Dodaj do ulubionych

testy na HR

15.03.06, 10:19
czy ma moze ktos testy z HR do udostepnienia? a co tam w ogole bylo, kolega
chce zdawac i nie bardzo wie czego sie spodziewacx.

dzieki,
marek
Obserwuj wątek
    • Gość: dziamdzia Re: testy na HR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:14
      Nie wiem jak na kat. "A", ale na egzaminie AST - EPA/HR w ub. roku test z wiedzy
      zawodowej to była powtórka wiedzy o UE + niewiele prostych pytań z dziedziny HR.
      No i radziłabym przeczytac staff regulations ze strony Komisji, kilka pytań tego
      właśnie dotyczyło.

W częsci pisemnnej tematy do wyboru o obudsmanie, zasadach zamówień publicznych,
      polityce równych szans i wreszcie ostatni temat dotyczył czynności
      administracyjnych przy zakładaniu agendy UE w nowym panstwie czlonkowskim.
      Pytania w czesci po polsku odnisły się do tematów wybranych w częsci "e" i np.
      trzeba było opracować ogłoszenie prasowe o naborze do przedstawicielstwa UE.

Nie wiem jakie tematy były na "A", moze ktos sie wypowie, sama chętnie bym się
      dowiedziała, tym bardziej ze teraz przygotowuję się do egz ustnego.

pzdr
      ania
      • Gość: lea Re: testy na HR IP: 87.65.36.* 15.03.06, 16:48
        Hej Dziamdziu,
        mozesz polecic jakies dobre zrodlo o HR?

Z gory dzieki!
        • dziamdzia Re: testy na HR 15.03.06, 17:50
          Hej, postaram się cos doradzic, choć ekspertem hr to ja raczej nie jestem ;)
          W kazdym razie czesto polecana jest ksiazka Michaela Armstronga "Zarzadzanie
          zasobami ludzkimi", jest droga ale ponoc b. dobra:
          www.profinfo.pl/x_C_Dz__PND_40110028__PD_40112227__SZPT_N__LL_8__PZTA_0D.html
          Ja przed egzaminem przeglądałam "Zarzadzanie zasobami ludzkimi" Aleksego
          Pocztowskiego i tegoz autora "Miedzynarodwe zarządzanie zasobami ludzkimi", ale
          więcej pytan było ze staff regulations niz z HR jako takiego :((
          europa.eu.int/comm/dgs/personnel_administration/statut/tocen100.pdf
          • Gość: Lea Re: testy na HR IP: 87.65.36.* 15.03.06, 18:03
            Wielkie dzieki! Powodzenia na egzaminie!!!
            • dziamdzia Re: testy na HR 15.03.06, 18:44
              dzięki:)

wlasnie zabieram sie z wolna do nauki...

pozdrawiam
              ania
              • Gość: kata Re: testy na HR IP: 87.65.99.* 15.03.06, 19:35
                Armstrong jest swietny, ale to raczej by miec ogolne pojecie o HR, bo tak jak
                pisala dziamdzia, wiecej pytan bylo ze statutu, albo np. bylo pytanie co to
                jest "matrix organisation"? nie wiele pamietam, ale moje spostrzezenia sa
                podobne jak dziamdzi. Ja duzo korzystalam ze stron internetowych komisji i w
                szczegolnosci DG administration and personnel.
                Powodzenia w naukach.:-)
                • puks01 Re: testy na HR 15.03.06, 19:45
                  Trochę było o HR w UE w opasłej księdze nt prawa europejskiego, autorstwa
                  bodajze C.Mika i W.Czaplińskiego (a może i Barcza?). Mogę sprawdzić jutro. Z
                  jej lektury pamiętałam parę szczegółów proceduralno/regulaminowych, które
                  pojawiły się w teście na A7.
                  A pytania były faktycznie podobne, jak przy wiedzy ogólnej o UE. Mam je chyba
                  jeszcze, ale tylko po niemiecku.
                  • marekggg Re: testy na HR 15.03.06, 20:53
                    a moglabys te pytania zeskanowac i wyslac mi na priva? bede wdzieczny w imieniu
                    kumpla :)
                  • domada Re: testy na HR 16.03.06, 13:37
                    dla mnie testy po niemiecku to swietna rzecz czy moglabym jakos je
                    dostac do skopiowania albo mailem? bardzo prosze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka