szymbi 11.07.06, 15:32 biznes.onet.pl/0,1354238,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olak73 Re: kto jeszcze na listach - do boju! 11.07.06, 15:53 a co z tymi, co zdali ale list jeszcze nie ma w OJ? niech sie wypowie ktos z budzetu co wie jakie to bedzie mialo konsekwencje? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: kto jeszcze na listach - do boju! 11.07.06, 16:00 konsekwencje są bardzo proste: żeby przyjąć kogoś do pracy trzeba mieć etat zaplanowany w budżecie. W projekcie budżetu na nstępny rok instytucje z reugły muszą zgłosić zapotrzebowanie (np. w 2004 r. były wręcz całe pozycje w stylu "130 etatów A5 w związku z rozszerzeniem"). Jeśli tych etatów się nie zaplanuje w budżecie, to będzie można przyjąć tylko osoby na zwalniające się etaty (osoby odchodzące na emeryturę, przechodzące do innej pracy itd.) A takich etatów nie jest zbyt wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontraktowiec Re: kto jeszcze na listach - do boju! IP: *.cec.eu.int 11.07.06, 16:06 Co do miejsc zwalnianych to zalezy od Unitu u mnie - duzy 30 paroosobowy Unit od poczatku roku zwolnily sie 4 miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: kto jeszcze na listach - do boju! 11.07.06, 16:23 kontraktowiec, co to znaczy "zwolnily sie 4 miejsca"? Zwolnily sie 4 miejsca u ciebie w unicie, ale te osoby przeszly pewnie do innego unitu, wiec bilans wychodzi na zero, bo przez to liczba etatow na cala Komisje sie przeciez nie zwiekszyla. Jak ktos sie chce bawic w progonozowanie,niech sobie rzuci okiem na ten dokument: www.europarl.europa.eu/omk/sipade3?PUBREF=-//EP//NONSGML+REPORT+A5-2003-0350+0+DOC+PDF+V0//EN&L=EN&LEVEL=1&NAV=S&LSTDOC=Y (uzyskany zreszta dzieki wsparciu pewnej milej osoby z tego forum) Tam lopatologicznie jest napisane, ile NOWYCH etatow na kazda instytucje bedzie w roku 2004. Trzeba odczekac do pazdziernika, az bedzie podobny dokument na rok 2007 i wtedy bedzie wiadomo wiecej. Chyba ze budżeciarze-insiderzy już teraz coś konkretnego wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: kto jeszcze na listach - do boju! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 16:27 Ale czy to oznacza, że te etaty, które są obecnie wolne będą nadal wolne w 2007r? Czy też te wakaty zostaną zlikwidowane ze względu na ogranicznie budżetu? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: kto jeszcze na listach - do boju! 11.07.06, 16:32 etaty które są, z reguły rzadko są likwidowane, to już takie wewnętrzne prawidło każdej instytucji publicznej, które broni zębami tego, co ma. Nie chcę się wypowiadać autorytawnie o organach unijnych, ale w niemieckiej służbie publicznej w obliczu takiego "zagrożenia" dyrektor generalny by zwołał natychmiast wszystkich HoU i ustnie by im przekazał, że mają jak najszybciej, najlepiej do końca roku, obsadzić wszystkie wolne etaty, bo jest niebezpieczenstwo, że w następnym budżecie ich nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: kto jeszcze na listach - do boju! 11.07.06, 17:00 agenda na spotkanie 14 lipca Establishment by the Council of the draft budget of the European Communities for the financial year 2007 bedziemy wiedziej troche wiecj www.eu2006.fi/news_and_documents/council_agendas/vko27/en_GB/1152286332338/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paffff no byly odszczekuj ;) IP: *.6-136-217.adsl.skynet.be 11.07.06, 20:00 Kaczki inne epitety a tu prosze polsk irzad WAS BRONI. Nie wsdyd ci? A kogo broni? ludzi ktorzy go serdecznie nienawidza. Wiesz ja bym tam na ich miejscu pociagnal za spluczke a nie wspomagal kogos kto mnie nienawidzi... widocznie szlachetni sa " "Według moich informacji niektóre delegacje narodowe początkowo protestowały, ale nie delegacja polska" - powiedział PAP Lewandowski. Według informacji KE, obecnie, poza Włochami, wszystkie kraje zgadzają się z fińską propozycją budżetu." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paffff a tu cos o was IP: *.6-136-217.adsl.skynet.be 11.07.06, 20:04 biznes.onet.pl/1,12,11,21392662,59670320,2350337,0,forum2.html " Rozpuścić do domu tą całą armię Euro-pasożytów razem z ich rezolucjami, nakazami, zaleceniami, dyrektywami i ostrzeżeniami ~Ted, 11.07.2006 16:50 " Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: a tu cos o was 11.07.06, 22:20 ale tego to juz nie przeczytales: "tylko nie napisali ze z tych 800 etatow prawie 400 miało przypaść Polsce no ale nasi wspaniali eurodeputowani oczywiscie temu się nie sprzeciwiali bo po co komuś się narazać tylko pogratulować Polskim posłom jak tam w Brukseli dbają o nasze interesy " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff mowiac o eurodeputowanych IP: *.6-136-217.adsl.skynet.be 12.07.06, 00:13 przece ci zdrajcy nie tylko glosowali przeciw Polsce przy rezolucji a jeszcze przeciw polskim epsom. Podziekuj im za to, za reprezentacje interesow. Szkoda, ze nie polskich ;D Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: no byly odszczekuj ;) 11.07.06, 22:13 Paw, ja do znudzenia powtarzam, ze nalezy czytam ze zrozumieniem "Według moich informacji niektóre delegacje narodowe początkowo protestowały, ale nie delegacja polska" - powiedział PAP Lewandowski. Według informacji KE, obecnie, poza Włochami, wszystkie kraje zgadzają się z fińską propozycją budżetu." Czyli, jak to rozumiemmy: niektóre delegacje narodowe protestowaly przeciwko projektowi finskiemu, ale do protestujących nie należała delegacja polska. Ty chyba tę maturę rzeczywiście na lewo dostałes. Co ja mam odsczekiwac? Nieuolność rządu kaczego, która nawet nie potrafi zadbać o odpowiednie lobby polski w organach unijnych? Zamiast szczekać mogę teraz co najwyżej jeszcze głośniej ujadać. Psim obowiązkiem każdego rządu jest troszczenie się o to, by obywatelom nieułatwiać a nie utrudniać szanse zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: no byly odszczekuj ;) IP: *.6-136-217.adsl.skynet.be 12.07.06, 00:11 > Ty chyba tę maturę rzeczywiście na lewo dostałes a ja mamuska gensuff