Dodaj do ulubionych

temporary agent?

IP: *.cec.eu.int 27.06.07, 10:21
MAm nadzieje, ze ktos z was bedzie mogl mi udzielic informacji na temat
temporary agents. Jestem obecnie na stazu w Komisji i w lipcu bede
podchodzila do konkursu (CAST 27). Slyszalam jednak, ze istanieje mozliwosc
zatrudnienia jako temorary agent w KE, bez koniecznosci zdawania egzaminow.
Czy ktos cos wie na ten temat? Jak to sie zalatwia? Z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • Gość: Domino Re: temporary agent? IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 27.06.07, 10:29
      Droga Pani, o ile wiem, obecnie takie posady dostaja laureaci CAST25, pozostaje
      zatem zdawac CAST27.
    • Gość: Domino Re: temporary agent? IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 27.06.07, 10:38
      Ech, drugim rozwiazaniem jest zlozenie aplikacji droga internetowa, tzn.
      zrejestrowanie sie w bazie Komisji, ale szanse na to, ze ktos Pania wybierze i
      zaprosi na interview, sa jak zabicie muchy z rewolweru. Czasem takze takie
      poady sa proponowane stazystom, ale tylko bardzo efektywnym, znajacym fr. i ang.
      • adm-adm Re: temporary agent i cast 25/27 27.06.07, 10:55
        Posady z cast 25/27 to posady contractual agents. Zasadniczo gorzej platne i
        max roczne kontrakty- z przedluzeniem. Stanowiska Temporary Agent sa niezalezne
        od Castu, i "rozdaja" je niektore DG ktore maja taki niedobor NMS, ze gotowe sa
        na wszystko... kontrakty sa czesto od razu 3 letnie....nie trzeba miec zdanych
        Castow, przywileje i stasus b podobny do mianowanych urzednikow. Jak daja to
        lapac:))
        • Gość: Domino Re: temporary agent i cast 25/27 IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 27.06.07, 10:59
          Ech, nie bede sie sprzeczac, wiem swoje. Jest slowo pisane i niepisane, kwestia
          jedynie madrosci kandydata. Ponadto, mam info., ze docelowo, posady temporary
          maja byc zlikwidowane.
        • mojzeszowicz Re: temporary agent i cast 25/27 27.06.07, 12:14
          hej adm-adm
          jestem po konkursie na AD5 (EPA/HR) - przydalyby mi sie namiary na owe
          kompletnie zdesperowane DG...

jesli mialbys/mialabys mozliwosc, to moglbys/moglabys podeslac mi infor na ten
          temat na priwa albo (najlepiej) umiescic tutaj, co by i innym rodakom sie przydaly.
          • Gość: szukacze Re: temporary agent i cast 25/27 IP: *.cec.eu.int 27.06.07, 12:27
            duzo szukaja RTD, JLS i COMP
            • mojzeszowicz kto szuka - nie bladzi 27.06.07, 12:32
              dzieki!

ktos slyszal jeszcze o innych szukaczach?
            • Gość: jakubsky Re: temporary agent i cast 25/27 IP: *.aster.pl 06.07.07, 02:15
              RTD jakos szuka niby i gowno mnie znalazl :(((
        • Gość: gosc niekoniecznie IP: *.cec.eu.int 27.06.07, 13:01
          mnie "wylowili" wlasnie po zdanym cast25 i zaproponowali od razu temporary,
          oczywiscie sie zgodzilam , a teraz zdalam konkurs ast wiec pewnie tak szybko do
          Pl nie wroce ;-)
      • kiniox Re: temporary agent? 27.06.07, 11:02
        Mylisz się, szanse są większe, niż się wydaje, ale zależy to od profilu danej
        osoby. Z doświadczenia wiem, że ekonomiści często miewają oferty właśnie z tej
        listy, nawet jeśli nie znają francuskiego. Zatem powodzenia.
        • Gość: Domino Re: temporary agent? IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 27.06.07, 11:06
          Ech, jam Ci ekonomista, ma 5 dyplomow, w tym jeden z Wiednia, pracuje w cialku
          unijnym, przechodze do Komisji wlasnie, lepiej poinformowanych ludzi tu nie ma.
          • kiniox Re: temporary agent? 27.06.07, 11:12
            Ech, skoroś taki świetnie poinformowany, to mnie się najwyraźniej po prostu
            przyśniło kilka telefonów z Komisji w sprawie rozmów kwalifikacyjnych. Może
            szkopuł tkwi w praktyce zawodowej, a nie w dyplomach?
            • Gość: Domino Re: temporary agent? IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 27.06.07, 11:15
              Ech, praktyki Ci u mnie dostatek. Z reszta nie zamierzam sie obnazac
              publicznie. Wiec koncze na tym. Opisalem jedynie sciezki. Zycze wszystkim
              szczescia, bom zyczliwy:)
              • Gość: kontraktowiec Re: temporary agent? IP: *.cec.eu.int 27.06.07, 11:58
                Domino, ale skromnosci to Ci brakuje.
                Jakos sie nie ciesze, ze bedziesz reprezetnowac PL w KE. :(
                • Gość: Domino Re: temporary agent? IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 27.06.07, 12:10
                  Ech, nie w tym rzecz... Z reszta, co jak co, to powinienes cos wiedziec wiele o
                  tej materii, czesto, nie jest to kwestia tylko procedur, z reszta, kto
                  powiedzial, ze swiat jest doskonaly, uciekam, do milego pisania...
              • Gość: anbxl Re: temporary agent? IP: *.cec.eu.int 27.06.07, 12:03
                Ja jestem AT wlasnie po egzaminie Cast 25,ale znam wielu,ktorzy sa AT bez
                zadnych egzaminow...Najprawdopodobnie moje miejsce AT zwolni sie od
                wrzesnia,ale ty najlepiej pytaj (osobiscie)idz po rade do twojego DG (gdzie
                masz staz)do HR-oni maja kontakty z innymi DG,a podobno dalej poszukuja ludzi z
                NMS
                • byly_eurokrata Re: temporary agent? 27.06.07, 12:50
                  Ja tam nie wiem, co to sa za ludzie, ktorzy zostali temporary agents bez
                  zadnego konkursu.
                  Ja bylem temporary agent i musialem zdawac konkurs wewnetrzny (pisemny i ustny)
                  poza tym zglosilm sie na inny casting na TA w innej instytucji, tam byl
                  najpierw przesiew CV, potem ustne interview, okolo godziny, we wszystkich
                  jezykach, jakie sie podalo, na to interview zaproszono ok. 10 razy WIECEJ osob
                  niz bylo etatow.

Ja tez znam TA bez konkursu, ale z reguly sa to ludzie sprzed reformy z maja
                  2004 roku.
                  Wskazywanie na super rzadkie przypadki zatrudnienia kogos bez ZADNEGO konkursu
                  uwazam za malo sensowne, bo to budzi nadzieje, ktore rzadko sie sprawdzaja w
                  rzeczywistosci. Moge sobie wyobrazic, ze bez konkursu przyjma jakiegos
                  audytora z doswiadczeniem zawodowym, bo do tych stanowisk nikt sie nie pali,
                  ani na mianowanego urzednika ani na temporary. Ale taki EPA nie ma moim zdaniem
                  szans na stanowisko AD w charakterze temporary tak sobie bez zadnych egzaminow
                  • Gość: Domino Re: temporary agent? IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 27.06.07, 14:03
                    Ech, wreszcie ktos po mysli, ale, ze Ty ech...
                  • Gość: bnt Re: temporary agent? IP: *.xdsl.easynet.be 27.06.07, 14:05
                    a ja wlasnie dostalem tempa bez zandego konkursu i w dodatku nie ja sie do nich
                    zglosilem ale oni do mnie hehe...goscie szukali ludzi z NMS ze zdanym konkursem
                    na to stanowisko ale przez pare miesiecy nie mogli znalezc nikogo kto by mial
                    odpowiednie kwalifikacje..mi sie wydaje ze konkury oczywiscie powinny byc ale
                    przymus wybierania ludzi tylko z puli 'absolwentow' konkursu jest niepraktyczny
                    bo tam po prostu nie ma wystarczajaco duzo osob z odpowiednimi kwalifikacjami..
                  • kiniox Re: temporary agent? 27.06.07, 14:13
                    Przyznaję, chodziło o audytora z doświadczeniem. Ale czy to znaczy, że się nie
                    da? Da się, tylko, jak pisałam, chodzi o odpowiedni profil kandydata.
                    • byly_eurokrata Re: temporary agent? 27.06.07, 14:21
                      dlatego z gory napisalem, ze moje przemyslenia nie dotycza audytorow ze
                      wzgleduj na ich specyficzna sytuacje
                    • Gość: Domino Re: temporary agent? IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 27.06.07, 14:35
                      Z audytu to ja zdalem egzamin, a potem mialem wysyp przerozniastych ofert.
                  • Gość: TA Re: temporary agent? IP: *.cec.eu.int 27.06.07, 14:36
                    A ja jestem temporary agent od 2 miesiecy, bez konkursu (w trakcie).

Mozna zatrudnic TA bez konkursu, kiedy brakuje chetnych funkcjonariuszy na dane
                    stanowisko, tak bylo w moim przypadku, zglosily sie tylko 3 osoby. Potrzebna
                    jest specjalna derogacja na zatrudnienie TA bez konkursu, DG niechetnie to
                    robia. Niemniej zdarza sie i najczesciej na stanowiska AST, choc mam znajoma TA
                    AD.

I tez jestem po stazu w Komisji.
                    • Gość: olo Re: temporary agent? IP: 80.246.106.* 27.06.07, 15:02
                      > Mozna zatrudnic TA bez konkursu, kiedy brakuje chetnych funkcjonariuszy na
                      dane
                      >
                      > stanowisko, tak bylo w moim przypadku, zglosily sie tylko 3 osoby. Potrzebna

i tu strzal w 10tke. m.in. jesli na opublikowany wakat nie zglosi odpowiedni
                      funkcjonariusz, istnieje mozliwosc zatrudnienia AT. nie wiem jak sie maja do
                      tego konkursy na AT...
                  • Gość: Texas Re: temporary agent? IP: 88.147.22.* 27.06.07, 21:19
                    > Ja tam nie wiem, co to sa za ludzie, ktorzy zostali temporary agents bez
                    > zadnego konkursu.

Na moje oko calkiem normalni ;)

> Wskazywanie na super rzadkie przypadki zatrudnienia kogos bez ZADNEGO
                    konkursu
                    > uwazam za malo sensowne, bo to budzi nadzieje, ktore rzadko sie sprawdzaja w
                    > rzeczywistosci.

Nie jest to wcale rzadki przypadek. Zwlaszcza na przestrzeni ostatnich miesiecy
                    bardzo wiele osob dostalo taki kontrakt. Trafili na "martwy okres" konkursowy -
                    listy z poprzednich w wiekszosci wykorzystane, nowe w toku.
                    Dzialy nei moga zbyt dlugo "trzymac" wakatow, bo traca nieobsadzone stanowiska
                    po jakims czasie, dlatego gdy nie ma chetnych funkcjonariuszy/laureatow
                    konkursu, wowczas oferuja prace AT, ktory jest zapraszany tylko na podstawie CV
                    (z bazy EPSO albo ze spontanicznych kandydatur otrzymanych mailem), a
                    zatrudniany tylko napodstawie rozmowy (dla mnie jeden z najwiekszych absurdow).
                    Najwiecej osob zatrudnionych na AT jest zatrudnianych na stanowiskach
                    asystenckich (sekretarki, project officers itp.), duzo rzadsze sa przypadki
                    zatrudneinia na stanowisku administratora, ale sa, nawet na EPA;)

Zgodze sie z Domino, ze docelowo, kontrakty temporary maja zostac wycofane, ale
                    na razie sa jeszcze w grze;)

Pzdr:)

• Gość: niezla foczka Re: temporary agent? IP: *.cec.eu.int 27.06.07, 12:54
      Ja jestem tempem od maja. Nie znam francuskiego tylko angielski i niemiecki.
      • Gość: niezla foczka Re: temporary agent? IP: *.cec.eu.int 27.06.07, 12:57
        a i jestem sekretarka a razem ze mna w tym samym DG zaczely jako TA 3 inne
        dziewczyny z NMS.
        Trzeba probowac i miec troche szczescia no i najlepiej jak sie mieszka tu na
        miejscu, bo HRowi odpada sporo robotyprzy aranzowaniu interview.
      • Gość: gro Re: temporary agent? IP: *.cec.eu.int 27.06.07, 16:02
        sadzac po nicku to masz tez inne walory
    • Gość: tempka Re: temporary agent? IP: *.cec.eu.int 28.06.07, 17:33
      ja tez wlasnie dostalam oferte TA.. teraz koncze staz i moj szef chce zebym
      zostala. jednak zeby mnie zatrudnic musi uzyskac specjalne pozwolenie, musi je
      dobrze uzasadnic (moimi wyjatkowymi kwalifikacjami ;)), procedury sa uciazliwe
      i sie ciagna, ale szef jest optymista.
    • Gość: :) Re: temporary agent? IP: *.cec.eu.int 03.07.07, 09:19
    • marguerite2003 Re: temporary agent? 10.07.07, 15:21
      Temporary Agents nie muszą być po konkursie. Możliwość ich zatrudnienia jest
      wtedy, kiedy jest stanowisko Fonctionnaire a nie ma odpowiednich kandydatów na
      listach rezerwowych (lub są, ale jest blokada, bo np. dana instytucja
      wykorzystała już swój przydział).
      Co więcej - "grade" i "step" są ustalane na podstawie doświadczenia zawodowego,
      a więc może się zdążyć, że będąc TEMP można mieć korzystniejsze warunki niż
      Fonctionnaire, który jest kwalifikowany na podstawie konkursu - jak zdał na np.
      AD5 to choćby miał 20 lat doświadczenia będzie tylko AD5. A TEMP z takim samym
      doświadczeniem może zostać zakwalifikowany np. na AD7/AD8.
      AT dostaje również takie same dodatki jak Fonctionnaire (mogą się różnić jedynie
      jeżeli chodzi o installation allowance, tu nie jestem pewna) ale kontrakt może
      mieć maks. na 3 lata bez możliwości przedłużenia.
      Żeby trafić na taką posadę trzeba mieć trochę szczęścia, ale DG często rozsyłają
      informację, że poszukują TA po "zaprzyjaźnionych" DG.
      • Gość: ktos nabor w Radzie IP: *.10-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.07.07, 16:14
        ostatnio w Radzie pojawily sie ogloszenia postow na AT - Legal adviser AD8 w
        dziedzinie Defence i Security.
        Jesli jestescie zaiteresowani sprawdzcie w OJ z czerwca.
      • Gość: anbxl Re: temporary agent? IP: *.cec.eu.int 10.07.07, 17:09
        Jestes pewna,ze mozesz byc AT tylko 3 lata???Ja wiem,ze 2 razy po 3 lata-to
        jest nawet napisane w kontrakcie i gdzies na stronie adminu
        • byly_eurokrata Re: temporary agent? 10.07.07, 17:20
          nie wiem czy mozna 2razy na 3 lata, ale na pewno mozliwe jest jedno
          przedluzenie o nastepne 3 lata, bo mi kiedys zaproponowano taki kontrakt.
          • Gość: aimart Re: temporary agent? IP: *.Red-88-2-203.staticIP.rima-tde.net 10.07.07, 17:23
            Ja czytalam gdzies w zwiazku z CAST27, ze umowy sa od 3 do 5 lat i mozliwoscia
            przedluzenia o kolejna "kadencje" i ze w zadnym wypadku nie mozna byc dluzej niz
            10 lat na takim stanowisku. Dlugosc umowy zalezy glównie od samego stanowiska i
            potrzeb danej instytucji. Tak czytalam. Na ile to sie sprawdza to juz nie wiem.
            • Gość: anbxl Re: temporary agent? IP: *.cec.eu.int 10.07.07, 17:42
              Napisane co innego,a ja znam osoby ktore pracuja juz kilkanascie lat jako
              kontraktowi (schit pewnie byli zamadrzy jak pare lat temu przez wewnetrzna
              rozmowe mozna bylo zostac F)
              Jest specjalna komorka i kazde DG ma swojego przedstawiciela,ktora zajmuje
              reorientation tzn jak kontrakt konczy sie to mozna szukac i oni pomagaja cos
              znalezc w innym dg,na stronie adminu jest nawet przyklad specjalnego cv i listu
              motywacyjnego
            • kiniox Re: temporary agent? 10.07.07, 17:52
              Staff Regulations: Conditions of employment of other servants of the EC: art. 2
              definicja "temporary staff" (cztery rodzaje), art. 8 limity zatrudnienia
              (maksymalna ilość i długość kontraktów) dla każdego z wymienionych w art. 2
              rodzajów "temporary staff". Dwa z tych rodzajów MOGĄ być zatrudnione
              na "indefinite period". OSOBNE rozdziały dotyczą "auxiliary staff" i "contract
              staff". Polecam lekturę SR.
              • byly_eurokrata Re: temporary agent? 10.07.07, 19:12
                kiniox brawo!

Tutaj ludzie tak mieszaja pojecia, ze rece opadaja.
                contract agent to nie temporary agent a osoby zatrudnione na 2indefinite
                period" to jeszcze insza inszosc, i to zadne czary mary czy znajomosci: do tej
                grupy zaliczaja sie np. nauczyciele j. obcych pracujacy np. dla Komisji. Ten
                status to po prostu zwykla umowa o prace ze zwyklym okresiem wypowiedzenia, z
                ktorego Komisja korzysta, bo w 2004 r. byl skanadal, jak po kilkunastu latach
                pracy wyrzucono na bruk duza ilosc takich nauczycieli.

Ale ludzie jak czytaja "indefinite period" to im od razu sie wydaje, ze to to
                samo so urzednik dozywotni i zaczynaja snuc teorie spiskowe ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka