Dodaj do ulubionych

import uzywanego samochodu z BE do PL

IP: *.tvcablenet.be 02.11.06, 18:09
...ktos to przerabial?

Ktos wie jaka jest procedura uzyskiwania tablic tymczasowych (eksportowych)?
Gosc od ktorego chce kupic samochod twierdzi, ze takich nie ma, co oczywiscie
brzmi wielce nieprawdopodobnie... Help!
Obserwuj wątek
    • Gość: K. oczywiscie ze przerabial - do brooxelki i Mirka IP: *.179-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.11.06, 18:29
      wszystko masz napisane tutaj:
      www.auto-transit.com/stwelkomfrans.htm
      oraz tutaj:
      www.mobilit.fgov.be/divfr/faqfr.htm#transit
      i przekaz temu gosciowi, ze chyba nie ma pojecia ile sie miesiecznie z belgoi
      samochodow wywozi na tablicach tymczasowych.

• Gość: brooxelka Re: oczywiscie ze przerabial - do brooxelki i Mir IP: *.tvcablenet.be 02.11.06, 23:25
        Wielkie dzieki za te linki!!!!

• Gość: brooxelka jeszcze jedno pytanie w temacie - data produkcji IP: *.tvcablenet.be 04.11.06, 16:34

Mam jeszcze jedno pytanie w temacie uzywanego auta, a zasadniczo belgijskich
      papierow takowego.
      Moze K rowniez bedzie wiedzial... i jeszcze raz te jego wiedze wykorzystam, za
      co nastepnie postawie mu pomnik chyba... Osobiscie jestem w temacie zupelnie
      zielona...

W Polsce tzw. akcyze placi sie w zaleznosci od wieku samochodu. W polskich
      dokumentach takich jak karta pojazdu znajduje sie tez data produkcji samochodu.
      A w Belgii?

Ten sam gosc, od ktorego chce kupic auto - najwyrazniej nieprzytomny potwornie -
      twierdzi, ze jedyne dokumenty jakie samochod w BE posiada do certificat
      d'immatriculation (rozowy) i certificat de conformite. Na tym pierwszym jest
      tylko data "ostatniej rejestracji", a na tym drugim data sporzadzenia
      dokumentu. W moim przypadku rozdzwiek miedzy tymi dwiema jest niezwykle wazny -
      cert. de conformite z 28 grudnia 2005, a inmatricularisation z 4 stycznia 2006.

Na jaka date patrzy polski urzad skarbowy? Skad ma wiedziec kiedy samochod
      zostal wyprodukowany??

Na chlopski rozum musi jeszcze istniec jakis trzeci dokument, ale na moje
      pytanie o date produkcji, pan zapytal retorycznie, acz z wykrzyknikiem,
      ze "skad on ma niby wiedziec kiedy samochod zostal wyprodukowany w Japonii?"

Czy istnieje jeszcze jakis dokument samochodu, gdzie widnieje data jego
      produkcji? Jak sie takowy nazywa? O ile mi wiadomo (dzieki K zreszta!) do
      uzyskania tablic wyjazdowych nic poza tymi dwoma swistkami (faktura itp) nie
      potrzeba...

Wiec jak okreslic wiek samochodu??
      • Gość: xxx Re: jeszcze jedno pytanie w temacie - data produk IP: *.upc.chello.be 06.11.06, 11:15
        Powinna być książka serwisowa i tam może być, ale nie sądze żeby koleś ci ją dał nawet jeśli ma. Ztego co mówisz to coś kręci. Ktoś kto sprzedaje samochody +/- zna historie auta ale nie zawsze jest ci to powie, więc uważaj!!! Swoją drogą zastanów się czy warto to auto kupić?
        Metoda na sprawdzenie daty produkcji wydaje mi się dość prosta. Spis numer karoseri i poszukaj w internecie kodu, każdy znak w kodzie karoseri zawiera informacje takie jak: data produkcji, kraj, miasto i fabryka w której auto zostało wyprodukowane. Jeśli podasz markę i model to mogę ci pomóc.
        Ale podejrzewam że jeśli wpiszesz np. w googlach marke, model i club lub klub
        to znajdziesz stronę miłośników danej marki lub modelu. Oni często opisują rózne rzeczy jak porady techniczne. Można też znaleść opis nr karoserii.
        Powodzenia
        • Gość: xxx Re: jeszcze jedno pytanie w temacie - data produk IP: *.upc.chello.be 06.11.06, 11:22
          Jednak na twoim miejscu zastanowiłbym się czy kupić to auto bo z tego co piszesz to sprzedawca jest bardzo tajemniczy. Jesli auto jest młode lub w miarę młode około 5 lat to napewno bym nie kupił bo bez udokumentowanej historii, a jeśli jest starsz bryczka to jest w czym wybierać, więc nie warto inwestować w niepewne auta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka