Dodaj do ulubionych

EPSO PORTA - IV grupa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 19:47
czy ktos z was wie, kiedy wreszcie beda jakies powiadomienia w kwestii
competency tests?
i tak z ciekawosci, zdaje ktos na tłumacza?
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: EPSO PORTA - IV grupa 17.07.06, 19:54
      ty chyba nie sadzisz, ze przyjma kogokolwiek na tlumacza kontraktowego skoro na
      jesien ukaze sie lista rezerwowa 05/05 dla tlumaczy, na ktorej bedzie
      przynajmniej 4 razy wiecej osob niz etatow stalych w instytucjach. Takim
      ludziom tez mozna zaproponowac kontrakt, co jest bardziej prawdopodobne
      zwazywszy uwage na fakt, ze oni beda mieli za soba 3-stopiniowy egzamin EPSO a
      nie skrocony FG IV
    • byly_eurokrata Re: EPSO PORTA - IV grupa 17.07.06, 19:59
      tutaj masz nawet odpowiedni pasaz z ogloszenia o konkursie dla tlumaczy:

DE
      Je nach Art der zu besetzenden Stelle kann erfolgreichen
      Prüfungsteilnehmerinnen und Prüfungsteilnehmern
      zunächst ein Vertrag als Bedienstete(r) auf Zeit angeboten werden; in diesem
      Fall wird die oder der Betreffende weiterhin auf der Reserveliste geführt.

EN
      Depending on the nature of a post, candidates on the reserve list may initially
      be offered a temporary contract; in this case, their names will remain on the
      reserve list.
      • Gość: kasia Re: EPSO PORTA - IV grupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 20:10
        pozyjemy, zobaczymy, byc na liscie nie zaszkodzi
        • Gość: misza52 Re: EPSO PORTA - IV grupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 20:45
          Wiesci maja byc w lipcu, wiec trzeba czekac. Jak zwykle.

A konkurs FGIV wcale nie jest skrocona seleckja - zdawalo sie numerale,
          werbale, test o UE, a podejrzewam, ze w competency test sprawdza tez warsztat
          tlumaczeniowy kandydatow. Wiec wcale nie jest to taka krotka droga.

A poza tym, nie rozumiem, Byly, tych czarnych wizji o niewielkiej liczbie
          etatow dla tlumaczy. Ciekawe, jakie masz podstawy, by tak mowic i przytaczac
          konkretne proporcje.

Kasia, ja tez jestem w FG IV ale w kategorii Press Officer.

Powodzenia
          • byly_eurokrata Re: EPSO PORTA - IV grupa 17.07.06, 21:10
            A poza tym, nie rozumiem, Byly, tych czarnych wizji o niewielkiej liczbie
            > etatow dla tlumaczy. Ciekawe, jakie masz podstawy, by tak mowic i przytaczac
            > konkretne proporcje.

przeczytaj sobie projekt budzetu na rok 2007, dla komisji przewidziano 380
            nowych etatow A 5 na 10 panstw czlonkowksich, a komisja ma jak wiemy najwieksza
            sluzbe tlumazeniowa ze wszystkich organow
          • byly_eurokrata Re: EPSO PORTA - IV grupa 17.07.06, 21:24
            Masz tu czarno na bialym:
            With regard to staff levels, the Committee:
            - approved the creation of 582 new posts requested in relation to the
            2004 enlargement (60 AD 7, 380 AD 5 and 142 AST 3).
            register.consilium.europa.eu/pdf/en/06/st11/st11277.en06.pdf
            A te 380 nowych stanowisk, to nie tylko dla tlumaczy, a w ogole dla kategorii
            A5. I powtorze sie: Polacy mieli w konursie z 2003 r. najwieksza liczbe
            laureatow, wiec juz obsadzili stosunkowo duzo stanowiski = nie dostana nawet
            1/10 tych 380 stanowisk, tylko ich proporconalnie mniej, powiedzmy nawet ze 30.
            W tej rozpisce nie ma tylko Parlamentu, inne instytucje dostaja tak smieszne
            liczby nowych etatow, ze mozna o nich zapomniec. Nadal uwazasz wobec tych
            liczb, ze bedzie miejsce dla 125 osob z listy rezerwowej dla polskich tlumaczy?
            • Gość: kasia Re: EPSO PORTA - IV grupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 21:26
              wiesz, zawód sfeminizowany, zawsze któras moze pojsc na macierzynski i a nuz
              mnie wtedy wezma?
              • byly_eurokrata Re: EPSO PORTA - IV grupa 17.07.06, 21:27
                kasia, oczywiscie, ze lepiej byc na liscie niz nie byc. Ale rownie dobrze beda
                mogli wziac kogos z listy A05/05
                • Gość: kasia Re: EPSO PORTA - IV grupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 21:30
                  to tez mowie, pozyjemy zobaczymy.
                  a kto nie probuje ten nie jedzie
        • Gość: anbxl Re: EPSO PORTA - IV grupa IP: *.182-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.07.06, 20:46
          Byly nie strasz i nie wierz w to co piszesz.........Skoro wsadzili w epso porta
          kupe kasy to i kogos z tego egzaminu beda musieli przyjac-chocby obecnych
          kontraktowych niezaleznie od innej listy
          • byly_eurokrata Re: EPSO PORTA - IV grupa 17.07.06, 21:15
            nie pamietacie juz tego zamieszania z uruchamianiem tego calego EPSO porta,
            kiedy co pare dni byly komunikat prasowe, w jednych z nich byla mowa o tym, ze
            zglosilo sie kilkadziesiat tysiecy osob, a kontraktow na FG IV jest zaledwie
            garstka
            • Gość: kasia Re: EPSO PORTA - IV grupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 21:21
              pamietamy. a ja i tak wierze, ze sie dostane, jak nie za tym razem to za
              nastepnym. zreszta ze juz sie raz dostalam na staz, a nie bylo łatwo,z polski
              bylo srednio 100 osob na miejsce a mnie jakos wybrali, i jeszcze pozniej
              przedluzyli. wiec trzeba robic swoje i nie przejmowac sie.

Misza, Tobie tez zycze duzo powodzenia :)))))
              • Gość: misza52 Re: EPSO PORTA - IV grupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 21:53
                Odnosnie do przewagi selekcji AD 5/05 nad ta dla kontraktowych, to wierzcie, ze
                zarowno werbale i test o ue byly trudnejsze w tym drugim przypadku. O ile
                pytania o ue byly o wiele bardziej szczegolowe, o tyle w werbalach bylo sporo
                mniej czasu w stosunku do liczby pytan. Nie wspominajac juz o numeralach,
                gdzie, o ile dobrze pamietam, na 15 pytan bylo 20 minut.
                Jest ktos, kto zdawal oba egzaminy i ma swoje spostrzezenia?

Ale w sens egzaminow na kontraktowych zwatpilem troche, kiedy w kwietniu
                pojawilo sie ogloszenie na kilka stanowisk kontraktowych w Reprezentacji KE w
                Wawie, podczas kiedy konkurs juz trwal, a selekcja polega na rozmowach.

Mam pytanie, czy to prawda, ze jako kontraktowiec mozna pracowac tylko raz?

Byly, liczby, ktore cytujesz, pewnie nie klamia, ale moze istnieja tez jakis
                inne. Pozwol, ze bede naiwny i bede wierzyc, ze jednak, skoro organizuja
                konkurs, to ma on cel.

• Gość: anbxl Re: EPSO PORTA - IV grupa IP: *.182-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.07.06, 22:04
                  Jako kontraktowiec mozna oficjalnie pracowac 2 razy,ale......wszystko jest do
                  przeskoczenia,bo osobiscie znam takich co pracuja po 15-20 lat i mam wrazenie
                  ze to przedewszystkim dla nich byl ten konkurs porta,bo podobno maja zmienic
                  tak jak jest w Belgii-2 kontrakty po 5 lat i potem bezterminowo-slyszalam to od
                  pewnej odpowiedzialnej osoby z admin,ale dotad nikt na tym forum tego nie
                  potwierdzil,choc z ich strony mozna to tez tak zrozumiec
                  • Gość: misza52 Re: EPSO PORTA - IV grupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 22:09
                    Wielkie dzieki za info, to bardzo dobra informacja
                    • byly_eurokrata Re: EPSO PORTA - IV grupa 17.07.06, 22:22
                      to ciekawe, dlaczego zaden tlumacz z Komisji nie dostal przedluzenia na
                      przyszly rok.....
                  • asiunia.lux Re: EPSO PORTA - IV grupa 17.07.06, 22:50
                    Gość portalu: anbxl napisał(a):

> Jako kontraktowiec mozna oficjalnie pracowac 2 razy,ale......wszystko jest do
                    > przeskoczenia,bo osobiscie znam takich co pracuja po 15-20 lat

anbxl, wydaje mi sie ze troche mylisz pojecia ag. contrct. i ag. temp. Bo jak
                    wiadomo to nie jest jedno i to samo. Kontraktowcy moga pracowac iles tam czasu
                    (nie pamietam ile), ale jak ten czas uplynie to koniec. Jesli pracuja jak
                    piszesz 15-20 lat to z pewnoscia zmienil im sie status na ag. temp., co jest
                    jak najbardziej mozliwe i nawet czesto spotykane. A tempy owszem, maga miec
                    kontrakty bezterminowe. Ja przynajmniej sie tylko z taka procedura spotkalam.
                • byly_eurokrata Re: EPSO PORTA - IV grupa 17.07.06, 22:27
                  Ale w sens egzaminow na kontraktowych zwatpilem troche, kiedy w kwietniu
                  > pojawilo sie ogloszenie na kilka stanowisk kontraktowych w Reprezentacji KE w
                  > Wawie, podczas kiedy konkurs juz trwal, a selekcja polega na rozmowach.

No i nie dziwie sie, ze zwatpiles, bo na tym forum jakies 2 miesiace temu
                  pojawil sie chlopak, ktoremu zaoferowano kontrakt na tlumacza w komisji....bez
                  egzaminu F IV.
                  Sorry, ale mnie zawsze bawia takie komentarze "jak wydaja tyle forsy na takie
                  egzaminy, to one musza miec sens". Otoz wcale nie musza. Jak sa zaplanowane w
                  budzecie srodki na egzaminy, to sie je wydaje, czy to ma sens, czy nie.
                  • misza52 Re: EPSO PORTA - IV grupa 17.07.06, 22:44
                    A z innej beczki, Byly, dawno nie rozbawilo mnie nic na tym forum jak wysnuta
                    przez ciebie ostatnio wizja zawilych losow Kontraktowca i Depresji. Byla
                    naprawde swietna.
    • amberka2 do anbxl 17.07.06, 21:51
      Czesc widze , ze jestes zorientowana w tej calej strukturze.

Czy moglabys mi powiedziec, czy jest mozliwosc wyslania aplikacji spontanicznej
      do instytucji i czy jest jakas szansa na zatrudnienie?
      • Gość: anbxl Re: IP: *.182-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.07.06, 07:25
        Nie jestem az tak dobrze zorientowana,napewno asiunia lux(odezwij sie :-)) wie
        lepiej....a wiec popros ja.Zawsze mozna wyslac spontaniczna aplikacje,ale czy
        to ma sens???To chyba troche jak wygrana w totka,choc jak juz tu napisano kto
        nie probuje to nie ma.........Ja slyszalam ze wlasnie kontraktowi po tym
        egzaminie maja miec prawo do kontraktow 2 razy piec,ale jakos nikt tego tu nie
        potwierdza........
        A tu wlasnie znalazlam,ze to jednak kontraktowym z kontraktem 3a mozna byc dwa
        razy po piec,a potem bezterminowo,oto link
        ec.europa.eu/dgs/personnel_administration/contract_agents_fr.htm
        • byly_eurokrata Pomieszanie pojec? 18.07.06, 09:14
          Anbxl, dobrze że podałaś tą stronę, bo w dyskuji na tym wątku panuje chyba
          niezłe pomieszanie pojęć, stąd nieporozumienia. Oto jak ja to rozumiem (jeśli
          żle, chętnie wysłucham krytyki).

1. Dyskusja w tym wątku toczy się na temat stanowisk FG IV, odpowiadających
          statusowi administratorów. Kontraktowcy, o których ty mówisz, że mają szanse na
          dwukrotne przedłużenie i "stały" kontrakt, to tzw. contract staff "3a" czyli -
          jak na tej stronie jest wyraźnie zdefiniowane - FG I, czyli personel
          najniższego szczebla ("to do manual or administrative support service tasks").
          W moim rozumieniu to nawet nie sekretarki, tylko pracownicy typu
          goniec, "sortowacz" poczty itd.
          Twój opis Anbxl sugeruje, że 2x konrtakt 5-letni a potem praca "na stale". Otóż
          na stronie komisji jest wyraźnie napisane, że "The contract can be converted
          into a contract of indefinite duration.".
          W tym kontekście należy najpierw podkreślić słowo "can" (=może, ale nie musi),
          oraz "Contract of indefinite duration", ktory NIE JEST równoznaczny ze statusem
          urzędnika. Podobne kontrakty były już wcześniej, mieli je np. nauczyciele
          języków obcych pracujących dla komisji, dużo im to nie dało, bo jak ja
          pracowałem w roku 2004, to byla głośna sprawa z masowymi zwolnieniami takich
          ludzi, mimo że oni częściowo mieli już 15-sto czy nawet 20-sto letni staż pracy!

2. Grupy FG II-IV to contract staff "3b". U nich NIE ma mżliwości przedłużenia
          kontraktu, a tym bardziej przedkształcenia go w kontrakt of indefinite
          duration, bowiem czytamy:
          As a contract agent of this type you would have short-term employment
          prospects, working on the basis of contracts running up to a maximum of 3
          years. The minimum length of contract is 3 months.
          Podkreślam słowo "maximum" w tym kontekście.

Piszę to po to, bo Anbxl słusznie przytacza przykłady z PRZESZŁOSCI, że x albo
          y dostał po ZNAJOMOSCI angaż na stałe. A ludzie z Polski czytający to forum,
          którzy nie mieli jeszcze styczności z organami, są zaraz skłonni wierzyć, że
          jak się załapia na kontrakt i potem się będą starać, to jakoś im się uda ominąć
          konkurs. Oczywiście że taka teoretyczna możliwość jest, ale jak słusznie
          napisałaś podobna do wygrania w totolotka. Może lepiej najpierw trzymać się
          ogólnie obowiązujących zasad a nie wyjątków.

• Gość: anbxl Re: Pomieszanie pojec? IP: *.183-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.07.06, 19:53
            Oki,masz calkowita racje,ale z tego co sie orientuje to nie sa huisier tylko
            wlasnie sekretarki i asystentki a wiec druga i trzecia grupa,no i oczywiscie
            pominmy to,ze wielu ludzi po studiach dostaje kontrakt -szczesliwi wybrancy,a
            potem okazuje sie ze i tak przypisuje sie ich do najnizszych grup.Znalam super
            sympatyczna Polke ktora byla auxi-starala sie na A,a pracowala jako
            telefonistka D,a jak odezwala sie,ze cos nie tak to szef tak zamieszal ze jej
            szybciej podziekowano tlumaczac sie kandydatami statutowymi....C est la
            vie.........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka