Dodaj do ulubionych

zatrudnienie w prywatnej firmie a praca w Komisji?

IP: 195.55.141.* 24.03.06, 11:30
czy pracujac w komisji moge byc oficjalnie zatrudniony w innej firmie - od
dluzszego czasu jestem na urlopie bezplatnym w firmie w Polsce; wkrotce
zaczynam prace w komisji (A) - czy musze wczesniej wypowiedziec umowe o prace
w Polsce? czy ktos z Was wie cos na ten temat lub byl w podobnej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • kapitan_ameryka Re: zatrudnienie w prywatnej firmie a praca w Kom 24.03.06, 11:40
      Nie mozesz. Musisz albo w te alba w tamte... Co, oslowi z zloby dano?
      • Gość: Sofi a poza tym wypowiedzenie tej umowy IP: *.cec.eu.int 24.03.06, 11:45
        jest dla ciebie z kilku punktow widzenia bardzo korzystne np. z powodu
        ubezpieczenia socjalnego. Czyz rozwod z polskim ZUSem nie jest przyjemny ?

A poza tym, co to? panna na wydaniu ? Kolo ratunkowe ?

Zapomnij i 'go for it!'
        • Gość: byly_eurokrata Re: a poza tym wypowiedzenie tej umowy IP: *.eplus-online.de 24.03.06, 11:51
          a co ma ZUS do niego, jak on w polsce nie bedzie mial zadnych dochodow??? A
          poza tym definitywnie nie jest to problem z tego powodu, ze bardzo wiele tempow
          ma urlop bezplatny w swojej starej pracy i nikt ich z tego powodu nie scigal,
          ani zus ani admin unijny
        • agata.w.wawa ZUS? 24.03.06, 12:23
          hmm, mi tez sie wydaje, ze ZUS w tej sytuacji nic nie daje. W Polsce idac do
          panstwowego lekarza trzeba czesto pokazac druk RMUA z firmy, gdzie sa
          wykazywane skladki. A w przypadku urlopu bezplatnego jakby nic tam nie bylo...
          ZUS jest wiec slabym argumentem, nie mowiac juz o niby-trzymaniu posadki, z
          ktorej po powrocie mozna byc szybko usunietym - czego nikomu nie zycze - bo
          przydatnosc w firmie, reorganizacja itd.
          • Gość: Sofi Re: ZUS? IP: *.242.81.adsl.skynet.be 25.03.06, 21:45
            Kompletnie nic ci nie daje - tutaj sie zgadzam.

Natomiast w dodatku cos ci zabiera. jesli chcesz podlegac pod ubezpieczeniem
            zdrowotne Instytucji, musisz wykazac ze nie podlegasz pod polskie
            ubezpieczenie. Wydaje mi sie ze bedac na urlopie bezplatnym nadal pod nie
            podlegasz. No wiec ?
            • Gość: byly_eurokrata Re: ZUS? IP: *.netcologne.de 26.03.06, 11:49
              Skad Ty masz informacje, ze unijnemu ubezpieczeniu trzeba wykazac, ze sie nie
              podlega pod polskie???? Tak jest chyba tylko w przypadku malzonkow.
              Ja mialem podczas mojego kontraktu podwojne ubezpieczenie (niemieckie i unijne)
              i nikomu to nie przeszkadzalo.
              • Gość: Sofi Tego wymagali ode mnie jak tu przyjechalam IP: *.241.81.adsl.skynet.be 26.03.06, 12:13
                no ale moze mialam pecha i trafilam na jaks za bardzo skrupulatna pania w PMO.

z wykazaniem oczywiscie nie bylo problemu, bo bylam po wypowiedzeniu.
                • tomi_22 Re: Tego wymagali ode mnie jak tu przyjechalam 26.03.06, 13:07
                  No ja tez znam przypadki takie.
                  • Gość: Sofi Re: Tego wymagali ode mnie jak tu przyjechalam IP: *.241.81.adsl.skynet.be 26.03.06, 15:15
                    I powiem wiecej:

od jakiegos roku obowiazuja w Komisji wytyczne wedlug ktorych:
                    - jesli podlegasz pod jakies inne ubezpieczenie zdrowotne oprocz JSIS, to w
                    pierwszej kolejnosci ubiegasz sie o refundacje w swojej oryginalnej kasie
                    chorych. Jesli ta refundacja jest nizsza niz to co normalnie daje Komisja
                    (czyli srednio 85%), to Komisja zwraca reszte do 85%. Jesli wyzsza - lucky
                    you !!!
                    Ale czy tak do konca lucky to nie wiem, bo chyba wole miec zwrot 85% niz za
                    kazda wizyta u GP uzerac sie z polskim NFZ o zwrot.
                    • tomi_22 Re: Tego wymagali ode mnie jak tu przyjechalam 26.03.06, 15:44
                      A czy ktos slyszal o tym zeby ZUS/NFZ cos, komus, za cos, gdzies zwrocil? Bo ja
                      nieee...
                    • Gość: byly_eurokrata Re: Tego wymagali ode mnie jak tu przyjechalam IP: *.netcologne.de 26.03.06, 22:34
                      hm, to troche dziwne, bo moje niemieckie ubezpieczenie ma swoich uregulowaniach
                      dokladnie taka sama klauzule, ze jak masz jeszcze inne ubezpieczenie, to
                      najpierw powinno placic inne. To troche absurd, bo jedno by wskazywalo na
                      drugie. Skoro skladki na JSIS sa obowiazkowe, to moim zdaniem musza placic bez
                      laski, czy sie jest ubezpieczonym gdzie indziej czy nie. No ale pewnie znowu by
                      sie trzeba uzerac.
                      A tak swoja droga, jesli ja nie podlegam w niemczech ustawowemu ubezpieczeniu
                      zdrowotnemu, bo tak jest, to kto mi ma wystawic zaswiadczenie, ze nie jestem
                      ubzepieczony???
                      • Gość: Sofi Re: Tego wymagali ode mnie jak tu przyjechalam IP: *.241.81.adsl.skynet.be 26.03.06, 22:52
                        > zdrowotnemu, bo tak jest, to kto mi ma wystawic zaswiadczenie, ze nie jestem
                        > ubzepieczony???

>>> no i tu jest wlasnie pies pogrzebany ! U mnie wystarczylo wypowiedzenie,
                        ale slyszalam o takich przypadkach, gdzie chcieli papier z Urzedu Pracy ze nie
                        figurujesz w rejestrze bezrobotnych (no bo jak figurujesz, to przeciez masz
                        prawo do opieki zdrowotnej). UP takiego papieru nie wyda ... dopoki cie nie
                        zarejestruje w bazie danych ... no ale wtedy juz go wydac nie moze, bo
                        figurujesz w rejestrze ... Kafka wysiada!
                        • Gość: koala Re: Tego wymagali ode mnie jak tu przyjechalam IP: 195.55.141.* 28.03.06, 12:30
                          Sofi - na urlopie bezpłatnym nie jesteś objęta ubezpieczeniem zdrowotnym; nie
                          ma zadnego ZUSu
      • Gość: byly_eurokrata Re: zatrudnienie w prywatnej firmie a praca w Kom IP: *.eplus-online.de 24.03.06, 11:47
        nie do konca, ja jest na urlopie bezplatnym, to znaczy ze nie zarabia gdzie
        indziej.
        Bardzo wielu niemcow pracujacych w instytucjach unijnych jest na urlopie
        bezplatnym swojej narodowej instytucji publicznej. W Niemczech dla pracownikow
        sluzby cywilnej sa nawet specjalne wytyczne rzadu federalnego
        (Entsendungsrichtlinien des Bundes) dotyczace urlopowania pracownikow
        przechodzacych do pracy w instytucjach. Moj kolega z pracy jest w Brukseli od 3
        lat i nadal ma u nas urlop bezplatny, ktory mozna przedluzac do maks. 8 lat.
      • agent077 Re: zatrudnienie w prywatnej firmie a praca w Kom 24.03.06, 13:13
        Kolego, moze sie nie odpowiadaj jak nie wiesz o czym piszesz. Ja jestem na
        urlopie bezplatnym i w instytucjach pracuje... Poza tym nie przypominam sobie
        zeby w Staff Regulations byl jakis zakaz.
        • agent077 Re: zatrudnienie w prywatnej firmie a praca w Kom 24.03.06, 13:14
          acha, to bylo do Kapitana
    • puks01 Re: zatrudnienie w prywatnej firmie a praca w Kom 24.03.06, 12:37
      Zatrudniano też Polaków z list rezerwowych w trakcie urlopu bezpłatnego. Jeśli
      go już dostałeś, to warto chyba zaczekać z rozwiązaniem umowy do zakończenia
      okresu próbnego? Wprawdzie jest raczej formalnością, ale i Ty możesz się
      rozmyślić
      • Gość: byly_eurokrata Re: zatrudnienie w prywatnej firmie a praca w Kom IP: *.eplus-online.de 24.03.06, 12:59
        dokladnie o to chodzi, jak sie rozmyslisz podczas okresu probnego w
        instytucjach, to po prostu wracasz do starej pracy. Po co bez potrzeby stawiac
        wszystko na jedna karte?
    • pan.boczek Re: zatrudnienie w prywatnej firmie a praca w Kom 24.03.06, 13:03
      wydaje mi sie, ze komisja nie naklada takich ograniczen.
      w NATO takich ograniczen nie ma. ludzie sa zatrudniani
      w NATO, a jednoczesnie pracuja gdzie indziej - maja np. wlasne firmy.
      jak dostalem moja prace to jeszcze pracowalem w poprzedniej firmie
      i nikt tutaj nigdy nie chcial ode mnie zaswiadczenia o rozwiazaniu tamtej umowy.
      gdybym mogl i chcial, to moglbym pracowac tu i tam.
      zreszta sa tacy, ktorzy tak robia. ciagna kilka miesiecy na zwolnieniu lekarskim,
      a w tym czasie juz pracuja w nowym miejscu...
    • Gość: koala Re: zatrudnienie w prywatnej firmie a praca w Kom IP: 195.55.141.* 24.03.06, 13:56
      tylko wyjasnie, ze ZUS oczywiscie nie ma tu zadnego znaczenia (Sofi) bo
      przeciez nie mam zadnych dochodow w Polsce; teraz jestem zatrudniony w
      instytucji unijnej jako temporary agent na kontrakt trzyletni, dlatego
      zdecydowalem sie zostac na urlopie bezplatnym (taką mozliwosc dal mi sam z
      siebie szef, wiec glupotą byloby tego nie przyjąć); ale od kwietnia zaczynam
      jako urzędnik w komisji (oczywiscie najpierw okres próbny) - chodziło mi raczej
      o to, czy w przepisach nie ma czegos takiego, że aby zapewnić neutralność
      urzędników, nie mogą oni być jednocześnie związani (formalnie) z inną
      instytucją - z tego co pisze puks, to takiego przepisu nie ma?
      • Gość: m Re: zatrudnienie w prywatnej firmie a praca w Kom IP: *.cec.eu.int 24.03.06, 14:02
        Ja tu pracuje od pol roku i jednoczesnie jestem na urlopie bezplatnym (dano mi
        go na rok) w poprzedniej pracy.
        Tak, to jest moje wyjscie awaryjne, ale dzis juz wiem, ze z niego nie
        skorzystam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka