Dodaj do ulubionych

ustne A 4/04

IP: *.usc.gov.pl 20.06.06, 10:55
Do wszystkich którzy byli na ustnych mam pytanie aby ustalić ilu nas tak na
prawdę zdawało. Wydaje mi się bowiem że była nas mniej niż na liście miejsc,
zdawaliśmy od połowy marca do połowy czerwca, ale wszystkie rozmowy odbywały
się według mojej wiedzy tylko raz w tygodniu - tak więc maksymalnie 8 na
dzień i dwanaście takich spotkań daje 116 osób maksimum, a raczej mniej nie
myśle żeby w każdym z tch dni przepytali 8 osób na dzień.
Może jednak moje rachunki sie nie zgadzają, może ktoś zdawał w dniu innym niż
środa, a moeże ktoś miał póżniejszą godzinę zdawania niż 16.30 ...
Odpowiedzcie ...
sprawdziłem poprzednie listy rezerwowe i ich ogłoszenia i zawsze są one dużo
mniejsze niż ilość podana w ogłoszeniu (czasem nawet o połowę) i ciekaw
jestem od czego to zależy...
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: ustne A 4/04 20.06.06, 11:01
      > sprawdziłem poprzednie listy rezerwowe i ich ogłoszenia i zawsze są one dużo
      > mniejsze niż ilość podana w ogłoszeniu (czasem nawet o połowę) i ciekaw
      > jestem od czego to zależy...
      bardzo proste: juz pisemny na wielu konkursach zdaje mniej osob niz jest miejsc
      na liscie albo przy sprawdzaniu dokumentow osob, ktore zdaly preselekcje,
      okazuje sie, ze nie spelniaja formalych wymogow (brak doswiadczenia zawodowego,
      wymaganego dyplomu itd.)
    • mgrysia Re: ustne A 4/04 20.06.06, 11:03
      Pewnie nie uda się ustalić tego nawet w przybliżeniu, bo po wcześniejszych
      wątkach dotyczących tego konkursu widać, że wypowiada się raczej niewielka,
      stała grupa. Rozumiem, że stres oczekiwania powoduje u Ciebie potrzebę jakichś
      działań ;) Cóż, ja w każdym razie zdawałam w piątek i nie byłam jedyna tego dnia.
    • Gość: castorp Re: ustne A 4/04 IP: 193.109.212.* 20.06.06, 11:04
      ja w czwartek o 16.45
    • mgrysia Re: ustne A 4/04 20.06.06, 11:08
      A, przypomniało mi się jeszcze, że przecież polska część ustnych zaczęła się z
      opóźnieniem. Zaproszenie na egzamin było w połowie marca, a pierwsi Polacy
      zdawali bodajże po Wielkanocy... Możesz nanieść poprawkę na swoje rachunki :)
      • Gość: michu57 Re: ustne A 4/04 IP: *.usc.gov.pl 20.06.06, 11:24
        No tak poprawka jest w obie strony, bo jeśli osoby zdawały w inne dni tygodnia
        to było więcej terminów niż jeden na tydzień ale za to krócej nż myślałem czyli
        niesety tak na prawdę brak jest danych aby dało ssie to nawet w przybliżeniu
        ustalić

mgrysia masz oczywiście racje że trochę to gdybanie aby coś sobie tam pomyśleć -
        trzeba zaczekac na decyzję komisji, ale ja po prostu nie mogę się pozbyć
        uczucia że karty były tam po części już rozdane, moja komisja trochę sobie
        przysypiała jak odpowiadałem, nie wiem jak miałaby tam pożniej wyglądać debata
        na temat takiego klienta , no chyba że każdy ze członków komisji rozdaje jakieś
        swoje małe punkty i je potem po prostu zliczają
    • Gość: Aaaa Re: ustne A 4/04 IP: *.eca.eu.int 20.06.06, 13:00
      Michu, a kto Ci powiedzial, ze rozmowy byly raz w tygodniu? Mnie sie wydaje, ze
      co najmniej 3 dni w tygodniu byly poswiecone na egzaminy, a jednego dnia
      zdawalo 6 lub 7 osob, przemnoz to przez 9 tygodni, to chyba wiecej niz chca
      wziac na liste, chociaz ja nie wiem ile chca wziac na liste...
      • Gość: michu57 Re: ustne A 4/04 IP: *.usc.gov.pl 20.06.06, 13:48
        To raz w tygodniu pochodzi od dat ludzi którzy zdawali a rozmawiali o tym na
        forum. Nie jest to jednak możliwe gdzyż tak jak mówicie rozmowy dla Polaków
        trwały od kwietnia ...
        Na liste może się dostać w teorii 135 osób , na forum padały liczby 147
        kandydatów do ustnych, ale ja powątpiewam w tą liczbę. Myślę że była mniejsza
        dlatego chciałem to oszacować. Jeśli były średnio trzy terminy (a myśle że nie
        że raczej średnio będzie 2,5 terminu) to razy 9 daje 27 po 7 kandydatów daje
        niemożliwą liczbę 189. W przy 2,5 jest 157 czyli blisko liczby podowanej na
        forum jako liczby kandydatów na ustny. Czyli jednak nie musi być ona taka
        niemożliwa
    • Gość: pers Re: ustne A 4/04 IP: 83.217.99.* 20.06.06, 14:37
      Michu,
      Ale to przeciez nie ma znaczenia, bo komisja moze bez wzgledu na ilosc
      kandydatow stworzyc liste skladajaca sie na przyklad tylko z 20-tu, tak jak w
      konkursie na asystentow, wiec nie kombinuj, tylko czekaj ;)
      p.
      • Gość: michu57 Re: ustne A 4/04 IP: *.usc.gov.pl 20.06.06, 14:40
        Zrobię jak każesz pers :) tak mi się trochę chciało pokombinować :)he he
      • byly_eurokrata Re: ustne A 4/04 20.06.06, 14:46
        pers, to jest możliwe tylko w przypadku, gdy komisja "przydziela" wiekszości
        kandydatom mniej punktów na ustnym niż wymaganą połowę. W innych przypadkach
        punkty z ustnego są doliczane do punktów z pisemnego i wtedy musi przejść x
        najlepszych.
        W tym konkursie dla asystentów, na który się wszyscy powołują, nie wiadomo z
        tego co rozumiem, ile osób zdało pisemny. A dopiero na tej podstawie można by
        coś wnioskować
        • Gość: michu57 Re: ustne A 4/04 IP: *.usc.gov.pl 20.06.06, 15:00
          Mądrość sama spływa z ust Eurokraty - sprawdziłem bowiem w rozpisce i jest tak
          że pisemy w obcym + psiemny polski + ustny tworzą liczbę x. Tak więc odwalić
          cie mogą jedynie dając mniej niż 20 punktów - co chyba jest mało prawdopodobne.
          Wcześniej tego wogóle nie zauważyłem
          • byly_eurokrata Re: ustne A 4/04 20.06.06, 15:28
            e tam mądrość, ja tylko nie lubię spiskowych teorii dziejów w stylu "jak
            komisja chce, to zrobi taką a taką listę"

A poza tym na studiach uczono mnie dzielenia włosu na czworo (co chyba widać po
            moich postach ;-), więc po prostu czytam kilkakrotnie teksty źródłowe a to
            wiele wyjaśnia
        • Gość: michu57 Re: ustne A 4/04 IP: *.usc.gov.pl 20.06.06, 15:37
          NO jednak pewną dowolność komisja ma - myślę że kryterium osobistej
          subiektywnej oceny przez pytającego nie da się uniknąć, no ale dlatego
          [ytających jest sześciu a ustny waży "tylko" 40 punktów
          • byly_eurokrata Re: ustne A 4/04 20.06.06, 15:44
            oczywiscie ze egzamin ustny jest subiektywny, ale przeciez komisja chyba nie ma
            wytycznych z "KC", ze trzeba skrócić listę rezerwową ze 120 do 40 osób i
            dlatego co trzeci kandydat musi dostać poniżej 20 pkt.
            Przecież to tylko lista REZERWOWA, instytucje nie mają obowiązku zatrudniać
            wszystkich ludzi, którzy się na niej znajdą, więc takowa może być jak
            najbardziej o wiele większa niż faktyczne potrzeby.

Nie mów nic o meczu, bo do Kolonii zjechało się podobno 50.000 angielskich
            kiboli, nie wiadomo, czy mój tramwaj w ogole będzie kursować.....
        • Gość: michu57 Re: ustne A 4/04 IP: *.usc.gov.pl 20.06.06, 15:40
          No a tak wogóle to czas na mecz o honor i ojczyznę. Dzisiaj nasi srzelą
          bramkę :):):)
    • Gość: pers Do Bylego IP: 83.217.99.* 20.06.06, 15:47
      No to jednak nas pocieszyles, Byly, bo inne osoby (z wewnatrz) pisaly, zeby sie
      nie ekscytowac liczba osob dopuszczonych do ustnych.
      p.
      • byly_eurokrata Re: Do Bylego 20.06.06, 15:51
        ekscytowac sie mozna, jak liczba dopuszczonych do ustnych jest mniejsza niz
        ilosc planowanych miejsc na liscie rezerwowej, bo wtedy trzeba na ustnym
        dostac "tylko" polowe wymaganacyh punktow, wymog zalapania sie do x najlepszych
        odpada i dlatego jest latwiej.
        Ale jak masz wewnetrzne przecieki, to tym lepiej dla ciebie.
        • Gość: per Re: Do Bylego IP: 83.217.99.* 20.06.06, 16:38
          Nic nie mam - wszystkie informacje mam z Forum.
          p.
          • Gość: xxx Re: Do Bylego IP: *.cec.eu.int 20.06.06, 16:51
            Byly w tym wypadku to nie myslisz zbyt logicznie.

Fakt ze jak do ustnego dopuszczaja mniej ludzi niz planowali zamiescic na
            liscie to 20 punktow wystarczy do zalapania sie.

Tylko ze wcale nie jest pewne czy komisja tak szybko daje te 20 punktow.
            Po egzaminie na B widac ze wcale tak nie jest.
            Na liscie mialo byc zaplanowane 40 osob, do ustnego doszlo tylko ponad 20 a i
            tak na koniec te minimum 20 dali 16 osobom. Reszta 20 punktow nie dostala i na
            liscie nie jest.

Za tydzien zreszta sie okaze jak byli szczodrzy.
            • byly_eurokrata Re: Do Bylego 20.06.06, 17:09
              alez ja nie twierdze ze komisja daje wtedy AUTOMATYCZNIE kazdemu min. 20 pkt,.
              mowie tylko ze latwiej wtedy zdac, bo wystarczy miec polowe a nie trzeba
              jeszcze DODATKOWO zalapac sie do grupy najlepszych.
              co do twojego przykladu - kontr-przyklad: w konkursie na tlumaczy z 2004 r. do
              ustnego dopuscili troche ponad 110 osob, na liscie rezerwowej znalazlo sie tez
              troche ponad 110 osob, czyli praktycznie kazdy zdal.

Jak ktos mimo optymalnej sytuacji wyjsciowej zle sie zaprezentuje na ustnym, to
              sorry winnetou, shit happens. ;-) Albo komisja rzeczywiscie byly wybitnie
              surowa.
              • Gość: michu57 Re: Do Bylego IP: 81.210.38.* 20.06.06, 19:59
                No i strzelili nawet dwie ale grali jak muchy w smole
                A ty Eurokrata chyba masz racje nie należy sie dopatrywać ustawiania ilości
                kandydatów na listę rezerwową - pewnie trafia się na lepszy i gorszy okres
                każdej Komisji i stąd różne wrażenia zdających -
                z tym że jak dotąd listy dla NMS są regularnie niepełne (no chybaze były jakieś
                małe konkursy na konkretne branże o których nie wiem)
                • Gość: usmiechnijciesie lista EPA z 2004 IP: *.215-136-217.adsl.skynet.be 20.06.06, 20:11
                  mialo byc 125, bylo 128- ostanie 4 ofiary exequo:)))))
                  • Gość: michu57 Re: lista EPA z 2004 IP: *.usc.gov.pl 21.06.06, 09:57
                    mówisz o EPA 08/03 - ? To chyba nie było tak mało miejsc - jak pamiętam
                    ogłoszenie to lista mogła zawierać na wszystkie cztery specjalności coś koło
                    300 osób ...
                    • Gość: epa Re: lista EPA z 2004 IP: *.cec.eu.int 21.06.06, 10:03
                      lista EPA (pisemne grudzien 2003, ustne wiosna 2004, jedyny EPA jaki do tej
                      pory byl) lista EPA miala 128, zamist przewidziaych 125:).. wiem z ..; ierwszej
                      reki :))

Jak juz nawet pozytywnych info nie chcesz przyjmowac do wiadomosci...
                      • Gość: michu57 Re: lista EPA z 2004 IP: *.usc.gov.pl 21.06.06, 11:07
                        he he nie jest ze mną tak żle... po prostu w sieci wynalazłem stare ogłoszenie
                        do tego epa o którym mówisz, ale chyba masz rację bo te 300 to może było tylko
                        po preselekcji,
                        uznaję że wiesz co mówisz, a raczej piszesz i już przestaję wrzucać negatywy...
                        będzie dobrze dla większości z nas co byli na ustnym hopefully!!!
    • Gość: Iwona Re: ustne A 4/04 IP: *.cec.eu.int 22.06.06, 15:33
      Ponoc lista wegierska ogloszona. I dluzsza niz powinna byc !
      • Gość: michu57 Re: ustne A 4/04 IP: *.usc.gov.pl 22.06.06, 15:43
        a kiedy nasza ?
        • Gość: Pawel Re: ustne A 4/04 IP: 212.244.213.* 23.06.06, 14:06
          Jakieś newsy ? :)
          • Gość: michu57 Re: ustne A 4/04 IP: *.usc.gov.pl 23.06.06, 14:08
            Niestety nic nie mam...
            • Gość: Pawel Re: ustne A 4/04 IP: 212.244.213.* 23.06.06, 14:15
              Szkoda :)
              Z jednej strony chciałbym już znać wyniki, a z drugiej strony trochę się
              obawiam jakie one będą :)
              Akurat mam chwilę wolnego czasu i zacząłem myśleć o tym egzaminie...
              Pozdrawiam.
              • Gość: michu57 Re: ustne A 4/04 IP: *.usc.gov.pl 23.06.06, 14:22
                Jeszcze co najmniej z tydzień...
                Nie wiem skąd ta info o Węgrach ale jak jest przwdziwa to nastraja
                optymistycznie
                • Gość: Pawel Re: ustne A 4/04 IP: 212.244.213.* 23.06.06, 14:37
                  Oby tak było :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka