13_martes 17.06.06, 21:19 Witam wszystkich! Szukam mieszkania 1-2 pokojowego od września - blisko instytucji eur. Może ktoś z Was zwalnia jakieś godne polecenia gniazdko? Będę wdzięczna za info. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anbxl Re: szukam mieszkania w Brukselce IP: *.78-136-217.adsl.skynet.be 17.06.06, 21:46 Poraz nty zobacz na rue de Trone w tzw Parnasse-to jest 3 min od dworca lux i parlamentu-wlasnie widzialam swieze ogloszenia ze super umeblowane studio (wszystko jest-meble,sztucce,talerze,zelazko,pralka...)500euro,ale wolne od lipca.Obok w ulicy jest nowy blok z mieszkaniami do wynajecia ale to musisz zobaczyc przez jaka agencje.A po piatkowym spacerku po okolicach musze stwierdzic,ze praktycznie ogloszenia sa na co drugiej kamienicy i bloku Odpowiedz Link Zgłoś
13_martes Re: szukam mieszkania w Brukselce 17.06.06, 22:34 Dzięki wielkie, miej jeszcze cierpliwość i powiedz mi jak znaleźć to miejsce (rozumiem że to coś w stylu londyńskiej "ściany płaczu"?) - wiem mniej więcej gdzie jest ta ulica ale "Parnasse" nic mi nie mówi :( Odpowiedz Link Zgłoś
13_martes Re: ok, już wiem co to Parnasse 17.06.06, 22:48 nie zawracam już Ci głowy - sprawdziłam sobie w poprzednich Twoich wpisach i już wszystko jasne. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: ok, już wiem co to Parnasse IP: *.78-136-217.adsl.skynet.be 17.06.06, 23:56 Parnasse to nazwijmy to blokami zamknietymi w kolko,takie male osiedle.Jezeli naprawde jestes zainteresowana to moge w poniedzialek sprawdzic i przeslac ci telefony.Ale chyba najlepiej samemu na miejscu rozgladnac sie,bo teraz jak widac po ogloszeniach jest full do wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
13_martes anbxl: dzięki! 18.06.06, 11:32 To bardzo miło z Twojej strony - ale sama się tam przejdę, niedługo będe w Brux. na parę dni. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicka Re: ok, już wiem co to Parnasse IP: *.upc.chello.be 18.06.06, 00:04 tylko nie podpisuj umowy na 3 lata, a jedynie na rok - na pewno po roku znajdziesz mieszkanie tansze, ladniejsze i wieksze przede wszystkim... choc okolica spokojne i elegancka Odpowiedz Link Zgłoś
13_martes Re: długoterminowe umowy :( 18.06.06, 12:18 to mnie właśnie stresuje - że umowy są na tak długo... jestem w nieco innej sytuacji niż chyba większość z Was - pracuję w Br. jako freelancerka i po prostu szukam lokum w którym mogłabym pomieszkiwać kiedy mam kontrakty - zamiast hoteli, których mam już serdecznie dość. czy naiwnością jest liczyć, że uda mi się coś wynająć na np. 6 miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: długoterminowe umowy :( IP: *.netcologne.de 18.06.06, 12:21 nie wiem, czy chcesz umeblowanie czy nie. Ja wynajmowalem umeblowane na 6 miesiecy wlasnie. Mankament: kontraktu czasowego nie mozna wypowiedziec, czyli jakbys po 3 miesiach musiala sie jednak wyprowadzic, to i tak bedziesz bulic przez 6 miesiecy. Ale kilku moich kolegow z poczatkowych czasow wynajmowalo mieszkania na zasadzie 1- lub 2-miesiecznego wymowienia. Kwestia dogadania sie z wynajmujacym. Ale to wiaze sie oczywiscie z pewnym ryzykiem: jak wynajmujacy sobie znajdzie osobe, ktora bedzie gotowa mu zaplacic 50 euro wiecej czynszu, to tez ci moze wypowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
13_martes Re: długoterminowe umowy :( 18.06.06, 12:26 muchas gracias :) wolę umeblowane - nie martwię się raczej, że będe musiała zbierac manatki po kilku miesiącach, tak więc wizja umowy na 6 miesięcy mnie nie przeraża. ale naprawdę są aż takimi formalistami? a gdyby znaleźć kogoś na swoje miejsce, to tez nic nie zmienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: długoterminowe umowy :( IP: *.netcologne.de 18.06.06, 12:31 zalezy na kogo trafisz: moja wynajmujaca byla bardzo fair, ale formalistka. Przy podpisywaniu umowy powiedziela wyraznie, woz albo przewoz, nawet jesli by sie cos stalo i musialbym z prywatnych/zdrowotnych itd. powodow opuscic Bruksele, to umowa na czas okreslony polega na tym, ze obowiazuje wlasnie na czas okreslony bez mozliwosci wypowiedzenia dla zadnej ze stron. Osoba "zastepcza" jest ew. rozwiazaniem, ale tylko pod warunkiem, ze wynajmujacy ja zaakceptuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
13_martes Re: długoterminowe umowy :( 18.06.06, 12:35 rozumiem. ale odłóżmy na bok czarne scenariusze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: długoterminowe umowy :( 18.06.06, 12:50 no pewnie ze nie ma co czarnych scenariuszy snuc, ale pytalas sie o formalizm, wiec odpowiedzialem, ze w razie czego moze byc trudno. Ja poprostu podjalem decyzje, ze nawet w przypadku najczarniejszego scenariusza kwestia kilkumiesiecznego placenia czynszu "na darmo" nie zrujnuje mnie finansowo do konca zycia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
13_martes Re: podsumowując... 18.06.06, 14:12 Ok. To już wiem gdzie nalezy zajrzeć i na co uważać. Dzięki wszystkim, i jeszcze raz powtarzam, gdyby ktoś z Was dostał cynk o konkretnym, fajnym mieszkanku, to napiszcie do mnie proszę. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: podsumowując... IP: *.241.81.adsl.skynet.be 18.06.06, 14:57 A to nie lepiej tobie rozgladnac sie za jakims appart-flatem gdzie zamowisz pobyt na czas kiedy jestes w BXL,albo dogadac sie z jakims epsem na podnajem pokoju...Tak bardzo uwazaj na umowe i nie daj sobie wmowic,ze zawsze mozna zrezygnowac i dogadac sie Odpowiedz Link Zgłoś
13_martes Re: podsumowując... 18.06.06, 15:08 też o tym myślałam (o appart-flacie) - ale mi chodzi głownie o to, żeby już nie jeździć tam i z powrotem z walizką, tylko mieć miejsce gdzie na stałe trzymałabym swoje rzeczy. bez wyprowadzek na weekendy i święta. nawet sobie wyszukałam tego typu oferty i będę je sprawdzać w przyszłym tygodniu - tylko jestem ciekawa jak u nich wygląda sprawa z prowizją (czy nie jest tak jak w agencjach). i czy mają jakieś znośne oferty. o podnajmowaniu pokoju myślałam, ale od 10ciu lat mieszkam "na swoim" i trudno byłoby mi się pewnie przestawić. miałam sobie ułatwić życie a tu same rozterki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: szukam mieszkania w Brukselce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 00:36 cześć ja też szukam pokoju na wrzesień bo będę odbywać praktyki w PE więc jak masz wolne miejsce to proszę odezwij się do mnie bo zostały mi 20 dni a ja nie mam żadnego lokum :(( mój mail hajdukonis@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: szukam mieszkania w Brukselce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 17:47 cześć, jeden chłopak mi odpisał, bo ja też szukam mieszkania na wrzesień, że zwalnia właśnie wtedy mieszkanie 1-pokoj, kuchnia, łazienka, wc osobno i taras. ponąć ładne w dobrej dzielnicy, 20min piechotą do instytucji europ. za 540+ opłaty więc w 2os to nie tak żle. Jak jesteś zainteresowana to odpisz. Odpowiedz Link Zgłoś