przyniesla i jakso zdalem ;) > "Według moich informacji niektóre delegacje narodowe początkowo protestowały, > ale nie delegacja polska" - powiedział PAP Lewandowski. Według informacji KE, > obecnie, poza Włochami, wszystkie kraje zgadzają się z fińską propozycją > budżetu." ach sluszenie nie zauwazylem tego malego przeczenia ;) > Psim obowiązkiem każdego rządu jest > troszczenie się o to, by obywatelom nieułatwiać a nie utrudniać szanse > zawodowe. i na koniec dnia poczucie humoru ;) o jakic hszansach zawodowych mowisz? praca w EPSO to nie rpaca ale ETAT. bo o to chodzi nie oszukujmy sie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rpj4 Re: no byly odszczekuj ;) 12.07.06, 00:20 L’État c’est Moi, pardon, L’État c’est Pafff ;). Paff locutus, causa finita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paffff prosze nie cytowac luja ! IP: *.6-136-217.adsl.skynet.be 12.07.06, 01:15 i to do tego nawalonego burbonem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: no byly odszczekuj ;) 12.07.06, 08:51 To jest rzad polski, nie kaczy. A slowo Polska zwyklo sie pisac z duzej litery, to tak na marginesie - nie zwrocilabym Ci na to uwagi, gdyby nie ton wypowiedzi i fakt, ze jak pisales wielokrotnie jestes urzednikiem, tyle ze nie polskim. Korzystasz z puli konkursow dla polskich obywateli i dobrze, ale wiedz ze ciecia budzetowe sa rowniez w polskiej administracji - trudno wiec, by rzad sprzeciwial sie propozycjom analogicznych oszczednosci w UE. KE na pewno poradzi sobie ze zmniejszonym budzetem, nadal przyjmujac ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: no byly odszczekuj ;) 12.07.06, 09:08 Puks, troche mnie rozczarowujesz. Ja nie korzystam w puli konkursów dla "obywateli polskich", tylko z puli konkursów dla polskich native speakerów, a to duża różnica. Obywatelstwo polskie było wymagane jedynie w 2003 r. na konkursy EPA, ja tam nie startowałem. Szerego Polaków startuje w konkursach dla angielskich, niemieckich i francuskich native speakerów, które odbędą się we wrześniu. I mają do tego prawo, bo są obywatelami unii. Z pisownią Polska nie przesadzaj, każdy tutuaj robi masę literówek, ja nawet w tym wiodę. Poza tym ja nie jestem urzędnikiem państwowym a pracownikiem służby cywilnej, a to w Niemczech ogromna różnica. Co do rządu kaczego: wygrał on wybory 25% głósów, doprowadził niespotykanego z reguly oficjalnego protestu 7 POLSKICH ministrów spraw zagranicznych, wczoraj do otwartej krytyki ze strony ambasadora POLSKIEGO w Berlinie, to sądze, że jestem w dobrym towarzystwie. Nie wspomnę o rezolucji Parlamentu, która też w takiej formie rzadko się zdarza. Co do budżetu: proszę bardzo, ale można było zgłosić propozycję, że dla wyrównania parytetu wstrzymuje się kompletnie przyjmowanie urzędnikow ze starych państw członkowskich, a będzie się przyjmjować (w ograniczonym zakresie) tylko urzędników z nowych. To by było dbaniem o POLSKI interes. Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: no byly odszczekuj ;) 12.07.06, 09:16 Owszem dla nativow, tem niemniej (czego Ci szczerze zycze) zajmiesz miejsce, o ktore mial niby walczyc rzad nazywany przez Ciebie kaczym. Do konca tego roku jeszcze troche czasu, Wasza lista tez zdazy sie ukazac, a na 2007 nie konczy sie nabor dla nowych panstw czlonkowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: no byly odszczekuj ;) 12.07.06, 09:31 Puks, dzięki za życzenia. Ta sprawa z budżetem jest mniej istotna dla tłumaczy, bo będzie ona miała niewielki wpływ na ich przyjmowanie, z listy będzie się zatrudniać laueratów konkursu na miejsce tempów, którzy tegoż nie zdali, czyli będzie to obsadzanie etatów, które i tak już są. Co do rządów pana K. Odkąd mieszkam "na emigracjiź" nigdy nie wypowiadałem się specjalnie emocjonalnie na temat polskich rządów i chociaż mam swoje negatywne doświadczenia z komuną czy to był Miller czy pierwszy elektryk Wałęsa, było mi to w miarę obojętne, bo to ludzie w Polsce muszą żyć z takim rządem a nie ja. Ale to co się teraz dzieje, po prostu dotyka mnie jako obywatela polskiego (i tutaj bardzo się dziwię Twojej zaowalowanej uwadze, że jestem kimś, kto pracuje dla niepolskiego pracodawcy..... czyli co, obywatelem drugiej kategorii? Nasz konkurs zdalo szerego innych osób mieszkających i pracujących poza Polską). Odkąd mieszkam w Niemczech staram się pokazać swoim przykładem, że Polak to nie tylko złodziej samochodów, drobny pijaczek z przystanku tramwajowego, który o 7 rano z butelką piwa i petem w gębie rzuca bez powodu k...ami na wszystko i wszystkich itd. I na co to wszystko, żeby właśnie taka kaczka w ciagu kilku miesięcy obróciła to w proch, tworząc obraz Polaka - nacjonalistycznego, zaściankowego bigota, który pomachuje szabelką przy każdej okazji (vide ostatni artykuł w FAZ et al.---> a czołowe gazety zza Odry zarzucają mu "niezrozumienie zasad demokracji".) wiadomosci.onet.pl/1354535,12,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: 12.07.06, 10:13 byly_eurokrata napisał: (...) > Ale to co się teraz dzieje, po prostu dotyka mnie jako obywatela polskiego (i tutaj bardzo się dziwię Twojej zaowalowanej uwadze, że jestem kimś, kto pracuje dla niepolskiego pracodawcy..... czyli co, obywatelem drugiej kategorii? Autor mial na mysli to, co napisal; - czyli ze podejscie rzadu do administracji w kraju i w UE jest analogiczne, oraz ze jako pracownik tejze tym bardziej powinienes to rozumiec. Oraz nie powtarzac glupot; o rzadzie, ktory np. faktycznie rozprawia sie z korupcja. Daleko mieszkasz, to widzisz glownie gazety. > Odkąd mieszkam w Niemczech staram się pokazać swoim przykładem, że Polak to nie tylko złodziej samochodów, drobny pijaczek z przystanku tramwajowego, który o 7 rano z butelką piwa i petem w gębie rzuca bez powodu k...ami na wszystko i wszystkich itd. No to bardzo ladnie, tylko patrz jak wyzej. > I na co to wszystko, żeby właśnie taka kaczka w ciagu kilku miesięcy obróciła to w proch, tworząc obraz Polaka - nacjonalistycznego, zaściankowego bigota, który pomachuje szabelką przy każdej okazji (vide ostatni artykuł w FAZ et al.-- -> a czołowe gazety zza Odry zarzucają mu "niezrozumienie zasad demokracji".) Wolnosc prasy, opinie. A np. zacna "Suedeutsche Zeitung" stwierdzila, że opublikowana na łamach "Tageszeitung" "prymitywna satyra" raczej nie zaszkodzi wizerunkowi Lecha Kaczyńskiego, natomiast szkodliwe są przesadne reakcje i "rozdmuchiwanie" emocji przez polityków. Wyraża zdziwienie, że satyra w niewielkim berlińskim dzienniku wstrząsnęła Polską - tak, jakby w Polsce nie istniało przysłowie: psy szczekają, karawana idzie dalej. Jej zdaniem Prezydent Kaczyński ma powody, aby czuć się niesprawiedliwie traktowany przez niemiecką prasę, ponieważ "wcale nie jest strasznym Hinterwaeldlerem". Kaczyński jest "jak na zawodowego polityka" raczej człowiekiem niezwykle wykształconym. Zdaniem "SZ" wygląda na to, że polscy politycy chcą mu wyrządzić złą przysługę, "rozdmuchując do rozmiarów afery" satyrę, która przeszła niezauważona i jest kiepska. A nowemu szefowi rzadu pozwol sie wykazac, zanim bedziesz potepial w czambul. Nawet polskie gazety sugerowaly, ze z rodzenstwa to on jest lepszym strategiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff puks IP: *.6-136-217.adsl.skynet.be 12.07.06, 10:21 szacuneczek... zdaj wreszcie i wpadaj do bxl ;) Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 :) 12.07.06, 10:54 Zdalam :) ale jeszcze nie wiem, kiedy trafie do O.O. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: :) 12.07.06, 20:16 puks01 napisała: > Zdalam :) ale jeszcze nie wiem, kiedy trafie do O.O. > Pozdrawiam puks dla ciebie pojde nawet do oo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: :) 12.07.06, 20:20 paw_dady napisała: > puks dla ciebie pojde nawet do oo ;) Paw Ty zdrajco, a ja myslalem, ze ty tylko mnie kochasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: :) IP: *.18-136-217.adsl.skynet.be 13.07.06, 11:10 wiesz zgodnie z tradycja antyczna milosc miedzy dwoma doroslymi mezczyznami do doznie intelektualne. Z kboita to po prostu fizyczna rozrywka ;) wiec wpadajcie razem do BXL kto wie moze sie polubicie jak w telenoweli gdzie w calej wawie jest jeden pub gdzie spotykaja sie wszyscy bohaterowie - zaczyna sie od klotni a potem jest odcinkow na 6 lat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: :) 14.07.06, 08:33 Wieszcz epsi rozjemca?;) Poszukiwacz nowych watkow?; Pomimo Dickkoepfigkeit i docinkow pod moim adresem B.E. brzmi milo, co do wpadania napisze dzis na priva Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: :) IP: *.30-136-217.adsl.skynet.be 14.07.06, 19:14 paff umiec czytac paff dostac maila ;) paff dziekowac tak tak lub lepije Tak skal du have ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: :) telenowela 14.07.06, 09:43 > wiec wpadajcie razem do BXL kto wie moze sie polubicie jak w telenoweli gdzie >w calej wawie jest jeden pub gdzie spotykaja sie wszyscy bohaterowie - zaczyna > sie od klotni a potem jest odcinkow na 6 lat ;) To wszystko przez tą emancypację, w tradycyjnych telenowelach świat był w porządku: tyran Rodriguez i niewolnica Izaura. A co teraz: Donia Puks i wyrobnik były ;-) Już widzę, jak Puks stoi nad moim biurkiem z pejczem i cedzi przez zęby: jak mi do wieczora 123478 stron nie wyrobisz, to na nowo poznasz smak słowa "były". A Paw będzie siedzial sobie z czipsami na kanapie i nawet łezki za moją niedolę nie uroni! Muszę sprawdzić, czy ktoś wygrał w totka niemieckiego tego dżekpota 21 mln. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: :) telenowela IP: *.30-136-217.adsl.skynet.be 14.07.06, 19:17 > To wszystko przez tą emancypację, w tradycyjnych telenowelach świat był w > porządku: tyran Rodriguez i niewolnica Izaura. > A co teraz: Donia Puks i wyrobnik były ;-) > > Już widzę, jak Puks stoi nad moim biurkiem z pejczem i cedzi przez zęby ehhh marzenia, sam bym tak chcial - odladalem film sekretarka? hi hi ;) > A Paw będzie siedzial sobie z czipsami na kanapie i nawet łezki za moją niedolę > nie uroni! no cos ty, uronie tak jak plakalem kiedys Izarua, chyba w odcinku 199567 zostala poproszona o reke. > Muszę sprawdzić, czy ktoś wygrał w totka niemieckiego tego dżekpota 21 mln. ;- ) > i tu znow powod do przyjazdu do Belgii - w lotka ostania kumulacja 71 mln cos takiego wisial na stacji jak kupowalem papieroski (asiunia pytala co pale wiec jej powiem na priva ) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Puks: Sueddeutsche 12.07.06, 11:53 > Zdaniem "SZ" wygląda na to, że polscy politycy chcą mu wyrządzić złą > przysługę, "rozdmuchując do rozmiarów afery" satyrę, która przeszła > niezauważona i jest kiepska Puks, nawet "szacowna" Sueddeutsche stracila cierpliwosc. Przeczytaj sobie: wiadomosci.onet.pl/1354709,12,item.html "Nowe polskie kierownictwo reprezentuje niedobry trend w europejskiej polityce, który toruje sobie drogę od czasu klęski traktatu konstytucyjnego UE przed rokiem - umacniający się nacjonalizm i szowinizm" - ocenia autor. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata What have I done to deserve this? 12.07.06, 09:54 Co tu dużo mówić, kolega z naprzeciwka korytarza, odpowiednik unijnego A8, puka właśnie do mnie z najnowszym wydaniem FAZ, a tam na pierwszej stronie komentarz www.faz.net/s/Rub7FC5BF30C45B402F96E964EF8CE790E1/Doc~E5B0F79CD80484FC88F270F9387693A15~ATpl~Ecommon~Scontent.html oraz notatka pt "Polski ambasador krytykuje Warszawę". Najgosze jest to, że ci Niemcy w mojej pracy nie pokazują mi tych tekstów ze złośliwości, tylko ze współczuciem..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: What have I done to deserve this? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 10:24 Proponuję, żeby na te polityczne dyskusje założyć nowy wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff spiewales z pet szop bojsami? IP: *.6-136-217.adsl.skynet.be 12.07.06, 10:25 no to sam jstes sobie winien ;) > Co tu dużo mówić, kolega z naprzeciwka korytarza, odpowiednik unijnego A8, puka > Tlumaczac na polski: odpowienik w PL -> zastepca naczelnika poczty w pierdzianowie dolnym. > Najgosze jest to, że ci Niemcy w mojej pracy nie pokazują mi tych tekstów ze > złośliwości, tylko ze współczuciem..... a znasz okreslenie 'die Schadenfreude'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Może będzie inaczej... IP: 212.244.213.* 12.07.06, 12:13 KADRY Szlaban dla urzędników Unia Europejska rozważa cięcia budżetowe w administracji. Skutek? W przyszłym roku nie będzie pieniędzy na zatrudnienie ani jednego Polaka Jeśli propozycja Finów przejdzie, na pracę w Komisji Europejskiej nie mają co liczyć urzędnicy z nowych krajów członkowskich (c) KUBA KRZYSIAK/DZIENNIK WSCHODNI W piątek kierująca obecnie Unią Europejską Finlandia przedstawi propozycję ograniczenia wspólnych wydatków w 2007 roku o 1,6 mld euro. W tej dużej kwocie zawiera się niewielka - jak na europejskie standardy - suma 56 mln euro na płace w Komisji Europejskiej. Według naszych informacji taka redukcja oznacza koniecznośćcałkowitego wstrzymania przyjmowania nowych pracowników, którzy mieli pochodzić niemal wyłącznie z nowych państw członkowskich. - Propozycja Komisji mówiła o ośmiuset nowych etatach. Ale przy takim ograniczeniu budżetu nie powstanie żaden - mówi nam nieoficjalnie przedstawiciel KE. Połowa tych etatów przypadałaby Polakom. W Komisji Europejskiej o wpływach państw członkowskich świadczą często nominacje dla urzędników, szczególnie niższego i wyższego szczebla. Każdy kraj ma jednego komisarza, ale już o liczbie urzędników decyduje przede wszystkim wielkość kraju i umiejętność przygotowywania kandydatów do konkursów. Nowe państwa mają już na starcie za mało urzędników. I tak Polska ma niespełna pięciuset eurokratów, podczas gdy porównywalna z nami Hiszpania - ponad 1800. Różnice stają się jeszcze bardziej uderzające, jeśli chodzi o liczbę urzędników na stanowiskach dyrektorskich. Polak - były wiceminister rolnictwa Jerzy Plewa - piastuje od niedawna stanowisko zastępcy dyrektora generalnego w departamencie rolnym. To najwyższa pozycja obsadzana z urzędniczego konkursu (nie jest - jak w przypadku komisarza - decyzją polityczną). Podobnej wagi urzędników Hiszpania ma aż 22. Na nieco niższym szczeblu - zwykłego dyrektora, których w każdym departamencie jest kilku - Polska ma pięć osób, Hiszpania 48. Unia Europejska nie po raz pierwszy chce oszczędzać na administracji kosztem nowych państw członkowskich. Od 1 maja 2004 roku, a więc dokładnie od dnia rozszerzenia UE, Komisja Europejska obniżyła pensje nowo zatrudnianych eurokratów. Oznacza to, że każdy Polak, który zaczyna pracę w Brukseli, ma pensję niższą od Francuza zajmującego takie samo stanowisko. - Propozycja oszczędzania pieniędzy podatników wydawanych na unijną administrację zawszebrzmi popularnie - mówi wiceminister finansów Jarosław Pietras. - Tym razem jednak ofiarą będą głównie nowe państwa Unii Europejskiej. Dlatego Polska sprzeciwi się takiej propozycji. Jego zdaniem urzędnicy z nowych państw są potrzebni, bo w wielu przypadkach właśnie dzięki nim lepiej można zrozumieć plany Brukseli. - A i sama Komisja dzięki osobom znającym realia Polski będzie lepiej wiedziała, co dzieje się w naszym kraju - dodaje Pietras. Polska w swoim sprzeciwie może liczyć na stare państwa UE. Według nieoficjalnych informacji protestują Hiszpania i Włochy. Boją się o swoich urzędników, bo zapowiadane cięcia kosztów oznaczają prawie całkowite wstrzymanie przyjmowania pracowników ze starych państw na stanowiska zwalniane przez ich starszych kolegów, odchodzących na emerytury. Z 460 zwalnianych w przyszłym roku miejsc na nowo obsadzonych byłoby tylko 41. ANNA SŁOJEWSKA z Brukseli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontraktowiec Re: Może będzie inaczej... IP: *.cec.eu.int 12.07.06, 12:50 Rozumiem, ze kolejnym krokiem ciec Finow bedzie zwalnianie swoich obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Może będzie inaczej... 12.07.06, 13:07 alez skad, tanie panstwo chetnie, ale nie na koszt naszych ludzi w brukseli, naszych przeciez przyjeli na preferencyjnych zasadach w ramach rozszerzenia, wtedy jakos tanie panstwo az tak nas nie interesowalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette No a co z konkursem dla starych? IP: *.netcologne.de 12.07.06, 13:35 Przeciez w zeszlym roku byl ogloszony konkurs dla "starych" w kilku dzidzinach ? Zglosila sie masa ludzi konkurs byl chyba zima br. i co? Oglosza listy rezerwowe i nikogo nie zatruidnia? Po co w ogole oglaszali ten konkurs skoro nie sa obsadzone pule narodowe z NMS? A co z Bulgarami czy Rumunami? Nikogo nie przyjma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: Może będzie inaczej... IP: *.6-136-217.adsl.skynet.be 12.07.06, 14:41 Gość portalu: kontraktowiec napisał(a): > Rozumiem, ze kolejnym krokiem ciec Finow > bedzie zwalnianie swoich obywateli. nie zdziwilbym sie gdyby tak bylo. Finowie maja inne opcje jak mnac maciejowke prosic o posadke w BXL (aka lobbowanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: kto jeszcze na listach - do boju! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 14:49 Czy gdziekolwiek, oprócz relacji (interpretacji) polskich korespondentów została zamieszczona informacja o zmiejszeniu liczby miejsc pracy dla eurokratów? Czytałem jedynie o ograniczeniu budżetu administracji, co nie koniecznie musi oznaczać wycofanie się z przeprowadzonych konkursów i utworzenia planowanych wcześniej posad. Proszę o podanie linków do innych tekstów poza polskimi mówiącycyh o ograniczniu liczby urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: kto jeszcze na listach - do boju! 12.07.06, 15:23 wiktor, sprawa będzie omawiana dopiero 14 na posiedzeniu, pisałem już o tym. Po spotkaniu na pewno będzie jakiś komunikat prasowy. agenda na spotkanie 14 lipca Establishment by the Council of the draft budget of the European Communities for the financial year 2007 bedziemy wiedziej troche wiecj www.eu2006.fi/news_and_documents/council_agendas/vko27/en_GB/1152286332338/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: kto jeszcze na listach - do boju! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 15:42 Tak, tak, to wiem. Dzięki. Wydaje mi się po prostu, że nasi dziennikarze w Bx czasami nadinterpretują fakty. Poczekamy do piątku, to spotkanie powinno co nieco wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: kto jeszcze na listach - do boju! 12.07.06, 15:50 tak na szybko znalazlem w niemieckich zrodlach ze w kwietniu 2006 rzeczywiscie "uzgodniono" redukcję "wydatków na administrację unijną" rzędu kilku miliardów euro na lata 2007-2013. Czy my wśród naszych epsów nie mamy żadnego budżeciarza, który by potrafił konkretniej wyłowić takie informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: moje zdanie IP: *.176-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.07.06, 20:00 A mnie sie wydaje,ze to juz od dawna bylo planowane i przygotowywane i ma zwiazek z tym konkursem EU 25.Swego czasu doszlo do mnie od jednego HoU,ze UE tak jak tutejszy rzad ma przejsc ze statutowych na stanowiska kontraktowe (2 pierwsze kontrakty po 5lat,nastepny bezterminowy)bo kontraktowcy sa duzo tansi jak statutowi.I pewnie dlatego ten cyrk z egzaminem a potem wieloletni pobyt na listach rezerwowych i praktycznie zero konkursow na statutowych Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: moje zdanie 12.07.06, 20:06 nbxl, a dlaczego kontraktowcy sa niby tansi niz statutowy? Ja jako temporary agent zarabialem tyle samo co statutowy. 2 kontrakty po 5 lat daja 10 lat = roszczenie do emerytury z unijnej kasy emerytalnej? Gdzie tu oszczednosc? Nie za bardzo rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziamdzia Re: moje zdanie 12.07.06, 20:15 Anbxl chodzi o nową kategorie pracowników tzw contract agents (co innego niz temporary), ktorzy sa podzieleni na IV grupy funkcyjne i faktycznie zarabiaja znacząco mniej, vide staff regulations; np. sekretarka (II gr funkcyjna) dostaje cos rzedu 1800 euro... Na przełomie roku były wlasnie konkursy dla kontraktowych, EU-25 i Relexu do pracy w delegacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: moje zdanie 12.07.06, 20:18 ok, rozumiem, ale prezydencja finska chce obciac srodki finansowe na NOWE etaty, czyli bez wzgledu czy osoba wykonujaca prace dawnej kategorii C bedzie dostawac 2.400 czy 1.800, zero srodkow to zero srodkow, nie bedzie ani na tych ani na tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: moje zdanie IP: *.176-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.07.06, 21:12 Te EU25 sa w trakcie-rowniez jutro i pojutrze na Heysel nastepny etap i potem podobno we wrzesniu i na jesieni dla innych kategorii.Biorac do ich organizacji firme z zewnatrz musieli zainwestowac kupe kasy,a nt kontraktow na kontraktowych w komisji poczytaj sobie na stronie dg admin.Kilku moim znajomym ktorzy oblali testy preselekcyjne na EU25 i obecnie sa kontraktowymi juz powiedzieli ze maja prace tylko do konca roku bo potem nowi kontraktowi z konkursu,a wiec juz cos wiedza,a skoro wladowali w ten exam mase kasy to nie dadza kontraktow na 3-6-9 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata budżet 2007 13.07.06, 10:44 Polecam lekture projektu rezolucji Parlamentu w sprawie bużdetu na rok 2007 z kwietnia 2007, a konkretnie punktów 44 - 46 przy zwróceniu uwagi, że "enlargement" w tym kontekście oznacza Bułgarię i Rumunię a nie NMS. "Welcomes the efforts made by the Commission in terms of redeployment between and within departments in order to optimise resources; invites the Commission to assess carefully if further possibilities for redeployment can be found before presenting the PDB in order to reduce the number of new recruitments; calls on the Commission to ensure that EPSO will be in a position to enable the recruitment of staff foreseen for enlargement for the year 2007;" (www.europarl.europa.eu/omk/sipade3?PUBREF=-//EP//NONSGML+REPORT+A6-2006- 0154+0+DOC+PDF+V0//EN&L=EN&LEVEL=1&NAV=S&LSTDOC=Y) dzieki pewnej milej osobie z forum, która to wynalazla! Szczególnie zwracam uwagę na sformułowanie "to reduce the number of new recruitments" oraz następne zdanie, że nie może to się odbywać na koszt Bułgarii i Rumunii. Jak się potrafi czytać między wierszami, to chyba można wyczuć tendencję: Bułgarii i Rumunii nie obetną nowych etatów, a cała reszta będzie się musiała zadowolić ochłapami, jakie pozostaną w wyniku wewnętrznych reorganizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eps reasumujac IP: *.cec.eu.int 13.07.06, 10:58 niedobitki z listy pierwszego konkursu jeszcze do konca roku cos moze znajda, laureaci kolejnych juz niekoniecznie- patrz A7 (Ad/04/o4).... po za tymi A5 ktorzy zdadza, i zostana przeszeregowani... i formalnie wszystko bedzie cacy: bedzie pewna ilosc "zatrudnionych" po A7, nie za wielu, no bo oszczednosci:)... jednoczesnie prawia cala grupa z NMS Eur 10 pozostanie tam gdzie jej miejsce- czyli na najnizszych pozycjach.... (plus te kilkadziesiat stanowisk A7 obsadzonych jak wyzej); i stosowne proporcje zostana zachowane: NMS na A5 - 95%, wyzsze stanowiska 5%; stare panstwa A5, A6 - 5%, wyzsze stanowiska 95%:))) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: reasumujac 13.07.06, 11:39 no cóż, jak mówi góralskie przysłowie życie to nie je bajka Ale na serio: czemu kurna eurodeputowani z NMS sie nie skrzykną i nie oprotestują takiego budżetu? Przecież im więcej eurokratów w organach unijnych, szczególnie na wyższych stanowiskach, tym lepiej dla tych państw. Ale skoro nawet osoby z Polski, które zdały egzamin na A 12 wykazują zrozumienie dla "propagowania idei taniego państwa na płaszczyźnie europejskiej", to nie ma się co dziwić. Wystarczy obciąć o 50 centów dotację na każdą krowę w Europie a zaoszczędzi się więcej pięniędzy niż na eurokratach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rpj4 Re: reasumujac IP: *.net.autocom.pl 13.07.06, 13:09 Były, masz rację, tylko sam wiesz, że eurokratów nikt nie lubi;), i rządy państw członkowskich zaludniają też Paffie;). A poważniej, wyobrażasz sobie wrzask, jaki by się podniósł prezy reformie nomen omen CAPa. Tego żaden, czy prawie żaden rząd, nie zarazykuje. Pondato, oszczędnościami lepiej zdobywa się punkty u kogoś (czytaj w UE), niż w u siebie. A i jeszcze jedno, - w moim miejscu pracy prowadził warsztaty/seminarium jeden gość z Komisji, który oczywiście wspomniał, że on w domu(i chyba cały unit) ma sprzątające z Polski. Tak że, ilość Polek/Polaków w stosunku do AD 7 jest już odpowiednia. ;) Pozdrowienia serdeczne, rpj4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafff Re: reasumujac IP: *.18-136-217.adsl.skynet.be 13.07.06, 13:14 > Były, masz rację, tylko sam wiesz, że eurokratów nikt nie lubi;), i rządy > państw członkowskich zaludniają też Paffie;). No cos ty Finowie po prostu znaja arytmetyke na poziomie nawet wyzszym niz podstawowka i jako pierwsi zaczynaja jej uzywac ;) A Paffie kochaja epsy ;) > A i jeszcze jedno, - w moim miejscu pracy prowadził warsztaty/seminarium jeden gość z Komisji, który oczywiście wspomniał, że on w domu(i chyba cały unit) ma sprzątające z Polski. Tak że, ilość Polek/Polaków w stosunku do AD 7 jest już odpowiednia. ;) > Widzisz tu mamy drobna ronice - paff epsow polskich przed obcymy brini jak lew. Pnarzekac moge sobie tak zeby epsy nie siadly na laurach. mimo, ze laureaci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette Re: budżet 2007 IP: *.netcologne.de 13.07.06, 13:38 Chyba na poczatku 2007 r. wejdzie w zycie rozorzadzenie dotaczace jez. irlandzkiego. Instytucje beda musialy zatrudnic takze tlumaczy irlandzkiego. (Konkurs wlasnie trwa). Co do Bulgarow i Rumunow to logiczne , ze instytucje musza zardunic obywateli tych krajow. Ciagle jednak nie rozumiem dlaczego ogloszono w zeszlym roku konkurs dla "starych" krajow, skoro wiadomo bylo, ze "nowe" kraje nie obsadzily jeszcze wszystkich przyznanych im etatow? Odpowiedz Link Zgłoś
szymbi Re: kto jeszcze na listach - do boju! 13.07.06, 13:42 Jak słusznie zwróciła uwagę koleżanka, w obliczu fińskiej propozycji budżetowej warto obejrzeć sobie jakie konkursy ostatnio ogłoszono w EPSO. Otóż... na fińskich HoU. Taaak. P.S. Gwoli kompletności wypowiedzi, jednocześnie ogłoszono też dla Litwinów i Czechów. Ale nie dla innych starych MS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette Re: kto jeszcze na listach - do boju! IP: *.netcologne.de 13.07.06, 13:47 dla finskich prawnikow lingwistow tez..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafff Re: kto jeszcze na listach - do boju! IP: *.18-136-217.adsl.skynet.be 13.07.06, 13:53 zbieznosc jezykow i prezydentury calkowicie przypadkowa ... Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: kto jeszcze na listach - do boju! 13.07.06, 13:53 czyli co, wszysytkie redukcje są słuszne, pod warunkiem że nie dotyczą Finów? ;- ). Ale skoro nasz top management in spe daje się nabierać na takie hasła, to tym gorzej dla nas Odpowiedz Link Zgłoś
szymbi Re: kto jeszcze na listach - do boju! 13.07.06, 13:55 A może to taki mały sabotaż Komisji, co by łatwiej spalić fińską propozycję? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Bojtkot "Finlandii" 13.07.06, 14:34 Może by tak wszystkie NMS zaczęły bojkotować wódeczkę Finlandię, zaraz pragmatycznym Finom by ochota do nowinek przeszła...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: Bojtkot "Finlandii" 13.07.06, 14:37 byly_eurokrata napisał: > Może by tak wszystkie NMS zaczęły bojkotować wódeczkę Finlandię, zaraz > pragmatycznym Finom by ochota do nowinek przeszła...;-) lepiej nie wysylac kartek do Mikusia do Rovaniemi -> bardziej zaboli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata budzet 2007 - wstepne szczegoly 14.07.06, 14:20 Chyba nie jest az tak dramatycznie: "On administrative expenditure the underlying idea is to have a Union that functions well but also effectively. Concerning the posts, the enlargement has been absolutely the number 1 priority for the Council. There is therefore no reduction in enlargement posts (EU-10 and EU 2). A global increase of more than 3.4% for administrative expenditure is retained in the Council’s draft proposal. Commission's PDB would have meant increase for administrative expenditure more than 5 %. On administrative expenditure the Council has put forward two draft declarations; one on productivity gains, in which - the institutions are invited to present by the end of 2006 a comprehensive outline of the composition of current cost-bases and their plans for assessing and realising gains on administrative costs for the period 2007-2013 including all administrative expenditure." Oraz bardzo pozytywna inofrmacja dla tlumaczy!!! : - in the period 2007-2013 every second post becoming vacant following the retirement of their incumbents, not including languages posts, should be deleted. Consequently 200 posts shall remain vacant in 2007 when no longer occupied following termination of service of the incumbent and shall be deleted in the 2008 budget; Reszta do przeczytania pod: www.eu2006.fi/news_and_documents/council_background_notes/vko28/en_GB/1152779953236/#en Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 15:05 Co tylko potwierdza moje wczesniejsze uwagi, ze polscy korespondenci nie sprawdzają dokladnie informacji, ktore publikuja. Cos tam uslysza, czy przeczytaja, nie zadadza sobie trudu, zeby dokladnie sprawdzic i natychmiast podnosza larum. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly 14.07.06, 15:37 no nie do konca, bo wlasnie wysluchalem w internecie zapisu konferencji prasowej, na ktorej wystepowal m.in. pan Lewandowski. Albo ja jestem przyglup albo to jakas zabawa z stylu sezonu ogorkowego: - "komisarka" Grybauskaite w katastroficznym tonie nadal twierdzi, ze w oparciu o obecna propozycje Rady w przyszlym roku Komisja nie bedzie w stanie obsadzic ZADNEGO z 800 planowanych etatow, i co wiecej, nie bedzie nawet w stanie przyjac 419 osob na miejsce tych, ktorzy odejda na emerytury. - Rada przyznaje, ze chce zredukowac 2000 etatow w ciągu 7 lat, ale mowi jednoczesnie, ze priorytetem nr 1 jest przyjecie "enalrgement staff" (=Rumuni i Bulgarzy) Najwiekszą aktywność na konferencji prasowej wykazali dziennikarze POLSCY, ale tez nie dowiedzieli sie nic konkretnego, bo Komijsa twierdzi zupelnie coś przeciwnego niz Rada. BARDZO polecam wysluchanie calem dzisiejszej konferencji prasowej, tyle ze tlumaczenie z finskiego na angielski jest tak do d...., ze czesciowo nie wiadomo w ogole, o co chodzi. www.eu2006.fi/media_services/webcasts/en_GB/archive_july/ a tam 14 Jul 2006 Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN, budget) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly IP: 212.244.213.* 14.07.06, 16:29 PRESS CONFERENCE EcoFin Council (Budget): extracts from the press conference First Transmission: 14/07/2006 Duration: 00:03:43 End of Production: 14/07/2006 Ref: 47143 Location: Brussels - Council/Justus Lipsius The European Ministers in charge of Budgetary Affairs clashed today with the European Commission and the Parliament over their plans to cut 2007 spending in a budget considered by some EU officials as being already austere. The European Commission protested against EU member states' plans to slash some 1 billion euros ($1.27 billion) in spending next year from the 126.8 billion euros that the executive proposed in May, in particular in administrative expenditures. Dalia Grybauskaite, Member of the EC in charge of Financial Programming and Budget, believes such cuts would make it impossible for the Commission to meet a commitment to hire 800 officials from new Member States that joined the EU in 2004. Only the original language version is authentic and it prevails in the event of its differing from the translated versions. 00:00:00 Title 00:00:05 General view 00:00:09 Dalia Grybauskaite, Member of the EC in charge of Financial Programming and Budget (in English): We understand that it will not be easy to reach an agreement finally. The Commission states also that our prognoses or evaluation of the 2007 budget is rigor already and is based on a pragmatic approach. We do stick to our proposal. 00:00:32 Dalia Grybauskaite (in English): already the Commission decided to go for a very deep administrative reform before the enlargement. We made very serious assesment and preparations. Reforms started in 2002. We agreed with the Council and the Parliament to deliver by enlargement 4.000 positions to serve geographical balance in the institutions. This reform will be finalised only in 2008. Exactly the timing by which Member States agreed that huge and deep budgetary reforms should be agreed and prepared by the end of 2008 or 2009. The Commission is ready to investigate and be seriously prepared to all aspects of budgetary reforms, including administrative one. 00:01:37 Ulla-Maj Wideroos, Coordinate Minister for Finance of Finland and President of the Council (in Finnish): the first important reason is that we want to increase productivity. In almost all Member States, we have seen corresponding activities to increase productivity. And it cannot be possible that the European Union institutions somehow live their own life and the Member States have another life. All this cannot be achieved over night. So therefore it is important to remember that the enlargement posts will be adopted. 00:02:14 Dalia Grybauskaite (in English): I want also to remind that for the Commission, the Parliament and the Council, we deliver only 5.5% in EU budget for administration expenditures. If you take the Commission only, it is 3.4%. These are figures of 2005. But if you take the average of Member States government expenditures, it is 22.8% of general budget only for administration. In some countries, it reaches 28%, in some 15%. It depends. We can think about efficiency as only reaching better results with the resources that we have, but not as simply the cuts. If the whole programme presented today by the Council is directed as a goal to cut, we can propose a competition for the cuts. Because we do not have the bottom too far, we have only 5.5% but the Member States have a lot of space. 00:03:32 Cutaways (3 shots) 00:03:43 END Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly 14.07.06, 22:14 czy ten stenogram jest gdzies w calosci dostepny? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly 14.07.06, 22:39 i kto wie, gdzie mozna znalezc te deklaracje Rady? to endorse the draft declarations on the productivity gains programme for years 2007-2013 and on recruitment in relation with the 2004 enlargement. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eneko Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 13:59 Co to, nie mamy wprawy w szukaniu UE dokumentów ? ;) register.consilium.europa.eu/pdf/en/06/st11/st11277.en06.pdf Nie jest źle, Rada pogania Komisję, by przyśpieszyła rekrutację z NMS. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly 15.07.06, 14:30 nigdy nie miałem za bardzo do czynienia z dokumentami Rady, więc dlatego ta bezradność, ale w sumie da szumna "deklaracja" jest zawarta w "background information", którą znalazłem już parę dni wcześniej (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=45054393&a=45242082) Rada może sobie poganiać, ale wysłuchałeś konferencji prasowej i pytań dziennikarzy? Komisja twierdzi, że Rada popiera politycznie wypełnienie zobowiązań z rekrutacji z 2004 r., ale praktycznie uniemożliwia sprawę w praktyce, bo obcinia budżet. Ja nie jestem obeznany w tetralnych gierkach między Komisją a Radą, więc nie wiem, co należy brać na poważnie. Faktem jest, że chyba żaden dziennikarz na tej konferencji prasowej też nie zrozumiał, jak można bez "increasing" personelu wypełnić kwoty "of the enlargement recruitment 2004". Ja szczerze mówiąc też tego nie rozumiem. A w ogóle jak czytam coś takiego jak "real value for money", to mnie szlag trafia, bo to taka polityczna nowomowa, w której jest zero merytorycznej treści. Do tego dorzuca się z reguły - efekt synergii - zacieśnienie współpracy - zwiększenie efektywności poprzez reorganizację Ja już mam w swojej pracy za sobą ze 4 kontrole w stylu polskiego NIK-u, wewnętrznego audytu itd. Po każdej redukowano etaty typu unijnych A5, ale nigdy etaty typu unijnych A9-A12 (kierownicze). A wystarczyłoby zlikwidować przedstawicielstwa organów unijnych w krajach członkowskich z drogo oplacanym szefem i całym sztabem ludzi? Po jaką cholerę w dobie emaili, telekonferencji i tanich lotów ci ludzie muszą być na miejscu? Za jednego starego A9 można przyjąś pewnie ze 3 sekretarki albo dwoch A5. I Eneko, czy to w ogóle przeczytałeś konkretne dane liczbowe? Tłumaczy przyjmuje się na A5. Nie wyszczególniono tam Parlamentu, ale NOWYCH etatów A5 na WSZYSTKIE NMS będzie: - Komisja 380 - komitety 8 podziel to na 10 NMS, to mniej więcej sobie wyobrazisz, ile stanowisk dla tłumaczy polskich będzie w 2007, przy czym trzeba uwzgędnić fakt, że Polacy w ramach rekrutacji z 2004 mają już najwięcej etatów, więc nie dostaną automatycznie 1/10 tylko jeszcze mniej. Czyli nasza lista rezerwowa na 125 osób, to troche "granda reserva" ...;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eneko Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 14:45 Byly, nie startuję tylko na AD5, ale i tak nie ma to większego znaczenia, bo coraz bardziej dojrzewa we mnie myśl, że nie można do tych egzaminów przywiązywać zbyt wielkiej wagi. To trochę niepoważne, że coś, co w zwykłej firmie trwa góra parę miesięcy tutaj trwa latami, nawet jeśli zdasz dostajesz się na jakąś listę, a potem dowiadujesz się, że etatów tak naprawdę nie ma. Trochę to marnotrawienie naszego czasu i wspólnych środków. Może zamiast przesiadywać na tym forum, lepiej zainwestować w dalszym rozwój...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Eneko Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly IP: 32.106.94.* 15.07.06, 14:49 Masz racie. Moj kolega z pracy zdal w roku 1971. A dostal dopiero sie w roku 1978. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly 15.07.06, 14:54 eneko, słuszne nastawienie, ja już za stary (=za leniwy) jestem, by startować w konkursach dla administratorów. Co do inwestycji w dalszy rozwój - pewnie zaraz ktoś powie, że jestem zarozumiały itp, ale ja w swojej pracy zainwestowałem już co mogę, zostałem weryfikatorem po kilkunastu latach pracy. Wyżej u nas nie można bez przechodzenia na stanowisko kierownicze, a mnie takowe niezbyt interesują, bo nie lubię się użerać z ludźmi. A co do marnotrawienia czasu i środków: w instytucjach państwowych (zarówno narodowych jak i unijnych) nie gra to najmniejszej roli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eneko Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 15:03 Jakby nie było, w świetle nowych faktów ewentualnej rekrutacji można spodziewać się najepniej w 2009. Gdzie wtedy będziemy, co będziemy robić....? Tego nawet Maciej Marian nie wie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly 15.07.06, 15:13 no akurat u mnie to prosta sprawa, ja już jestem na etacie państwowym, więc mogę na nim tak długo czekać, aż mi rzucą jakiś ochłap w EU ;-). Ale ja z charakteru jestem niecierpliwy i nie lubie takiego życia w prowizorce. Odpowiedz Link Zgłoś
sil.bi Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly 15.07.06, 16:36 Najzabawniejsze jest to,że w sprawie rekrutacji członków NMS dochodzi wiele sprzecznych informacji. Z jednej strony deklaracje fińskiej prezydencji,a z drugiej naciski EPSO i DG ADMIN (w przypadku KE),aby zatrudniać jak najwięcej osób z nowych krajów,bo są duże opóźnienia w realizacji założeń co do ilości tych pracowników. Ostatnio ADMIN grozi nawet blokowaniem zatrudniania ludzi z EU15 jeśli istnieje możliwość wzięcia kogoś z EU10. Jeśli zresztą tak im zależy na spełnieniu targetów,to czemu miał służyć konkurs dla francuskojęzycznych sekretarek,którego laureatkami są w 99% Belgijki i Francuzki i nie ma wśród nich ŻADNEJ osoby z NMS? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly 15.07.06, 16:51 bo tu po prostu każdy bije się o swoich a oszczędzanie postuluje na innych. Dlatego propozycja fińska jest moim zdaniem wybitnie żałosnym przejawem hipokryzji, zreszta ta cała finka na konferencji prasowej plątała się, jak tylko mogła i unikała patrzenia się prosto w oczy, nikłej swoją drogą, widowni. Coś takiego to populistyczny akcjonizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.07.06, 19:57 Jeśli zresztą tak im zależy > > na spełnieniu targetów,to czemu miał służyć konkurs dla francuskojęzycznych > sekretarek,którego laureatkami są w 99% Belgijki i Francuzki i nie ma wśród > nich ŻADNEJ osoby z NMS? A ten caly konkurs na AD5 dla starj 15 co teraz trwa to po co? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: budzet 2007 - wstepne szczegoly 15.07.06, 21:19 > A ten caly konkurs na AD5 dla starj 15 co teraz trwa to po co? Sam w sobie ten konkurs nie jest bezsensowny. Z danych Ecofinu wynika, że w przyszłym roku odejdzie na emeryturę 419 pracowników. Ci ludzie krótko przed emeryturą nie mają przecież A5 step 1, tylko przynajmniej A8 step 5. Czyli można powiedzieć, że z kasy przypadającej na ich pensje przedemeryturalne można zatrudnić około 2 razy więcej świeżaków. A ponieważ konkursy planuje się dużo wcześniej z góry, taka kalkulacja była jak najbardziej ok. Tylko że jak Finowie wpadają teraz na pomysł zamrożenia tych etatów (nie wiem Dianette czy u ciebie w pracy jest coś takiego, u nas to się nazywa KW-Vermerk= (kann) künftig wegfallen), to ogłoszony już konkurs robi się w międzyczasie trochę bezsensowny, ale co z tego, ogłosi się najwyżej fikcyjną listę rezerwową, z której przyjmie się potem 10% osób. Każdy będzie winę zwalał na drugiego i na tym się skończy. Przecież nikt nie ma Anspruchu na etat. Odpowiedz Link Zgłoś