conchis 18.10.06, 17:04 Jak w temacie. POwodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eps_in_spe Re: Sa Wyniki AD 5/05 18.10.06, 17:28 Jestem! :-))) Bardzo radosnie witam wszystkich na forum! Jak Wam poszlo? Wiecie moze, czy sa az 4 merit groupy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: 212.75.100.* 18.10.06, 17:36 Nie zdałem:(((( Total c), d) and e): 73/120 For your information, the candidates who obtained the 125 highest marks had an overall score of at least 74 points. Zabrakło mi 1 punktu!!!! Chyba nie mogę się jakoś odwoływać, żeby mi dodali ten jeden punkt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.w86-193.abo.wanadoo.fr 18.10.06, 17:36 Hurrrrra! Ja tez jestem na liscie! W drugiej grupie! Victoire!!! POzdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
wolnaamerykanka Re: Sa Wyniki AD 5/05 18.10.06, 17:43 Ja tez w drugiej!!! Yippie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toucher Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.chello.pl 18.10.06, 17:45 pozdrawiam z drugiej grupy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Eneko_el_ganador IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 18:03 Nie mylić z ganado ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata tez jestem 18.10.06, 18:41 ...co prawda, troche cienko, bo w 3 grupie,ale jestem! Odpowiedz Link Zgłoś
conchis Re: tez jestem 18.10.06, 18:42 Gratulacje! Czyzby pora na zmiane nicka?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: tez jestem 18.10.06, 18:49 na co, ex-byly-eurokrata? To dopiero zwyciestwo etapowe, teraz trzeba walczyc o etat ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: tez jestem 18.10.06, 18:54 rzucajcie wakatami, moga byc administracyjne! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: tez jestem 18.10.06, 18:59 Jestem w 3 merit group. Ale chyba nie chce mi się tam pracować, więc spokojnie mogę rzucać wakatami, jeśli coś do mnie w ogóle przyjdzie. Gratuluję wszystkim, i tym wesołym i tym smutniejszym. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: tez jestem IP: 212.75.100.* 18.10.06, 19:02 Jak nie chce ci się tam pracować, to może napiszesz do Epso że rezygnujesz z udziału w konkursie, wtedy ja bym wszedł na listę... Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: tez jestem 18.10.06, 19:10 kulczyk, to rzucaj np. we mnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: tez jestem 18.10.06, 20:39 Mogę rzucać, ale w sumie ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem (a już na pewno nie podjął jej żaden z moich potencjalnych "pracodawców" hahahaha), na pewno nie chciałbym ugrząść w Luksie, a co przyniesie życie, zobaczymy. Dlatego niestety nie zamierzam wykreślać się z listy... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: tez jestem 18.10.06, 20:42 twoje ewentualne wykreslenie nic nie pomoze, bo nikt nie wskoczy na twoje miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: tez jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 19:00 Jestem w drugiej grupie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: tez jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 19:06 Dzisiaj rano jak wchodziłem do łazienki, pękła nagle żarówka w jednej z lampek. Wziąłem to za zły znak, a tu proszę :) Jednak moja kobieca intuicja nie zawiodła mnie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elf Re: tez jestem :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 19:16 Super!!! Jak większość tutaj, wylądowałam w drugiej grupie :-)) Swoją drogą ciekawa jestem, czy II MG to ta najliczniejsza? Czy też to tylko statystyczny zbieg okoliczności, że jak dotąd większość z nas/forumowiczów tam właśnie się uplasowała..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza52 Re: tez jestem :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 20:08 Ja tez zdalem, ale jestem w trzeciej grupie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radecka Re: tez jestem :-))) IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 18.10.06, 20:30 a ja nie zdalam:((( 71 punktow nie wystarczylo mi niestety:( trudno, moze nastepnym razem.... Zycze wszystkim powodzenia w walce o etaty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: tez jestem :-))) 18.10.06, 20:35 przykro mi radecka, bo znam ten bol, jak sie przez minimalny ilosc punktow nie zdaje. Ale z tego wynika, ze po pisemnym bylo wiecej kandydatow niz miejsc na liscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: tez jestem :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 20:40 I mi się udało:-)) druga grupa Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: tez jestem :-))) 18.10.06, 20:42 Ja muszę powiedzieć, że jak na moją sytuację (babka na preseleksji z logicznego myślenia wyrwała mi kartkę zanim zdążyłem nanieść na czysto 5 ostatnich odpowiedzi) to poszło mi całkiem nieźle. Ale oczywiście gratuluje wszystkim kolegom z II grupy. A jest ktoś z 1szej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radecka Re: tez jestem :-))) IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 18.10.06, 21:10 przykro mi jest, a zwlaszcz jak pomysle sobie jakich bzdur uczylam sie do ustnego, a i tak pytania mialam calkiem inne niz to z czego sie przygotowalam. No nic, trudno. Zycze powodzenia, tym, ktorzy przeszli dalej i mimo wszystko dziekuje wam za wiele dobrych rad z ktorych skorzystam pewnie jeszcze kiedys w przyszlosci, jestescie bardzo zyczliwimi ludzmi, dlatego wam zycze wszystkiego dobrego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: tez jestem :-))) 18.10.06, 21:14 radecka,idz za ciosem i zdawaj na AD60, tyle sie uczylas, to bedzie procentowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: tez jestem :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 21:46 Ci, którym się nie udało nie powinni się załamywać. To w końcu tylko konkurs kierujący się swoistymi, sztywnymi regułami, niekoniecznie stanowiącymi odzwierciedlenie tendencji na tłumaczeniowym rynku. Sam z trudem musiałem przełknąć porażkę w 2003,w tym bardziej bojowym nastroju przystąpiłem do tego konkursu. Jeżeli ktoś lubi tłumaczyć to spokojnie może dalej doskonalić warsztat, by za parę lat spokojnie przejść wszystkie etapy. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: tez jestem :-))) 18.10.06, 21:50 ja w 2003 nie zdalem preselekcji przez 0,17 punkta, to jest dopiero bol. Ten egzamin jest troche loteria i dlatego nie mozna sobie brac wynikow zbyt do serca, jesli sie nie udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
przemas_ue Re: tez jestem :-))) 18.10.06, 21:58 hi hi tez przeszedlem w kwestii niezdanych egzaminow moglbym napisac ksiazke, z ktorej wniosek taki, ze im wiecej sie zdaje, tym wieksze doswiadczenie sie ma i nastepne na nastepne egzaminy jest sie lepiej przygotowanym Odpowiedz Link Zgłoś
przemas_ue Re: tez jestem :-))) 18.10.06, 22:00 byly_eurokrata napisał: > ja w 2003 nie zdalem preselekcji przez 0,17 punkta, to jest dopiero bol. Ten > egzamin jest troche loteria i dlatego nie mozna sobie brac wynikow zbyt do > serca, jesli sie nie udalo. a jakiz wiekszy bol, gdy juz sie bylo w ogrodku i witalo sie z gaska (ustny, brak dwoch punktow) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: tez jestem :-))) 18.10.06, 22:01 tez znam, bo potem zdalem preselekcje dla niemieckich nativo i z pisemnego angielsko-niemieckiego zabraklo mi jednego punkta.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdita A ja sprawdze wyniki jak wyjde z pracy... IP: *.rws.com 19.10.06, 14:05 ...bo jak przeczytalam pare postow tutaj to zaczelo mi sie troche slabo robic. Nie wiem czy moja efektywnosc nie spadlaby drastycznie, jesliby sie okazalo, ze zabraklo mi 1 lub 2 punktow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdita Tez jestem! IP: *.range86-138.btcentralplus.com 19.10.06, 20:23 razem z bylym eurokrata w 3. grupie. wszystko przez ten kaliningrad;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Tez jestem! 19.10.06, 20:25 hehe (gosc a znow mnie opieprzy za niewlasciwa gadke), GRATULÙJE! To co magdita owijamy sie kocykem na zime i czekamy jako niechciane sierotki, moze na wiosne sie ktos do nas zglosi??? Ja dlatego chcialem od EPSO dostac punkacje za ustny, bo za ten kaliningrad, IRA, i opakowania artykulow spozywczych dla singli na pewno odjeli mi niezle punktow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdita Re: Tez jestem! IP: 217.33.134.* 20.10.06, 13:59 no wlasnie tak myslalam, zeby przeczekac pierwszy szal i zaczac lobbing na wiosne;) szok zwiazany z przeprowadzka na wies na pewno bedzie lagodniejszy w porze letniej...a poza tym zobaczymy ile osob w ogole przeszlo, no i pytanie ile z tego jest z pierwszym niemieckim. w sumie moze i lepiej, ze wyniki sa utajnione, po co rozwazac, co by bylo gdyby (i tu kazdy zainteresowany moze wstawic swoja wersje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdita Re: Tez jestem! IP: 217.33.134.* 20.10.06, 14:01 a i dzieki za gratulacje;) i nawzajem! przeciez to kawal dobrej roboty, niezaleznie od grupy, startowalo ponad 1800 osob! Odpowiedz Link Zgłoś
eps_in_spe Re: tez jestem 19.10.06, 11:45 Mi sie tez wszystko psulo rano, w tym rower! 30 minut spaceru do pracy w zimnej mzawce zamiast 5 minut jazdy z gorki, wsciekla mina przez caly dzien, a potem nagle taki news! Jednak swiat jest piekny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ju Re: tez jestem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 11:28 Czesc, gratuluję wszystkim, ja tez zdalam, merit group 1. Ale czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, o co chodzi z tym lobbyingiem? Myślałam, że trzeba po prostu czekać aż się po nas zgłosi jakaś instytucja (tak zresztą napisali w profilu), a nie zasypywać ich swoimi cv (bo przecież je już mają!.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
eps_in_spe Re: tez jestem 19.10.06, 11:51 Jak bedziesz bezczynnie czekac, to skonczysz jak Ex Eneko. Juz drugi dzien, a do niego nikt jeszcze nie zadzwonil... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: tez jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 12:09 eps_in_spe napisała: > Jak bedziesz bezczynnie czekac, to skonczysz jak Ex Eneko. Juz drugi dzien, a > do niego nikt jeszcze nie zadzwonil... ;-) Sytuacja robi się poważna, minęło już południe :((( Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: tez jestem 19.10.06, 12:26 do mnie dzwonila sekretaka jakiegos Barozy czy cus takiego, ale nie mialem czasu, bo byla przerwa na kawe. To ktos wazny? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: tez jestem 19.10.06, 12:28 a tak na serio, bylem na kawie z kolezanka z pracy, ktora jest na liscie niemieckiej, lista liczy polowe przewidywanych osob, a ona po roku nie dostala jeszcze ani jednej propozycji, chociaz ma francuski jako glowny i dobrze zdala..... Odpowiedz Link Zgłoś
eps_in_spe Re: tez jestem 19.10.06, 12:55 Moze angielskiego dziewczyna nie zna. Bez tego ciezko. 80% dokumentow podobno po angielsku powstaje, a ledwie z 15% po francusku. Tak sie pocieszam. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: tez jestem 19.10.06, 13:06 tak jest moze w Komisji, ale sa jeszcze inne organy, gdzie liczy sie francuski, a ona zna oczywiscie tez angielski, w Niemczech kazdy musi sie uczyc angielskiego od 5 klasy do matury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: tez jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 12:37 byly_eurokrata napisał: > do mnie dzwonila sekretaka jakiegos Barozy czy cus takiego, ale nie mialem > czasu, bo byla przerwa na kawe. > To ktos wazny? Ten fotograf? www.cegesoma.be/pls/opac/opac.search?lan=N&seop=2&sele=50&sepa=1&doty=&sest=&chna=&senu=5619&rqdb=1&dbnu=1 ja bym nie odbierał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ju Re: tez jestem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 12:32 chodzi o to, że gdybym nie zajrzała na to forum, nie wiedziałabym nawet, że taka praktyka istnieje. czy to jest skuteczne i dobrze widziane przez instytucje, takie pchanie się drzwiami i oknami? Oficjalnie akceptowane jako pozytywny przejaw inicjatywy własnej? A jeżeli tego nie zrobię, to nie mam szans na zatrudnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: tez jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 12:33 Gość portalu: ju napisał(a): A jeżeli tego nie zrobię, to nie mam > szans na zatrudnienie? Raczej nie, ja nie wysłałem i dalej czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: tez jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 14:29 Gość portalu: ju napisał(a): > A jeżeli tego nie zrobię, to nie mam > szans na zatrudnienie? bez przesady, znam takich, co nigdzie nie pisali, a pracują, i takich, co pisali wszędzie, i siedzą na starych listach... u tłumaczy liczy się przede wszystkim kombinacja językowa, ale z drugiej strony lepiej, żeby różni HoU się dowiedzieli o twoich możliwościach, a z własnej inicjatywy rzadko przeglądają cv kandydatów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 21:28 ja też zdałam. 1wsza grupa. i jeszcze nie wiem, co zrobię. bo to jest tak potwornie nudna praca. czy warto się dać kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sa Wyniki AD 5/05 18.10.06, 21:32 praca nudna, nie da sie ukryc, ale nie okreslalbym tego jako kupienie. Zreszta ja i tak robie teraz te sama robote, wiec wole za to samo nudne zajecie wiecej zarabiac. Ale rzeczywiscie malo osob sobie zdaje sprawe z tego, ze to jest prawie jak praca na tasmie, dzien w dzien podobne teksty. No ale to chyba trzeba bylo przed konkursem sie zastanowic? .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 21:38 Gość portalu: taka_jedna napisał(a): > bo to jest tak potwornie nudna praca. Ja bym tego nie określił jako nudnej pracy, a uwierz, mam prawo być znudzonym. Z płatnych zajęć to pewnie jedno z ciekawszych, powiedziałbym nawet, pewien gatunek sztuki. Oczywiście zależy co i jak tłumaczysz, można niedbale malować sceny z końmi, można starannie tworzyć arcydzieła. Na początek warto poczekać na zaproszenie i wtedy decydować. Odpowiedz Link Zgłoś
sprzedekranu Re: Sa Wyniki AD 5/05 19.10.06, 08:39 To jest fascynująca praca, tylko nie dla każdego. Trzeba to lubić, być trochę samotnikiem i dłubaczem. Po co poświęcać rok życia na zdobycie pracy, której się nie lubi??? (merit group 1 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jotpe Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.bie.lama.net.pl 18.10.06, 21:54 Hej Ja tez Was czasem czytam. Gratuluje wszystkim! Ja jestem w 3 grupie i tez sie ciesze. A skad wiecie ile mieliscie punktow? Bo ja nie mam takowej informacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: 212.75.100.* 18.10.06, 21:55 Wiedzą ci, którzy nie przeszli. Mi zabrakło jednego punktu i już mam dość EPSO, w żadnym konkursie na pewno już nie wystartuję. Gratuluję wszystkim tym co przeszli dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radecka Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 18.10.06, 22:20 Morgoth, mi tez zabraklo kilku punktow, szkoda bo dosyc daleko zaszlismy, ale to nie powod zeby sie na EPSO obrazac, bo ktos zawsze odpadnie. Wczesniej czy pozniej, ale wszyscy nie moga przejsc. my odpadlismy na koncowce, tymbardziej przykro, ale coz, gra wartra swieczki. Ja w kazdym razie do nikogo nie mam pretensji, do EPSO tym bardziej, wiec jak bedzie kolejna okazja to pewnie na jakis konkurs sie zapisze, wkoncu jakas wiedze mam po tych przygotowaniach, wiec ja wykorzystam znowu :-)) Pozdrawiam i glowa do gory! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: 212.75.100.* 18.10.06, 22:29 Tak, ale następny konkurs dla tłumaczy pisemnych będzie pewnie za 5 lat. Jestem z zawodu tłumaczem, nie będę startował na urzędnika, bo taka "robota" mnie nie interesuje. Również pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ms100 Ja tez!! 2nd merit group... 18.10.06, 23:03 co za stres, chyba zaczne jesc magnez (-: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plumka ja tez nie... IP: *.net81-64-36.noos.fr 19.10.06, 00:43 no, mnie tez sie nie udalo. mialam 73 punkty...poprosilam epso o udostepnienie tlumaczen, bo z nich wlasnie mialam malo punktow. gratulacje dla tych, ktorym sie udalo! dla mnie byl to pierwszy konkurs i zadnego doswiadczenia w tlumaczeniu nie mialam (jakkolwiek pewien dyplom slynnej szkoly tlumaczeniowej....), wiec tak czy inaczej bylo dobrze. mogloby byc lepiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
przemas_ue Re: ja tez nie... 19.10.06, 07:49 popros o kopie tlumaczen wraz z ich FICHE D'EVALUATION, choc dowiadczenie uczy, ze ta fiche jest dosc hm... ascetyczna; ostatnim trendem EPSO jest wysylanie tego wszystkiego emailem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: ja tez nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 09:34 A jakiej szkoły, jeśli można zapytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martucha Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: 195.20.110.* 19.10.06, 08:31 Jestem w pierwszej grupie. Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayael Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.cec.eu.int 19.10.06, 08:57 Ja tez zdalam! Pozdrawiam wszystkich serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Do taka_jedna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 09:18 Nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale takim stwierdzeniem próbujesz nas obrazić. Ale chyba efekt jest dokładnie odwrotny, bo dzięki takim wypowiedziom utwierdzamy się, że jesteśmy na właściwym miejscu. Praca tłumacza nie jest nudna w ogóle, tylko nudna dla Ciebie. A to duża różnica i powinno Ci to dać wiele do myślenia, bo skoro już teraz nudzi Cię ta praca albo sama myśl o niej, to co będzie później? Szkoda Twojego cennego czasu. Faktycznie w Twoim przypadku byłoby to sprzedanie się. Dla mnie to szansa robienia dokładnie tego samego co robię obecnie, ale za godziwe wynagrodzenie. Tłumaczenie jest zajęciem ciekawym i kreatywnym. Inne pozornie dużo bardziej różnorodne i bardziej prestiżowe zajęcia bywają w istocie koszmarnie nudne. Ale zależy kto co lubi, nie można uogólniać. Pozdrawiam wszystkich wirtuozów klawiatury :) a szczególnie tego najbardziej wytrwałego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mrumru74 Re: Sa Wyniki AD 5/05 19.10.06, 09:25 Mimo spoznienia na ustny (byly-eurokrata oblalby mnie za to o ile dobrze pamietam !) i zera praktyki w tlumaczeniu zdalam !!! Druga grupa. Teraz pytanie: czy jest szansa po tym konkursie na prace nie czysto tlumaczeniowa ale pokrewna, cos jak edytowanie tekstow, praca nad terminologia, jakies pisanie glosariusza UE...? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sa Wyniki AD 5/05 19.10.06, 09:31 mrumru: masz racje, za spoznienie bym cie oblal! ;-) Ale szczerze gratuluje! Co do drugiej czesci pytania: terminologie itd. robia wybrane jednostki OBOK zwyklej pracy tlumacza Edytowaniem tekstow itd. zajmuje sie tzw. pool, czyli dziewczyny (i ew. chlopaki) z AST. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Gratulacje!!!! IP: *.europarl.eu.int 19.10.06, 09:58 Serdeczne gratulacje dla wszystkich ktorzy zdali! Liczymy, ze zjawicie sie licznie i ze bedzie mozna z wami opic wasze sukcey albo w Old Oaku albo w Luxie! Rownoczesnie serdeczne wyrazy uznania dla tych, ktorym sie nie powiodlo, ale nie podlamali sie! Zanuccie sobie "always look on the bright side of life..." :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: Gratulacje!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 10:00 Gość portalu: mczapl napisał(a): > Serdeczne gratulacje dla wszystkich ktorzy zdali! Liczymy, ze zjawicie sie > licznie i ze bedzie mozna z wami opic wasze sukcey albo w Old Oaku albo w Luxie > ! > Rownoczesnie serdeczne wyrazy uznania dla tych, ktorym sie nie powiodlo, ale > nie podlamali sie! Zanuccie sobie "always look on the bright side of life..." : Dziękuję uprzemie,tylko czemu jeszcze nikt nie dzwoni ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Gratulacje!!!! IP: *.commerzbank.com 19.10.06, 11:38 witam wszystkich i gratuluje. mam tylko jedno pytanko. jaka jest roznica miedzy tymi wszystkimi grupami? jakie to ma znaczenie? ma to zwiazek z zarobkami? czy ktos kto jest w pierwszej grupie mila lepszy wynik? dzieki za info z gory, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Gratulacje!!!! 19.10.06, 11:49 im wyzsza grupa, tym wiecej punktow dany kandydat uzyskal ogolem ze wszystkich 3 czesci egzaminu (2 tlumaczenia plus ustny). Teoretycznie powinno sie przyjmowac w pierwszej kolejnosci osoby z MG I, potem MG II itd. Ale w praktyce podobno tak nie jest, bo po poprzednim konkursie osoby z drugiej i trzeciej grupy dostaly od razu oferty a te z pierwszej czekaly miesiacami. Nikt nie wie do konca, jak to jest. Zarobki te same, grupa nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
przemas_ue Re: Gratulacje!!!! 19.10.06, 11:50 no to teraz bedzie dopero konkurencja o te (jak ktos kiedys obliczyl) rachityczne 15 etatow tlumaczy na ponad setke laureatow mam tylko nadzieje, ze Epso nie bedzie robilo sobie jaj z przypisywaniem do konkretnych instytucji Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Gratulacje!!!! 19.10.06, 11:56 ja sadze ze oni mimo wszystko nas podziela na kontyngenty wirtualne, ale wedlug jakich kryteriow to leci? Ktos kiedy mowil, ze niby wiekszosc z MG I jest przypisywana do Rady, a tam w ogole nie ma etatow hehe Odpowiedz Link Zgłoś
wolnaamerykanka Re: Gratulacje!!!! 19.10.06, 12:01 O co chodzi z przypisywaniem do instytucji? Może ktoś mnie oświeci pls? Odpowiedz Link Zgłoś
ms100 sa kontyngenty w radzie 19.10.06, 13:34 znam tam osobe z poprzedniego konkursu z I MG... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Gratulacje!!!! IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 19.10.06, 19:13 Jaka straszna zazdrosc przez Ciebie przemawia, ze nie jestes w MG1... To "hehehe"... Byli lepsi od Ciebie, ale nie bedzie dla nich etatow. Dobrze im tak, co? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Gratulacje!!!! 19.10.06, 19:19 boze gosc, co ty wypisujesz, nie badz smieszny. Napisalem hehe, bo to absurd. Najlepsi maja trafiac do najwazniejszej instytucji jaka jest rada, ale w radzie nie ma juz wolnych etatow, powiedziala mi to na ustnym przewodniczaca mojej komisji, ktora byla wlasnie z rady. Ja nikomu nie zazdroszcze, z wlasnej nieprzymuszonej woli napisalem ze jestem w MG III i gratuluje kazdemu, kto sie dostal do MG I. I moim zdaniem klarowne zasady bylyby lepsze i nie mialbym zadnego problemu z tym, gdyby przyjmowano konsekwentnie najpierw z MG I, potem z MG II a na koniec z MG III. Dostalem mniej punktow, to zrozumialbym takie postepowanie. Ale poczytaj sobie najpierw na tym forum, jak bylo na wczesniejszych konkursach. zero logiki. Dlatego sie smieje. Ale jakies sfrustrowane osobki twojego pokroju musza dorabiac do tego zaraz cala ideologie, boshe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Gratulacje!!!! IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 19.10.06, 19:57 Jesli myslisz, ze to absurd, to napisz, ze to absurd, a nie hehehe. Jak swiat swiatem, "hehe" nie uzywa sie w celu stwierdzenia, ze cos jest absurdalne. A jesli chodzi o kolejnosc zatrudniania, to czesto wynika to z kombinacji jezykowej i co dana instytucja potrezbuje. Skad Pani w komisji moze wiedziec, ze w Radzie nie ma etatow? Oznaczaloby to, ze wszyscy w Radzie sa po poprzednim konkursie i nie ma tam tempow, czyz nie? Czy Pani wiedziala juz, ze wszyscy na stanowiskach tempow zdali? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Gratulacje!!!! 19.10.06, 20:12 nie wiem skad pani w komisji wiedziala, ja sie na koniec tylko zapytalem, jakie sa szanse pracy w Brukseli, a pani odpowiedziala, ze orientuje sie tylko co do sytuacji w radzie i ze tam "praktycznie nie ma" zadnych wakatow dla polskich tlumaczy. Nie chce tego dalej interpretowac, bo nie mam ku temu wystarczajacej wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Gratulacje!!!! IP: *.111-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.10.06, 20:14 Droga/i a z tego co wiem, to w radzie, w sekcji tlumaczen polskich nie ma juz tempow, wszystkie stanowiska obsadzono laureatami poprzedniego konkursu dla tlumaczy. Tempom podziekowano po tym jak skonczyly im sie kontrakty i wakaty zaproponowano glownie kandydatom znajdujacym sie w 1 merit group.Rada prowadzi od dluzszego czasu polityke rezerwowania sobie ludzi z 1 MG, i dotyczy to wiekszosci konkursow. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Gratulacje!!!! 19.10.06, 20:16 no wiec pani z komisji wiedziala, co mowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Gratulacje!!!! IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 19.10.06, 20:17 Dzieki wielkie za te informacje, sporo wyjasniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Gratulacje!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 11:52 Drogi Adminie, dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Punktacja 19.10.06, 13:55 Poprosilem EPSO o podanie mi punktow za poszczegolne egzaminy, ale dostalem - o dziwo superszybko - odpowiedz, ze kandydatom, ktorzy przeszli, nie podaje sie takich informacji ze wzgledu na chec "rownego traktowania" (Gleichbehandlung) wszystkich laureatow. Wiec jak ktos inny nosi sie z mysla, by o cos takiego poprosic - mozna sobie podarowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Punktacja IP: *.commerzbank.com 19.10.06, 14:00 to w takim razie nie pojmuje twojego toku myslenia, ze lepsi dopstali sie do Grupy MG I a gorsi do MG 3, skoro chodzi im o takie same traktowanie (Gleichbehandlung). prosze o zastanowienie sie nad tym i odpowiedz, wszystkich, ktorzy maja choc troche wiedzy na te tematy (a nie chetnie chcieliby ja miec). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Punktacja 19.10.06, 14:10 gosc, popatrz na juz czesciowo opublikowana liste rezerwowa naszego konkursu, zobaczysz, ze sa tam MG I-III, z nieba one nie spadly, jak przeczytasz warunki konkursu, to zrozumiesz, jak to sie robi. Dlaczego EPSO teraz uzyswa slowa "Gleichbehandlung", nie mam pojecia. Ja chcialem praktycznie tylko sie dowiedziec, ile punktow dostalem na ustnym. Ale widocznie nie udzielaja takich informacji. Gdzie tu jest logika, nie mnie oceniac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Punktacja IP: 62.121.128.* 19.10.06, 14:21 jak wynika z informacji udzielonej osobie, która (w innym konkursie) prosiła EPSO o podanie wyników testów pisemnych po zakwalifikowaniu się do ustnych, cyt.: "Further to your request to receive your results of your written tests, we would like to inform you that EPSO does not make these available to candidates who are still in the competition - as in your case. Once the oral tests have taken place and the reserve list drawn up, should your name not appear on it then you may contact us again to request this information. Kind regards Your EPSO team" wyniki mogą otrzymać jedynie osoby, które na którymś etapie konkursu odpadną. Szanowni laureaci nie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wolnaamerykanka O co chodzi z tym przypisaniem? 19.10.06, 19:47 Please, please, please, niech mi ktoś powie. Czy już jesteśmy gdzieś przypisani? Skąd się o tym dowiedzieć? Czy przypisanie np. do parlamentu oznacza, że nie mam szans na pracę w innej instytucji? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: O co chodzi z tym przypisaniem? 19.10.06, 19:52 amerykanka, na ten temat byla swego czasu ogromna dyskusja, nikt do konca nie wie, na jakich zasadach sie to odbywa, wiec trudno spekulowac. Ale o ile dobrze rozumiem, jak cie przypisza do parlamentu, do inna instytucja musi sie najpierw dogadac z parlamenten, zeby ten cie "zwolnil", ale jak to bedzie tym razem, who knows. Odpowiedz Link Zgłoś
wolnaamerykanka Re: O co chodzi z tym przypisaniem? 19.10.06, 20:01 A skąd ja mam się dowiedzieć, dokąd mnie przypisali? PS Czy mogłabym poprosić namiar na ten wątek, o którym wspominasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: O co chodzi z tym przypisaniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 21:41 Jeśli mogę zapytać, co jest złego w pracy w parlamencie? Mógłby mnie ktoś uświadomić w tej kwestii? Bo jak na razie jestem w błogiej nieświadomości i marzę o Parlamencie. Z instytucji znam tylko Radę z jednej wizyty, zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie, a właściwie pracujący tam ludzie :) Niestety członkowie komisji mówili mi, że w Radzie nie ma wolnych etatów, a moi znajomi potwierdzili tę wersję. Odpowiedz Link Zgłoś
wolnaamerykanka Re: O co chodzi z tym przypisaniem? 19.10.06, 21:48 Parlament to był tylko przykład :) Też o nim marzę, bo jest w Brux. I podobno ma świetną stołówkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: O co chodzi z tym przypisaniem? IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 19.10.06, 21:51 Tlumacze z parlamentu siedza w Luksie... Odpowiedz Link Zgłoś
wolnaamerykanka Re: O co chodzi z tym przypisaniem? 19.10.06, 22:11 A jacy tłumacze siedzą w Brukseli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: O co chodzi z tym przypisaniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:24 Wolna, ważne gdzie jest sekretariat, a nie sama instytucja. Cyt. z książki"Tłumacz dla Unii": "Polskie jednostki tłumaczeniowe istnieją więc w Komisji (Luksemburg), Radzie (Bruksela), Parlamencie (Luksemburg) oraz w Komitecie Ekonomiczno-Społecznym (wspólnie z Komitetem Regionów - Bruksela)". Książka jest z jesieni 2005, może coś się zmieniło od tamtego czasu. A orientuje się ktoś może, czy ECB również przyjmuje z listy rezerwowej, czy organizuje niezależne rekrutacje? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: O co chodzi z tym przypisaniem? 19.10.06, 22:27 ECB organizowal wlasne rekrutacje, mimo kilkunastoletniego doswiadczenia zawodowego i ukonczonych studiow z zakresu lingwistyki stostowanej odeslano mi papiery z lakoniczna informacja, ze nie spelniam warunkow. Ciekawy jestem, kto spelnial, skoro kolezance o podobnym wyksztalceniu i kilkuletnim stazu pracy jako tlumaczka w jednym z duzych polskich bankow przyslano taka sama odpowiedz jak mi..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: O co chodzi z tym przypisaniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:31 Czyli jednak niezależnie. To o Kaisserstrasse możemy zapomnieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: O co chodzi z tym przypisaniem? 19.10.06, 22:33 ECB przeprowadzal rekrutacje jakos w 2003 i w 2004, im nie potrzeba az tak duzo ludzi. Ale ta rekrutacja byla strasznei metna. Na Kaiserstrasse mozesz zrobic co najwyzej kariere w innym charakterze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: O co chodzi z tym przypisaniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:34 Ech, chciałem błysnąć niemczyzną, a tu taki błąd :( Kaiser oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: O co chodzi z tym przypisaniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:40 Nie chciałbym wykoleić wątku, ale może tak krótko powiesz, bo ciekawi mnie, w jakim charakterze? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnaamerykanka Re: O co chodzi z tym przypisaniem? IP: *.essex.ac.uk 19.10.06, 22:40 Dzięki za info! Czy to znaczy, że nie ma szans na pracę w Brukseli?... :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: O co chodzi z tym przypisaniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:42 Z tego co mi wiadomo, to raczej nie. Chociaż pewnie jest kila miejsc spod lady, ale to dla wybrańców z MG I... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnaamerykanka Re: O co chodzi z tym przypisaniem? IP: *.essex.ac.uk 19.10.06, 23:25 Były - co Ty na to? Z tego co pamiętam też jesteś bruksofilem i ostatnio stałeś na stanowisku "Bruksela albo śmierć"... :) Myślisz, że nie warto się przejmować plotkami i mimo wszystko wierzyć, że się uda do Brux? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: O co chodzi z tym przypisaniem? 20.10.06, 07:09 nwet grupa M0+ oraz rownolegle studia na Oxfordzie i Sorbonie nic tu nie pomoga, bo w Brukseli nie ma fizycznie wolnych ettow, nawet spod lady ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Re: O co chodzi z tym przypisaniem? IP: *.cust.tele2.be 20.10.06, 10:17 dura LUX sed LUX choc niekoniecznie chwilowo, co prawda, nie ma etatow w EESC/CoR, ale moze w przeciagu nastepnego polrocza bedzie jeden, a moze i wiecej, bo EPP w CoR naciska, aby rozlaczyc dzialy tlumaczeniowe EESC od CoR, na razie socjalisci sa przeciwni, ale kto wie, co bedzie w przyszlosci - tym bardziej ze nastepnym przewodniczacym CoR bedzie Luc van den Brande znany zwolenneik wszelkich podzialow (z Belgia na czele); poki co zostaje glosowanie na PO w wyborach samorzadowych, aby wzmocnic delegecje EPP w CoR (koniec reklamy) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: O co chodzi z tym przypisaniem? 20.10.06, 10:20 Gość portalu: poinformowany napisał(a): > dura LUX sed LUX > choc niekoniecznie > chwilowo, co prawda, nie ma etatow w EESC/CoR, ale moze w przeciagu nastepnego > polrocza bedzie jeden, a moze i wiecej, bo EPP w CoR naciska, aby rozlaczyc > dzialy tlumaczeniowe EESC od CoR, Zorientowany, znamy te pogloski, ale nawet jak tych etatow bedzie 3 a nie jeden. To beda JEDYNE 3 etaty w Brukseli na 125 liste rezerwowa. To jak gra w totolotka. A skoro bawimy sie w spekulacje. W zwiazku z kampania one seat parlamentu europejskiego sa plany, by przeniesc parlament do Brukseli a Francuzom w ramach rekompensaty rzucic oba komitety, bo wtedy by mieli na stale mase eurokratow siedzacych ciagle w Brukseli. Byl o tym artykul w jednych z wrzesniowych numerow European Voice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolek Re: Punktacja IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 22.10.06, 20:02 a gdzie jest ta częściowo opublikowana lista konkursu?? nie moge znaleźc ..hm Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Punktacja 22.10.06, 20:07 łomatko i córko....;-) tutaj: europa.eu/epso/laureats/res-list-ad-5-05-trad_en.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolek Re: Punktacja IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 22.10.06, 20:18 dzieki:) choc mialam nadzieje (nadzieja łomatko...), że będzie już polska lista, żeby wiedzieć gdzie jestem dokladnie (2 MG), choć zgodnie z tym, czego sie dowiedzialam na forum, nie ma to wiekszego znaczenia, bo pracy i tak nikt nie dostanie, no moze najwyzej ci, ktorzy maja szczescie w grach losowych. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Punktacja 22.10.06, 20:22 no jakies tam 20 osob dostanie prace, pytanie tylko, wedlug jakich kryteriow ;-) Za moich czasow unijnych juz w grudniu 2004 przyjeto do pracy dziewczyne z listy AST, ktora praktycznie znala tylko niemiecki, wiec nie powinna miec byla zadnych szans, a na pewno nie tak szybko. Rzeczywistosc byla taka, ze EPSO z jakichs tam nieznanych nikomu (jej rowniez nie) powodow przypisalo ja do naszej instytucji a nasi przelozeni chcieli ekspresowo kogos zatrudnic. Wiec angaze chodza po ludziach. albo jak mowil jeden Olek F. niech sie dzieje wola nieba, z nia sie zawsze zgadzac trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
danka44 Trochę optymizmu! 23.10.06, 10:13 A wy co tak wszyscy pesymistycznie nastawieni :( Te 20 miejsc to chyba nie wszystko co wam maja do zaoferowania??? Przecież oprócz Komisji są inne instytucje, a i w Komisji te 20 miejsc, to co jasno się klaruje od przyszłego roku, ale chyba nie wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Trochę optymizmu! 23.10.06, 10:26 danka, tych instytucji za duzo nie ma, a komisja ma najwieksza sluzbe jezykowa, wiec skoro w Komisji jest tylko 20, a Radzie zero, w Trybunale nie przyjmuja zwyklych tlumaczy, to ile tych stanowisk bedzie w sumie? 30? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Trochę optymizmu! 23.10.06, 11:33 Mam jedną koleżankę tempa, która nie zdała preselekcji, ale nie jestem pewien, czy oznacza to dla niej utratę roboty i czy dla was jest to jakiś zysk, ale lojalnie informuję. Ona i tak pracowała w jakiejś małej komórce KE w Warszawie, ale gdyby zdała, przeprowadzałaby się do Luksa. Nie wiem, czy oznacza to, że jest jedno miejsce więcej, ale jeśli tak, to cieszmy(cie?) się i radujmy(cie?) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sa Wyniki AD 5/05 20.10.06, 07:22 abstrahujac oczywiscie od very unlikely przypadku, ze ktos ze statutowych w Brukseli zrezygnuje z pracy i zwolni swoj etat. Ale ile takich przypadkow bedzie w ciagu nastepnych dwoch lat????..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 20.10.06, 11:44 A ja sie zastanawiam nad tym przypisaniem. Czy myslicie, ze kazda instytucja rezerwuje sobie taka sama liczbe laureatow? Czy propocjonalnie do ewentualnych wakatow? Bo jesli kazda instytucja bierze taka sama ilosc lauretow to jest to troche niesprawiedliwe. Bo jesli w Radzie nie ma wakatow, w Parlamencie najwyzej 3 miejsca i okolo 20 w Komisji to osoby przypisane do Rady i Parlamentu sa z gory skazane na niepowodzenie. A te, ktore beda przypisane do Komisji beda mialy wieksze szanse. Co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sa Wyniki AD 5/05 20.10.06, 12:07 Pamietam, jak swego czasu w kontekscie preselekcji do tego konkursu napisalem "konkurs - pic na wode". Jak mi sie za to oberwalo, ze sie wymadrzam, ze ludzie beda masowo zwalniac stanowiska, ze beda przeciez tworzone nowe itp. Chyba jednak pomylilem zawod: powinieniem byl zostac wieszczem a nie tlumaczem. Ja juz widze te skrzynki emailowe polskich HoU, kazdy pisze to samo,k ze jest rzutki, elasytyczny, wykwalifikowany, gotowy i w ogole. Jestem naprawde ciekawy, co wyjdzie z tego totolotka. Odpowiedz Link Zgłoś
danka44 Lux wita :) 20.10.06, 14:31 Ja już wam proponuję przenieść ten wątek na forum luksemburskie. Tu w pierwszym etapie wyląduje najwięcej szcześliwców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Lux wita :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 12:05 Hm, a czy moglibyśmy uprzejmie prosić o rozwinięcie tej myśli :) Czy "najwięcej" znaczy kilka, kilkanaście, czy może więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
danka44 Re: Lux wita :) 21.10.06, 20:33 Gość portalu: mi napisał(a): > Hm, a czy moglibyśmy uprzejmie prosić o rozwinięcie tej myśli :) > Czy "najwięcej" znaczy kilka, kilkanaście, czy może więcej? Z początkiem roku kończą się kontrakty około 20 tłumaczom i na to miejsce szybko będą potrzebni nowi, bo ci co pozostaną długo nie pociągną bez wsparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Lux wita :) 21.10.06, 20:39 20 wakatow na 125-osobowe liste rezerwowowa, to 4, najtrudniejszy etap konkursu..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: Lux wita :) IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 21.10.06, 20:43 Byly, nie 20 miejsc na 125 osob bo przeciez wsrod tych 125 osob jest jednach troche tempow, ktorzy zdali i pozostana na swoich stanowiskach. Wiec o te 20 miejsc bedzie jednak konkurowac mniej niz 125. Ale i tak sporo i to rzeczywiscie bedzie najtrudniejsza czesc konkursu. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Lux wita :) 21.10.06, 20:46 liczba tempow jest bardzo demonizowana, tych, ktorzy zdali egzamin moim zdaniem nie ma wiecej niz 20-25, czyli 20 etatow na 100-osobowe liste, tez duzo lepiej to nie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: Lux wita :) IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 21.10.06, 20:49 No fakt, ale zawsze o te 20 czy 30 konkurentow mniej. Potem bedzie sie na pewno liczyla glownie kombinacja jezykowa. Wiec ci, ktorzy maja jakies niepopularne jezyki beda mieli chyba mniej szans. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Lux wita :) 21.10.06, 20:56 czy nie bylo tak, ze KAZDY musial miec angielski, niemiecki lub francuski jako pierwszy jezyk? OK, ci co znaja dwa albo trzy z tych jezykow, maja prawdopodobnie lepsze szanse. Jakby tak bylo, tym lepiej dla mnie, ja znam dobrze pierwsze dwa i podstawy trzeciego plus jeszcze jeden jezyki (niderlandzki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: Lux wita :) IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 21.10.06, 21:10 Owszem, bylo tak, ze KAZDY musial znac przynajmniej jeden z trzech jezykow glownych, ale osoba, ktora ma niemiecki i wloski ma wedlug mnie mniej szans niz osoba, ktora ma angielski i francuski! Te dwa ostatnie jezyki sa najwazniejsze bo nawet mi komisja o tym mowila. Zreszta wiem, ze na przyklad w Parlamencie najwiecej pracy maja wlasnie ci z ang i francuskim, a bardzo malo jest dokumentow po niemiecku czy wlosku. W zwiazku z tym tlumacze z mniej popularnymi jezykami maja malo roboty a ci z ang i fr full. Dlatego logiczne byloby zatrudnienie wlasnie tych ludzi, ktorzy maja te jezyki. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Lux wita :) 21.10.06, 21:16 nie, no wiadomo, ci z angielskim i francuskim sa w najlepszej sytuacji, ale na szczesci takich nie ma wcale az tak duzo jakby sie zdawalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: Lux wita :) IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 21.10.06, 21:31 Tego to sie akurat nie dowiemy bo na liscie nie sa przeciez precyzowane jezyki. Pozostaje uzbroic sie w cierpliwosc. Ja sama mam te dwa jezyki (chociaz pierwszy jezyk to francuski) ale za to jestem bez doswiadczenia dlatego jakos trudno mi zachowac optymizm i cieszyc sie z bycia na liscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdita Re: Lux wita :) IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 10:58 Na pocieszenie dodam, ze na liscie bedzie pewnie mniej niz 125 osob. tak jest przynajmniej w innych krajach, wiec konkurencja bedzie troche mniejsza. a ja tez jestem bez wiekszego doswiadczenia, mam niemiecki i angielski i licze na cud :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: Lux wita :) IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 22.10.06, 11:24 Niestety z tego co wiem to na liscie bedzie 127 osob. Powiedziala mi to kolezanka z parlamentu, ktora slyszala to od szefa, ktory byl w komisji egzaminacyjnej. Jesli przyjac, ze jest kolo 20, 30 tempow, ktorzy zdali i pozostana na swoich stanowiskach to wyglada na to, ze 100 osob bedzie walczylo o jakies 20 miejsc. Nie wyglada to najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdita Re: Lux wita :) IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 11:57 w takim razie rzeczywiscie nie wyglada to rozowo. ale liste pewnie i tak przedluza, moze nie bedzie zle. ja jestem w 3. grupie i licze sie z tym, ze na pewno bede musiala troche odczekac. tak wiec jeszcze sie nie pakuje;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Lux wita :) 22.10.06, 14:12 Hehe ja jestem z angielskim i francuskim a do tego wpisałem sobie zaawansowany hiszpański i początkujący germański. A wcale nie jestem pewien, czy mam chęć na przeprowadzkę do Luksa...Popaprane, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Lux wita :) 22.10.06, 14:46 waznosc listy bedzie przedluzona tylko raz o 1 rok, to wiem z pierwszej reki, bo od komisji egzaminacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Lux wita :) 22.10.06, 14:48 Kulczyk, wcale ci sie nie dziwie, ze nie wiesz czy masz ochote na te przeprowadzke, to nie takie wszystko proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elf kolejność zatrudniania i inne przemyślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 18:16 Jak tak już tutaj spekulujemy, to może rozważmy inne teorie dotyczące możliwych sposobów rekrutowania laureatów ;-) Ja na przykład zastanawiam się, czy to aby na pewno kombinacja językowa będzie decydującym czynnikiem. Bo może np. zamiast ludzi z ang. i fr. lub z trzema czy czterema językami i doświadczeniem w tłumaczeniu instytucje będą preferować tych, którzy mają konkretną specjalizację, czyli są prawnikami, ekonomistami, itp...? Myślę, że ktoś, kto orientuje się, jak przeprowadzono rekrutację po konkursie w 2004, mógłby wiele w tej kwestii wyjaśnić. Bez wątpienia jednak możemy zaryzykować stwierdzenie, że jako pierwsze zatrudnione zostaną osoby z 3-4 (głównymi) językami, doświadczeniem ORAZ specjalizacją w postaci dodatkowych studiów ;-) PS. Mam jednak nadzieję, że takich osobników znajdzie się na liście nie więcej niż 19. W takim przypadku zawsze mogę, jako "nie aż tak idealna kandydatka" liczyć na to ostatnie (powiedzmy, dwudzieste) miejsce pracy ;-)) Na razie chyba jednak warto po prostu cieszyć się z bycia na liście. Przecież już to, samo w sobie, jest sukcesem godnym świętowania :-) (moim zdaniem). Bardzo chciałabym zachować pewien dystans do tego, co dalej i nie tracić dobrego humoru. Świetnie byłoby dostać tę pracę, pewnie, ale jeśli nie, to przecież w życiu tyle jest innych ciekawych ścieżek i możliwości :-) Życzę sobie (i Wam również), aby, niezależnie od końcowego wyniku, myśl o tym konkursie pozostała miłym wspomnieniem, a nie powodem do zwątpienia czy frustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: Lux wita :) IP: *.w86-194.abo.wanadoo.fr 22.10.06, 18:34 Oh, gdyby tak z 90 osob z listy tak jak Ty nie mialo ochoty na przeprowadzke do Luxa to moj optymizm wzroslby niewyobrazalnie. Ale chyba jednak nie ma co liczyc na cud. Jestes raczej wyjatkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Lux wita :) 23.10.06, 11:38 No to powiedzcie mi w takim razie, co was tam ciągnie do tego Luksa, szczególnie np. ciebie Asiek. (były zdaje się nie chce do Luksa). Mieszkasz w cywilizowanym kraju, zarabiasz pewnie ok. Ta unijna pensja jest aż takim magnesem, takim wielkim awansem, żeby się skazywać na banicję w tej bardzo sympatycznej owszem, ale tylko mieścince? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Lux wita :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 11:58 Doktorze Janie, powiedz nam lepiej, gdzie Ty mieszkasz i czym się zajmujesz, że gardzisz Luxem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: Lux wita :) IP: *.w86-193.abo.wanadoo.fr 23.10.06, 12:27 Juz spiesze z wyjasnieniami: a wiec owszem, mieszkam w cywilizowanym kraju (Francja, Clermont-Ferrand) ale niestety nie mam akurat pracy w zwiazku z czym epsowska pensja ratuje mi zycie. Poza tym mam filologiczne wyksztalcenie i marze o pracy tlumacza. Lux mi sie podoba, nie potrzebuje mieszkac w wielkim miescie, w ktorym jest full atrakcji. Do tego z Luxa mialabym blizej do rodziny w Polsce w razie odwiedzin no i w parlamencie pracuje moja najlepsza przyjaciolka. Starczy w ramach wyjasnien mojej motywacji? Dlatego wlasnie czekam niecierpliwie a cos sie ruszy i staram sie nie tracic nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayael Re: Lux wita :) IP: *.cec.eu.int 23.10.06, 14:49 Asiek, gratulacje! Nigdy nie watpilam, ze zdasz. Dalej tez jakos pojdzie, chociaz chyba nie bedzie latwo, bo zrobilo sie "waskie gardlo". W kazdym razie, nie trac nadziei! Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Co trzy listy, to nie jedna.. 23.10.06, 16:16 To co, zapisujemy sie teraz na AD60/06?.... Podobno kto zda trzy konkursy, ten naprawde dostaje prace, a jak zda cztery, to w wybranym przez siebie miejscu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: Lux wita :) IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 23.10.06, 17:27 Czesc Mayael! Dzieki i tez gratuluje!!!! Wierze, ze jednak sie uda. Tobie tez zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek przypisania IP: *.w86-197.abo.wanadoo.fr 24.10.06, 17:35 Wyslalam do EPSO maila z zapytaniem o przypisanie do instytucji i odpisali mi, ze najlepiej skontaktowac sie z nimi pod koniec listopada. Wtedy powinny juz byc przypisania. A co do ewentualnych ofert pracy to nie wiedza, ale doswiadczenie pokazuje, ze zanim przedluzaja waznosc jakiejs listy to juz z 80%, 90% ma prace. Hmmm, z naszych wspolnych wyliczen wynika, ze nawet polowa nie dostanie oferty pracy. Jakos trudno mi wierzyc w optymizm epso! Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: przypisania 24.10.06, 18:41 Hm, ja mam wrazenie, ze EPSO znowu traktuje ten konkurs globalnie, a nie z punktu widzenia Polakow. Co do ich optymizmu: to jak wyjasnic konkurs LA17/04 dla niemieckich tlumaczy? Lista rezerowa miala obejmowac dwa razy wiecej osob niz rzeczywiscie obejmuje. Do pracy przyjeto praktycznie tylko tempwo (wiem z pierwszej reki), a ludzie z poza (wiem tez z pierwszej reki, bo to kolezanka z mojej pracy) dalej czekaja, lista konczy sie w grudniu 2006 r..... Jak mowi stare chinskie przyslowie: za obiecanki EPSO Volvo sobie nie kupisz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: przypisania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 18:58 Były, bez urazy, ale "spoza". Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: przypisania 24.10.06, 19:02 mi:zadnej urazy, ja jak czasem cos napisze i potem sam to przeczytam, to zaluje, ze na forum nie ma funkcji "edytuj".....;-) Mam nadzieje, ze tego nie przeczytal zaden decydent znajacy jezyk polski! Aha, zapomnialem o pozytywnym akcencie. Inny kolega, ktory pracuje w komisji i ktory czekal na zatrudnienie 1,5 roku zamiast obiecanych 3 miesiecy, napisal mi, ze w komisyjnych sekcjach jezykowych starych panstw czlonkowskich robia reklame, zeby tlumacze z tych sekcji przechodzili na etaty administracyjne, zeby zrobic miejsce dla ludzi z nowych list NMS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: przypisania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 20:43 To dobrze, że się nie gniewasz. Mi tylko chodzi o to, żeby po którymś takim razie nie zacząć bezwiednie pisać z błędem, bo jestem stuprocentowym wzrokowcem i przykleja się do mnie to, co widzę. To w sekcjach językowych starych państw pracują ludzie, którzy tłumaczą na języki NMS??? W jaki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: przypisania 24.10.06, 21:29 > To w sekcjach językowych starych państw pracują ludzie, którzy tłumaczą na > języki NMS??? W jaki sposób? Nie, zle mnie zrozumialas. Na kazdy jezyk "przysluguje" tyle samo tlumaczy, bez wzgledu na wielkosc kraju. Tylko Anglicy, Francuzi i Niemcy maja wieksze sekcje jako tzw. pivoty. Czyli powiedzmy (wszystkie liczby sa kompletnie FIKCYJNE!), ze w komisji pracuje w sumie 1.500 tlumaczy. Trybunal Obrachunkowy w swoim raporcie stwierdzil, ze w niektorych sekcjach, szczegolnie tych pivotowych, sa "nadwyzki mocy przerobowych". Ja przypuszczam, ze oni chca przesunac pare etatow z tych sekcji do nowych. Ale nie ma sie co ludzic, to sa jedynie kosmetyczne poprawki, bo przeliczajac na poszczegolne sekcje (w naszym przypadku polska) to moze oznaczac plus rzedu 1-2 tlumaczy. No ale zawsze ziarnko do ziarnka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: przypisania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 00:36 Teraz jasne, dzięki za Erklarung, Byly. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: przypisania 25.10.06, 11:50 ja dzis dostalem odpowiedz od EPSO w sprawie przypisania. Napisana jest co prawda troche dziwacznym stylem po niemiecku, ale sens jest mniej wiecej taki, ze "instytucje wybieraja sobie same i ze nie ma Pan zadnego prawa wyboru". No to jestem ciekawy na jakiej zasadzie instytucje sobie same wybieraja. W tym celu HoU musieliby przeczytac wszystkie CV z bazy EPSO a potem jak na bazarze sie klocic, kto kogo bierze ("oferuje dwoch Nowakow z wegierskim za jedna Kowalska z francuskim"??? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 22:06 Z dokumentu PE na temat budżetu na rok 2007 z 16/10. Before Parliament's second reading, the Commission should: - provide a note describing how it intends to streamline procedures for the management of translation services, scope for further interinstitutional cooperation and possibilities for improving the efficiency of the translation process; - carry out a review of EPSO's inability to recruit sufficient translators for the languages of the new Member States in time, and prepare an action plan of the steps needed to rectify this problem and ensure that the same problem is not repeated for the candidate countries. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sa Wyniki AD 5/05 25.10.06, 07:13 Gość portalu: Ex_Eneko_ex post napisał(a): > - carry out a review of EPSO's inability to recruit sufficient translators for > the languages of the new Member States in time Tez jestem zdania, ze EPSO sie nie wykazalo w 2004, ale "sufficient translators" znow nie odnosi sie do tlumaczy polskich, ktorych bylo akurat prawie tylu,ilu zaplanowano, ale do tlumaczy estonskich, lotewskich, maltanskich itd., ktory po drugiej turze rekrutacji jest ciagle jeszcze mniej niz Polakow w ramach pierwszej. A przypominam, ze na kazdy kraj, bez wzgledu na wielkosc, przysluguje taka sama liczba etatow. Odpowiedz Link Zgłoś
mrumru74 Re: Sa Wyniki AD 5/05 17.11.06, 14:11 Poinformuja nas spontanicznie o przypisaniu do instytucji, czy trzeba sie dopytywac ? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sa Wyniki AD 5/05 17.11.06, 14:31 jeszcze nie bylo miedzyinstytucjonalnej konferencji na szczycie w sprawie przypisywania, wiec na razie nie ma sie co pytac. A czy mowia sami, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: Sa Wyniki AD 5/05 17.11.06, 15:07 W poprzednich konkursach (na AST przynajmniej) nikt nikogo nie informowal spontanicznie i oficjalnie o przypisaniu. Zreszta bylo i tak ze ktos mial normalne oficjalne interviews w jakiejs instytucji, mowili ze go zatrudnia a potem sie okazywalo ze jest pzypisany gdzies indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sa Wyniki AD 5/05 17.11.06, 15:41 w ramach tego konkursu przypisywanie i tak nie bedzie gralo specjalnej roli, bo jesli jest 2-3 razy wiecej laueratow niz etatow, to zadna sztukac poprosic instytucje, do ktorej jest przypisany, zebyc cie odblokowala dla innej. Co im bedzie zalezalo, skoro na twoje miejsce i tak znajda od razu 1-2 innych o takich samych kwalifikacjach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 10:48 A bracia Czesi nadal czekają? Kiedyz to doczekamy się ojota z własnym nazwiskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sa Wyniki AD 5/05 20.11.06, 10:59 Obawiam sie ze oprawiony w ramki OJ z naszym nazwiskiem bedzie jedynym konretnym wynikiem tego konkursu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex_Eneko_ex post Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 11:02 byly_eurokrata napisał: > Obawiam sie ze oprawiony w ramki OJ z naszym nazwiskiem bedzie jedynym > konretnym wynikiem tego konkursu.... Nie przejmuj się byly, po latach będziesz opowiadal wnukom, ze to ty wielokrotnie odmowiles, bo praca byla zbyt malo uduchowiona ;) Odpowiedz Link Zgłoś
toucher Re: Sa Wyniki AD 5/05 20.11.06, 11:08 ha ha :) wiele w tym prawdy, proponuje podejsc ze zdrowym dystansem :) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sa Wyniki AD 5/05 20.11.06, 11:11 Hehe, juz to widze, siedze z wnukami obok choinki i zaczynam "A opowiadalem Wam juz, jak to szef komisji europejskiej i parlamentu na zmiane do mnie dzwonili, zebym koniecznie przyjal ich oferte?" A wnuki "Tak, dziadku, juz kilka razy nam opowiadales".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 17:45 O, nasz wątek znowu ożył.W takim razie chciałbym zapytać, czy ktoś z Was rozpoczął już "lobbowanie"? Mnie zżerają wyrzuty sumienia, że jeszcze tego nie robię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ju Re: Sa Wyniki AD 5/05 IP: *.devs.futuro.pl 21.11.06, 09:08 ja na przykład nie. I nie wiem nawet jak to robić - wysyłać swoje cv w ciemno, do wszystkich instytucji, czy tylko jak wiadomo, że gdzieś jest wakat? Tylko skąd to wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Sa Wyniki AD 5/05 21.11.06, 09:18 eps in spe, optymista z ciebie. Co do lobbowania: kazdy HoU ma dostep do CV z EPSO, oczywiscie mozna pisac jeszcze raz, ze "ja sie wcale nie chwale, ja po prostu mam talent i w ogole jestem number one do tej pracy", ale ja zawsze sie staram wczuc w pozycje takich decydentow i ja osobiscie bym sie w ogole nie wzruszal takimi pisemkami, bo sam bym sobie ustalil kryteria (np. przyjmuje ludzi z taka kombinacja jezykowa, albo ze np. przydalby sie jakis inzynier, bo mam samych filologow, albo polonista by sie przydal, bo sa klopoty stylistyczno-gramatyczno- ortograficzno-interpunkcyjnie i nikt do konca nie wie, jak jest poprawnie). Poza tym jak cie przypisza do np. Rady a bedziesz lobbowal w Parlamencie, to bedzie to troche bezplodne, bo komu sie bedzie chcialo na poczatku odkrecac przypisanie itd. skoro i tak jest nadmiar kandydatow. Ale to moje osobiste zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
eps_in_spe Re: Sa Wyniki AD 5/05 20.11.06, 19:26 Czesi wlasnie dostali wyniki. Teraz juz tylko lista, przypisania i jedziemy do Luksa! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś