mrsjo2000 11.11.05, 22:14 Jesli ktos ma moglby podac tu na forum ? Osobiscie nie mam ochoty czytac tego na nowo, a tak to chociaz sobie sprawdzic bedzie mozna ! :0) Dzieki ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kulczyk Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 11.11.05, 22:48 Heh to trochę naiwne, nie uwazasz? Skąd ktokolwiek miałby je znać? Odpowiedz Link Zgłoś
mrsjo2000 Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 11.11.05, 23:41 Dlaczego, napewno sa tacy ktorzy uwazaja (lub juz sprawdzili na spokojnie) ze maja dobre odpowiedzi. Prosze wiec o podanie dla porownania. ... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 12.11.05, 00:37 Zrozumiałem, że chodzi ci o wersję "oficjalną". Takiej nie ma i długo nie będzie. Jeśli chodzi o odpowiedzi to nie pomogę ci bo jestem tym testem ciut zawiedziony i nie chce mi się do tego wracać, ale myślę, że angielskie powiedzenie "your guess is as good as mine" dobrze oddaje istotę sytuacji. Niektórych pytań po prostu nie można było rozwikłać nawet po dłuższym zastanowieniu na 100%. Wredność do kwadratu moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mrsjo2000 Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 12.11.05, 00:47 Zupelnie sie t toba zgadzam, dlatego nie mam nawet ochoty do nich wracac raz jeszcze tyle ze na spokojnie, no moze za jakis czas... Licze jednak na pomocne duszki, ktorych tu napewno nie brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofijek Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.upc.chello.be 12.11.05, 23:29 No hej,nikt sie nie pofatyguje,aby je podac?wiem,ze nikomu sie nie chce do tego okropienstwa wracac,ja mam niestety tylko ok 50% dobrze,wiec sie nie wychylam (choc do tego siadlam!)..A i je chetnie porownam z waszymi wersjami. Odpowiedz Link Zgłoś
melisanda74 Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 13.11.05, 00:16 moze zacznijmy po kolei?? od moim zdaniem najwredniejszego pierwszego pytania?? wczoraj dumalam nad nim zbyt dluga chwile i w koncu je pominelam przechodzac od razu do antydepresantow:) ktos moze je przetrawil i sie podzieli odp. na to cudo, a ja zajme sie leczeniem depresji?? Odpowiedz Link Zgłoś
dianette Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 13.11.05, 02:32 Problem w tym, ze ja zaznaczylam odp od razu na formularzu i nie pamietam co zaznaczylam. Niczego nie bylam na 100% pewna:( Rozwiazywalam test eliminujac odp najmniej prawdopodobne i ktore nie mialy odzwierciedlenia w tekscie. Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 13.11.05, 10:48 Oto odpowiedzi, ktorych jestem pewna: 1d, 2c, 3a, 4b, 5c, 6b, 7a, 8b, 9d, 10b, 11c, 12a, 13d, 14a, 15c, 16b, 17c, 19a, 20d, 21a, 22d, 23b, 24a, 26c, 27c, 28c, 29a, 30b. Chetnie dowiedzialabym sie od Was, co nalezalo zaznaczyc w pytaniach 18 i 25 - w obu wybralam D. No i jaka jest Waszym zdaniem punktacja za tlumaczenia? Ile daja lub odejmuja za styl, to ze ktos zadal sobie trud przepisania z brudnopisu ;/, wiernosc i podobne cnoty :o? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.netcologne.de 13.11.05, 11:21 wiekszosc moich odpowiedzi pokrywa sie z twoimi, jednakze w przypadku tych nieszczesnych papierosow oraz sportu mam troche inne zdanie. Ale niewazne. Co do sposobu oceny tlumaczen, to niestety nikt dokladnie nie wie, jak to robiono ostatnim razem i rowniez nikt, jak to bedzie w tym konkursie. Ja jestem czlonkiem pewnej panstwowej komisji egzaminacyjnej dla tlumaczy eksternistycznych w Niemczech, wiec powiem Ci jak to jest tam, bo z tego co wiem, w innych organizacjach jest podobnie. Masz jako korektor klucz, wedlug ktorego ocenia sie bledy. Np. drobny blad gramatyczny minus 2-3 punkty, powazny blad gramatyczny minus 3-6 puntow, blad leksykalny minus piec punktow, blad stylistyczny minuss 1-2 punkty itd. Bezbledna praca jest oceniania na 100 punktow. Jesli osiagniesz mniej niz 51 punktow, to "masz przegrane". W konkursie EPSO bedzie troche innaczej, bo za bezbledne tlumaczenie mozna dostac maksymalnie 40 pk. Ale zasada oceniania bedzie podobna. Problem jest w tym, ze przyznawanie punktow "minusowych" jest subiektywne. Wezmy za przyklad sformulwanie "European Defence Agency". Poprawnie brzmi to po polsku "Europejska Agencja Obrony". Czesc osob napisala "Europejska Agencja ds. Obrony". Teraz niestety w zaleznosci od widzimisie korektora mozna to uznac za blad leksykalny (=minus 5 punktow) albo za blad stylistyczny (=minus 2 punkty). A to duza roznica. Dlatego rzetelny korektor powinien najpierw - bez oceniania - przeczytac kilka losowo wybranych prac, zeby zobaczyc, w ktorych miejscach kandydaci popelniaja najczesciej bledy, zapisac sobie te bledy na kartce i z gory zadecydowac, ile punktow bedzie "walil" za poszczegolne bledy. Ale to jest strasznie pracochlonne i nie kazdemu sie chce, mnie osobiscie szczerze mowiac tez nie zawsze. Poza tym dochodza do tego wahania humoru w zaleznosci od dnia: dzisiaj sprawdzasz w dobrym humorze, wiec przymykasz oko na drobne potkniecia stylistyczne, 2 dni pozniej masz zly humor, wiec podkreslasz wszystko. Oprocz tego troche przegrane maja osoby, ktore pisza jak kura pazurem, bo kazdy korektor ma nieswiadomie negatywne nastanie do tektow, w ktoryh musi sie doczytywac co 3 slowa. Czyli w sumie i tutaj trzeba miec troche szczescia, bo nie ma tutaj 100- procentowej obiektywnosci. Na szczescie wszystkie prace oceniane na stopien "niedostateczny" i "Bardzo dobry" sprawdzane sa jeszcze dla kontroli przez drugiego korektora i dopiero potem ustalana jest ocena ostateczna. Nie wiem, na ile moje dywagacje pomoga, ale mam nadzieje, ze przyczynie sie troche do naswietlenia problemu....;-) Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 13.11.05, 11:39 Niestety palnelam nieszczesny przemysl zbrojeniowy, a w tlumaczeniu niemieckim chyba za malo powsciagalam cugle. Glowne me zmartwienie wiaze sie jesnak z mym nieco 'lekarskim' charakrerem pisma i skresleniami w oryginale ///. Ile maksymalnie odjalbys za to punktow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.netcologne.de 13.11.05, 11:43 Za skreslanie i brzydki charakter pisma oficjalnie nie wolno odciagac punktow. Co do przemyslu "zbrojeniowego". Trudna kwestia, sensowny korektor powinien odciagnac jakies punkty, bo po zakonczeniu zimnej wojny w tekstach dotyczacych polityki bezpieczenstwa i wojskowosci unika sie starannie pojec typu "wrog" (teraz "przeciwnik"), "zbrojenia" (teraz "potencjal obronny")itd. W najlepszym przypadku dostaniesz minusa stylistycznego, w najgorszym leksykalnego. Wszystko bedzie zalezalo od tego, jak inni sobie z tym poradzili. Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 13.11.05, 11:46 Uff, dzieki! Powodzenia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 do Bylego_ 15.11.05, 16:20 Byly, Nie negujac slusznosci Twej argumentacji, nie uwierzysz - nieszczesny przemysl zbrojeniowy pojawia sie na stronie Ministwrstwa Obrony Narodowej. Wystepuje takze na stronie UKIE. To tyle w kwestii spojnosci terminologicznej po opadnieciu Zelaznej Kurtyny ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: do Bylego_ IP: *.netcologne.de 16.11.05, 07:04 Puks, wielokrotnie tu podkreslano,ze UKIE absolutnie NIE jest wiarygodnym zrodlem informacji. W polskim MONie nie ma ani jednego etatowego tlumacza. Poza tym potocznie w Polsce nadal sie mowi o "zbrojeniowce", ale to wszystko niewazne. W miedzyczasie znalazlem pasaz w Traktacie Konstytucyjnym, gdzie jest mowa o EDA i tam pisza wlasnie "przemysl obonny" i "zakupy" a nie zamowienia, wiec mialem satysfakcje, bo intyicyjnie wybralem wlasciwe sformulowania. Wymadrzam sie tak na ten temat, bo akurat tlumaczylem juz na pocztaktu lat 90-tych pierwsza chyba umowe o wspolpracy wojskowej miedzy Polska a krajem natowskim i do dzis pamietam te niekonczace sie dyskusje terminologiczne z prawnikami z MONu. Poszukaj w oficjalnym tlumaczeniu konstytucji, akurat teraz nie mam pod reke tego miejsca. Przy okazji wykrylem, ze czlonkiem komisji egzaminacyjnej tego konkursu jest m.in. niejaki pan Dariusz Chmiel, byly konsul RP w Sydney i czlonek TEPIS. Zna g9o moze ktos? Rozsadny czlowiek? Tlumacz z doswiadczeniem???? Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 do Bylego_ 16.11.05, 08:47 Toz nie neguje slusznosci Twej argumentacji, tylko podaje jako ciekawostke :) Odpowiedz Link Zgłoś
melisanda74 Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 13.11.05, 12:43 a jak ocenia sie nieprzetlumaczony tekst?? tzn 3 zdania albo i wiecej.. minus ile punktow?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.netcologne.de 13.11.05, 12:51 U nas bardzo surowo: za kazde brakujace slowo 1 blad leksykalny. Czyli nieprzetlumaczenie 1 zdania dyskwalifikuje kandydata. I slusznie moim zdaniem, bo czasu naprawde bylo dosc. Odpowiedz Link Zgłoś
melisanda74 Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 13.11.05, 18:11 no bylo dosyc, ale ja go zmarnowalam na kaligrafie z "brudno na czysto" przepisujac:( sie to nie powtorzy w przyszlosci:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.netcologne.de 13.11.05, 11:26 Puks, porownujac identyczne odpowiedzi u ciebie i u mnie mozna powiedziec, ze oboje osiagnelismy ponad 10 punktow, czyli formalnie niezbedny pulap, a to zawsze juz cos ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 13.11.05, 11:35 Faktycznie jest to cos i gratuluje testu ! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.netcologne.de 13.11.05, 11:38 Dzieki, ale za bardzo nie ma sie co cieszyc, bo w poprzednim egzaminie 50- procentowy passmark osiagnelo w ramach preselekcji ok. 90% kandydatow..... Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 13.11.05, 11:41 No ale jesli pokrywa Ci sie wiekszosc odpowiedzi, to jest to sporo powyzej 50%! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: 212.75.100.* 13.11.05, 12:25 Dzieki puks za podanie odpowiedzi, moje się pokrywają w 60%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofijka Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.upc.chello.be 13.11.05, 12:25 a czy ktos sie zgodzi, ze odp. 7b 12c 13b 15d 28d sa sluszne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: 212.75.100.* 13.11.05, 12:32 > a czy ktos sie zgodzi, ze odp. 7b 12c 13b 15d 28d sa sluszne? Moje odpowiedzi: 7b 12c 13b 15d, ale 28c Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: 83.222.36.* 14.11.05, 21:39 zgadzam sie w pelni; 28 zaznaczylem "d" (brak czasu na analize) ale to bledna odpowiedz, poprawna jest "c". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette Do Sofijki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.11.05, 12:37 Czesc przeczatalam sobie teraz ten tekst jeszcze raz i mam takie same odpowiedzi jak ty. odp zakreslalam od razu w asnwer sheet. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofijek Re: Do Dianette IP: *.upc.chello.be 13.11.05, 13:25 Dzieki za umocnienie w wierze:)Czy napisalas juz do Espo,dzielna dzialaczko? Oj,ciekawa jestem tych wynikow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette Re: Do Dianette IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.11.05, 13:30 Jeszcze nie ale dzisiaj to zrobie:) EPSo powinno od razu zwolnic mnie z procedury egzaminacjynej i przyjac w swoje szeregi jako eksperta od pytan unijnych:):) Odpowiedz Link Zgłoś
mona811 Re: Do Dianette 13.11.05, 13:35 Mam ogromną prośbę. CZy ktoś mógłby mi udostępnić te testy z 11.11 do skserowania?? Pozdr. MOnika Odpowiedz Link Zgłoś
dianette Re: Do Dianette 13.11.05, 13:52 Jezeli interesuje cie wersja niemiecka to prosze bardzo:) Odpowiedz Link Zgłoś
mona811 Re: Do Dianette 13.11.05, 14:05 Dzięki Dianette, interesuje mnie tylko wersja angielska. Anyone please???? Odpowiedz Link Zgłoś
dianette Re: Do Dianette 13.11.05, 14:09 Ja tez bym prosilöa o wersje angielska:) Odpowiedz Link Zgłoś
melisanda74 Re: Do Dianette 13.11.05, 17:12 ja mam test nie mam natomiast pomyslu jak wam go dostarczyc do ksero, skad jestescie? Odpowiedz Link Zgłoś
dianette Re: Do Dianette 13.11.05, 17:30 ja niestety w reichu:) A mozesz poczza? . napisze do cibie na priva Odpowiedz Link Zgłoś
melisanda74 Re: Do Dianette 13.11.05, 18:08 ok jesli mozesz tydzien poczekac, to wysle po 24-ym moze tak byc? erja@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mona811 Re: Do Dianette 13.11.05, 18:17 CZeść, Czy ja mogłabym prosić również o te testy. NApiałam na priva. Pozdr. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.netcologne.de 13.11.05, 20:10 Ja w 25 wybralem po dluzszych wahania B, to bylo jedno z najdurniejszych pytan w tym tescie dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
mrsjo2000 Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? 13.11.05, 20:26 Pozwolcie na podsumowanie wg podanych wyzej uwag i przeczytania raz jeszcze kilku pytan: 1d, 2c, 3a, 4b, 5c, 6b, 7a, 8b, 9d, 10b, 11c, 12c, 13B, 14a, 15D, 16b, 17c, 18A 19a, 20d, 21a, 22d, 23b, 24a, 25B 26C, 27c, 28c, 29a, 30 Czy to dla wszystkich ok ? Co do 25 nie wiem cz to B lub D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: 212.75.100.* 13.11.05, 23:09 mrsjo2000 napisała: > 1d, 2c, 3a, 4b, 5c, 6b, 7a, 8b, 9d, 10b, > 11c, 12c, 13B, 14a, 15D, 16b, 17c, 18A 19a, 20d, > 21a, 22d, 23b, 24a, 25B 26C, 27c, 28c, 29a, 30 > > Czy to dla wszystkich ok ? Niezupełnie. Nie jestem pewien wszystkich odpowiedzi (i nie chce mi się tego teraz analizować), ale dla mnie jest oczywiste że 5a i 20b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: 212.75.100.* 13.11.05, 23:13 Sorry, z 5a się pomyliłem, ale nadal się upieram że 20b:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angie Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 20:42 Ja też uważam, że 25b. Zdanie brzmi im Wortlaut: The United Kingdom applies a sanction policy in relation to offenders // holding goods for reasons // that fall outside the notion of "own use" //without intending to make a profit // by seizing goods. Czyli jest wyraźnie powiedziane, że oni nie mają intention to make a profit (ci offenders), a mimo to jukei nakłada na nich sankcje!!!Czyli ono traktuje tych offenders sankcjami JUŻ WÓWCZAS, jeśli kupują te goods nie for personal use. A jak jeszcze do tego dochodzi Absicht to make a profit, to można im tylko współczuć:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.netcologne.de 13.11.05, 20:45 Za opnaowanie eurozargonu powinnas dostac dzokera na egzamine! ;-) Ja tez zaznaczylem B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angie Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 23:27 Es wäre super. Danke! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: 83.222.36.* 14.11.05, 21:30 wg mnie tylko 25b, tak zaznaczylem na tescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.217.151.253.coditel.net 13.11.05, 21:27 Zgadzam sie z Toba w 18odpowiedziach, a to juz ponad 50%:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofijek Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.dsl.scarlet.be 13.11.05, 23:15 dla mnie wciaz 7b,16a,18d,28d pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: 83.222.36.* 14.11.05, 21:36 16: wg mnie D, na pewno nie "A", bo w tekscie nie ma mowy o tym, ze "the electricity market is at its lowest level..." 18, wg mnie C, na pewno nie D, bo w "D" mamy, ze "expenses... cannot be recovered or compensated...", a w tekscie wlasnie o tym, ze gdyby nie bylo mozliwosci rekompenssaty, przedsiebiorstwa te nie przetrwalyby. 28 - na pewno nie D (choc sam tak zaznaczylem niestety z braku czasu) - w tekscie nigdzie nie ma mowy o tym, ze te lekarstwa lecza "genetic diseases" - typowa pulapka z testow werbalnych (gdzies cos bylo o genetyce, ale akurat nie na ten temat) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.oor Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.242.81.adsl.skynet.be 15.11.05, 01:44 18: na pewno D, gdyz z definicji te koszty "cannot be recovered" [w domysle: poprzez rynek] i dlatego musza byc wyrownywane w sposob administracyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: 83.222.36.* 14.11.05, 21:54 11 - na pewno nie "C". W zdaniu C: "packagings should SYSTEMATICALLY show the retail sales market....", a w tekscie "retail sales will be indicated on CERTAIN packaging". Niby drobna roznica, ale w testach VR zasadnicza. WG mnie 11 A 12 - wg mnie C, na pewno nie A, bo nigdzie nie da sie wyczytac ani wywnioskowac w tekscie, ze "...favour certain PRODUCERS over others". Skad ten wniosek??? 13- wg mnie nie D, bo skad wniosek, ze "will facilitate the UNIFORM development" - Unia bedzie wspierac rozwoj sportu, ale niekoniecznie zachecac do jego jednolitego rozwoju. Wg mnie 13B 15 - wg mnie nie C, bo nigdzie nie ma mowy o "investing less in professional sport", wiec 15D 16 - wg mnie D, bo B nie da sie logicznie wyprowadzic z tekstu 20 - wg mnie D to typowa pulapka w stylu EPSO. W tekscie nie mam mowy o tym, ze ten pestycyd mozna stosowac pod warunkiem scislej kontroli ilosci. Panstwa maja tylko INFORMOWAC, ile zuzyly i po co - wiec teoretycznie moglyby zuzyc cale tony tego paskudztwa pod warunkiem, ze o tym informuja, wiec wg mnie B 25 - bez watpienia B (kluczem jest fraza "for strictly personal use". Brytyjczycy karali osoby przywozace ilosci nie na sprzedaz co prawda (not for commercial use) ale nie tylko dla siebie (np. zeby obdarowac bezplatnie kolegow). Na pewno nie D, na litosc boska! W tekscie nei ma ani slowa o sytuacji, w ktorej ktos odmawia zaplaty podatku (refuses to pay taxes). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.netcologne.de 14.11.05, 22:00 piotr, ostroumnyj czielowiek z ciebie, ´zgadzam sie z toba w wielu punktach, ale ja nie jestem az tak miarodajna osoba, bo juz raz w podobnym konkursie oblalem, przez 0,17 punkta.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maga Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 22:07 O kurczę, załamać się można, bo twoje rozumowanie poraża prawidłowością i logicznością! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: 212.75.100.* 14.11.05, 22:58 Przyjmijmy więc, że prawidłowe odpowiedzi to: 1d 2c 3a 4b 5c 6b 7b 8b 9d 10b 11a 12c 13b 14a 15d 16d 17c 18c 19a 20b 21a 22d 23b 24a 25b 26c 27c 28c 29a 30b Ja zrobiłem dobrze 20 na 30, a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.oor Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.242.81.adsl.skynet.be 15.11.05, 02:02 Mam wg Ciebie tylko 4 punkty zle wiec powinienem skakac z radosci:) Zastanawiam sie tylko skad u Ciebie 7b jesli ogol sklania sie ku "a". Jest tam mowa wylacznie o "strategic policy discussions" a nie o standardyzowaniu tejze. Choc przyznaje, ze politycznie "a" slabo brzmi - spotkania kilku gostkow maja starczyc za cala wspolprace? :) Meczy mnie tez strasznie 27 - nie wierze ze to c - kto zna wlasciwa odpowiedz i moze ja udowodnic? Moim zdaniem az sie prosilo tam o odpowiedz "Commission finds the measures applied by the UK inappropriate" czy cos takiego - ale jej nie bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.cec.eu.int 15.11.05, 09:56 no więc według tej ostatniej listy mam wszystkie dobrze (!!), poza 18, gdzie zaznaczyłam D, i powem szczerze, że uważam to za dobrą odpowiedź bo "couts echoues" są kosztami straconymi, a Komisja pomaga w ich kompensacji (spójrzcie na tytuł tego tekstu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madalini Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.uitp.com 15.11.05, 13:18 Absolutnie sie z Toba zgadzam w sprawie 18. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.netcologne.de 15.11.05, 07:18 Ja mam 22 dobrze, o daje 14,52 pkt. Ale poniewaz zawalilem pare pytan z unii, to znowu wyladuje ogole przy jakis 22,5 - 23 pkt i zabraknie mi pewnie 0,17, jak w ostatnim egzaminie ;-). Ale skoro jest mowa, ze na egzaminach w Posce wiele osob nie zdazylo wypelnic akrusza do konca albo wypelniala ostatnie pytania na chybil trafil, moze fuksem bedzie jakas szansa. A jak nie, to tragedii nie bedzie. Ominie mnie ponowna przeprowadzka, ktorych nie znosze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 08:54 Mi wychodzi w sumie 22,15 pkt. Trochę małe szanse na zdanie. Ale może w tym roku mniej będzie potrzeba punktów, bo: 1. trochę mniej osób zdaje, 2. najlepsi z verbala już dostali się w poprzednim konkursie Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 13b - chyba fakt, ale kontrargumenty na pozostale 15.11.05, 16:03 Piotrze, mam pare watpliwosci co do proponowanych przez Ciebie rozwiazan. Oto one: > 11 - WG mnie 11 A moim zdaniem sledzenie kanalow to juz interpretacja, tekst mowi raczej o odsiewaniu ziarna od plew ;) > 12 - wg mnie C, na pewno nie A, bo nigdzie nie da sie wyczytac ani wywnioskowac w tekscie, ze "...favour certain PRODUCERS over others". Skad ten wniosek??? W tekscie jest mowa o nieuczciwej konkurencji, na jaką narazane są prawdziwe wyroby - stad juz niedaleko do producentow. Natomiast odpowiedz C wydaje mi sie ewidentnie nietrafiona: za wyroby podatek placa tyle ze nizszy - bo od papierosow wyprodukowanych na inny, tanszy rynek. > 13- wg mnie nie D, bo skad wniosek, ze "will facilitate the UNIFORM > development" - Unia bedzie wspierac rozwoj sportu, ale niekoniecznie zachecac > do jego jednolitego rozwoju. Wg mnie 13B No i chyba faktycznie B. > 15 - wg mnie nie C, bo nigdzie nie ma mowy o "investing less in professional sport", wiec 15D Odpowiedz C wydaje sie jedyna dopuszczalna. D wyeliminowalam ze wzgledu na sformulowanie, ktore w angielskim pewnie brzmialo 'fundamental values'. W tekscie jest wprawdzie mowa o wartosciach, ale zeby zaraz podstawowe:)? > 16 - wg mnie D, bo B nie da sie logicznie wyprowadzic z tekstu Wg mnie to wlasnie D jest nadinterpretacja ostatniego zdania. 'B' jest dla mnie ewidentne w zdaniu drugim. > 20 - wg mnie D to typowa pulapka w stylu EPSO. W tekscie nie mam mowy o tym, ze ten pestycyd mozna stosowac pod warunkiem scislej kontroli ilosci. Panstwa maja tylko INFORMOWAC, ile zuzyly i po co - wiec teoretycznie moglyby zuzyc cale tony tego paskudztwa pod warunkiem, ze o tym informuja, wiec wg mnie B 'B' zdecydowanie nie - moga sobie stosowac gdzie musza, byle przestrzegaly procedur. 'D' jak najbardziej wynika z przedostatniego zdania - odpowiedz nie sugeruje okreslania z gory ilosci, a jedynie scisla kontrole faktycznie uzytych. > 25 - bez watpienia B (kluczem jest fraza "for strictly personal use". Brytyjczycy karali osoby przywozace ilosci nie na sprzedaz co prawda (not for commercial use) ale nie tylko dla siebie (np. zeby obdarowac bezplatnie kolegow). Na pewno nie D, na litosc boska! W tekscie nei ma ani slowa o sytuacji, w ktorej ktos odmawia zaplaty podatku (refuses to pay taxes). A moim zdaniem na pewno nie B - notabene sam to uznajesz zaznaczajac 'C' w 27. Natomiast 'D' mozna od biedy uzasadnic stwierdzeniem, ze wtedy mamy do czynienia z osobami nie deklarujacymi celow komercyjnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzedniczka Re: 13b - chyba fakt, ale kontrargumenty na pozos IP: *.cec.eu.int 15.11.05, 16:29 Wedlug mojego rozumowania i wersji fr to wlasnie Piotr ma racje .... Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: 13b - chyba fakt, ale kontrargumenty na pozos 15.11.05, 16:32 We wszystkich punktach?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzedniczka Re: 13b - chyba fakt, ale kontrargumenty na pozos IP: *.cec.eu.int 15.11.05, 17:04 Ja w kazdym razie mam takie same odpowiedzi we wszystkich tych punktach ale moze sie gdzies pomylilam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: 212.75.100.* 15.11.05, 16:46 Ludzie, Czy nie macie wrażenia, że skoro my razem na spokojnie nie możemy tutaj dojść do jednej wersji poprawnych odpowiedzi, to ten cały egzamin to jeden wielki pic i prawidłowe odpowiedzi będą zależeć od tego "co autor miał na myśli"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Poprawne odpowiedzi testu werbalnego ? IP: *.netcologne.de 15.11.05, 20:07 To celowe. Ja bralem udzial 2 lata temu w kursie przygotowawczym organizowanym na Viadrinie przez niemiecki MSZ. W traktcie kursy prowadzacy mowili, ze na niektore pytania nawet specjalisci od ukladania testow do dzis nie potrafia udzielic jedznoznacznej odpowiedzi. To jest po prostu "part of the game" = czesciowo totolotek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Puks: przymysl obronny vs. zbrojeniowy IP: *.netcologne.de 16.11.05, 07:13 Puks: "Byly, Nie negujac slusznosci Twej argumentacji, nie uwierzysz - nieszczesny przemysl zbrojeniowy pojawia sie na stronie Ministwrstwa Obrony Narodowej. Wystepuje takze na stronie UKIE. To tyle w kwestii spojnosci terminologicznej po opadnieciu Zelaznej Kurtyny ;))" ale zeby do konca nie bylo, ze sie wymadrzam, uzylem starych kontaktow i zamowilem sobie pewien zeszyt naukowy AON, w ktorym jest artykul na temat EDA napisany przez jakiegos doktora i wojskowego rownoczesnie, wiec mam nadzieje, ze to bedzie wiarygodne zrodlo. Mam dostac to na dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: Puks: przymysl obronny vs. zbrojeniowy 16.11.05, 08:50 Nie wymadrzasz sie, a sprawa i tak nie ma olimpijskiego znaczenia ...) Odpowiedz Link Zgłoś