Dodaj do ulubionych

alez EPSO jest konkretne

12.02.07, 14:02
nieco zdezorientowana pytaniami niektórych forumowiczów (tłumaczących
wszystkie przedmioty ze świadectwa maturlanego)wysłałam do epso maila z
pytaniem czy kopia świadectwa z napisem " to jest swiadectwo dojrzałosci
wydane dnia ..." im wystarczy , czy tez potrzebują dokłądnego tłumaczenia ze
wszystkimi przedmiotami i ocenami. Oto odpowiedz

Dear candidate,
Thank you for your message.
We are not in a position to determine whether your translation would be
sufficient. You may still complete it by sending a new version before the
closing date (do not forget to indicate your candidate number and the number
of your competition).

Chyba usiade i przetłumacze to słowo po słowie, chociaż wydaje mi sie to
zupełnym idiotyzmem ;-(
Obserwuj wątek
    • z_gdanska Re: alez EPSO jest konkretne 12.02.07, 14:08
      a po jakim czasie dostalas odpowiedz? ja czekam ponad tydzien...
      • kttosia 4 godziny 12.02.07, 14:16
        rano wysłałam i po 13tej przyszło
        • z_gdanska Re: 4 godziny 12.02.07, 14:58
          Chyba zartujesz! Pisalas na epso-ad-60-06@ec.europa.eu czy na jakis inny adres?
          • Gość: cinek po co matura? IP: *.bmly.cable.ntl.com 12.02.07, 19:59
            ale matura chyba nie potrzebna - nie wystarczy dyplom ze studiow?
            • byly_eurokrata Kilka tipsow 12.02.07, 20:26
              Widze ze dzikie spekulacje tu narastaja, co mozna zrozumiec, ze wzgledu na
              emocje.
              Oto moje doswiadczenia (2 dopuszczenia do egzaminu ustnego, jeden zdany konkurs)

Skladajac papiery na AD nie zalaczalem kopii matury, tylko kopie dyplomu
              wyzszej uczelni, za kazdym razem mnie bez zadnych problemow dopuszczano do
              egzaminow.
              Zalaczenie jakiegos papierka o doswiadczeniu zawodowym nie jest na tym etapie
              konieczne, chyba ze na stanowisko tego wymagano.
              Uznawanie doswiadczenia zawodowego nastepuje dopiero po przyjeciu do pracy,
              nawet po konkursach, na ktorych takowego nie wymagano.
              Uznaje sie maksymalnie 2 lata takiego doswiadczenia, nawet jak ktos mial ich 20
              na analogicznym stanowisku. Temat byl wielokrotnie walkowany na tym forum.
    • byly_eurokrata Re: alez EPSO jest konkretne 12.02.07, 14:11
      "na glupie pytanie, glupia odpowiedz" jak mawiali starozytni rzymianie...;-)

Ale na serio.

Nie mam teraz pod reka mojego swiadectwa, ale z pierwszej strony tlumaczycz

ze Ktosia Brzeczyszczykiwiecz ukonczyla dnia .....nauke w liceum ...... w
      Malkinii Wielkiej w klasie o profilu: kariera w oragnach unijnych.

Na drugiej stronie sa stopnie ze wszystkich przedmiotowo, te olewasz
      na trzeciej stronie sa dane o wlasciciwej maturze

czyli cos tam ze przystapila do egzaminu materulanego dnia

xxx
      egzaminy ustne z przedmiotow
      egzaminy pisemne z przedmiotow

No i od biedy to slynne: niniejsze swiadectwo jest dokumenten potwierdzajacym
      posiadanie wyksztlcenia sredniego i uprawnia o ubieganie sie o przyjecie na
      studia wyzsze.

W ten sposob z 4-stronicowego swiadectwa masz "ekstrakt" na maks. 3/4 strony, w
      ktorym zawarte sa wszystkie istotne informacje. A tu liczy sie praktycznie
      tylko to
      a) kiedy to bylo
      b) czy to jest matura uprawniajaca do studiowania na wszystkich uczelniach czy
      jak np. niekotre "matury" w Niemczech do studiowania na wyzszysz szkolach
      zawodowych a nie na uniwersytetach.

Jakie mialas stopnie z WF w IV klasie liceum nikogo nie interesuje.
      • kttosia masz racje były 12.02.07, 14:17
        tak zrobie :-)
    • Gość: exxa a po co matura? IP: *.winn.cable.ntl.com 12.02.07, 15:07
      masz na mysli konkurs AD60/06? Myslalam, ze wystarcza kopie dyplomow studiow
      wyzszych. skoro sie je skonczylo, to chyba logiczne, ze ma sie mature. no ale
      jesli trzeba, to idac ta droga nalezaloby przetlumaczyc tez swiadectwo
      ukonczenia szkoly podstawowej... :0)
      tak na serio: czy na AD60/06 konieczne jest przeslanie kopii matury? czy
      chodzilo ci o konkurs dla sekretarek?
      dzieki za odp.
      • Gość: kttosia na chwile konkurs dla sekretarek IP: 80.51.167.* 12.02.07, 15:12
        • z_gdanska Re: konkurs dla sekretarek 12.02.07, 15:26
          Mozesz mi napisac na jaki email pisalas? na epso-ad-60-06@ec.europa.eu czy na
          jakis inny adres? bardzo Ci zazdroszcze, ze tak Ci szybko odpisali i zastanawiam
          sie "gdzie popelnilam blad" :-)
          • Gość: kttosia na chwile Re: konkurs dla sekretarek IP: 80.51.167.* 12.02.07, 15:33
            pisałam na inny adres podany w epsoprofilu, widac mialam szczescie ;-)
          • Gość: Ines Re: konkurs dla sekretarek IP: *.state.gov 13.02.07, 10:01
            A mi odpisali w ciagu 10 minut!!!!
    • Gość: kika Re: alez EPSO jest konkretne IP: *.cec.eu.int 12.02.07, 15:36
      nie tak do konca jest to idiotyzm, bo pamietam, ze jak mialam interview to
      ludzie przychodzili z kopiami moich dyplomow i pytali mnie o bardzo szczegolowe
      rzeczy tam zawarte.
      Nigdy nie wiesz, czy potencjalna DG nie zainteresuje sie toba tylko dlatego, ze
      masz mature np. z laciny....
      • Gość: gala Re: alez EPSO jest konkretne IP: *.chello.pl 12.02.07, 19:55
        Zadam być może głupie pytanie - czy w konkursie dla administratorów ad/60 w
        przypadku gdy ktos ma doświadczenie zawodowe - powinien załączyc do aplikacji
        jakies info na ten temat? Wiem, ze w tym konkursie doświadczenie nie jest
        wymagane. Wiec w sumie wystarczyłby dyplom. Przypuszczam, ze dopiero w
        przypadku przejścia całej procedury aplikacyjnej,po dostaniu sie na listę
        rezerwową będzie trzeba przedstawić komplet uwierzytelnionych dokumentów. Ale
        sa to tylko moje przypuszczenia. Poza tym - skoro doświadczenie nie jest
        wymagane, zastanawiam się czy w przypadku zatrudnienia będzie w ogóle brane pod
        uwagę? Czy ktoś z doswiadczonych forumowiczów mógłby mnie oswiecić w tej
        materii?
        • Gość: karolinosz Re: alez EPSO jest konkretne IP: 212.243.143.* 13.02.07, 11:45
          Wcale nie takie glupie to pytanie, bo takie samo zadalam :) i dostalam taka
          odpowiedz:

Dear candidate,

At this stage of the competition you are asked to provide the Selection Board
          with the documents that prove that you fulfil the formal requirements mentioned
          in the Official Journal on which the admission will be based
          (europa.eu.int/eur-lex/lex/JOHtml.do?uri=OJ:C:2006:172A:SOM:EN:HTML),
          pages 17, 18. As you will see, the experience is not required for this
          competition. However, it is not forbidden to send additional documents.

Regards,
          EPSO Team
          • Gość: gala Re: alez EPSO jest konkretne IP: *.chello.pl 13.02.07, 20:14
            Dzięki za odpowiedź i za "kilka tipsów" powyżej. Już nie mam żadnych
            wątpliwości i ze spokojem w sercu mogę przesłac swoją aplikację :-) Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka