Dodaj do ulubionych

testy dla Contract Agents

29.11.05, 10:05
Dowiedzialam sie od kolezanki, ktora zdawala wczoraj test dla grupy II
nastepujacych rzeczy:
- jest malo czasu! zwlaszcza na test werbalny.
- numeryczny nie byl trudny (mozna uzywac kalkulatora, ktory jest
zainstalowany na komputerze), ale rowniez brakuje czasu!
- wiedza o UE dosc trudna jak na grupe II (np co to jest TEN? kiedy wszedl w
zycie traktat rzymski?). Kolezanka twierdzi, ze ksiazeczka z 250 pytaniami
nie wystarczy
- na sali jest sporo chalasu, ludzie przychodza/wychodza...
- mozna robic notatki, ale nie wolno ich ze soba zabrac z sali
Jakie sa wasze wrazenia?
Podzielmy sie doswiadczeniami
Obserwuj wątek
    • Gość: I grupa Re: testy dla Contract Agents IP: *.consilium.eu.int 29.11.05, 11:45
      A moze ktos cos wie o testach dla I grupy? Czy bardzo latwe? Jakiego typu
      pytania o UE?
      Dzieki z gory za wskazowki
    • Gość: Marek Re: testy dla Contract Agents IP: 194.146.46.* 29.11.05, 13:34
      Dzieki Kikibruksela za te kilka informacji. Moze ktos moglby sie rowniez nimi
      podzielic ?
      • Gość: byly_eurokrata Re: testy dla Contract Agents IP: *.netcologne.de 29.11.05, 19:11
        No nie bede swinia i powiem, ze wszystko sie zgadza, szczegolnie na kategorie
        IV testy byly moim zdaniem trudniejsze niz preselekcja na normalnych
        urzednikow, wybitnie malo czaso, akapity z werbala jeszcze dluzsze niz na
        innych egzaminach i jeszcze bardziej pomotane.
        • jodza Re: testy dla Contract Agents 30.11.05, 10:47
          jakies przykladowe pytania bylbys w stanie podac? Moze cos pamietasz? Z gory
          bardzo dziekuje
        • Gość: ruda Re: testy dla Contract Agents IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 13:19
          właśnie, myślałam, że testy będą z tej samej puli, jak ostatnio dla tłumaczy na
          przykład, a były naprawdę dużo trudniejsze
          chociażby taki drobiazg, że w "reasoning"-ach (verbal i numerical) nie masz po
          kilka pytań do tego samego tekstu/tej samej tabelki, tylko co pytanie, to nowy
          tekst/nowa tabelka, co zabiera dużo więcej czasu

ale te z "wiedzy o UE" też były trudne, same szczegóły, żadne
          pytanie "podstawowe"

no i żadne znajome, odstresowujące grzebanie na kartce papieru, tylko ekran i
          myszka...

no cóż, tak naprawdę, to i tak nie chciałbym myć kontraktowym, wolę stałą
          posadę ;oP
          • inga27 Re: testy dla Contract Agents 30.11.05, 13:23
            a jakas karteczka jest do zpaiskow, czy wszytsko tylko komputer myszka
            kalkulator??? o rety, to neizly meksyk!!! trudneijsze moga byc jeszcze????? to
            ja mam maly rozumek ja mis puchatek:_)
            • Gość: ruda Re: testy dla Contract Agents IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 18:36
              do zapisków dają taką minitablicę ze ścieralnym flamastrem i gąbką...

a przykładów pytań nie podam, bo mam selektywną pamięć, z żadnych egzaminów nic
              nie pamiętam :o)

było pytanie typu "jakieś tam rozporządzenie EC numer z roku 2005 reguluje to,
              to, czy tamto"

albo "jak często się spotyka rada ds. jakichśtam"

no, kompletne szczególiki :o)
    • inga27 Re: testy dla Contract Agents 30.11.05, 13:31
      a mozesz zdardzic jedno z pytan? takie bardziej z kosmosu??? one i tak sie na
      pewno nei beda powtarzac, mysle ze baza jest dosyc obszerna!
      • Gość: terry Re: testy dla Contract Agents IP: *.cec.eu.int 30.11.05, 16:00
        ja tez posze o przyklady pytan, jakie byly na egzaminie.
        • Gość: byly_eurokrata Re: testy dla Contract Agents IP: *.netcologne.de 30.11.05, 19:28
          No coz, trzeba chyba sobie powiedziec pewna brutalna prawde: kto z tym, ktorzy
          zdawali wczesniej, bedzie sie dzielic wiedza z tymi, ktorzy zdawali pozniej? To
          by bylo tak, jakby na egzaminie wstepnym na studiach podpowiadac konkurentowi,
          zeby on osiagnal lepsza ocene od ciebie. Na to stawiaja chyba tez ludzie z
          Thomsona.

Ale generalnie test jest rzeczywiscie trudniejszy od normalnej preselekcji.
          Zarowno wiedza o unii jaki i verbal
        • chabliss Re: testy dla Contract Agents 30.11.05, 19:43
          moim zdaniem, pytania nie beda sie powtarzac, a jesli nawet, to maly procent.
          Testy sa na pewno generowane na podstawie jakies bazy pytan i odpowiedzi, na
          zasadzie przypadku (random). Moge sie mylic, ale nie wierze, ze firma thompson
          poszlaby na latwizne, to bylby tez powod do zaskarzenia wynikow, jesli pytania
          bylyby takie same. Takze nie ma co sie przejmowac:-)
          PS. Zdaje w polowie grudnia, wtedy podam pytania;-)
          • Gość: byly_eurokrata Re: testy dla Contract Agents IP: *.netcologne.de 30.11.05, 19:48
            Z pewnoscia nie beda to pytania 100% identyczne, ale czesc pytan na moim
            egzaminie pokrywala sie z pytaniami z preselekcji. 2 pytania na verbalu byly
            zywcem wziete z egzaminu z 11.11. A poniewaz na kategorie IV zglosila sie masa
            ludzi a stanowisk jest malo, wiec o sukcesie moze zadecyowac np. wlasnie jedno
            pytanie wiecej czy mniej
            • gruba_baba do bylego 30.11.05, 20:34
              uuu, ale nie ladnie. Ci co zdawali pierwsze testy EPSO ciurkiem podawali co
              mieli na egzaminach. Do tego stopnia, ze mialam liste okolo 150 pytan i jak
              zdawalam ustny, to nic mnie nie zaskoczylo...
              Ale, no niestety musze Ci przyznac racje, konkurencja jest zbyt duza, zeby
              ulatwiac przeciwnikom zdanie testu. W koncu jest o co walczyc.
              • chabliss Re: do grubej 30.11.05, 20:48
                moglabys poslac mi na priva liste tych 150 pytan?
                Z gory dziekuje

chabliss@gazeta.pl
                • Gość: renusek Re: do grubej IP: *.aster.pl 30.11.05, 21:05
                  ja też poproszę o tę listę: renusek@interia.pl
                  dzięki z góry
                • Gość: marta Re: do grubej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 13:06
                  czy i ja moglabym sie podlaczyc do prosby o przeslanie tych pytan?
                  mroofka@v.pl, z gory serdeczne dzieki:)
                  pozdr
                  marta
              • Gość: byly_eurokrata Re: do grubej IP: *.netcologne.de 30.11.05, 20:56
                gruba_baba napisał:

> uuu, ale nie ladnie. Ci co zdawali pierwsze testy EPSO ciurkiem podawali co
                > mieli na egzaminach.
                To byla zupelnie inna sytuacja, przeselekcje i testy pisemne wszyscy zdawali
                jednoczesnie. A na ustne sie szlo praktycznie z angazem w kieszeni, bo do
                ustnych dopuszczono z reguly mniej osob niz bylo miejsc na liscie rezerwowej.
                Ja w zeszlym roku pracowalem w Brukseli i wiem, co mowili czlonkowie komisji
                egzaminacyjnej ("tylko psychopaci teraz nie przejda")
                • Gość: anbxl Re: do grubej IP: *.247.81.adsl.skynet.be 30.11.05, 21:03
                  O jakiej konkurencji wy mowicie???Trzeba bylo zapisac sie na pozniejsza date.Ja
                  mysle ze tu gra wiedza i duzo,duzooooooooooo szczescia
                  • gervaise Re: do grubej 30.11.05, 21:16
                    > mysle ze tu gra wiedza i duzo,duzooooooooooo szczescia

Mylisz sie, sprawdzilam w poniedzialek; to sa testy dla idiotow ze szczesciem,
                    a zadna wiedza (nawet ta o Wszechpoteznej Unii) sie tu wykazac nie mozna. To sa
                    zwyczajne testy eliminacyjne i juz.
                    • anbxl Re: do g 30.11.05, 21:29
                      wlasnie doszly do mnie takie opinie,ze chodzi o jak najwieksza eliminacje
                      ludzi i ze maja zostac naj naj-c'est la vie
                      • gervaise Re: do g 30.11.05, 21:46
                        Nie bede sie z Toba sprzeczac, bo Cie za bardzo lubie.
                        Naj-, naj- w czym? Powtarzam, ze to sa testy dla glupich a jak wiadomo glupi ma
                        zawsze szczescie;) Poza tym, tego typu eliminacja jest najmniej kosztowna i
                        najmniej kontrowersyjna.

• anbxl Re: do g 30.11.05, 22:15
                          A ja ci przyznaje kompletna racje co do testow,a najgorsze jest to,ze dalej
                          kontraktowi sa przyjmowani nawet po zwyklej rozmowie telefonicznej i nawet nie
                          zdaja sobie,ze to juz byl ich egzamin,no coz i madry i glupi ma czasem wielkie
                          szczescie.Szczerze to ja te testy traktuje jak zastrzyk adrenaliny,bo
                          kontraktowym mozna zostac i bez testow-pzdr dla d i G (oni to moga potwierdzic:-
                          )))
                          • Gość: kas Re: do g IP: *.214.49.119.coditel.net 01.12.05, 09:27
                            a czy wyniki z tego egazminu sa od razu czy czeka się nie wiadomo ile?
                            • Gość: madalini Re: do g IP: *.uitp.com 01.12.05, 10:57
                              Czeka sie do lutego!

Kilka moich refleksji:

1. Czas – uwazam ze verbale można zrobic ale na numeryczne zdecydowanie brakuje
                              czasu - trzeba go optymalnie rozplanowac.
                              2. Kalkulator. Można z niego korzystac na numerical ale tylko za pomoca myszki,
                              i moim zdaniem myszka za wolno chodzi, np. jak klikniesz szybko „77” to pokaze
                              się tylko „7”. Ja zgłosiłem to w ewaluacji jako problem, wiem ze nie tylko ja!
                              3. Poza sprawa kalkulatora nie ma problemow z komputerem, wszystko dziala Ok
                              4. Miejsce w Bxl: tuz przy Madou, naprzeciwko Maison communale St.Josse (jest
                              nawet wyjscie z metra -> w strone Botanique)
                              5. Nie wolno NIC wnieść ze soba na sale.
                              • inga27 Re: do g 01.12.05, 11:10
                                a co powiesz o tescie z wiedzy? rzeczywisice taki szczegolowy?
                                inga
                          • Gość: skad ja to znam Re: do g IP: *.cor.eu.int 01.12.05, 17:09
                            Szczerze to ja te testy traktuje jak zastrzyk adrenaliny,bo
                            > kontraktowym mozna zostac i bez testow-
                            Udowodnij to i zostan
                            • Gość: anbxl Re: do skad.... IP: *.71-136-217.adsl.skynet.be 01.12.05, 17:25
                              Co mam ci dac namiary?????Nie jestem sama na tym forum ktorej to ostatnio
                              zaproponowali,a 2 osoby wlasnie skorzystaly z tego(pzdr D i G)Osobiscie nie
                              jestem zainteresowana krotkoterminowymi kontraktami,bo mam dobra bezterminowa
                              prace dosc scisle zwiazana z UE i podobnie platna,gdzie juz ,,wyrobilam sobie
                              etykietke,,i moge sobie pozwolic na glosne mowienie wlasnych opinii i w miare
                              niezaleznosc
                              • Gość: jodza Re: do skad.... IP: *.cec.eu.int 01.12.05, 17:51
                                a czy moglabys podeslac namiary na takowe prace, krotkoterminowe, na ktore
                                mozna aplikowac bez testow? Bede bardzo wdzcieczna za info gdzie czegos takiego
                                szukac? Pozdrawiam (jodza@gazeta.pl)
                                • Gość: anbxl Re: do skad.... IP: *.71-136-217.adsl.skynet.be 01.12.05, 18:00
                                  juz ci pisze na priva
                                • Gość: gugu Re: do skad.... IP: *.cec.eu.int 01.12.05, 18:03
                                  Anbxl, a moglabys prosze przeslac ta informacje rowniez na ten adres:

euv-6192@student.euv-frankfurt-o.de

Z gory bardzo dziekuje!
                                  • anbxl Re: do gugu 01.12.05, 18:14
                                    Nie podaje zadnych info na priv bo nie mam czasu,a ci co maja dostep do
                                    intranetu a nawet dobrze poszukaja z zewnatrz znajda wszystko bez problemow
                                • Gość: klara Re: do skad.... IP: *.9-136-217.adsl.skynet.be 01.12.05, 22:51
                                  ja tez poprosze takie namiary, moj maz siedzi od roku w domu i depresjonuje sie
                                  i mnie ocraz bardziej
                                  moj priv ewazs@poczta.onet.pl
                                  • Gość: byly_eurokrata Do Anbxl IP: *.netcologne.de 02.12.05, 07:29
                                    Czy ty nie budzisz wsrod ludzi na forum plonnych nadziei, ze zdobycie kontraktu
                                    bez konkursu to zadna sztuka??? Nie wykluczam, ze takie przypadki sie
                                    SPORADYCZNIE zdarzaja, ale z naciskiem na slowo "sporadycznie". I jak
                                    przypuszczam, sa to kontrakty na 2-3 miesiace gora a nie na dluzszy okres.
                                    Ciekawe, ze moi byli koledzy na kontraktach w Brukseli kombinuja jak lyse konie
                                    pod gore, zeby dostac jakis nowy konktrakt, bo stary im sie skonczyl, a ty
                                    twierdzisz, ze wystarczy wykonac telefon i juz sie jest gdzies tam przyjetym.
                                    • Gość: anbxl Re: Do bylego IP: *.242.81.adsl.skynet.be 02.12.05, 07:49
                                      No wlasnie to sa kontrakty na 2-3 a nawet 8 miesiecy,no i jak sam pewnie wiesz
                                      za nic takiego kontraktu nie daja-trzeba miec doswiadczenie i jakis tam dyplm-
                                      ja np wiem,ze teraz w parlamencie i kmisji poszukuja finansistow oraz
                                      sekretarek z francuskim i min 5 letnim doswiadczeniem.Tak bylo ostatnio w moim
                                      przypadku ze po przeslaniu aplikacji mialam rozmowe telefoniczna z 2 roznych
                                      miejsc-dla mnie to bylo oczywiscie nie wiarzace co potem okazalo sie tzw
                                      egzaminem,a raz wyszedl dym,bo zadzwonili do mnie do pracy
                                      Ja przez to przechodzilam juz kilkakrotnie i dlatego wole stala prace niz
                                      kilkumiesieczny pobyt w UE,a wiec nic sie nie zmienilo-twoi znajomi nie sa
                                      odosobnieni-c'est la vie.Nigdy nie twierdzilam,ze wystarczy telefon tylko ze po
                                      aplikacji moze zdarzyc sie ze zwykly telefon moze byc egzaminem-z czym
                                      spotkalam sie poraz pierwszy
                                    • gervaise Do eksEuro...-:) 02.12.05, 07:53
                                      Zaczelismy tu mowic o tym, co wiemy na pewno, bo uczestniczylismy w testach.
                                      Chyba nie ma sensu ciagnac przypuszczen, nie majacych bezposredniego zwiazku z
                                      tematem-:)
                                      Moze wymienimy cenne doswiadczenia n a t e m a t a czym innym zajmiemy sie w
                                      dalszej kolejnosci albo w innym watku.
                                      • Gość: Mi powracam do tematu watku IP: *.214.49.187.coditel.net 02.12.05, 15:12
                                        Czy ktos kto juz przechodzil testy na kontraktych moglby mi powiedziec w jakiej
                                        sa kolejnosci i czy verbal jest rozdzielony z numerycznym i ile jest czasu na
                                        kazda czesc? Dzieki z gory!
                                        • Gość: anbxl Re: do Mi IP: *.242.81.adsl.skynet.be 02.12.05, 15:35
                                          Ja jeszcze mam daleko do tych testow bo przenioslam na koniec stycznia,ale to
                                          akurat wiem,bo to jestnapisane na stronie epso
                                          Najpierw jest verbal 25 pytan w ciagu 30 minut,potem bez zadnej przerwy
                                          numerique 20 pytan w 20 minut
                                          Nastepnie mozna zrobic sobie przerwe max 5 minut-jak zrobisz dluzsza to leci ci
                                          czas z testu z wiedzy o UE 30 pytan 20 minut
                                          I potem tylko druga grupa ma test pro chyba 30 pytan w 20 minut a inni jakis
                                          kwestionariusz
                                          Radze ci dobrze zapoznac sie z tymi wskazowkami na stronie epso bo oni tam
                                          dobrze wytlumaczyli jak np przeskoczyc nieznane ci pytanie a potem do niego
                                          wrocic-zawsze dobrze wczesniej o tym wiedziec
                                          • Gość: ktos Re: do Mi IP: *.214.49.119.coditel.net 02.12.05, 19:32
                                            Kurcze, tylko ze link do tych instrukcji, ktory byl wczesniej dostepny w Epso
                                            Porta (tam gdzie mazna bylo zmieniac date egzaminu) teraz gdzies zniknal... Jak
                                            sie teraz do tych instrukcji dostac?
              • Gość: lukrecja Re: do bylego IP: *.stat.gov.pl 07.12.05, 09:02
                oszczędz i mi trochę stesu i jeśli możesz to prześlij owe cudowne 150 pytań
    • jakubsky Re: testy dla Contract Agents 02.12.05, 15:32
      Inna sprawa

czy trzeba robic w kolejnosci jaka sobie Panowie z EPSO zalozyli, czy mozna skakac z dzialu do dzialu...

• Gość: byly_eurokrata Re: testy dla Contract Agents IP: *.netcologne.de 02.12.05, 18:32
        Tryb opisany przez ABXL jest jak najbardziej poprawny. Nie wiem, czy ma sens
        przeskakiwanie pytan, bo czasu jest tak cholernie malo, ze moim zdaniem
        watpliwe pytanie lepiej jest zakreslic na chybil trafil niz do niego wraca.
        Watpliwe pytania mozna sobie niby na wlasne potrzeby zaznaczyc jako "niepewne",
        ale trzeba potem do nich wracac, wiec jak mowie, uwazam, ze nie ma to sensu, bo
        sie nie zdazy. 'Ale oczywiscie kazdemu jak lubi

Jakubovsky, kolejnosci nie mozna zmieniac, zreszta to nie ma sensu, egzamin
        trwa w sumie 1,5 godz. wiec nie jest tak jak na preselekcji, ze czlowiek zdazy
        sie strasznie zmeczyc. Kolejsnosc pytani i testow jest dyktowana przez
        komputer, wiec nic sobie nie pozamieniasz.
        • Gość: anbxl Re: do bylego IP: *.247.81.adsl.skynet.be 02.12.05, 21:38
          A wiec byly radzisz zakreslac na chybil trafil niz wracac do pytan-dzieki za
          tipsa.Tak na papierze to latwiej bo trzeba tylko np przewrocic kartki,a jak
          wyczytalam we wskazowkach tu trzeba bawic sie roznymi przyciskami.Ale w takim
          razie czy to intro przed testami jet wystarczajaco dokladne czy to nie to co
          jest-bylo na stronie epso????
          • Gość: byly_eurokrata Re: do bylego IP: *.netcologne.de 03.12.05, 00:52
            To juz kazdy sam musi zadecydowac, co uwaza za sluszniejsze. Ja nie lubie
            skakac po pytaniach, zostawiac luki i wracac, inni znowu odpowiadaja na te
            pytania, ktorych sa pewni. Kazda metdoa ma wady i zalety.
            • Gość: Byly_eurokrata uwaga uzeplniajaca IP: *.netcologne.de 03.12.05, 00:55
              Jakuovsky, ABXL, moze ja nie do konca was zrozumialem: mozna oczywiscie
              opowiedziec na pytanie 1, opuscic pytanie nr 2 i 3, opdowiedziec na pytanie 4
              itd, I na koncu ma sie szanse wrocic do nieodpowiedzianych pytan, ale pytania
              sa zadawane na zasadzie one by one, czyli na ekranie widzisz tylko jedno
              pytanie a nie caly arkusz, wiec ja osobiscie nadal uwazam, ze takie skakanie
              nie jest efektywne, ale jak kto woli.
    • Gość: ftr Re: testy dla Contract Agents IP: *.cec.eu.int 12.12.05, 12:14
      halas to nie przez ch
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka