nie mozna byc
      juz tylko katolikiem, albo tylko tradycjonalista. sam jestem katolikiem, a
      niejednego "blizniego" z checia wyrwalbym jak chwasta... moze w/g Twojej skali
      jestem schizofrenikiem, ale jako katolik uwazam, ze 10 przykazan to taka utopia
      sprzed wiekow, ktora nikoniecznie znajduje zastosowanie w zyciu codziennym. nie
      oczekuj od takiego np. kaczynskiego, ze zamiast swojego programu wywiesi 10
      przykazan, bo uwaza sie za katolika...
      • brooxelka Re: Kaczynski, katolicyzm i kara smierci 24.10.05, 10:06
        Nigdy nic nie bylo czarne, lub biale, nie jest to wylacznie kwestia "naszych
        czasow", zwlaszcza jesli mowimy o wartosciach ponadczasowych, takich jak na
        przyklad zycie.

Pytanie: czy rzeczywiscie w takim razie jestes katolikiem, skoro przekreslasz
        przykazania? O ile mi wiadomo, to zupelnie podstawowe prawa tego kosciola. Moze
        to wylacznie Twoja definicja... Ciekawa jestem co przywodca Twojego (jak
        uwazasz) kosciola powiedzialby na takie stwierdzenie...

Od Kaczynskiego oczekiwalabym spojnosci pogladow: czy to naprawde tak wiele,
        jesli idzie o pierwsza osobe w panstwie?
        • pan.boczek Re: Kaczynski, katolicyzm i kara smierci 24.10.05, 10:17
          nie neguje, ze zycie jest wartoscia najwyzsza, ale uwazam, ze mozna poswiecic
          jedno nedzne zycie dla ratowania moze wielu uczciwych i niewinnych zyc. historia
          kryminalistyki zna wiele przypadkow, jak taki "blizni", po darowaniu mu zycia w
          procesie o bestialski mord, po wyjsciu na przepustke lub po skroceniu wyroku za
          dobre sprawowanie, jeszcze tego samego dnia partoszy kilka osob i wraca do pudla
          nawracac sie dalej... zycie takiego bydlaka nie jest dla mnie niestety wartoscia
          ponadczasowa.
          • Gość: AN Papiez potepial kare smierci !!!!! IP: *.dsl.scarlet.be 24.10.05, 11:09
            Papiez potepial kare smierci !!!!!
            i to wielokrotnie.
            Praktyka jednak pokazuje ze tzw. katolicy sa zaprzeczeniem idealow
            chrzescijanstwa!
            • tomi_22 grzech sie popelnia, a potem 24.10.05, 11:14
              i tak ma sie czysciec no nie?
              • Gość: diabelek najcenniejsze IP: *.cec.eu.int 24.10.05, 11:37
                sa to owieczki, ktore sie skrusza na lozu smierci...
                • pan.boczek Re: najcenniejsze 24.10.05, 11:58
                  ja myslalem, ze wszyscy wierni z punktu widzenia wiary sa tak samo cenni i
                  wazni. skoro w zalozeniu wiary bydlak, ktory mordowal, gwalcil i znecal sie nad
                  innymi przez cale zycie, a potem na lozu smierci wybelkotal "zaluje", jest
                  wiecej wart niz przyzwoity czlowiek, ktory staral sie nigogo nie krzywdzic, to
                  ja ta dziekuje za taka boska sprawiedliwosc. skoro wszystkie grzechy mozna
                  zalatwic jednym przepraszam w obliczu smierci... ale to teologiczna dyskusja
                  ktora mozna ciagnac w nieskonczonosc :))
                  • Gość: glos z gory ;-) Re: najcenniejsze IP: 83.222.37.* 24.10.05, 12:10
                    Stary, przeciez to byla prowokacja jak sie patrzy.

A to, ze inkwizycja w Polsce wraca w pieknym stylu, to akurat nie od dzisiaj wiemy.

Swoja droga
          • Gość: octi Re: Kaczynski, katolicyzm i kara smierci IP: *.247.81.adsl.skynet.be 24.10.05, 20:06
            1/ nie ma "nedznego" zycia
            2/ kazde zycie ma taka sama wartosc
            3/ "kara" smierci nie jest ludzka
            4/ "kara" smierci nie jest kara tylko przestepstwem i grzechem calego spoleczenstwa
            pozdrawiam
            • paw_dady Re: Kaczynski, katolicyzm i kara smierci 25.10.05, 08:40
              Gość portalu: octi napisał(a):

> 1/ nie ma "nedznego" zycia
              > 2/ kazde zycie ma taka sama wartosc
              > 3/ "kara" smierci nie jest ludzka
              > 4/ "kara" smierci nie jest kara tylko przestepstwem i grzechem calego
              spoleczen
              > stwa

a powiesz to samo jak twe dziecko zostanie zabite przez zwyrodnialca?
              • Gość: octi Re: Kaczynski, katolicyzm i kara smierci IP: *.241.81.adsl.skynet.be 25.10.05, 21:16
                1/ nie lubie takiego pojecia jak zwyrodnialec. Nie wiem co to ma byc takiego. Jakis inny rodzaj
                czlowieka ? ..
                2/ Nigdy nie mozesz wiedziec co sie z toba bedzie dzialo za jakis czas ... moze ci sie noga posliznac i
                ktos powie ze jestes "zwyrodnialcem" ... i bedzie sie domagal twojej smierci
                3/ sa ludzie bardziej moralni i mniej moralni i etc ale zycie kazdego ma absolutnie taka sama wartosc
                4/ gdyby doszlo do tego co opisales, prawdopodobnie przestalbym 'myslec logicznie' i chcialbym
                "smierci zwyrodnialca" co nie zmienia ogolnych zasad cywilizacji
                • paw_dady Re: Kaczynski, katolicyzm i kara smierci 25.10.05, 21:21
                  Gość portalu: octi napisał(a):

> 1/ nie lubie takiego pojecia jak zwyrodnialec. Nie wiem co to ma byc takiego.
                  J
                  > akis inny rodzaj
                  > czlowieka ? ..

nieeeee to mily pan ktory podcina gardlo twojemu dziecku

> 2/ Nigdy nie mozesz wiedziec co sie z toba bedzie dzialo za jakis czas ...
                  moze
                  > ci sie noga posliznac i
                  > ktos powie ze jestes "zwyrodnialcem" ... i bedzie sie domagal twojej smierci

nie morduje ludzi i nie mam zamiaru nad mordercami sie litowac

> 3/ sa ludzie bardziej moralni i mniej moralni i etc ale zycie kazdego ma
                  absolu
                  > tnie taka sama wartosc

na czym opiersz swoje sady?

> 4/ gdyby doszlo do tego co opisales, prawdopodobnie przestalbym 'myslec
                  logicznie' i chcialbym
                  > "smierci zwyrodnialca" co nie zmienia ogolnych zasad cywilizacji

ze niby zasada cywilizacji ma byc wypuszczanie mordercow aby potem znow
                  zabijali? a kto tak zdefiniowal cywilizacje? bo ja nie i sie z tym nie zgadzam
                  • Gość: octi Re: Kaczynski, katolicyzm i kara smierci IP: *.241.81.adsl.skynet.be 25.10.05, 22:39
                    mamy rozne zdania.
                    • Gość: paw_dady zycie modrercow wazniejsze od ofiar? IP: *.20-136-217.adsl.skynet.be 26.10.05, 00:02
                      wyjasnij mi jedno dlaczego pozwalasz zabijac ludzi? twierdzisz, ze kazde zycie
                      jest cenne. wypuszczasz mordercow a oni znow zabija. Znaczy pozwalasz zabijac w
                      imie czego? rados mordercy jest WAZNIEJSZA do zycia ludkiego?

ciekawy jestem czy bedziesz tak szlachetna jak zostaniesz brutalnie zgwalcona,
                      okaleczona i oszpecona. i co wtedy tez wybaczysz? szczerze? czy wybaczasz tylko
                      kosztem innych tych ktorzy naprawde cierpia?
                      • Gość: byly_eurokrata Re: zycie modrercow wazniejsze od ofiar? IP: *.netcologne.de 26.10.05, 07:38
                        W takiej sytuacji zawsze istnieje mozliwosc kary dozywotniego wiezienia bez
                        opcji przedterminowego zwolnienia.
                        Ja jestem przewicwnikiem kary smierci nie ze wzgledow ideowych, tylko
                        praktycznych: wymierzenie tej kary jest nieodwracalne. A historia sadownictwa
                        zna niestety mase przypadkow, ze niewinnych ludzi na smier skazywano. Dlatego
                        uwazam, ze lepiej pozostawic 10 ewidentnych mordercow przy zyciu niz
                        stracic "przez pomylke" jednego niewinnego czlowieka.
                        • paw_dady ile ofiar na jednego morderce jest akceptowalne? 26.10.05, 08:33
                          Gość portalu: byly_eurokrata napisał(a):

> W takiej sytuacji zawsze istnieje mozliwosc kary dozywotniego wiezienia bez
                          > opcji przedterminowego zwolnienia.

ale nie ma dozywocia w Polsce, zreszta zawsze jest mozliwosc ucieczki. I
                          potencjalna ofiara ma cale zycie bac sie bo jakies bydle ucieknie? ehm nie
                          przekonuje mnie to

> praktycznych: wymierzenie tej kary jest nieodwracalne. A historia sadownictwa
                          > zna niestety mase przypadkow, ze niewinnych ludzi na smier skazywano. Dlatego
                          > uwazam, ze lepiej pozostawic 10 ewidentnych mordercow przy zyciu niz
                          > stracic "przez pomylke" jednego niewinnego czlowieka.

a ja uwazam, ze 9 mordercow mniej to przynajmniej 9 ludzi ocalonych od
                          zabojstwa i mamy rownanie:
                          1 pomylkowo oceniony
                          9 celowo zabitych zeby ten jeden mogl zyc. Coz wybierzemy?

Oczywiscie 'pomylka' to system sadowniczy jest do d* czego nikt nie przyzna ale
                          kazdy wie o co chodzi;)
                    • Gość: asiunia.lux Re: Kaczynski, katolicyzm i kara smierci IP: 212.190.74.* 26.10.05, 09:23
                      > mamy rozne zdania.

octi - jestem absolutnie Twojego zdania.
                      pozdrawiam:)
    • Gość: ikm Re: Kaczynski, katolicyzm i kara smierci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 12:21
      To sie mowi, co chce slyszec glupi elektorat. Teraz, Kaczor majac pelnie wladzy
      powie, ze kary smierci nie bedzie, mimo jego szczerych checi jej wprowadzenia,
      bo Polska jest strona konwencji miedzynarodowych.
    • Gość: snake plissken bardzo latwo mozna to wytlumaczyc IP: .1P3D* / 212.190.72.* 24.10.05, 21:22
      Ludzie religijni najczesciej maja, wg teorii psychologii, osobowosc
      autorytarna. Charakteryzuje sie ona m.in. sklonnoscia do porzadku,
      hierarchizacji, surowego karania, uwielbieniem dyscypliny, przywiazeniem do
      konserwatywnych wartosci itd.
      Dlatego "gleboko wierzacy" chca czesciej (niz niewierzacy) kary smierci, sa tez
      mniej tolerancyjni (np wobec gejow) oraz, co ciekawe, optuja za silowym
      rozwiazywaniem konfliktow (np. na arenie miedzynarodowej).
      Czyli w sumie wszystko sie zgadza ;)
      • Gość: byly_eurokrata Re: bardzo latwo mozna to wytlumaczyc IP: *.netcologne.de 25.10.05, 07:28
        Snake, super analiza!
        Dodam od siebie na pocieszenie cytat z onetu:
        "The Guardian" podkreślaj że Komisja Europejska bez ogródek ostrzegła nowe
        polskie władze przed realizacją zapowiadanej polityki w zakresie praw
        człowieka. Chodzi o postawę wobec mniejszości seksualnych oraz postulat
        przywrócenia kary śmierci."

EPSY, zamiast zajmowac sie standaryzowaniem rozmiarow ogorka, bierzcie sie do
        roboty, zeby powstrzymywac kaczke-dyktatorke!
        • essere1 OLAF 25.10.05, 11:48

>
          > EPSY, zamiast zajmowac sie standaryzowaniem rozmiarow ogorka, bierzcie sie do
          > roboty, zeby powstrzymywac kaczke-dyktatorke!

Czy sa jakies Wspolepsy w OLAFie w sekcji polskiej? Jak wyglada taka praca,
          jesli mozecie cos ciekawego napisac?
          ;)
          • Gość: polski OLAFowiec Re: OLAF IP: *.cec.eu.int 25.10.05, 16:18
            Jestesmy, jestesmy, a co byscie chcieli wiedziec obywatelu?
            • essere1 Re: OLAF 25.10.05, 16:36
              Gość portalu: polski OLAFowiec napisał(a):

> Jestesmy, jestesmy, a co byscie chcieli wiedziec obywatelu?

Unizenie prosze o informacje, moze byc wyssana z palaca, chodzi mi o typ spraw,
              jakimi zajmujecie sie w powiazaniu z Polska, no co mozecie w praktyce... Albo
              gdzie moge znalezc jakis ciekawe informacje o case'ach, Szanowny Panie
              Inspektorze):):):)::))
              Albo jakie afery sa chcarakterystyczne w powiazaniu z Polska...
              • Gość: olaf Re: OLAF IP: *.cec.eu.int 25.10.05, 16:45
                niestety nie mozemy udzielac informacji na temat poszczegolnych spraw.
                ale to czym sie zajmujemy i ogolna dzialnosc jest opisana w ogolnodostepnych
                raportach - odsylam do lektury!

europa.eu.int/comm/anti_fraud/reports/index_en.html
              • Gość: olaf Re: OLAF IP: *.cec.eu.int 25.10.05, 16:46
                niestety nie mozemy udzielac informacji na temat poszczegolnych spraw.
                ale to czym sie zajmujemy i ogolna dzialnosc jest opisana w ogolnodostepnych
                raportach - odsylam do lektury!
                europa.eu.int/comm/anti_fraud/reports/index_en.html
                • essere1 Re: OLAF 25.10.05, 16:50
                  Gość portalu: olaf napisał(a):

> niestety nie mozemy udzielac informacji na temat poszczegolnych spraw.

Tak przypuszczalem...

> ale to czym sie zajmujemy i ogolna dzialnosc jest opisana w ogolnodostepnych
                  > raportach - odsylam do lektury!
                  > europa.eu.int/comm/anti_fraud/reports/index_en.html

Dziekuje za linka. Przeczytam z przyjemnoscia:)
      • brooxelka wytlumaczenie z socjologiczno-psychologicznego 25.10.05, 11:33
        punktu widzenia, jak najbardziej trafne. Jednak... Pytaniem dla mnie pozostaje
        kwestia spojnosci. Nie wiem, moze tylko ja odczuwam taka potrzebe, moze nie
        jest ona ogolnoludzka... choc przeciez prawa psychologii mowia takze, ze
        czlowiek dazy do integralnosci gloszonych przez siebie sadow i dlatego czasem
        zdarza mu sie konfabulowac... Bo za wszelka cene chce sie trzymac raz obranej
        wersji. Wiem, wiem: psychologia nie matematyka...
        • Gość: snake plissken Re: wytlumaczenie z socjologiczno-psychologiczneg IP: .1P3D* / 212.190.72.* 25.10.05, 11:54
          nie zapominaj, ze wiekszosc ludzi w Polsce (a wiec katolikow) nie zastanawia
          sie zbyt gleboko nad swoimi pogladami, a nad swoja wiara - tym bardziej. Gdyby
          bylo inaczej, pewne postawy w naszym nibykatolickim spoleczenstwie nie bylyby
          az tak popularne. Religijnosc Polakow jest generalnie bardzo powierzchowna i
          przydatna o tyle, o ile mozna sie zaprezentowac w opozycji do kogos/czegos,
          ewentualnie wykazac swa "moralna wyzszosc" i triumfalizm.
          Wiec mniemam, ze dla wiekszosci dywagacje nt. integralnosci pogladow sa
          cokolwiek obce; a zreszta jest tyle sposobow racjonalizacji czynow i sadow
          niezgodnych z (wczesniejszymi) przekonaniami, ze mozna nad tym przejsc do
          porzadku.
      • paw_dady wezykiem wezykiem 25.10.05, 20:28
        wezyku doucz sie lepiej bo twoj psot niestety roi sie od nieznajomosci
        historii. Z psychologii tez jestes tkaim specjalista?!

Gość portalu: snake plissken napisał(a):

> Ludzie religijni najczesciej maja, wg teorii psychologii, osobowosc
        > autorytarna. Charakteryzuje sie ona m.in. sklonnoscia do porzadku,
        > hierarchizacji, surowego karania, uwielbieniem dyscypliny, przywiazeniem do
        > konserwatywnych wartosci itd.

niesamowite, od kiedy przywiazanie do wartosci tradycyjnych = agresji? tworzysz
        cos nowego.

> Dlatego "gleboko wierzacy" chca czesciej (niz niewierzacy) kary smierci, sa
        tez mniej tolerancyjni (np wobec gejow)
        >

mowisz o agresyno-wojennych gejach ze Sturm Abteilungen ? czy o tym takze nie
        wiedziales?

> oraz, co ciekawe, optuja za silowym
        > rozwiazywaniem konfliktow (np. na arenie miedzynarodowej).

a kierownictwo ChRL czy Korei Poln. jakiego jest wyznania? a w przeszlosci ZSRR?

> Czyli w sumie wszystko sie zgadza ;)
        jak widac nie sie nie zgadza dorabiesz teorie do faktow

BTW piszesz z parlamentu w godzinach pracy wolo ci tak?
        • Gość: snake plissken Re: wezykiem wezykiem IP: .1P3D* / 212.190.72.* 26.10.05, 09:04
          nic nie pisalem o historii, czytaj dokladniej.
          pojedyncze wydarzenia nie zmieniaja ogolnych tendencji ani nie obalaja
          (zazwyczaj) teorii, wiec daruj sobie populistyczne teksciki.
          i poczytaj nieco literatury psychologicznej, jest np. taka przystepna
          lektura "Psychologia polityczna", wyszla w Polsce, polecam.
          • Gość: paw_dady beletrystyka parlamentarna IP: *.240.81.adsl.skynet.be 26.10.05, 09:35
            > nic nie pisalem o historii

owszem bo albo nie znasz albo celowo pomija dopasowujac fakty do bulszitu

> pojedyncze wydarzenia nie zmieniaja ogolnych tendencji ani nie obalaja
            > (zazwyczaj) teorii, wiec daruj sobie populistyczne teksciki

Co do teorii pojedyncze wydarzenia nie potwierdaja teorii zgoda ale spokojnie
            moga obalic bulszit. Szczegolnie taki jaki piszesz. W godzinach pracy z
            parlamentu.

> i poczytaj nieco literatury psychologicznej, jest np. taka przystepna
            > lektura "Psychologia polityczna", wyszla w Polsce, polecam.

jak opierasz sie na beletrystyce i 'przystepnych lekturach' zaiste jestes
            expertem. pytanie od czego? a co potem bedziesz cytowal elle czy pania domu?
            kiedy horoskopy? nie moge sie doczekac
            • Gość: snake plissken Re: beletrystyka parlamentarna IP: .1P3D* / 212.190.72.* 26.10.05, 09:50
              jesli uwazasz to za beletrystyke, to gratuluje znajomosci tematu.
              na reszte uszczypliowosci nie zamierzam odpowiadac.
              • paw_dady czasem lepiej siedzieccihco jak i nie zdradzac sie 26.10.05, 13:26
                Gość portalu: snake plissken napisał(a):

> jesli uwazasz to za beletrystyke, to gratuluje znajomosci tematu.
                a ncz cym ty sie znasz? jeszcze nie doszedlem a ty nie ujawniles? na historii
                polityce zupelnie nie. A szkoda bo pracujesz w PE.

Caly lok komunistyczny (,5BLN ludzi czy same ChRL (1,3) BLN ludzi to dla ciebie
                poejdzyncze przyklady natomiast pan Kaczynski to wystarcza za dowod watpliwych
                rozwazan. W dodatku swoje prwatne poglady probujesz przemycac jako 'ogolna
                teorie'. cos jak Min Sroda w slawetnym wystapieniu.

> na reszte uszczypliowosci nie zamierzam odpowiadac.
                sluszie jak brak wiedzy lepiej siedziec cicho i nie zdradzac sie z braku
                znajomosci tematu.

BTW jako nicka wizales ksywke mordercy i zboja. Gratuluje kolejnego faux pas.
    • sil.bi Re: Kaczynski, katolicyzm i kara smierci 25.10.05, 15:49
      Pozwole sobie spuentowac Wasza dyskusje tymze linkiem:
      wiadomosci.onet.pl/1184939,,,,,,4528,itemspec.html
      • tomi_22 Ja mam lepsze info dot Kaczki i jego ludzi ;P 25.10.05, 15:58
        Grunt to byc katolikiem i wystepowac w Radiu Maryja. Chetnie bym uslyszal co
        Ojciec Dyrektor ma na ten temato do powiedzienia :D

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=9916&wid=8057937&rfbawp=1130248596.231&ticaid=16cf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka