Dodaj do ulubionych

dodatki do pensji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 13:08
witajcie, dostałam letter of offer, w którym okreslono mi moja kategorię
zaszeregowania oraz podstawowe wynagrodzenie.
Przeczytałam sobie też Staff Regulations i ustaliłam, jakie dodatki mi się
należą. Teraz mam pytanie: czy o każdy dodatek ja musze sama się ubiegac już
po zatrudnieniu, czy pierwsza pensję dostanę już odpowiednio powiększona o
wszystkie dodatki?
To dla mnie ważne, bo przedtem czeka mnie jeszce wynajem i ine pierduły, a
nie mam na to specjalnie kasy.
Prosze o info i dziękujew z góry
Obserwuj wątek
    • aneczkax Re: dodatki do pensji 27.12.05, 13:54
      Mnie sie nalezal jedynie expatriation i subsistence [co zostalo zaznaczone w
      PMO w pierwszym dniu pracy], expatriation zaczelam dostawac od drugiej pensji,
      a subsistence dostalam w calosci po 3 miesiacach. Installation allowance tez
      przy trzeciej pensji.

Pzdr;]
      • Gość: zouza Re: dodatki do pensji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 15:30
        Dzięki za informacje.

> Mnie sie nalezal jedynie expatriation i subsistence [co zostalo zaznaczone w
        > PMO w pierwszym dniu pracy], expatriation zaczelam dostawac od drugiej
        pensji,
        > a subsistence dostalam w calosci po 3 miesiacach. Installation allowance tez
        > przy trzeciej pensji.

Myślałam, że installation to dopiero po okresie próbnym.
        A daily allowance?

A co z dodatkami na dzieci i żone/męza?
        Czy mógłby ktoś powiedzieć?

>
        • aneczkax Re: dodatki do pensji 27.12.05, 20:06
          Daily allowance opisane w mojej wypowiedzi jako "subsistence".

W Parlamencie installation rzeczywiscie po okresie probnym, w Komisji sie nie
          czeka.

Pzdr;]
        • adm-adm Re: dodatki do pensji 28.12.05, 08:15
          Okolo 10/15 dni po zatrudnieniu dostaniesz zaliczke na poczet pierwszej pensji:
          ok 70% golego wynagrodzenia podstawowego; Przy drugiej lub trzeciej pensji (to
          zalezy od "oblozenia" dzialu placowego w danym miesiacu;-))czyli
          ilosci "nowych" dostaniesz reszte pierwszej, wszystkie dodatki- rodzinny,
          dzieci, exp, itd z pierwszej i drugiej plus 2 x razy podstawowa jako
          installation allowances; Dodatkowo, dostaniesz ok 1000 euro za miesiac tzw
          daily alowances, ktore jezeli masz rodzine bedziesz dostawala przez pierwsze 10
          miesiecy; Tak wiec o ile na poczatek musisz przyjechac ze swoimi pieniedzmi na
          pierwsze kilka tygodni, tak przy drugiej pensji, czyli ok 15 nastepnego
          miesiaca mozesz liczyc na spory zastrzyk fin. ktory pozwoli ci np posplacac
          dlugi:-))), ktore tak jak wiekszosc z nas zaciagniesz na
          rozpoczecie ...pamietaj ze zeby wynajac mieszkanie musisz przewidziec 3 x
          czynsz na kaucje plus pierwszy czynsz. Natychmiast po przyjezdzie zaloz konto,
          jeszcze przed pojsciem do DG ADMIN pierwszego dnia, bo to jest pierwsza rezcz o
          ktora cie zapytaja- wiekszosc bankow honoruje letter of offer z ktorym
          przyjezdzasz do otwarcia konta, a juz na pewno fortis na shumanie- ew bedziesz
          musiala poczekac na karty.. jako adres w banku najlepiej popros kogos znajomego
          kto juz tu jest zeby ci udostepnil swoj, ew mozesz probowac podac do pracy;
          • Gość: brooxelka konto w banku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 15:03
            Konto mozna zalozyc takze jeszcze z Polski - szybko i wygodnie. Wiem, ze taka
            usluge ma ING, co do Fortis'a i innych bankow nie mam pewnosci. Na forum
            pojawialo sie nazwisko pana z dzialu ds. expatow z ING - Boaz Capelutto
            (nalezaloby sprawdzic przeszukujac forum - nie mam pewnosci co do pisowni).
            Mozna go spokojnie polecic - zalatwia to co mowi, ze zalatwia.
          • Gość: m@rio Re: dodatki do pensji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:09
            "Przy drugiej lub trzeciej pensji ... plus 2 x razy podstawowa jako
            installation allowances"

po za komitetem :)
            to dostaniesz po okresie probnym
          • Gość: epsoguy Re: dodatki do pensji IP: 80.91.154.* 30.12.05, 14:44
            Witam.Mnie wyplacono instalation allowance w postaci jednej podstawowej pensji
            a nie dwoch . TY dostalas dwie pensje ADM-adm?
          • Gość: epsoguy Re: dodatki do pensji IP: 80.91.154.* 30.12.05, 14:51
            juz sprawdzilem w staff regulations zalezy od twojej sytuacji wyplacaja jedna
            albo 2 pensje.
            An installation allowance equal to two months' basic salary in the case of an
            official who is entitled to the household allowance, and equal to one month's
            basic salary in other cases shall be paid to an established official who
            furnishes evidence that a change in the place of residence was
            required in order to satisfy the requirements of Article 20 of the Staff
            Regulations. In cases where a husband and wife who are officials or other
            servants of the European Communities are both entitled to the installation
            allowance, this shall be payable only to the person whose basic salary is the
            higher.
            • adm-adm Re: dodatki do pensji 30.12.05, 16:00
              na sniegowce dla dzieci mi dali ...patrz za okno;-))))
    • Gość: brooxelka Re: dodatki do pensji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 15:07
      Podstawowe pytanie - dla jakiej bedziesz pracowac instytucji? W Komisji o
      dodatki nie trzeba sie dopominac- dzialaja z automatu. Podejrzewam, ze w innych
      instytucjach jest podobnie. W pierwszym dniu pracy bedziesz miala spotkanie w i
      z PMO (administracja), gdzie otrzymasz wszystkie potrzebne informacje, oraz
      wyznaczony Ci zostanie termin osobistego spotkania z pania lub panem, ktory
      rozpatrywac bedzie Twoj case (czyli okreslac nalezne Ci dodatki). Nalezy miec
      na koncie pieniadze wystarczajace na rozruch, o czym wspomniala adm-adm.
      • adm-adm Re: dodatki do pensji 28.12.05, 15:37
        w Fortisie tez mozna z Polski, na pewno jest w Wwie na Marynaryskiej oddzial
        Fortis i b mila Pani Izabela ..? niepamietam:-) pomaga
      • Gość: zouza Re: dodatki do pensji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 17:34
        dziękuję za odpowiedzi
        • Gość: Lilka Re: dodatki do pensji IP: 62.111.240.* 03.01.06, 08:30
          A jak wygląda z dodatkami na dzieci?
          • Gość: autor Re: dodatki do pensji IP: *.241.81.adsl.skynet.be 03.01.06, 08:55
            trzeba mieć dzieci.
            • Gość: Lilka Re: dodatki do pensji IP: 62.111.240.* 03.01.06, 10:11
              Taaa? coś TY!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka