Gość: Agi IP: *.chello.pl 05.12.06, 20:14 ciekawa jestem czy ktoś kto rozwiązując testy świadomie (bez strzelania na oślep) wyrobił się w czasie? moim zdaniem to raczej niemożliwe.. pozdrawiam, Agi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A Re: to tych co już po... IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 05.12.06, 20:41 Owszem :-) Trzeba jednak swietnie znac jezyk, w ktorym sie zdaje, i duzo czytac w tym jezyku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiabru Re: to tych co już po... IP: *.upc.chello.be 05.12.06, 20:57 a ja strzelalam na koniec. Balam sie, ze jak zaczne cos wyliczac to mi sie komputer wylaczy w trakcie zadania. Poza tym uciekajace minuty tak mnie zestresowaly, ze sie kompletnie rozkojarzylam. No i troche 'postrzelalam' Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: to tych co już po... 06.12.06, 00:17 ja rozbilem verbala w 25 minut, na 10 numericali zostalo mi 30 minut, wiec 25jakbym byl w miare normalnie uzdolniony matematycznie, to bym zdazyl z przyslowym palcem w d... Tzn. i tak zdazylem, ale na 3 pytania musialem strzelac, a to nie przez brak czasu, tylko bylem za glupi, zeby wiedziec, jak to wyliczyc. Ale to mozna zrobic w czasie. Ostatnia preselekcje(pisemna) zdalem oddajac karte kilkanascie minut przed czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale o co chodzi Re: to tych co już po... IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.06, 09:10 taaa.... Gdyby baba miala wasy. Nie wiem dlaczego niektore osoby na tym forum za wszelka cene staraja sie zaprzeczac stwierdzeniom poprzednikow. Nawet jesli sa one tak banalne i oczywiste, jak to, ze czasu na preselekcji jest malo i jest to jeden z elementow, ktory utrudnia calosc zadania. Czytajac jednakze wypowiedzi niektorych osob stwierdzic mozna, ze czasu jest wrecz nieskonczenie wiele, a pytania prosciutkie. Zawsze pojawia sie tylko problem, gdybym tam byl lepszy z tego albo z owego to z palcem tu czy tam.... Zabawne jest tez sformulowanie: "...i tak zdazylem, ale na 3 pyt. musialem strzelac...". Jesli chodzi tutaj o ZDAZENIE w takim rozumieniu, to mozna strzelic na 30 pyt. i wtedy zdazy sie na 1000%. O i tu nastepne "...ale to nie przez brak czasu...". Nie nie to wlasnie przez pogode, bo czasu bylo duzo godzina czy dwie... A i tu niezle: "..ostatnia preselekcje skonczylem kilkanascie minut przed czasem...". No to super. Biorac pod uwage, ze caly test trwa prawie kilkanascie minut, to bardzo dobry rezultat. Biorac tez pod uwage taka rozpietosc czasowa (kiedys kilkanascie minut przed czasem a teraz strzelanie na 3 pyt.) zauwazam tragiczny spadek formy, szczegolnie uwzgledniajac, ze na poprzednich preselekcjach czasu bylo jeszcze mniej. Jest jednak jeden fragment, ktory mi sie spodobal: "...bylem za glupi...". I jak tu sie nie zgodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: to tych co już po... 06.12.06, 09:19 boze jak mozna nadintepretowac fakty. Mysl sobie, co chcesz, jest faktem, ze ja jestem juz na liscie rezerowowej i ze na preselekcji przedmiotowego konkursu bez zadnego strzelania skonczylem wszystko kilkanascie minut przed czasem. I nie jestem tu zadnym ewenementem, bo przed czasem skonczylo wiele osob. Zadania nie sa prosciutkie, nikt tego nie twierdzi. Chodzi tylko i wylacznie o to, ze jak przez powiedzmy 1,5 minuty nie jestem w stanie sie jednoznacznioe zdecydowac na jedna odpowiedz, to trzeba sie decydowac na jedna z dwoch najbardziej prawdopodobnych odpowiedzi i leciec dalej. Wtedy nie zdarzy ci sie cos takiego, ze zabraknie ci czasu. Przeczytoaj sobie komentarze na temat preselekcji AD 35-37, wszystkie osoby z tego forum potwierdzily, ze mozna bylo ja skonczyc przed czasem, a ja np. musialem ja pisac po angielsku, ktory jest moim drugim a nie pierwszym jezykiem. Co do mojej glupoty. Jestem noga z matematyki i o tym wiem. Na ostatnie pytanie z numerivala, wyliczenie stosunku 25% do 15% mialem chyba 5 minut, ale poniewaz skonczylem szkole ponad 20 lat temu i nie chcialo mi sie przygotowywac do egzaminu, zabralo mi to tyle czasu. Ale przeciez kandytat po ekonomii to zrobi w ciagu 30 sekund. Wiec nadal podtrzymuje, ze czasu jest dosyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takie tam Re: to tych co już po... IP: *.minrol.gov.pl 06.12.06, 09:52 Ja zdawałam i bez bicia przyznaję ze nie wyrobiłam się w czasie. O ile na wiedzę o UE czasu było wystarczająco, to na werbala i numericala zdecydowanie za mało. W lipcu zdawałam na urzednika w służbie cywilnej - podobna formuła tyle ze we własnym języku ( zdałam całkiem nieźle) więc mam porównanie. Nie wiem czemu mają słuzyć co poniektórych opinie, ze czasu az nadto - zdołowac innych, dać do zrozumienia innym ze sa głabami, dowartościowac się? Nawet jesli ktoś przygotowywał się z zegarkiem w ręku, trzaskając dużo testów to czasu mogło być akurat na styk. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: to tych co już po... 06.12.06, 10:03 to ja nie wiem, dlaczego np. na preselekcji AD 37 - ktora byla pisemna, wiec moze nie do konca porownywalna - przynajmniej polowa osoba oddala kartki z verbalem duzo przed czasem a osoby ktory w ostatniej sekundzie cos jeszcze skrobaly mozna bylo policzyc na palcach jednej reki. Nikogo nie chce dolowac, powtarzam tylko, ze time management to najwazniejsza regula tego egzaminu i ze "niezdazenie" nie tyle swiadczy o niewiedzy kandydatow, co o pewnym bledzie w rzemiosle. I jako osoba, ktora zdala dotychczas 3 preselekcje mam jakie takie prawo, zeby tak twierdzic, bo mam troche porownania i obserwacji Odpowiedz Link Zgłoś
nina2711 Re: to tych co już po... 06.12.06, 10:04 Czasu nie ma za wiele. Kluczowa jest znajomość języka, szczególnie przy werbalach, kiedy trzeba szybko czytać, analizować, wybrac właściwy algorytm odpowiedzi na pytania (podręcznik z Orseu). Dlatego ważna jest nie tylko wiedza, ale i technika zdawania tych egzaminów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arise4 Re: to tych co już po... IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 06.12.06, 10:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arise4 Re: to tych co już po... IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 06.12.06, 10:02 Prawdy dowiemy sie po ogloszeniu wynikow preselekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
nina2711 Re: to tych co już po... 06.12.06, 10:43 To prawda.:) Zdawałam egzamin na komputerze rok temu (CAST 25) i zdałam, ale presja czasu była duża. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arise4 Re: to tych co już po... IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 06.12.06, 10:45 Dziekuje nina. Odpowiedz Link Zgłoś
eps_in_spe Re: to tych co już po... 06.12.06, 13:50 Mozliwe, mozliwe. Ale jezyk trzeba naprawde dobrze znac, bo werbale trudne. Numericale spoko i Unia tez do przejscia. Czasu jest faktycznie malo, ale jak sie o tym z gory wie i spieszy (na drugiej czesci nawet bardzo), to naprawde mozna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przed Re: to tych co już po... IP: *.cec.eu.int 06.12.06, 14:35 A moze sie podzielisz jakimis pytaniami? Moze cos masakrycznego z Unii, bo slyszalam, ze juz Seveso dyrektywa byla i rybki i Ariane... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziamdzia Re: to tych co już po... IP: 149.156.14.* 06.12.06, 14:50 Ja mialam pytanie o "mad cow disease", konkretnie o inną, pełną nazwę tej choroby :D Natomiast moim skromnym zdaniem bardziej niz na wiedzy o UE należy sie skoncentrowac na tescie werbano-nuerycznym, bo akurat ten ma większą "wagę". W ogloszeniu konkursowym jest jasno podane, że za test z UE jst max. 20 punktów, a z verb/num aż 40... Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: to tych co już po... 06.12.06, 15:00 za prawidlowa odpowiedz z werbalno-numerycznego dostaje sie co prawda wiecej punktow niz za prawidlowa odpowiedz o Unii, ale nie zmienia to faktu, ze zarowno czesc a jak i czesc b preselekcji trzeba zaliczyc na minimum 50%, wiec jak ktos wypadnie bardzo slabo na unii, to nie nadrobi tego verbalem. Poza tym z poprzednich konkursow moge wam powiedziec, ze sa osoby (ja do nich nie naleze), ktore tak obkuly Unie, ze na 10 mozliwych punktkow mialy 9. I takich osob wcale nie jest az tak malo. Jesli chodzi o pytania, to ja osobiscie nie mialem zadnej dyrektywy i zadnych ryb, ale pelno pytan w stylu "kto jest odpowiedzialny za uchwalanie budzetu": szef Komisji z przewodniczycym paralemntu, TO z szefem komisji itd., zcyli duzo pytan o kompetencje. Ale jak widac, kazdy ma kompletnie inne pytania, wiec nie ma sensu tu dedukowac, tylko przyswajac sobie mozliwie duzo wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziamdzia Re: to tych co już po... IP: 149.156.14.* 06.12.06, 15:15 Wiadomo, ze 50% w wiedzy o UE to absolutne minimum, w tym konkursie pewnie niewystarczajace, ale przy konkursie na AST3 w 2005 ledwo przekroczylam ten magiczny pułap z wiedzy o Unii, a przeszłam dalej dzięki temu ze nadrobilam co nieco na werbalno-numerycznym :)) W każdym razie za wiedzę o UE jest jak policzylam (hehe, zadanko numeryczne) ~0,66 pkt, a za verb/num ~1,33. Odpowiedz Link Zgłoś
eps_in_spe Re: to tych co już po... 06.12.06, 15:21 No to wlasne u mnie bylo to Seveso. Nazwa mi absolutnie nic nie mowila i nie udalo mi sie jej tez zapamietac do sprawdzenia. Teraz po wygooglowaniu stwierdzam, ze mam zle :-( Ale dzieki za przypomnienie. Jak widac z gieldy pytan moga skorzystac tez ci, co sa juz 'po'... Bylo duzo o kompetencjach, troszke dat i ustalania kolejnosci rozszerzen i traktatow, konstytucja, czlonkowie roznych organizacji (NATO, WTO, CoE), ilosc glosow poszczegolnych krajow, rodzaje glosowan, CFSP, nazwiska jakies chyba tez. Ogolnie rzecz biorac wszystko, z dziwnych pytan to chyba tylko czlonkowie przeroznych organizacji. Ryb, jedwabnikow ani krow u mnie akurat nie bylo ;-) Bylo za to pewnie mnostwo innych rzeczy, ktorych nie udalo mi sie zapamietac tak ja Seveso. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: to tych co już po... 06.12.06, 15:27 no to widac, jaka role gra przypadek, Ja kiedys widzialem przypadkiem reportaz o katastrofie w Seveso, nie mam pojecia, czy jest dyrektywa czy co, ale ew. wiedzialby, ze chodzi z skazenia chemiczne/ochrone srodowiska. Dobra wiedza ogolna sie przydaje, lut szczescia jak zawsze no i w miare dobre przygotowanie. Ale ja tez zawsze musialem nadrabiac verbalem wiedze o unii, bo ja nie jestem typem, ktory potrafi zakuc na pamiec tysiace faktow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosik Re: to tych co już po... IP: *.chello.pl 06.12.06, 18:32 z tym Ariane to chodziło o promocję literatury europejskiej czy o francuskie rakiety:)))? Odpowiedz Link Zgłoś
kandydat7 ryby 06.12.06, 21:30 przewija sie tutaj od jakiegos czasu watek ryb... czy ktos kto zdawal moglby ujawnic o co chodzilo z tymi rybami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szprotka Re: ryby IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.06, 22:12 prawdopodobnie o rekiny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szprotka Re: ryby IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.06, 22:25 " • Re: AD/60/06 - EPSO update IP: 193.190.134.* Gość: mm 30.11.06, 01:38 + odpowiedz Hej Kasia A jakie pytania mialas? mnie najbardziej zagielo pytanie: polow jakiej ryby jest zabroniony w UE? wieloryb, rekin, losos, swordfish. podobno poprawna odp jest wieloryb- czyli wg terminologii unijnej wieloryb jest ryba? :) pzdr michal • Re: AD/60/06 - EPSO update IP: *.cec.eu.int Gość: zzzzzz 30.11.06, 08:55 + odpowiedz I nad tym sie trzeba bylo zastanawiac? :) Nie wiem ale ten temat jest w mediach od lat. Dzieci w szkole o tym ucza. Grenlandia caly czas z tym ma problem...... Wiedza ogolna poprostu. • Re: AD/60/06 - EPSO update arise4 30.11.06, 11:19 + odpowiedz Gość portalu: zzzzzz napisał(a): > I nad tym sie trzeba bylo zastanawiac? :) > > Nie wiem ale ten temat jest w mediach od lat. Dzieci w szkole o tym ucza. > Grenlandia caly czas z tym ma problem...... > > Wiedza ogolna poprostu. I z wiedzy ogolnej bania ! Bo wieloryb nie jest RYBA !!!! • Re: AD/60/06 - EPSO update IP: *.dsl.club-internet.fr Gość: lea 30.11.06, 09:41 + odpowiedz to byl raczej rekin • Re: AD/60/06 - EPSO update rszwajca5 30.11.06, 10:17 + odpowiedz Toutes les espèces de baleines sont protégées par la directive «Habitats»1, l'acte principal de la législation européenne visant à protéger les habitats naturels et la faune sauvage • Re: AD/60/06 - EPSO update IP: *.dsl.club-internet.fr Gość: lea 30.11.06, 10:29 + odpowiedz masz racje, sprawdzilam, w przypadku rekinow zabroniono specjalnej techniki polowu ("finning") polegajacej na usuwaniu pletw i wyrzucaniu reszty ciala do morza" Osobiscie jeszcze tego nie sprawdzilam, ale wieloryb to przeciez ssak!!??? pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szprotka Re: ryby IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.06, 23:01 apropos rekinow www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/008-11178-268-09-39-901-20060929STO11177-2006-25-09-2006/default_en.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szprotka Re: ryby IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.06, 22:27 oprocz wielorybow albo rekinow chodzilo jeszcze o ryby, ktore wchodza do kwot polowowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika.m3 Re: to tych co już po... IP: *.upc.chello.be 06.12.06, 23:12 Zdawalam 5/12 a rybach niemialam nic ale zato o psach to bylo szokujace i troche mnie wyracilo z rownowagi pytania mialam w wiekszosci zwiazane ze szczepionkami madycyna (autyzm itd).Numericale strzelalam miejsce z nr 13 i podjechalam wozem policyjnym pod Selor takze niesadze ze udalo mi sie to byl niezbyt szczesliwy dzien dla mnie chociaz MOZE jesli tak to chyba uwieze w 13 piatek wszystkim zycze wszystkiego najlepszego i powodzenia monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martinez Re: to tych co już po... IP: *.ipt.aol.com 07.12.06, 00:10 Hej Monika! Uszy do gory! Teraz pozostaje juz tylko kciuki trzymac ;) Mam prosbe. Mogla bys moze cos wiecej o tych psach i szczepionkach nadmienic. Wielkie dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arise4 Re: to tych co już po... IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 07.12.06, 00:26 Pewnie to bylo w werbalu, wiec nie warto nadmieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabru kurde.... to ja jak byly... 07.12.06, 12:22 same nudy mialam; zadnych zwierzat,zadnej medycyny. Same pierdoly o traktatach, amendmentach i inne tym podobne... Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Debriefing 07.12.06, 12:43 W ramach debriefingu zagadka w celu rozgryzenia epsiej logiki: W Berline u Thomsona w poczekalni lezaly takie swistki informacyjne, m.in. z nastepujacymi informacjami - Egzaminy pisemne odbeda sie w pierwszym kwartale 2007 r. - Wyniki preselekcji komputerowej beda prawdopodobnie pod koniec lutego 2007 r. W zwiazku z tym zastanawiam sie, ktora odpowiedz jest prawidlowa, bo sam sobie nie daje rady z moim chlopskim rozumem: a) czy epsi kwartal ma tylko jeden miesiac (tzn. marzec)? b) czy pismeny bedzie bez wzgledy na wyniki preselekcji c) informacja byla pisana przez EPSIarza krotko przed przerwa na kawe, dlatego jest bez ladu i skladu d) none of the above albo - perfidnie - e) ukryta odpowiedz, jak sie nacisnie przycisk "dalej"???? b) Odpowiedz Link Zgłoś
nina2711 Re: Debriefing 07.12.06, 19:57 W CAST 25 egzamin na komputerze pisalam w grudniu i dopiero +/- po roku był egzamin pisemny - test zawodowy. Czekam na wyniki. Teraz na komputerze po testach pokazała się informacja, że wyniki będą styczeń/luty przyszłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś