Dodaj do ulubionych

Polskie Veto

IP: 213.246.254.* 19.06.07, 13:07
ciekawy artykul -polecam
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/opinie_070618/opinie_a_1.html
szczegolnie ciekawy cytat:
"...Podobnie jak nie mogłem uwierzyć, gdy widziałem jego (Bronislawa Geremka)
pełną satysfakcji twarz w Parlamencie Europejskim, kiedy kolejni europosłowie
z różnych państw, mający takie pojęcie o Polsce jak ja o Grenlandii, obrzucali
błotem nasz kraj i porównywali go do reżimu stalinowskiego czy
faszystowskiego. Panie Profesorze! Co Pan wtedy odczuwał? Satysfakcję z
brawek, jakie rozlegały się w sali Parlamentu Europejskiego? Satysfakcję z
tego, że Pański przeciwnik polityczny w kraju jest ośmieszany na europejskich
salonach? Dlaczego Pan to robi? Jaka myśl, jaka polityczna kalkulacja
przyświeca Panu, kiedy wprost utrudnia Pan negocjacje polskiemu rządowi?
Dlaczego woli Pan, żeby Polsce - powtarzam: Polsce - się nie powiodło?..."
Obserwuj wątek
    • rootka Re: Polskie Veto 19.06.07, 13:21
      swietny artykul!
      • Gość: Domino Re: Polskie Veto IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 19.06.07, 13:50
        Ech, uboga ta Polska, sami ja zameczymy, a dziwic sie potem, ze nikt nas nie
        rozumie, jak nas maja popierac, jak zwalczamy sie wzajemnie, ech...
      • warsawyak Re: Polskie Veto 19.06.07, 14:25
        rootka napisała:

> swietny artykul!

Zwykła agitka jednego z wiodących propagandzistów.

A co takiego, powiedzcie jej orędownicy, "wywalczyła" dla Polski w Europie przez
        ostatnie dwa i pół roku partia czerwonej (czarnej?) flagi? No, słucham? Jakaś
        nowa agencja się u nas ulokowała? Rozumiem, że nadal pozostajemy tylko z reakcją
        "yes, yes, yes" na obcięte o 2 mld w stosunku do wynegocjowanych przez Belkę
        fundusze w budżecie 2007-2013?
        • byly_eurokrata Re: Polskie Veto 19.06.07, 14:40
          warsawyak, gratuluje chlodnego spojrzenia na sprawe!

A dla reszty z ich 19-wiecznym pojmowaniem patriotyzmu, kim jest autor tej
          opinii:
          "Jest absolwentem Wydziału Wiedzy o Teatrze warszawskiej PWST ", wiec jak
          widzimy ogromny autorytet w porownaniu z prof. Geremkiem.

Jego obecne funkcje:

Od połowy października 2006 razem z żoną Bogną kieruje Niezależnym Forum
          Publicystów Salon24.pl, gdzie prowadzi swój blog.
          Od marca 2007 prowadzi wtorkowe wydanie "Poranka Radia Tok FM".

Panie Janke, jestem pod ogromnym wrazeniem Panskiej osobowosci.
          • Gość: paw Re: Polskie Veto IP: *.24-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.06.07, 14:43
            byly a kim ty jestes? tlumaczem, kim pan Bronislaw? historykiem od
            serdniowiecznej Francji, ktory mowil, ze spoleczenstwo nie dojrzalo do
            demkoracji. kiedy sam nie wygral wyborow.

Polacy to pamietaja.

Jestem pod wrazeniem twojej wiedzy oraz przywiazania do obrony interesow mojego
            kraju. Bo sadzac z dzialan nie twojego.

Serdecznosci
            PD
            • byly_eurokrata Re: Polskie Veto 19.06.07, 14:47
              przeczytaj sobie art. 1 Konstytucji RP zanim zaczniesz stwierdzasz, co robia,
              mysla itd. "Polacy" i czyim krajem jest Polska.

w III Rzeszy juz byli tacy, co wiedzieli, kto jest prawdziwym Niemcem. Jesli
              niektore kregi w Polsce chca nawiazywac do tych tradycji, to tylko o nich
              swiadczy.
              • paw_dady Re: Polskie Veto 19.06.07, 17:34
                byly_eurokrata napisał:

> przeczytaj sobie art. 1 Konstytucji RP zanim zaczniesz stwierdzasz, co robia,
                > mysla itd. "Polacy" i czyim krajem jest Polska.

Mieszkasz w Pl? nie
                Placisz podatki w PL?
                nie

a ciagle walczysz w Polska i Polakiami, masz uraz?

> w III Rzeszy juz byli tacy, co wiedzieli, kto jest prawdziwym Niemcem. Jesli
                > niektore kregi w Polsce chca nawiazywac do tych tradycji, to tylko o nich
                > swiadczy.

o II rzeczy cos wiem, takze to ze ty mieszkasz w kraju, ktory ja zbudowal i
                wymordowal mnostwo obywateli Polski. Dzis natomiast probuje pouczac w imie
                swoich interesow jak mamy zyc. Nic im do tego neich jedza wursty z pommes i
                siedza cicho.

Serdecznosci
                PD
                • byly_eurokrata Re: Polskie Veto 19.06.07, 17:54
                  Paw umiesz czytac?
                  Czy w art. 1 Konstytucji RP jest gdzies mowa o obywatelach tam mieszkajacych i
                  tam placacych podatkich czy o "wszystkich obywatelach"

btw: czy ty mieszkasz i placisz podatki w RP, ze - w przeciwienstwie do mnie -
                  wolno ci wyglaszac jedynie sluszne poglady na temat rzadu tego kraju?

> o II rzeczy cos wiem, takze to ze ty mieszkasz w kraju, ktory ja zbudowal i
                  > wymordowal mnostwo obywateli Polski. Dzis natomiast probuje pouczac w imie
                  > swoich interesow jak mamy zyc

znowu argumenty typu "a u was bija murzynow"
                  Odpowiem w tym samym tonie:
                  a tym mieszkasz w kraju, ktory w czasie drugiej wojny swiatowej dobrowolnie
                  wystawil
                  SS-Freiwilligen-Grenadier-Division "Wallonien" nie mowiac o Flamandach i ich
                  ciagatach pro-nazistowskich w tamtych czasach
                  No i nie mowiac o najgorszym pedofilu ostatnich lat w Europie.
                  Wiec siedz cicho i jedz muszle z frytkami zamiast moralizowac.
        • rootka Re: Polskie Veto 19.06.07, 16:16
          sam stosujesz typowy chwyt agitatora: nie moze/nie chce dyskutowac
          merytorycznie, to atakuje.
          szkoda, ze taki niski poziom dyskusji na tym forum.
          • byly_eurokrata Re: Polskie Veto 19.06.07, 16:29
            czlowiek w odniesieniu do wlasnej osoby jest z natury rzeczy subiektywny, ale
            wydaje mi sie, ze zawsze uzasadniam swoja pozycje zamiast argumentowac w
            stylu "u nas jest zle, ale w Afryce dzieci umieraja z glodu i tam jest jeszcze
            gorzej"
          • warsawyak Re: Polskie Veto 19.06.07, 16:58
            > sam stosujesz typowy chwyt agitatora: nie moze/nie chce dyskutowac
            > merytorycznie, to atakuje.

Po prostu znam dobrze potencjał twórczy p. Janke (obserwowałem jego postawę
            wobec rozwoju wypadków przez ostatnie kilka lat, oglądałem go w telewizji,
            czytałem artykuły), więc mam dobrze wyrobione zdanie na jego temat. Wiem zatem,
            jakimi brudnymi chwytami się posługuje (od pewnego czasu). To Twoja sprawa, że
            podoba Ci się jego artykuł, jednak nie mogłem pozostawić takiej błędnej w mojej
            ocenie oceny bez komentarza (przez parę chwil pokonywałem wewnętrzny opór, by
            wreszcie dać upust swoim słowom), choć uważam, że forum, na którym właśnie
            dyskusujemy, zasadniczo nie powinno służyć do debat na temat polityki
            (szczególnie w jej wersji wewnętznej).

Zatem milknę jak grób.
            • rootka Re: Polskie Veto 19.06.07, 17:37
              skoro wiesz tyle na temat p. Janke - podaj jakas bibliografie! linki do innych
              jego tekstow, itp. Byloby to w kazdym razie bardziej konstruktywne niz ataki na
              czerwona czy czarna flage.
              • warsawyak Re: Polskie Veto 19.06.07, 17:47
                > skoro wiesz tyle na temat p. Janke - podaj jakas bibliografie! linki do innych
                > jego tekstow, itp.

To nie takie łatwe. Trzeba bowiem przestudiować setki wpisów na Salonie 24,
                dziesiątki artykułów gazetowcyh, obejrzeć archiwalne odcinki "Loży prasowej" czy
                podobnych programów publicystycznych. Następnie zestawić je chronologicznie z
                rozwojem wypadków w kraju.

Wtedy dopiero można obiektywnie ocenić inkryminowany artykuł w Rzepie.

I wiesz co? Już winna jest Fotyga! Już znalazł się kozioł ofiarny:
                jankepost.salon24.pl/19753,index.html
                Ciekawa ekwilibrystyka, prawda? Przecież dobrze wiadomo (każdy głupi to wie, nie
                tylko cwaniak jak Janke), że to najwierniejsza zausznica Kaczyńskich, najlepszy
                minister sz od, od... nie nie wiem... od Mieszka I ;-)

Ale jek można powiedzieć złe słowo na swojego guru (no i chlebodawcę)...
                • rootka Re: Polskie Veto 19.06.07, 18:20
                  > Ciekawa ekwilibrystyka

tzn co? Kaczynscy ja rzucaja na pozarcie? czy pan Janke redukuje swoj dysonans
                  poznawczy? mimo szczerych checi, nie rozumiem o co chodzi.
                  • warsawyak Re: Polskie Veto 19.06.07, 18:46
                    > mimo szczerych checi, nie rozumiem o co chodzi.

No widzisz, przecież mówiłem ;-)

Chodzi o to, że jeszcze wczoraj winnym ewentualnego niepowodzenia (no i
                    zaprzańcem, by nie powiedzieć, co już autor miał w zasadzie na języku, zdrajcą)
                    był Geremek jako symbol stronnictwa białej flagi.

Dzisiaj winną zaś (no bo, panie dziejku, chyba, kruca fiks, nici z tego będą)
                    okazuje się nie kto inny jak min. Fotyga, czyli sama esencja pomysłu walki o
                    pierwiastek, którą to wymyślili czy właściwie postanowili Kaczyńscy. Bezwolne
                    narzędzie w ich rękach!

> czy pan Janke redukuje swoj dysonans poznawczy?

Ja bym to nazwał: lawirowaniem, niestałościa w sądach, oportunizmem... Do
                    wyboru, do koloru, jak kto uważa. Ale mniejsza.

Ważniejsze jest to, czy byłem w prawie nazwać artykuł agitacją (i to stojącą pod
                    znakiem niegodziwości, by nie powiedzieć - łajdactwa).

A sprawą najbardziej pryncypialną jest oczywiście wpływ takiego pryzmatu
                    (inkryminowanego artykułu) na ocenę działania naszej dyplomacji w kluczowej dla
                    polskiej racji stanu kwestii, jaką jest przyszłość UE...
    • byly_eurokrata Polemika w sprawie artykulu Igora Janke 25.06.07, 13:33
      Ciekawy glos, specjalnie dla tych, co to na 100% wiedza, kto jest prawdziwym
      polskim patriota....

Igor Janke napisał tekst "Politycy przeciw polskiej racji stanu" (18.06.2007),
      z którego wynika, że niewspieranie polskich władz w negocjacjach dotyczących
      systemu głosowania w Unii jest czymś z gruntu złym. Jako główne
      szwarccharaktery w tekście występują Bronisław Geremek i Aleksander
      Kwaśniewski, którzy działają ponoć wbrew interesowi Polski. Tekst Igora Janke
      pełen jest retorycznych pytań w podniosłym tonie i doskonale wpisuje się w
      forsowane przez niektórych komentatorów założenie, że w czwartek i piątek w
      Brukseli odbędzie się wojna Polski z Europą, a zwłaszcza z Niemcami. Wojny tej
      raczej nie wygramy - tutaj nawet najwięksi zwolennicy stanowiska rządu zdają
      się tracić wiarę - ale to nic nie szkodzi. Skoro mamy rację, to lepiej gińmy u
      boku braci Kaczyńskich, niż krytykujmy ich, narażając na szwank "interes
      kraju".

Janke ma oczywiście prawo definiować interes Polski, jak chce, może go również
      utożsamiać z polityką rządzących obecnie krajem braci Kaczyńskich. Jest to
      jednak niebezpieczne, a w połączeniu z podniosłym tonem i oskarżeniami
      przeciwników Kaczyńskich o to, "że wolą, by Polsce się nie powiodło", brzmi
      nieco groteskowo.

Dla mnie to, że w kwestii pierwiastka nie ma w Polsce jednomyślności, jest
      dobrym znakiem.

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/opinie_070620/opinie_a_4.html
      (Dariusz Rosiak (ur. w 1962 r.) - anglista, dziennikarz, wieloletni pracownik
      francuskiego radia RFI i sekcji polskiej BBC. W latach 90. korespondent
      polskich mediów w Londynie, pisał m.in. w Życiu Warszawy, Życiu, Tygodniku
      Powszechnym.)
      • Gość: Trian Re: Polemika w sprawie artykulu Igora Janke IP: *.cec.eu.int 25.06.07, 15:50
        Masz starą prasówkę - tekst został opublikowany 5 dni temu i autor spekuluje na
        temat skutków polskiego weta - "śmierć za pierwiastek" i "izolacja Polski".
        Dziś już wiemy, że nie miał racji - zdarza się publicystom dość często (choć
        niektórym częściej).
        • byly_eurokrata Re: Polemika w sprawie artykulu Igora Janke 25.06.07, 16:23
          1. Chodzilo o nastawienie pana Janke, ktory uwazal, ze ma patent na jedynie
          sluszny poglad na patriotyzm
          2. Co do kwestii, czy autor mial racje czy nie - dzisiejsza prasa nie jest taka
          pewna, czy
          a) Kaczynscy odniesli jakiekolwiek WYMIERNE zwyciecstwso
          b) czy nie bylo to zwyciestwo pyrrusowe
    • wielki_mogul Re: Polskie Veto 25.06.07, 17:04
      Pozwole sobie wtracic moje trzy grosze.

Dobrze sie stalo, ze Polska nie uzyla swojego weta.

Zle sie stalo, ze Kaczynscy osmieszyli nasz kraj uzywajac kompletnie
      bezsensownej retoryki umierania za pierwiastek, powolywania sie na straty
      wojenne itp. Tego typu argumenty swiadcza o kompletnej alienacji naszych
      kochanych Kaczorkow. Zyja oni w swoim wlasnym swiecie, gdzie nie sila argumentow
      ale ich glosnosc oraz prawo piesci sa najwazniejsze. No i nie potrafia znalezc
      sie poza granicami kraju, gdzie panuja inne reguly.

Zle sie stalo, ze Kaczynscy opieraja swoja polityke zagraniczna na zalozeniu, ze
      Niemcy wobec Polski sa nastawione nieprzyjeznie. Stad wniosek, ze oslabienie
      Niemiec jest dobre dla Polski. Moim zdaniem ww. zalozenie jest bledne. Mozna je
      zrozumiec obserwujac inne poczynanie Kaczynskich, w ktorych przeszlosci przydaje
      sie zbyt wielka wage, jednoczesnie nie zwazajac na przyszlosc.
      W moim osobistym przekonaniu Kaczynscy w polityce kieruja sie raczej niechecia
      (ba, czasami nienawiscia) niz konstruktywnym dazeniem do dobra wspolnego. Samo
      pojecie dobra wspolnego jest im chyba obce. Stad chyba wynika ich chec do
      niszczenia innych - w ich logice zniszczenie wroga czyni swiat lepszym.

Ogolnie rzecz biorac, Polska wyszla z tej bojki z mniejsza iloscia guzow, niz
      sie spodziewalem. Ale na wiarygodnego i rozsadnego partnera nie wyglada.

Cala nadzieja w tym, ze partnerzy unijni inny rzad przyjma z otwartymi rekami.
      Oby era Kaczynskich skonczyla sie jak najszybciej!
      • do.ki Re: Polskie Veto 25.06.07, 17:20
        Mozesz tak uwazac, ale daleko jeszcze od Twojego pogladu do pogladu bylego,
        ktory stwierdzil byl, ze im gorzej dla Kaczynskich tym lepiej dla Polski.
        • byly_eurokrata Re: Polskie Veto 25.06.07, 18:07
          do.ki napisał:

> Mozesz tak uwazac

No popatrzcie jaki ten doki dzis wspanialomysny, pozwala innym na to,
          zeby "mogli uwazac" innaczej niz on, ale tak nie do konca, bo w sumie, to tylko
          on wie, co slusznie, wiec za bardzo nie wolno odchylac sie od jego stanowiska.
          • do.ki z polskiego na nasze 25.06.07, 19:11
            > No popatrzcie jaki ten doki dzis wspanialomysny, pozwala innym na to,
            > zeby "mogli uwazac" innaczej niz on, ale tak nie do konca, bo w sumie, to tylko
            > on wie, co slusznie, wiec za bardzo nie wolno odchylac sie od jego stanowiska.

Przepraszam, ze nie napisalem dosc jasno dla bylego. Chodzilo mi o to, ze ze
            zdaniem mogula nie do konca sie zgadzam, ale nie bede z nim dyskutowal z roznych
            powodow i tyle, choc poglad moze i wart jest dyskusji.

I to odroznia mogula od bylego, gdyz to, co byly zaprezentowal, do dyskusji nie
            bardzo sie nadaje.
            • byly_eurokrata Re: z polskiego na nasze 25.06.07, 19:23
              I to odroznia mogula od bylego, gdyz to, co byly zaprezentowal, do dyskusji nie
              > bardzo sie nadaje.

podstawa prawna? Czy to wypowiedz na zasadzie iluminacji doznanej po szczycie
              pod wrazeniem kaczynskiego?
              • do.ki nic z tych rzeczy 25.06.07, 20:17
                > podstawa prawna? Czy to wypowiedz na zasadzie iluminacji doznanej po szczycie
                > pod wrazeniem kaczynskiego?

Po prostu wyczerpales swoj limit mojej cierpliwosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka