marekggg 15.03.06, 10:19 czy ma moze ktos testy z HR do udostepnienia? a co tam w ogole bylo, kolega chce zdawac i nie bardzo wie czego sie spodziewacx. dzieki, marek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dziamdzia Re: testy na HR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:14 Nie wiem jak na kat. "A", ale na egzaminie AST - EPA/HR w ub. roku test z wiedzy zawodowej to była powtórka wiedzy o UE + niewiele prostych pytań z dziedziny HR. No i radziłabym przeczytac staff regulations ze strony Komisji, kilka pytań tego właśnie dotyczyło. W częsci pisemnnej tematy do wyboru o obudsmanie, zasadach zamówień publicznych, polityce równych szans i wreszcie ostatni temat dotyczył czynności administracyjnych przy zakładaniu agendy UE w nowym panstwie czlonkowskim. Pytania w czesci po polsku odnisły się do tematów wybranych w częsci "e" i np. trzeba było opracować ogłoszenie prasowe o naborze do przedstawicielstwa UE. Nie wiem jakie tematy były na "A", moze ktos sie wypowie, sama chętnie bym się dowiedziała, tym bardziej ze teraz przygotowuję się do egz ustnego. pzdr ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: testy na HR IP: 87.65.36.* 15.03.06, 16:48 Hej Dziamdziu, mozesz polecic jakies dobre zrodlo o HR? Z gory dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
dziamdzia Re: testy na HR 15.03.06, 17:50 Hej, postaram się cos doradzic, choć ekspertem hr to ja raczej nie jestem ;) W kazdym razie czesto polecana jest ksiazka Michaela Armstronga "Zarzadzanie zasobami ludzkimi", jest droga ale ponoc b. dobra: www.profinfo.pl/x_C_Dz__PND_40110028__PD_40112227__SZPT_N__LL_8__PZTA_0D.html Ja przed egzaminem przeglądałam "Zarzadzanie zasobami ludzkimi" Aleksego Pocztowskiego i tegoz autora "Miedzynarodwe zarządzanie zasobami ludzkimi", ale więcej pytan było ze staff regulations niz z HR jako takiego :(( europa.eu.int/comm/dgs/personnel_administration/statut/tocen100.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lea Re: testy na HR IP: 87.65.36.* 15.03.06, 18:03 Wielkie dzieki! Powodzenia na egzaminie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziamdzia Re: testy na HR 15.03.06, 18:44 dzięki:) wlasnie zabieram sie z wolna do nauki... pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kata Re: testy na HR IP: 87.65.99.* 15.03.06, 19:35 Armstrong jest swietny, ale to raczej by miec ogolne pojecie o HR, bo tak jak pisala dziamdzia, wiecej pytan bylo ze statutu, albo np. bylo pytanie co to jest "matrix organisation"? nie wiele pamietam, ale moje spostrzezenia sa podobne jak dziamdzi. Ja duzo korzystalam ze stron internetowych komisji i w szczegolnosci DG administration and personnel. Powodzenia w naukach.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: testy na HR 15.03.06, 19:45 Trochę było o HR w UE w opasłej księdze nt prawa europejskiego, autorstwa bodajze C.Mika i W.Czaplińskiego (a może i Barcza?). Mogę sprawdzić jutro. Z jej lektury pamiętałam parę szczegółów proceduralno/regulaminowych, które pojawiły się w teście na A7. A pytania były faktycznie podobne, jak przy wiedzy ogólnej o UE. Mam je chyba jeszcze, ale tylko po niemiecku. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: testy na HR 15.03.06, 20:53 a moglabys te pytania zeskanowac i wyslac mi na priva? bede wdzieczny w imieniu kumpla :) Odpowiedz Link Zgłoś
domada Re: testy na HR 16.03.06, 13:37 dla mnie testy po niemiecku to swietna rzecz czy moglabym jakos je dostac do skopiowania albo mailem? bardzo prosze Odpowiedz Link Zgłoś