Dodaj do ulubionych

konkurs na AST

IP: *.112-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.09.06, 21:41
Epsowicze!
Jak konkretnie wyglada preselection na AST?ja zdawalam AD5/05, ale zabraklo
mi ulamkow...wiec teraz ide na AST.Wiem ze jest wiedza o Unii, numerical,
verbal - krotszy niz ten dla tlumaczy?ile passages na ile minut?ile zadan z
numerical w jakim czasie?i to samo, co do testu o UE?czy cos jest jeszcze?
kolejny etap to ustne?
dzieki za odp i milej nauki!
Ps.czy jest szansa ze blond humanistka przejdzie numerical?;)
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: konkurs na AST IP: *.199-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.09.06, 23:04
      Wszystko jest dokladnie opisane na stronie epso
      -najpierw na pc wiedza o UE i numerique-verbal (polecam ksiazke-tytul podalam w
      watku z epsotkiem)
      -na stronie epso jest,ze w pozniejszym czasie bedzie w jednym dniu praktyczny-
      podobno cwiczenia w word i ustny
      • marekggg Re: konkurs na AST 26.09.06, 08:56
        mytsle ze na AST ta ksiazka z wiedzy o Unii to jednak na wyrost. (wedlug tego co
        czytalem na tych 'sample pages')
        • byly_eurokrata Re: konkurs na AST 26.09.06, 09:31
          z tego co wiem, roznica miedzy AST a AD na wiedzy o unii i verbalu polega na
          tym, ze to sa praktycznie te same pytania, tylko jest ich troche mniej = ma sie
          troche wiecej czasu na odpowiedzenie
          • Gość: AST Re: konkurs na AST IP: 212.190.74.* 26.09.06, 09:48
            Na verbal 1 godzina na 40 pytan, z wiedzy o uni 30 min tez na 40 pytan.
            • Gość: unijka Re: konkurs na AST IP: *.clerens.com 26.09.06, 10:46
              Dzieki wielkie za wszelkie info!
              jeszcze tylko - ile zadan i w jakim czasie Numerical, ktory jest dla mnie
              najwiekszym koszmarem...
              • Gość: AST Re: konkurs na AST IP: 212.190.74.* 26.09.06, 10:54
                Verbal i numerikal to ten sa test. Juz napisalem, 1 godzina na 40 pytan.
                To jest malo czasu bo niektore pytania razem z odpowiedzia sa na pol strony A4.
                Nie ma czasu na dokladne czytanie.
                • Gość: unijka Re: konkurs na AST IP: *.clerens.com 26.09.06, 13:37
                  Ok,dzieki.
                  Nie bylam pewna, bo dla tlumaczy nie bylo numerical, a verbal to byl tylko
                  verbal - rozumienie tekstu.
                  a tu jeszcze ten komputer..zapowiada sie wesolo..;(
              • asiunia.lux Re: konkurs na AST 26.09.06, 14:05
                Gość portalu: unijka napisał(a):

> w jakim czasie Numerical, ktory jest dla mnie
                > najwiekszym koszmarem...

Nie ma sie czego obawiac, to nie jest trudne, powiedzialaby - zadania sa na
                poziomie koncowki szkoly podstawowej, no moze pierwszej/drugiej klasy liceum.
                Ta czesc z rozumniem tekstu tez nie jest trudna, dwie odpowiedzi sa tak
                absurdalne, ze od razu mozesz wykluczyc, czytasz dwie pozostale i doszukujesz
                sie odpowiedzie w pytaniu. Ja akurat te czesc konkursu uznalam zdecydowanie za
                najlatwiejsz.

Zycze Wam, zeby tym razem tez bylo tak latwo:))
                • magda.costam Re: konkurs na AST 26.09.06, 14:10
                  A moze ktos moglby polecic ksiazke do czesci z wiedzy o unii? TYle tego jest i
                  wg opisow w ksiegarniach internetowych, kazda niezbedna. Bede wdzeczna za
                  odpowiedz.
                  Pozdrawiam
                • Gość: tez zdalam A7 Re: konkurs na AST IP: *.cec.eu.int 26.09.06, 14:49
                  Asiunia z calym szacunkiem ale troche tu bagatelizujesz.
                  Testy nie sa trudne jak sie ma duzo czasu.
                  Na egzaminie czasu nie ma.
                  Wiec testy wcale latwe nie sa szczegolnie jak pass mark jest ponad 80 procent
                  co czesto sie zdarza.
                  • Gość: asiunia Re: konkurs na AST IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 26.09.06, 15:28
                    > Na egzaminie czasu nie ma.

Czasu jest malo. To fakt. W tescie numeryczno-verbalnym sama zdazylam przebrnac
                    tylko przez (chyba) 32 pytania bo na reszte czasu mi nie starczylo. Ale i tak
                    bylam spokojna bo wiedzialam, ze jesli sie gdzies rypnelam, to nawyzej w
                    jednycm/dwoch pytaniach wiec i tak wystarcz mi punktow... Nie trzeba bylo robic
                    wszystkiego, wystarczylo polewe, ale poprawnie. A to akurat latwo sprawdzic, bo
                    jak sie liczby zgadzaja, to co moze byc nie tak?

Ja opisalam jedynie MOJE odczucia po ostatnim konkursie. Test nie byl trudny.
                    A ze czasu jest malo, to kazdy chyba wie od zawsze.
                    Twoje odczucia pewnie sa inne, bo zdalas na A7, a nie AST.

• Gość: unijka Re: konkurs na AST IP: *.16-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.09.06, 20:53
                      Dzieki dziewczyny!jestescie super dzielne, skoro przez to sito
                      przebrnelyscie.Mnie sie juz noga podwinela, wiec uraz pozostal;)
                      z tymi testami to jest tak,ze jak ktos jest dobry, to rzeczywiscie pestka.
                      Ale stres i haczyki po drodze tez maja swoj cel..wylapanie najlepszych.
                      Coz,ja i tak jestem w BXL, teraz tylko ksiazki w reke i we will see:)
                      pozdrawiam
                      • anbxl Re: konkurs na AST 26.09.06, 21:32
                        po adresie wynika ze jestes w BXL-albo kogos-najlepiej czlonka zwiazkow zawodow
                        (maja znizke)popros albo idz sama na 36 AV des Gaulois 1040 bxl i kup
                        tytul po francusku
                        Qcm de raisonnement verbal et numérique (metoda i 160pytan z odpowiedziami
                        E Hetru i J_L Bizeur
                        Osobiscie tez nie mialam problemow z tymi testami,ale dopiero ostatnio
                        wyczytalam,ze wlasnie tam polecaja ta metode,ktorej ja uzywalam nawet o tym nie
                        wiedzac-najpierw czytac odp i potem szukac w tekscie
                        • Gość: ja Re: konkurs na AST IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 26.09.06, 22:26
                          Jak juz masz te ksiazke, to pewnie zauwazylas, ze sa w niej bledy, w czesci
                          numerycznej, verb. trudno sie przyczepic, poza tym prawdziwe testy sa prostsze,
                          ale jest w tym cel, jak rozwiazesz trudne, to i z latwym sobie poradzisz.;-)

Metoda z ksiazki nie jest zadna tajamnica, na necie mozesz znalezc doskonale
                          rady, najczesciej po angielsku.

UWAGA! Mam do wymiany test ver-num z marca tego roku, prawo, po angielsku,
                          chetnie wymienie na wersja francuska.
                          • Gość: anbxl Re: konkurs na AST IP: *.187-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.09.06, 22:33
                            Tak masz racje-tez zastanawialam sie nad dziwnymi zadaniami.Wczesniej nie
                            znalam zadnych specjalnych metod,choc w przeszlosci hobbystycznie lubilam
                            rozwiazywac IQ testy
                            Jezeli jestes-bywasz w Belgii-Bxl to moge ci dac pare fr testow,ale prosze nie
                            karz mi wysylac do Francji i ponawiam prosbe-czy ktos (z BXL)moglby zeskanowac
                            testy,aby umiescic je na necie???
                            • Gość: ja Re: konkurs na AST IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 26.09.06, 23:08
                              Anbxl,moze wkrotce pojawie sie w BXL, ale to nic pewnego. W razie czego dam
                              znac. Dziekuje za propozycje, to bardzo milo z twojej strony.
    • Gość: bibi Re: konkurs na AST IP: *.80-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.10.06, 11:41
      czy ktos bylby tak milt aby podzielic sie info na
      przyszly test? wiem, ze sa przecieki ale nikt
      nic na tem temat nie pisze
      • byly_eurokrata Re: konkurs na AST 06.10.06, 12:03
        " wiem, ze sa przecieki ale nikt
        nic na tem temat nie pisze"

Aha, nastepna teoria spiskowa. Bibi, nie wiesz jak jest, przeciez to juz bylo
        opisane na forum
        - musisz sie przespac z drukarzem z EPSO, to on ci da kopie testow
        - musisz sie przespac w przewodniczacym komisji egzaminacyjnej, to on ci da
        pytania na orala i przy okazji je z toba przeciczy....
        - musisz miec obywatelstwo francuskie i 2 wujkow/kuzynow itd. z organach, to
        zdajesz egzamin bez koniecznosci chodzenia na testy

itd.
        Jakies takie naiwne pytania zadajesz. Zaptyaj sie tych sekretarek z 2003 r. One
        ci wytlumacza, jak sie zdaje, Przeciez nie za friko
        • Gość: bibi Re: konkurs na AST IP: *.80-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.10.06, 12:34
          To niecalkiem prawda z tym spaniem ostatnio wszyscy sie
          tego uczepili, skoro mowie to wiem bo dla AD byly
          przecieki bez spania z drukarzem moje oczy widzialy te
          testy!!!
          • byly_eurokrata Re: konkurs na AST 06.10.06, 12:38
            a porownalas te testy z tymi ktore rzeczywiscie byly na egzaminie?
            • Gość: bibi Re: konkurs na AST IP: *.80-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.10.06, 12:46
              TAK!!!
            • Gość: bibi Re: konkurs na AST IP: *.80-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.10.06, 12:48
              "porownales"
              • byly_eurokrata Re: konkurs na AST 06.10.06, 12:52
                sorry bibi za miane plci.

Nie slyszalem praktycznie o takim przypadku, ale wszystko jest mozliwe. Czy to
                byl egzamin dla Francuzow? ;-)

Przypuszczam, ze NMS maja jeszcze za male chody w instytucjach, zeby zdobywac
                takie informacje
                • Gość: bibi Re: konkurs na AST IP: *.80-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.10.06, 13:15
                  Tak i nietylko, jak bede mial cos nowego to sie
                  odezwe, chociaz AST niechca sie niczym chwalic
                  pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka