myszz 24.05.07, 14:26 czy gdy ktos z rodziny bliskiej pomaga wam w czymś lub wyręcza /przeprowadzka np. czy jakiś mały remont/ i robi to z własnej woli to pytacie go "ile płacę?" czy wystarczy dziękuję? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
butterflymk Re: czy dziękuje wystarczy? 24.05.07, 14:28 jakąś kaskę się daliśmy wujkowi jak coś tam Mamie robił.. Odpowiedz Link Zgłoś
napoleo Re: czy dziękuje wystarczy? 24.05.07, 14:44 myślę, że miło będzie jak teściowa zaprosi zięcia na obiad czy kolację (i upitrasi jego ulubione potrawy- w koncu przez żołądek się trafia do męskiego serca) albo zrobi dla niego własnoręcznie jakiś gustowny upominek (bo kupowanie prezentu czy dawanie kasy to pójście na łatwiznę) Odpowiedz Link Zgłoś
m_agilla Re: czy dziękuje wystarczy? 24.05.07, 14:51 Zależy JAKĄ pracę? Czy dużo i ciężko, czy mało i lekko? Mój tata bardzo dużo pomagał swojego czasu mojej babci, a swojej teściowej - zawsze dawała mu "kilka groszy". Nie ważne, czy to było położenie płytek w łazience, czy malowanie całego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: czy dziękuje wystarczy? 24.05.07, 15:09 myszz napisała: > z własnej woli to pytacie go "ile płacę?" No choćbym wymalowała całe mieszkanie komuś komu to zaproponowałam i ktoś mnie zapytał ile mi za to zapłacić to bym się tylko uśmiała:))) Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: czy dziękuje wystarczy? 24.05.07, 15:25 chodzi o samo zapytanie nie o to by kasę brać Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: czy dziękuje wystarczy? 24.05.07, 15:29 myszz napisała: > chodzi o samo zapytanie nie o to by kasę brać Jeśli JA zaproponowałabym pomoc to nie oczekiwałabym żadnej zapłaty i odwdzięczania się za to. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: czy dziękuje wystarczy? 24.05.07, 15:27 pytam jak sie moge zrewanzowac chyba, ze od kogos ta pomoc wymagala nakladow finansowych wtedy pytam o cene. Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: czy dziękuje wystarczy? 24.05.07, 15:32 zwrot za materiały jest dla mnie oczywisty ale pan X uważa, ze pani Y powinna go spytać ile ma zapłacić... grosza by nie wziął ale pytanie chciał usłyszeć Odpowiedz Link Zgłoś
ishtarr Re: czy dziękuje wystarczy? 24.05.07, 19:55 Tak wprost- ile Ci place? Bez sensu Skoro podobno nie zalezy mu na pieniadzach, to po co mu to pytanie? Moze jednak ta zadeklarowana chec pomocy nie byla taka bezinteresowna? Odpowiedz Link Zgłoś
jszhc Re: czy dziękuje wystarczy? 24.05.07, 15:33 Hm....jesli naparwde to duza sprawa i np. pomogl wyremontowac mieszkanie...to na pewno do "dziekuje" dodalabym cos jeszcze....no chyba ze bylby tp moj tata, to dostalbt tylko Henka;p Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: czy dziękuje wystarczy? 24.05.07, 22:19 Nie no luuudzie! Rodzinie się pomaga, a nie traktuje jak odpłatną siłę roboczą. Moim zdaniem po takim obstukaniu (tynku), trzeba ładnie podziękować, pochwalić, a następnie zaproponować obiad lub sprezentować butelkę. -- Life's a journey, not a destination. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: czy dziękuje wystarczy? 24.05.07, 22:30 pomagałam bratu przy remoncie jego pierwszego mieszkania, praktycznie całe je wymalowałam. chyba bym się obraziła gdyby zaproponował mi kasę!! Na koniec przyniosł 4-pak, wypiliśmy sobie i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś