doris22l 23.01.06, 22:14 czesc fresowka!chcialam zapytac jak spędza sie popoludnia po pracy?i czy jest mozliwosc cos zwiedzic gdzies wyjsc? czy przy pracy jest bardzo ciężko?z gory dziekuje za odpowiedz!!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fresowka czas po pracy 24.01.06, 09:31 witaj przewaznie pracuje sie do 14.30-15.00 pozniej mamy wolne (przewaznie bo niektore dziewczyny pracuja tez w innych godzinach ale to zalezy od pracodawcy) po pracy mozna isc na plaze nad ocean (pod warunkiem ze mieszka sie blisko) ja mieszkalam 20 km i dojezdzalysmy :))),mozna isc na zakupy do miasteczka zadzwonic do domu,dla dziewczyn bardziej ambitnych proponuje zwiedzanie wiekszych miasteczek HUELVA bardzo fajna jak lubisz zakupy to jest tam ZARA ,wiem ze szef mojej kolezanki zawiozl ich do malagi na wycieczke kawal drogi jechaly ale chcial zeby zwiedzily, zapraszam rowniez na wyczeczke do fatimy organizuje ja zawsze ksiadz warto jechac bo jest tania trwa 2 dni ale przewaznie szef sie godzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
ketna9 Re: czas po pracy 15.02.06, 23:57 ocean śródziemny ,nad ocean z której strony hiszpania ma ocean??? Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka_1 Re: czas po pracy 16.02.06, 14:52 No przecież wystarczy spojrzeć na mapę - z tego co widać wynika, że Huelva leży nad Oceanem Atlantyckim w Zatoce Kadyksu. Morze Śródziemne jest z inej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina7448 Re: czas po pracy 16.02.06, 15:07 widzisz poziomko jak ona moze zobaczyc jak nawet nie wie ze srodziemne to jest morze a nie ocean.nawet sie nie pofatyguje zeby otworzyc sobie jakas stronke i zobaczyc gdzie lezy hiszpania a kazdej docina jak ktoras wspomni cos o oceanie.ahh Odpowiedz Link Zgłoś
kasik2828 Re: truskawki 24.01.06, 09:36 witaj super ze zalozylas to forum ja jak jechalam pierwszy raz to nic nie wiedzialam a teraz dziewczyny chociaz troszke moga sie dowiedziec :) po pracy sie odpoczywa,praca ta jest rzeczywiscie ciezka wymaga ciezkiej pracy fizycznej ale da sie wytrzymac boli kresgoslup a przez pierwszy tydzien boli chyba wszystko ale z dniem jest lepiej nie przestanie bolec do konca ale tak juz jest ze nasze oganizmy sie przyzywyczajaja do bolu po pracy tak jak napisala fresowka mozna zwiedzac opalac sie czy chodzic na zakupy ale to wszystko zalezy gdzie jestes polecam rowniez wycieczke do fatimy piekne przezycie Odpowiedz Link Zgłoś
oleczka-23 Re: truskawki 24.01.06, 11:09 Witajcie! W "moim" hiszpańskim miasteczku można uczęszczać do szkoły języka hiszpańskiego dla pracowników sezonowych. Lekcje prowadzone są przez Hiszpana i dzięki temu uczymy się mówić i rozumieć po hiszpańsku. Zajęcia trwają 1h dziennie, odbywają się od poniedziałku do czwartku po 17:00. W środy jest rynek. Czyli ciuszki po 2, 3 euro. W czwartki Msza Św. po polsku o godz 17:00. W weekendy jest czas na rozrywkę czyli dyskoteki, niestety rozpoczynają się dopiero o 24:00. Cały tydzień czynne są liczne bary i lokale. Hiszpania słynie z licznych fiest, bo Hiszpanie ciągle mają powody do zabawy. Szczególnie w okresie Wielkanocy odbywa się wiele ciekawych fiest, które warto zobaczyć nawet jeśli ktoś jest nie wierzący, bo potem jest co opowiadać. Jest wiele różnic kulturowych i religijnych między Polską a Hiszpanią, a przecież to ta sama religia. Ale fiesty to nie tylko Święta kościelne ale i świeckie. W wolny dzień można wybrać się nad ocean ale jest on oddalony o 30km. W razie pytań piszcie na GG 7021252. Sedecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fresowka Re: truskawki 24.01.06, 12:52 oleczka - napisz do jakeij miejscowosci jezdzisz :))) Odpowiedz Link Zgłoś
oleczka-23 Re: truskawki 24.01.06, 16:09 "Moje" malutkie pueblo to Lucena del Puerto. Już nie mogę się doczekać kiedy znowu je zobaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
skayla Re: truskawki 24.01.06, 19:17 Cześc Dziewczyny! Może któraś ma namiary na Panoramę - przewoźnika z Katowic? Odpowiedz Link Zgłoś
fresowka Re: truskawki 25.01.06, 09:38 panorama to przewoznik z wroclawia ale wozi dziewczyny z katowic numer telefonu (071)3413168 (071)3434441 Odpowiedz Link Zgłoś
neferatti Re: Współlokatorki 24.01.06, 22:47 Po ile osób zwykle mieszka sie w pokojach/pomieszczeniach? można się dogadac jakoś? Ja np nie palę i strasznie mi przeszkadza jak ktos przy mnie pali, nie wyobrażam sobie spać w zakopconym pokoju....nie ma problemu z ustalaniem takich spraw? Odpowiedz Link Zgłoś
oleczka-23 Re: Współlokatorki 24.01.06, 22:56 Z tego co wiem to w pokojach mieszka się po 4,6,8 osób. Nie wyobrażam sobie żeby ktoś palił w pokoju "sypialni". Często bywa tak, że w pokojach nie ma okien. U mnie dziewczyny paliły na patio no chyba, że było zimno to w salonie. Odpowiedz Link Zgłoś
fresowka Re: Współlokatorki 25.01.06, 09:42 pokoje sa roznej wielkosci mieszka sie roznie po 2,3,4,6,8 osob ja bylam w pokoju 4 osobowym i wszystkie dziewczyny palily ale nigdy w pokoju szanowaly ze jestem osoba niepalaca ale to wszystko zalezy od dziewczyn u mnie w ogole w domku byl zakaz palenia wprowadzily go "stare" wspollokatorki (stare nazwalam dziewczyny ktore jezdza od kilku lat :)) Odpowiedz Link Zgłoś
neferatti telefony 31.01.06, 15:30 Jak wygląda sprawa połączen? Taniej jest z karty+roaming, czy może z automatu? Słyszałam że mozna na miejscu kupić kartę miejscowego operatora i jest najtaniej-przynajmniej jeśli chodzi o sms-y. Odpowiedz Link Zgłoś
mareznka Re: telefony 31.01.06, 23:00 hej w hiszpani zalezy gdzie bedziesz bo jesli w mazagonie lub gdzies w okolicy to tam nie ma problemu z tel bo sa tanie polaczenia na stacjonarne tel troszke ponad 10 centow esy sa najtansze w amenie nie musisz kart kupowac wystarczy jak sobie roanin wlaczysz i do ameny podlaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
fresowka Re: telefony 01.02.06, 13:25 w kazdym prawie miasteczku sa miejsca z ktorych sie dzwoni do domu ok 1 euro to 10 min rozmowy tel stacjonarnym,mozna sobie kupic tam karte ale i mozna korzystac z naszych operatorow ja mialam plusa wysylalam smsa siec amena ok 2 zl za smsa dzwonic nie dzwonilam ale raz mialam wylaczony telefon i nie wylaczylam poczty glosowej i ktos z poslki zadzwonil zjadlo mi prawie 14 zl dlatego jak przekroczycie granice wylaczcie poczte glosowa Odpowiedz Link Zgłoś
paul1na truskawki 05.02.06, 12:41 Na niektórych forach dziewczyny piszą, że można wylecieć z pracy po tygodniu, dwóch- dlaczego? Czy to się czzęsto zdaża? Odpowiedz Link Zgłoś
kalina7448 Re: truskawki 05.02.06, 12:51 w tamtym roku jak bylam na rozmowach to mowili wlasnie o 2 tygodniowym okresie probnym i w tym czasie pracodawca moze wyrzucic kogos, u mnie wyrzucil 1 dziewczyne bo bardzo malo zbierala truskawek. ale w tym roku jak bylam z kolezanka na rozmowach to nie wspominali o tym okresie probnym, moze go zniesli bo i tak jest chyba mniej kobiet albo zapomnieli powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
fresowka Re: truskawki 05.02.06, 17:59 jezdze juz tyle lat i o tym nie slyszalam nowe dziewczyny potrzebuja ok tygodnia zeby sie nauczyc tego wszystkiego na poczatku to nawet szef pomaga w zbieraniu i wiadomo ze nowe dziewczyny sa troszke wolniejsze niz te ktore juz zbieraly dlatego dla mnie to bez sensu ten okres probny no chyba ze ktos nie chce zaplacic ubezpieczenia,ktos stwaza zagrozenie dla innych (pije alkohol,jest bardzo wulgarny) albo ktos kto naprawde bardzo powoli zbiera truskawki ze ktos pozbiera np do 5 skrzynek a ta osoba do jednej wtedy napewno mozna wyleciec chyba ze jest ktos bardzo ladny i znajdzie sie zazdrosna zona ale wtedy istnieje przeniesienie na inne campo nie martwcie sie tym okresem probnym Odpowiedz Link Zgłoś
ketna9 Re: truskawki 16.02.06, 00:03 chyba ze smoluch jest ładny ma półmetrowego no i wszystkie głupie leca na niego kra kra a on je wszystkie rozpruje jak stare prześcieradło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
neferatti Fresowka-widzisz i nie grzmisz??? 16.02.06, 20:43 Dlaczego nie wywalisz takich chamskich postów??? Chyba nie po to zakładałaś to forum żeby takie sfrustrowane wariatki wypisywały bzdury obrażając innych!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fresowka Re: Fresowka-widzisz i nie grzmisz??? 17.02.06, 10:02 no wlasnie zakladalam w innym celu ale znajda sie tacy ludzi co pojecia o truskawkach nie maja zablokowalam ja mam nadzieje ze juz nie bedzie pisac takich glupot i Was obrazac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
neferatti Re: Fresowka-widzisz i nie grzmisz??? 17.02.06, 19:38 I tak trzymać bo chamstwa nienawidzę pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
charca Re: truskawki 17.02.06, 08:29 KOLEŻANKO,chyba znów troche przeadziłaś,co?wydaje mi sie że trafiłaś nie na to forum co trzeba.Zastanów sie co piszesz,bo jesteś bardzo wulgarna i naprawde przestaje to byc zabawne!!!Dziewczyny nie bierzcie do głowy,wszystko bedzie dobrze.To jest moj trzeci wyjazd do Hiszpanii i jak do tej pory było super.Myślcie pozytywnie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka_1 Okulary 06.02.06, 21:10 Cześć ! A ja chciałam zapytać, czy jeśli się nosi okulary korekcyjne (niezbyt duża wada), to czy jest to jakaś przeszkoda w pracy ? Czy na te truskawki to normalnie jeżdżą osoby w okularach, czy nie ? Ja mam okazję jechać ale na cytrusy, z tym że najpierw wolę rozpytac o pewne rzeczy. Przed wyjazdem musiałabym sobie kupić zapasowe okulary gdyby mi się zepsuły te które mam, no i jakieś przeciwsłoneczne korekcyjne chyba, bo nie mam takich, a nie mieć okularów przeciwsłonecznych w Hiszpanii to pewnie bez sensu. No więc są to pewne wydatki. Odpowiedz Link Zgłoś
fresowka Re: Okulary 18.02.06, 08:37 nie martw sie o okulary w niczym Ci nie beda przeszkadzac moje kolezanki zbieraly w okularach mialy tylko jedna pare i daly sobie rade :) Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka_1 Re: Okulary 18.02.06, 19:17 Dzięki za opinię na ten temat. Nie było wcześniej odzewu, więc pomyślałam że jadą może tylko osoby bez okularow czy co. Ale trochę dziwne by to było. Pocieszyłaś mnie więc bardzo (to na przyszłość, bo teraz nie zapisałam się na wyjazd, bo właśnie za mało wiedziałam i nie byłam pewna czy to dla mnie). Odpowiedz Link Zgłoś