Dodaj do ulubionych

praca w deutsche post

06.09.14, 18:13
mam nadzieje ze moj post przyda sie komus kto bedzie szukal informacji na temat pewnej warszawskiej firmy swiadczacej uslugi rekrutacyjne dla niemieckiej poczty. Firma ta oferuje pomoc zatrudnieniu w DP dla studentow i pelnoletnich licealistow. Chce ostrzec wszystkich przed ta firma. Panowie sa bardzo niezetelni. Kaza zaplacic sobie 300 euro praktycznie za nic. Niby "zalatwiaja" prace w deutsche post w wiesbaden i pomagaja w znalezieniu mieszkania, ale potem zostawiaja ludzi z reka w nocniku. Mieszkania zalatwiaja w takich miejscach ze trzeba sie z nich jak najszybciej ewakuowac. Np. w piwnicy gdzie mieszka kilkanascie osob i jest nienormalna gospodyni. Prace w deutsche post jest bardzo latwo zalatwic samemu jesli tylko zna sie niemiecki, bo oni tam bardzo potrzebuja ludzi. Nie nabijajcie kabzy tym naciagaczom ze szkoly generowania hajsu!!!
Obserwuj wątek
    • hueberr Re: praca w deutsche post 04.03.16, 15:03
      Trochę za późno odnalazłam ten post, ale popieram Cię #okularnicaa. Jeśli zechcecie wyjechać do pracy z tą firmą (Rekrutio) to zastanówcie się dwa razy. Polacy, którzy początkowo są bardzo mili i pomocni (gdy jeszcze rozmowy z nimi odbywają się w Polsce) potem niestety zostawiają każdego zdanego na siebie samego. Jeśli pojawiają się jakieś problemy (a często jest takich mnóstwo - problem z założeniem konta, problem z dokumentami w DP, problem z ubezpieczeniem, błędy w formularzach) niestety jest się zmuszonym do tego, aby samemu sobie z nimi poradzić. A wiemy - studenci czy licealiści raczej dopiero zaczynają raczkować samodzielnie za granicą - znajdują się w końcu w totalnie obcym miejscu, gdzie ludzie porozumiewają się często niezrozumiałym dla nich językiem (początkowo trzeba zaznajomić się z dialektami, które niestety występują zależnie od regionu) i bywa tak, że potrzebują wsparcia, które początkowo zapewnia ta firma, wszystko zmienia się po przekroczeniu granicy polsko-niemieckiej. Albo stajesz na głowie, próbujesz poradzić sobie ze wszystkimi problemami, masz dodatkowo ogromne pokłady cierpliwości albo wracasz z podkulonym ogonem do Polski (tym samym zrywając umowę nie tylko z DP, ale również z polską firmą, przez co musisz ponieść odpowiednie konsekwencje w formie zapłaty pieniężnej). Gdy próbuje się nawiązać jakikolwiek kontakt, będąc w DE, z pośrednikami, zazwyczaj słyszy się w słuchawce, że nasze opłacone wsparcie jest nieosiągalne ;) Pomimo tego, że płacimy dość konkretną kwotę za oferowane wsparcie (200zł będąc w Polsce + 400 euro po pierwszej wypłacie), niestety nie jest nam dane go otrzymać. Oczywiście, nie sposób zaprzeczyć temu, że przyjeżdżamy do Niemiec i mamy zapewniony jakiś kąt do spania. Owszem, to wszystko to prawda. Jednak to wszystko nie jest ich zasługą, lecz Pana wyżej postawionego w hierarchii całej poczty niemieckiej, dla którego warszawska firma ściąga studentów do pracy. Podsumowując -> płacimy za.. Jeszcze nie znam odpowiedzi ;) Bywa też i tak, że często nie jest się poinformowanym o WIELU BARDZO ISTOTNYCH rzeczach, takich jak możliwość jednak nie dostania pracy, pomimo poprawnego wyniku rozmowy kwalifikacyjnej po niemiecku, przeprowadzonej z pośrednikami. Jedziesz do pracy, a tak naprawdę nie wiesz o niej nic. Zarobki oczywiście są dobre, jednak i tak pozostaje spory niesmak po nawiązanej współpracy - kwota jaką przywozimy nie jest ani w 1% ich zasługą, lecz wynagrodzeniem za naszą ciężką, często wykańczającą pracę. Jeśli zna się niemiecki, wszystko to, co "oferuje" nam polska firma, jest się w stanie załatwić samemu, jednak wiadomo - "mądry Polak po szkodzie" i przed wyjazdem o niewielu rzeczach się wie. Po bezpośrednim kontakcie z Panem czy Panią (dla którego polska firma ściąga studentów), mamy ZAGWARANTOWANE jego wsparcie i wszelką pomoc. Dlatego - bądź mądrym Polakiem przed szkodą i zastanów się, czy jesteś gotowy na szkołę przetrwania, która nie tylko będzie droga w kosztach, ale także wykończy Cię psychicznie.
      • binladenali Re: praca w deutsche post 15.05.16, 23:51
        Nie zgadzam się całkowicie z Twoją opinią.
        Też miałem okazję być w pracy z tą firmą i bardzo pomogli mi w problemach, które miałem w trakcie pracy choćby z pensją. Napisali w moim imieniu, czy też powiedzieli co zrobić, żeby wszystko się zgadzało. Uważam też, że informacje, które przekazywali w ramach wielu maili, które wysyłali zawierały wiele bardzo istotnych spraw. Nie do końca wiem czego chciałeś dowiedzieć się wcześniej, a nie dowiedziałeś się tego z tych maili i materiałów.
        Dziwi mnie to co piszesz o tym, iż można nie dostać pracy po tym jak przeszło się rozmowę kwalifikacyjną, bo nikt z moich znajomych, którzy byli razem ze mną z Rekrutio nie miał takiego problemu, ani o takim przypadku nie słyszeliśmy.
        Oczywiście, że kwota, którą zarabiamy jest zasługą naszej pracy, ale wydaje mi się, że płacimy po prostu za pomoc, wsparcie i różne przekazywane przed i w trakcie wyjazdu informacje. Opłata rzeczywiście do najniższych nie należy, ale byłem jej świadomy od początku, więc nie wiem, dlaczego akurat na nią narzekasz.
    • 19kedar79 Re: praca w deutsche post 13.05.16, 18:08
      Haren Niemcy kurczaki najwięksi oszuści jacy są ludzi traktują jak śmieci coś się im nie podoba to wracasz do domu przed podjęciem pracy i nikogo nic nie interesuje za co i jak wrócisz do domu .rekrutacja ludzi to jest 40 osób tygodniowo zostaje morze 5 i po pierwszym miesiącu wracają do domu a obojętnie z jakiej firmy pojedziecie to i tak trafice do SCHNEUING a wielki szew ma wszystko w i wszystkich tam gdzieś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka