Dodaj do ulubionych

Unio - ojczyzno moja...

09.03.07, 13:16
... ty jestes jak zdrowie...

Tyle miejsc jest w tym roku roku na specjalizacjach w warszawie
Anestezjologia 15
Chirurgia klatki piersiowej 2
Chirurgia ogólna 2
Choroby wewnętrzne 5
Medycyna ratunkowa 3
Medycyna rodzinna 40
Ortopedia 10
Pediatria 1
Radiologia 8
Rehabilitacja medyczna 9

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_070309/warszawa_a_1.html
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: Unio - ojczyzno moja... 09.03.07, 13:38
      jakubsky, ty nie nerwujsia, we Lwowi doktorow chwatit, prijadom do Polszczy,
      pamogom i budjet dobrze
      • Gość: aasia Re: Unio - ojczyzno moja... IP: *.cust.tele2.be 09.03.07, 16:04
        .... i wsio budiet charaszo.

sorki, ale nie moglam sie powstrzymac ;-))
        • do.ki Re: Unio - ojczyzno moja... 09.03.07, 19:39
          > sorki, ale nie moglam sie powstrzymac ;-))

No to nie "prijadom do Polszy", tylko "prijedut w Polszu", nie?

nie "nie nerwujsia", tylko "nie wolnujsia"

nie pamogom, tylko pamogut

A co do adremu: to jest realne oszacowanie zapotrzebowania Polski na specjalistow. Bo lekarzy w Polsce jest dosc, wrecz za duzo. Serio.
          • byly_eurokrata Re: Unio - ojczyzno moja... 09.03.07, 19:44
            doki, mam co prawda rodzine na ukrainie, ale nie mam pojecia o ukrainskim, wiec
            to bylo zupelnie skonstruowane

co do lekarzy specjalistow: takich jak np. kardiologow w srednich
            miejscowosciach juz praktycznie nie ma
            • do.ki Re: Unio - ojczyzno moja... 09.03.07, 20:03
              > co do lekarzy specjalistow: takich jak np. kardiologow w srednich
              > miejscowosciach juz praktycznie nie ma

And your point is?

Chyba sie nie rozumiemy. To, ze w srednich miejscowosciach praktycznie nie ma kardiologow nie znaczy, ze kardiologow jest za malo. Au contraire- jest ich za duzo w stosunku do funduszy, ktore obywatele chca przeznaczyc na kardiologow. Po prostu spoleczenstwo polskie nie chce miec ani wiecej lekarzy, ani lepszej opieki zdrowotnej. Gdyby chcialo, toby placilo.

Artykul troche na temat:

www.nczas.com/?a=show_article&id=3621
              Podsumowujac: to wcale nie szkodzi, ze kardiologow nie ma poza duzymi osrodkami- i tak Polacy uwazaja, ze na kardiologow ich nie stac.
            • do.ki a to przepraszam 09.03.07, 20:04
              > doki, mam co prawda rodzine na ukrainie, ale nie mam pojecia o ukrainskim, wiec
              >
              > to bylo zupelnie skonstruowane

Ja myslalem, ze to po rosyjsku mialo byc, pomyluj, bywszyj jewrokrat.
              • Gość: kontraktowiec Re: a to przepraszam IP: *.upc.chello.be 10.03.07, 14:50
                od kiedy we Lwowie rosyjski?
                • paczula8 prosze ... 10.03.07, 15:08
                  Gość portalu: kontraktowiec napisał(a):

> od kiedy we Lwowie rosyjski?

od 39 do 91 r. z czteroletnia przerwa w latach 41-45 (niemiecki) ...
                  • byly_eurokrata Re: prosze ... 10.03.07, 15:11
                    paczula, co ty za przeproszeniem p..przysz???

Ja bylem kilka razy we Lwowie za czasow Zwiazku Sowieckiego.
                    Ludzie we Lwowie, jak zreszta generalnie na Zachodniej Ukrainie
                    mowili po ukrainsku, a nie po rosyjsku

We Lwowie natomiast bardzo wiele osob mowilo po polsku.

Po rosyjsku mowila jedynie naplywowa ludnosc rosyjska i rosyjskojezyczna
                    • paczula8 ja pie.rze? 10.03.07, 15:16
                      a jaki byl jezyk obowiazujacy w szkolach, urzedach, mediach?
                      • byly_eurokrata Re: ja pie.rze? 10.03.07, 15:27
                        obydwa paczula, obydwa, bo Ukrainska SRR byla osobna republika i miala wlasny
                        jezyk urzedowy, zreszta oficjalna nazwa Ukrainskiej SRR byla dwujezna, rosyjska
                        i ukrainska.

Ze apartczyki wolaly mowic po rosyjsku nie zmienia faktu, ze ludnosc mowila
                        sama z siebie po ukrainsku, ze byly ukrainskie szkoly, podreczniki itd. Na
                        uczelniach wyzszych mowiono praktycznie tylko po rosyjsku, ale mimo to jezyk
                        ukrainski wtedy istnial ofic jalnie
                        Jak mowie, bylem

Poza tym nawet w okresie 41-45 w Galicji (Distrikt Galizien) niemiecki nie byl
                        jedynym jezykiem urzedowym, mowiono rowniez wtedy rowniez po ukrainsku i po
                        polsku

Die Amtssprache in dem Distrikt Galizien ist deutsch. Die ukrainische
                        und die polnische Sprache sind zugelassen.

Verordnung über die Verwaltung von Galizien vom x. August 194r1)
                        Verordnung
                        über die Verwaltung von Galizien.
                        Vom i. August 1941
                        • paczula8 Re: ja pie.rze? 10.03.07, 15:39
                          Rzeczywiscie jez. ukrainski we Lwowie byl uzywany mniej wiecej na rowni z
                          rosyjskim (w innych miastach tak juz nie bylo), ale to nie zmienia faktu, ze
                          rosyjski we Lwowie pojawil sie w 39 r ... czyli moja odpowiedz z pieprzeniem
                          nie miala nic wspolnego :)
      • Gość: ai Re: Unio - ojczyzno moja... IP: *.cdif.cable.ntl.com 10.03.07, 16:42
        Doktory zi Lwowa wola sprzatac 'drugie domy' Niemcow w Costa del Sol...trudno bedzie znalezc frajerow, ktorzy zechcieliby pracowac za 2000zl...

> jakubsky, ty nie nerwujsia, we Lwowi doktorow chwatit, prijadom do Polszczy,
        > pamogom i budjet dobrze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka