Dodaj do ulubionych

60/06 EPA/HR

IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 13:48
czy jest tu ktos kto zdal oba pisemne ale za slabo zeby zostac
zaproszonym na ustny? Ila mial punktow?
Obserwuj wątek
    • Gość: punkty Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 13:56
      trzeba bylo miec 30 pkt. aby przejsc do ustnego, czyli 2 pkt. ponad
      minimum.
    • Gość: Miki Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 15:25
      Nie ma pytan w stylu "prosze przedstawic swoje CV" tylko ostro ida
      ze szczegolowymi pytaniami...
      • Gość: hydromanekin Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 15:49
        A to nie jestem zaskoczony - na eko bylo to samo, tzn. prosze nam
        cos o sobie powiedziec - ma Pan/Pani na to 3/5 minut - a potem jazda
        z pytaniami.
      • Gość: gosc Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.28.113.5.coditel.net 15.11.07, 16:24
        A te szczegolowe pytania to jakie tak mniej wiecej? HR? Statut?
        Aktualnosci? Instytucje?
        • Gość: alojzy Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 16:33
          u mnie bylo tak
          po 3 minutach przedstawiania sie pojechali z:
          traktaty mniej wiecej wszystkie
          cala polityka ochrony srodowiska wlacznie z konkretnymi programami
          operacyjnymi
          kawalki z regulacji finansowej
          procedury ustalania aktow prawnych
          jak pracuja komisje parlamentarne
          jaki cykl ma budzet juz po zatwierdzeniu jak sie robi zmiany na
          jakich podstawach
          roznorakie rozmowy i umowy miedzy eu a innymi krajami
          relacje eu a onz
          ostatnie debaty i pozycja eu w WTO

na szczescie bylem nawet dobrze przygotowany

a i jeszcze zapytali jakie eu wiadomosci dzis byly podawane w tv i w
          gazetach i czy uwazam ze byly podane w sposob objektywny

• Gość: on Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.ip.fastwebnet.it 15.11.07, 17:02
            kurcze, obiecalem sobie ze nic nie poweim na temat usntego, ale
            przedmowca mnie zagial. 3 miesiace bite wkuwalem polityki ,
            instytucje i inne ciekawostki UE a tymczasem mnie sie pytali wyobraz
            sobie co by bylo gdzyby, ajk w koncu sie zapytali o polityke rolna
            to sie az ucieszylem ze w koncu cos znajommego
          • Gość: krik Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 16.11.07, 11:51
            nie wierze Ci Alojzy.
            • Gość: hydromanekin Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 16.11.07, 12:05
              Te 'kawalki regulacji finansowej' mi cos nie pasuja...
              No i te prace komisji parlamentarnych... Przeciez to jest tylko A5
              do diabla!
              • Gość: krik Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 16.11.07, 12:18
                Oczywiscie, to sie nie trzyma kupy. Chce mu sie ludzi postraszyc.
        • Gość: candidate Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.28.97.45.coditel.net 15.11.07, 17:53
          minuta-dwie na przedstawienie sie
          pozniej 30 min pytan w stylu co-by-bylo-gdyby, wszystko z HR (o
          ktorym pojecie mam bardzo mgliste) wiec impowizacja pelna.
          na koniec pare pytan o procedury i Council
          ogolnie najdziwniejsze interview jakie mi sie kiedykolwiek zdarzylo
          • Gość: masakra Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 16.11.07, 14:54
            skoro juz uchylilismy rabka tajemnicy to ja zdawalam w ubieglym
            tygodniu i TO BYLA MASAKRA. najwiecej pytan z HR "co by bylo gdyby"
            a jak juz z EU to taki kaliber ze sie chce uciekac.
            dobra rada dla zdajacych pozniej - nie przyjezdzajcie na egzamin,
            nic ciekawego!!! powaznie!
            • Gość: egzamin w grudniu Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 16.11.07, 15:00
              to nie ma nawet 1 osoby ktorej by poszlo dobrze? ludzie nie
              zalamujcie mnie, bo ja jeszcze czekam prawie miesiac
              • Gość: hydromanekin Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 16.11.07, 15:08
                To sie nie zalamuj, tylko sie UCZ!!!
            • Gość: gosc Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: 78.141.129.* 16.11.07, 15:36
              no ale ze niby co tak ci uciekac kazalo, coz takiego strasznego moga
              pytac, duzo tych strasznych pytan bylo? a staff?
              a tak wogole to ile jest osob w komisji egz?

zycze powodzenia ;)
              • Gość: masakra Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 16.11.07, 15:52
                wszyscy sa, 10 osob, tylko 2 osoby nie zadawaly pytan!
                moze jestem opozniona w rozwoju ale na przyklad na pytanie o
                international cooperation in the field of standardisation and eu
                role nie bylam bardzo rozmowna
                • Gość: Ola Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 16.11.07, 16:03
                  Koszmar....
                  • Gość: gosc Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 12.12.07, 15:21
                    zgadza sie - KOSZMAR!!!
                • Gość: hydromanekin Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 16.11.07, 16:29
                  Wiesz, na takie pytania znac odpowiedz (pelna) moze jedynie:
                  - ktos kto sie zetkal z tematem np. w ramach pracy zawodowej,
                  - szczesciaz, ktory akurat przypadkiem przeczytal dlugi artykul o
                  tym

Komisja doskonale o tym wie i dlatego jestem przekonany, ze nie
                  oczekuja konkretnej i bardzo wyczerpujacej odpowiedzi specjalisty.
                  Wiedzac, ze jest (bardzo) duze prawdopodobienstwo, ze osoba 'nie
                  bedzie bardzo rozmowna' w tym temacie, Komisja oceni to jak gladko
                  wybrniesz z pytania dotyczacego materii o ktorej masz mgliste
                  pojecie. Oczywiscie odpowiedz w stylu: 'Nie wiem - ale odpowiedzi
                  szukalbym przez google' nie bylaby za wysoko punktowana, ale mozna
                  by pobredzic cos o miedzynarodowych standardach rachunkowosci, o
                  jakis miedzynarodowych organizacjach zajmujacych sie standaryzacja.
                  To tak na poczekaniu wymyslone...
            • Gość: Oda Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.120.25.45.dyn.user.ono.com 16.11.07, 21:07
              Czy mogłabyś dać przykład pytania z HR typu "co by było gdyby"?
              • Gość: masakra Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: 88.147.9.* 17.11.07, 09:39
                co by bylo gdybys przechodzac korytarzem zobaczyla ze twoj kolega ma
                otwarte drzwi i spi na biurku???
                madre i bardzo prawdopodobne wiec sprawdzenie jakbym sie zachowala w
                takiej sytuacji uwazam za wlasciwy element procesu oceny mojej
                przydatnosci na urzednika
                • Gość: gosc Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: 88.207.188.* 17.11.07, 14:07
                  hihi gdyby tylko tego typu pytania byly to nie ma sie czego bac :)
                  zglupialam od tych waszych relacji, jednego przemglowali z unii a tu
                  o spiacych kolegach .... zastanawiajace hmmm
                  • Gość: H Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.170-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.11.07, 15:06
                    Mialam egzamin w zeszlym tygodniu i potwierdzam,ze zdecydowana
                    wiekszosc pytan dotyczy HR i okolic. Jakies 80%, 15% to polityki
                    UE,a 5% to CV. Egzamin byl dlugi,ciezki i w dodatku trudno
                    stwierdzic,czy udzielane odpowiedzi sie komisji podobaja czy nie.
                    Pytania HR sa dosc szczegolowe i jesli ktos nie jest insiderem w
                    instytucjach,moze miec z nimi problemy. Trzeba uwazac na kazde swoje
                    slowo,bo komisja dopytuje i drazy temat. Zupelnie nie potwierdzam
                    lajtowej,przyjaznej atmosfery z innych konkursow. Tu jest
                    bombardowanie pytaniami i nie ma,ze boli. Konkret po prostu.
                    • Gość: gosc Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: 88.207.188.* 17.11.07, 16:53
                      komisja widze jest rozstrzelona
                      bo pytanie o spiacego na biurku kolege nie wydaje mi sie ani
                      pytaniem hr ani tym bardziej szczegolowym, heh lepiej juz nic nie
                      wiedziec i sie brac po prostu do nauki bo tylko apopleksji mozna
                      dostac,

powodzenia jeszcze raz wszystkim
                      • Gość: gosia Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: 213.246.254.* 19.11.07, 14:28
                        • Gość: gosia Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: 213.246.254.* 19.11.07, 14:32
                          No to troche ulga ze inni maja podobne odczucia..egzamin chyba najdziwniejszy
                          jaki mialam. Komisja moze i mila ale ja zdawalam w dzien kiedy bylo „szaro i
                          ponuro” i nie wygladali na szczegolnie zainteresowanych, a w kazdym badz razie
                          nie jest to komisja z tych co sobie zartuja z kandydatem.
                    • Gość: DO H Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.120.25.45.dyn.user.ono.com 19.11.07, 20:17
                      Piszesz, ze wiekszosc pytan dotyczy HR - czy nadal chodzi o te
                      pytania typu co by bylo gdybym zobaczyla spiacego kolege na biurku?
                      Rozumiem, ze nie pytaja z jakichs teorii HR, bo ja na przyklad HR
                      nie studiowalam, wiec troche mnie to przeraza.
                      • Gość: Rasa Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.226.38.86.ip.erdves.lt 20.11.07, 10:24
                        EPSO wydalo :

"Invitations to oral tests:
                        Field 1 :
                        Group 1, Competition EPSO/AD/60/06: the oral tests have now been
                        completed. Candidates were informed of the results on 15 November
                        2007, via their EPSO-profile. o Group 2 "Other citizenships": the
                        oral tests have now been completed. Candidates were informed of the
                        results on 19 November 2007, via their EPSO-profile.
                        Group 2 "Other citizenships": from 9 October 2007 until 30 January
                        2008, in Brussels. "

Jestem w grupe drugiej :) 2008/01/16 :)
                        A s epso-news rozumiem tylko to, ze wy juz macie da results :) I jak?
                        • Gość: gosc Nope IP: *.28.113.5.coditel.net 20.11.07, 11:46
                          We have no results yet, in fact the oral exams are still going on.
                          Did you get so many HR-related questions too? And so little EU
                          questions? What are your impressions of the oral exam in general?
                          Most people here think it was rather strange...
                        • Gość: gosc Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: 88.207.188.* 20.11.07, 12:45
                          a ja nic nie rozumiem - co to za grupy??? o co tu chodzi wogole -
                          obled jakis :(
                        • Gość: JUZ po ... EPSOwi sie popieprzyly informacje ;-) IP: *.cust.tele2.be 20.11.07, 13:21
                          nie, tak naprawde to ustne dla AD60/06 beda trwaly do 30 stycznia i
                          wyniki bede ogloszone ok. 16 lutego.

Wlasnie swiezo po egzaminie, usiluje dojsc do siebie po szoku i
                          stresie!! Paiom polecam after shopping jakoodstresowywac... a moze i
                          panom tez. A co, gender equality.
                          Pytania faktycznie 90% z HR, i to wymagajace szerokiej wiedzy, bo
                          stawiane sa pytania otwarte i oczekuje sie case analysis. Czyli
                          cobybylogdybanie. Komisja mila i usmiechnieta, ale wiadomo co sie
                          maskuje usmiechem, prawda? hehheh

• Gość: H Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 20.11.07, 10:55
                        Jest duzo pytan w stylu 'co by bylo gdyby', ale z teorii HR tez sa,i
                        to niektore szczegolowe.
                        • Gość: DO H Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.oami.europa.eu 20.11.07, 11:47
                          To zapowiada sie swietnie... Rozumiem, ze nie zwracaja uwagi czy
                          jestes po studiach z HR czy nie?
                          • Gość: gosc Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: 213.246.254.* 20.11.07, 12:44
                            zobaczymy na wynikach:)ktos wczesniej pisal ze pytali tylko z polityk, ja mialam
                            kilka pytan z polityk ale ogolnie to pytania byly ni to z hr-ow ni to z polityk,
                            trudno okreslic
                          • Gość: H Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 20.11.07, 14:08
                            Ja nie jestem po HR-wych studiach i nigdy nie pracowalam w tej
                            dziedzinie,a mimo to zadawali mi pytania stricte HR.
                            • Gość: gosc Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 20.11.07, 15:47
                              ale co to jest ta "wiedza konkretna z HR" w przypadku pytan co by
                              bylo gdyby?? Czy to nie raczej wlasnie odpowiedz na logike, zamiast
                              rzucaniem jakis teoretycznych pojec?
                              • Gość: H Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.cec.eu.int 20.11.07, 15:57
                                Ludzie,pisze Wam jak bylo na moim egzaminie,wiec nie naginajcie
                                rzeczywistosci do wlasnych wyobrazen. Sa pytania HR,czy tego chcecie
                                czy nie,wiec zamiast marnowac czas na forum,zacznijcie sie uczyc. I
                                cieszcie sie,ze ktokolwiek cos tu pisze,bo do niedawna bylo cicho
                                kompletnie.
                        • okonka1 Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... 11.01.08, 22:26
                          kurcze, czy ktos moglby wreszcie powiedziec co to sa pytania z teorii HR? Typu
                          spiacy kolega na lawce? Swoja droga co w tym trudnego? Na glupie pytanie
                          wymyslasz glupia odpowiedz...
                          • Gość: krik Re: Ponoc na ustnym nie jest za wesolo... IP: *.245-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.01.08, 10:29
                            zapewniam Cie, w moim przypadku nie bylo glupich pytan, wiec nie bylo miejsca na
                            glupie odpowiedzi.
                            A pytania typu "co bys zrobil gdyby" wymagaly strategicznej odpowiedzi.
    • Gość: hydromanekin W takim razie chce sie zadac jedno pytanie: IP: *.cec.eu.int 20.11.07, 13:36
      Czy tematyka pytan na ustnym jest uzalezniona od tematu wybranego na
      pisemnym?

Jedni pisza, ze wiekszosc pytan mieli z HR-u, z kolei inni, ze
      pytano ich glownie o sprawy zwiazane z EU. Czy ci, ktorych pytano o
      HR mogliby powiedziec ktory topic wybrali jako temat eseju?
      • Gość: krik Re: W takim razie chce sie zadac jedno pytanie: IP: *.cec.eu.int 20.11.07, 15:59
        zapewniam Cie, ze to nie ma absolutnie nic wspolnego.
        • Gość: olak73 Re: W takim razie chce sie zadac jedno pytanie: IP: *.cec.eu.int 20.11.07, 16:17
          czy ktos z was wzial special leave na te okolicznosc? ile czasu
          czekaliscie na przeslanie certyfikatu z epso ze byliscie? ja juz
          czekam tydzien i troche sie niepokoje, bo mnie kadry naciskaja
          • sil.bi Re: W takim razie chce sie zadac jedno pytanie: 20.11.07, 16:30
            O ile sie orientuje,po ustnym nie przysylaja zadnego certyfikatu.
            wystarczy wydrukowac ze swojego EPSO profile zaproszenie na egzamin.
            • Gość: olak73 Re: W takim razie chce sie zadac jedno pytanie: IP: *.cec.eu.int 20.11.07, 16:34
              to dalam przed egzaminem ale pani sie dopomina potwierdzenia ze tam
              bylam. sekretarka z epso obiecala wystawic ale czekam juz tydzien i
              posucha
              • sil.bi Re: W takim razie chce sie zadac jedno pytanie: 20.11.07, 17:02
                Ale macie nadgorliwych HRowcow w takim razie:-).
    • Gość: Hermione Re: 60/06 EPA/HR IP: *.upc.chello.be 22.11.07, 16:21
      Jeszcze jedna dawka wrazen "JUZ PO". Komisja bardzo mila i
      usmiechajaca sie.
      Nie mialam zadnych pytan z teorii HR (a jestem po ekonomii wiec wiem
      co to jest teoria HR)a tylko i wylacznie zdrowo-rozsadkowe "co by
      bylo gdyby" (ale czy moj rozsadek jest rownie zdrowy jak Komisyjny
      lub vice-versa???).

Rzeczywiscie pytan z polityk jest malo (ja mialam migracje czyli
      calkiem ok).

Dzieki wszystkim na tym forum za uprzedzenie o pytaniach "co by bylo
      gdyby" i powodzenia wszystkim zdajacym. (dla mnie hurra wreszcie
      troche oddechu!!)
      • Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 23.11.07, 10:46
        hej Hermione dzieki za poprawienie humoru :)))
      • Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR IP: 88.207.190.* 26.11.07, 23:35
        a w jaki sposob pomoglo ci to uprzedzenie o pytaniach co by bylo
        gdyby... czy do tego mozna sie jakos przygotowac?
        a jesli mowisz, ze teorii nie bylo, prosze cie powiedz co uwazasz za
        teorie hr a co nie-bo ja juz zglupialam doskonale :(
      • Gość: inny gosc Re: 60/06 EPA/HR IP: 136.173.62.* 27.11.07, 11:40
        Może sporo zależy od nastroju komisji, u mnie pytania były bardziej
        dociekliwe a miny egzaminujących (przynajmniej niektórych) srogie :(

Pytania o UE - spodziewałam się aktualności jak np. budżet czy
        traktat, a dopadły mnie szczegółowe polityki i procedury, które
        chyba położyłam.

Zatem lipa.
        • can-di-date Re: 60/06 EPA/HR 27.11.07, 12:20
          to jest nas dwie:) ja tez mialam bardzo dociekliwe pytania, komisja
          drazyla, miny miala nieodgadnione, z EU pytania byly beznadziejne.
          bywa. sa egzaminy takie, ktore sie zdaje i takie, ktorych zdac sie
          nie da. do tego za mocno sie nie przygotowywalam i tyle mojego, ze
          sobie zaoszczedzilam wysilku. bo to i tak by nic nie zmienilo.
          • Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR IP: 88.207.190.* 27.11.07, 16:51
            no to sie porobilo, codziennie zmieniam front
            juz nie wiem czego sie uczyc :(
          • Gość: gosia Re: 60/06 EPA/HR IP: 213.246.254.* 29.11.07, 14:46
            o komisji: miny miala nieodgadnione - to samo u mnie.
            • Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR IP: 88.207.190.* 29.11.07, 15:16
              to znaczy ze co - sped siedzacych mumii :)
              moze wszsycy swiezo po liftingu
              • can-di-date Re: 60/06 EPA/HR 29.11.07, 15:38
                pare dni przed ustnym 60/06 mialam ustny egzamin w innej instytucji.
                tam tez komisja byla silnie dopytujaca, tez duzo pytan HR, ale
                ukierunkowanych tak, zeby zobaczyc jak kandydat radzilby sobie z
                rozwiazywaniem problemow. wszystko bardzo formalnie, ale w milej
                atmosferze. po zakonczeniu pani z HRu stwierdzila: "wiesz, oni sobie
                zdaja sprawe z tego, ze kandydaci sa zwykle zestresowani, wiec nie
                ma sensu dodatkowymi minami, pytaniami z sufitu albo nieprzyjemnymi
                uwagami zatruwac atmosfery."

na epa 60/06 klimat zupelnie inny. rowno 45 minut, u czesci
                egzaminatorow maski w stylu "nie-moge-sie-doczekac-konca-dnia", u
                innych usmiech przyklejony na stale, niezaleznie od tego czy sie
                odpowiada dobrze czy wymysla bajki, pytania przedziwnie
                sformulowane, zero pomocniczych. po prostu inny rodzaj egzaminu.
                masowka. no coz, next time;)
                • Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR IP: 88.207.181.* 04.12.07, 18:36
                  hej jakies nowosci? nowe doswiadczenia? komisja wciaz tak smutna :(
                  • Gość: kicia Re: 60/06 EPA/HR IP: *.211-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.12.07, 23:36
                    prosze zrozum to jest konkurs, kazdy orze jak moze
                    • Gość: Kasia Re: 60/06 EPA/HR a moze to juz nie jest odsiew?? IP: *.71-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.12.07, 02:30
                      a czy ktos sie moze orientuje ile nas jest na tym etapie? tak sobie, pewnie
                      naiwnie, pomyslalam, ze moze nie przeszlo nas tak duzo i ze jury nie dziala juz
                      na zasadzie odsiewu, ale raczej weryfikacji czy na pewno moze wiekszosc
                      przepuscic. I stad moze takie dziwne pytania, do ktorych podobno potrzeba wiecej
                      logicznego myslenia czy wrecz intuicji niz konkretnej wiedzy...
                      tak sobie gdybam po nocy na pocieszenie;)
                      • Gość: fff Re: 60/06 EPA/HR a moze to juz nie jest odsiew?? IP: *.cec.eu.int 06.12.07, 09:09
                        nie rob sobie nadziej

do ustnego przeszlo dokladnie tyle ludzi ile zaplanowali takze to
                        jest konkurs i 30 procent ludzi na tym etapie musi odpasc

wiec powazna sprawa
                        chyba tylko szalency tu by sie dzielili dobrymi radami dla rywali
                        • Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR a moze to juz nie jest odsiew?? IP: 88.207.181.* 06.12.07, 10:39
                          oj tak tak niesamowity wyznacznik szalenstwa, chyba nigdy nie byles
                          szalonym i szalenstwa nie zasmakowales (czego ci szczerze zycze) :)
                          dziwni jestescie - tak czy siak - albo jestes dobry albo nie i czy
                          sie podzielisz wrazeniami jaki humor miala komisja - nic to nie
                          zmieni w ocenie twojej osoby
                          • wielki_mogul Re: 60/06 EPA/HR a moze to juz nie jest odsiew?? 06.12.07, 12:01
                            Gość portalu: gosc napisał(a):

> oj tak tak niesamowity wyznacznik szalenstwa, chyba nigdy nie byles
                            > szalonym i szalenstwa nie zasmakowales

Zaiste Szekspir nowy nam sie na forum pojawil! Nie szczedz, wieszczu, swojej
                            madrosci! Pisz do nas! Pisz!
                            • Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR a moze to juz nie jest odsiew?? IP: 88.207.181.* 06.12.07, 12:10
                              ale o co chodzi?
                              • wielki_mogul Re: 60/06 EPA/HR a moze to juz nie jest odsiew?? 06.12.07, 15:17
                                o styl
                        • olleana Re: 60/06 EPA/HR a moze to juz nie jest odsiew?? 06.12.07, 12:22
                          do ustnego wg zasad konkursu mialo przejsc 205 osob
                          na liscie jest miejsce dla 145
                          co implikuje ze odpada 60
                          ale bierzcie tez pod uwage, ze aby trafic na reserve list nie liczy
                          sie sam ustny, ale tez esej i memo:

The selection board will draw up reserve lists by competition and
                          field, by merit group (maximum four groups) and in alphabetical
                          order within those groups, of the candidates (4) (see section A,
                          number of successful candidates) who obtained the highest overall
                          scores in written tests (b) and (c) and oral test (d) and a
                          pass mark in each.

• Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR a moze to juz nie jest odsiew?? IP: 88.207.181.* 06.12.07, 12:31
                            o tym samym mowie - a zwyzywano mnie tu od szekspirow "zaiste" nie
                            mam wiecej nic do powiedzenia i zapewne po ustnym tez nie skoro
                            takie tu rzady
                            powodzenia i milczmy milczmy - na pewno nam to pomoze hahhaha
    • Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cust.tele2.lu 12.12.07, 18:02
      kandydat, ktory mial zdawac przede mna chyba sie nie pojawil,
      ciekawe ile osob ogolem sie nie stawi
      • Gość: OLA Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 12.12.07, 18:29
        Ponoc to normale, ze ok 10-15% sie nie stawi, nawet na tym etapie
        konkusu. A czy mozesz zdradzic od czego zaczeli, HR czy Unia?
        • Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cust.tele2.lu 12.12.07, 20:09
          zaczeli od wiedzy o unii, potem hr i potem znowu o unii, dziwne
          troche, w sumie nie wedlug tej ich zasady typu: cv, wiedza hr, unia,
          multi culti
      • Gość: gosc111 Re: 60/06 EPA/HR IP: *.ip.fastwebnet.it 12.12.07, 18:35
        tak bardzo chcialbym znac juz wyniki, ze az mam ochote napisac do
        czlonkow komisji z pytaniem co sadza o moich wypowiedziach na
        egzaminie ustnym. Korci mnie wielce...
        pozdrawiam
        p.s. czy jezeli na pytanie "czym sie zajmujesz" ktos od razu zaczal
        robic prezentacje swojego zyciorysu to moga byc punkty ujemne. czy
        takie pytanie na poczatku jest tylko uwazane za tzw pytanie
        rozgrzewajace. bardzo prosze o wypowiedzi czy mieliscie prezentacje
        czy nie i jak z niej wybrneliscie. Dziekuje
      • Gość: aasia dla tych co jeszcze nie czytali ;-) IP: *.cust.tele2.be 12.12.07, 19:51
        For those who want to be Eurocrats...

by San Shopanza

In 2004 the EPSO (European Personal Selection Office) announced the
        recruitment of "administrators" from my home country. So I applied
        for the job.

Almost a year after I had sent my application file (the preparation
        of which took me 3 months since they obviously needed everything,
        from my birth certificate to my life permit), I received the good
        news...I couldn't believe it! My application had passed the pre-
        selection procedure! And with only 53.678 competitors left!

The 'concours'
        So I prepared myself for the written selection test, the so-
        called 'concours'. I bought all the books and learned everything by
        heart.

When I say everything, I mean everything. I knew all about the EU,
        its history, its policies, its personalities. I knew all the
        European leaders, the Commissioners, the heads of the European
        institutions. I knew about their tasks, their past, their families,
        their friends. I knew their favourite food and their sexual
        preferences. So I was ready!

And then came the day of the 'concours'. Since we were so many, the
        exam took place in Brussels' Heysel Stadium. We had to arrive 2
        hours before because of the registration. I had to queue in an
        enormous line for 1 hour and then I had another hour to find my
        place. Not an easy task with 53.678 seats.

Meanwhile, a guy on a podium was yelling rules of conduct down on
        us. He had a megaphone and told us what we were not allowed to do.
        Since we were not allowed to do anything I decided to name
        him 'Concentration-Camp-Erhard'.

It seemed surreal: Concentration-Camp-Erhard yelling at 49.999
        competitors (3.679 didn't come, which made me really happy - my
        chances of success had increased without my doing anything). He was
        also yelling at around 50.000 spectators on the tribune (many family
        members and friends had come to cheer and support those close to
        them). All this intermingled into an incredibly loud, but indistinct
        noise. Above the stadium an airy mist was forming from our body
        heats.

Concentration-Camp-Erhard opened the 'concours' by shooting in the
        air with a real gun. The crowd started howling and we, the
        competitors, opened our envelopes containing the questions.

I must say it went quite well for me, compared to those who had to
        give up: many fainted ( 49.978); one shot himself on the podium with
        Concentration-Camp-Erhard's gun (49.977 - I still think he wanted to
        bluff and assumed the gun was not real).

Yet what really disturbed me was that incredible noise coming from
        the spectators, together with the continuous wailing of the
        ambulance sirens. I have had slight audition problems since that
        day.

It also became a little chaotic with the thunderstorm. We and the
        papers were totally soaked by the pouring rain and one of the
        competitors got hit by a lightning bolt (49.976). This caused a
        certain panic. 20 were trampled to death ( 49.956) and Concentration-
        Camp-Erhard had to shoot 5 to restore order (49.951). My chances
        were increasing by the minute.

The test was easier than I thought. The only 2 questions I couldn't
        answer were the date of Commissioner Verheugen's plastic surgeon's
        conviction for alcoholism at work, and the name of Commission
        President Barroso's pet guinea pig. Damn it! I thought the guinea
        pig's name was 'Snoopy'. In fact it was 'Pooky'. (As to the plastic
        surgeon, I honestly didn't know he had been convicted. I have never
        understood what he had done wrong.)

Imagining becoming a European civil servant
        In the following months after the exam, I couldn't stop imagining
        what would happen if I passed the 'concours'. My name, I dreamed,
        would be added to that famous EPSO-list, and I would be ready to be
        employed by any Head of Unit in one of the institutions.

Yet in order to be recruited, I would have to get the attention of
        at least one Head of Unit. So I would have to stalk around his
        office in flashy clothes, call him at home in the middle of the
        night, jump before his car, run naked through his garden... It could
        be a long wait. And one would have to stick one's head and swirl it
        around deep inside.

But then I imagined the day I would be hired. Me becoming a European
        civil servant! Wow!

I saw myself in a huge office surrounded by beautiful East and South
        European female colleagues all looking either like Carmen Kass or
        Penelope Cruz. And I would be responsible for something great, like
        protection of the environment. I would be some kind of hero, some
        kind of 'environment Frodo' fighting against the
        industrial 'Saurons'. And I would become the most famous civil
        servant of my unit, of my department, of my Directorate General.

I imagined how I would even become a Director General. No, not a
        Commissioner, but a Director General. Commissioners still have to
        pretend they are nice. Not Directors General. Have you ever seen a
        Director General? It is difficult to spot one because they are as
        rare as Komodo dragons. And they look like dragons too. Like them,
        Directors General don't have natural enemies; they become very big,
        very self-confident and even dangerous to humans.

Broken dreams
        But then, a sudden answer from EPSO abruptly ended my dreams. I had
        failed the 'concours'. I had missed it for 'Pooky'.

I must admit, it almost destroyed me. I started drinking over night
        and in the mornings. Unable to give up my civil servant dreams, I
        went to cafés close to EU buildings to watch the elite, those who
        would know Barroso's Guinea pig's name, walking to their offices.

You can't imagine how I envied them. "Why couldn't I be one of them?
        Bloody, bloody 'Pooky'!" I thought.

After a while however, when I was about to turn into a Guinea pig
        killer, I noticed that many of the civil servants, who went to work
        in the morning, didn't really look happy. On the contrary, most of
        them actually really seemed depressed with empty faces. How could it
        be? They worked in an international environment, earned loads of
        money and drove the standard European-civil-servants-cars, the
        Volvos. "You must be endlessly happy with that!" I internally
        screamed.

The true meaning of being a European civil servant
        But continuing my daily observations, I slowly began to understand:
        European civil servants didn't have huge offices; they had tiny
        little Guinea pigs' cages.
        European civil servants were not 'environment Frodos'; they worked
        on the harmonisation of Guinea pigs' sizes.
        European civil servants didn't get rightly promoted; they had either
        the wrong nationality or the wrong friends.
        European civil servants didn't have interesting lives; they were
        eternally exposed to non-danger and couldn't even die in car
        crashes; they were driving Volvos.
        European civil servants didn't have the fundamental freedom to
        choose another occupation; they needed European civil servants'
        salaries to keep up with huge house loans and Volvos.
        Female European civil servants didn't look like Kass or Cruz; they
        looked like that Komodo-dragon-lady from the show 'The Weakest Link'.

This understanding made me free and alive again. I was happy,
        stopped drinking and found a job as a postman. "Who the hell wants
        to become a European civil servant?" I thought...

It was totally unintended when, recently, I had another glimpse at
        European civil servants' salaries and allowances.

Instantly, I started studying for next year's 'concours'.
        • Gość: ewa Re: dla tych co jeszcze nie czytali ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 20:46
          a gdzie streszczenie? ;)
        • Gość: gosc Re: dla tych co jeszcze nie czytali ;-) IP: *.cust.tele2.lu 12.12.07, 20:46
          aa, to nic nie wnosi do naszych ustnych, Shopanza padl na pisemnych,
          a tylko do tego etapu odstrzeliwuja :) teraz mozna polepszyc swoje
          szanse (oprocz swojego expose oczywiscie) liczac na to ze czesc sie
          sie nie pojawi oraz ewentualnie na tych co zemdleja podczas
          przesluchania, a jest tam dosc goraco i tloczno :)
    • Gość: juz po Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 13.12.07, 15:55
      trzeba uwazac na to co sie mowi, lapia za slowka i draza, lepiej
      chyba nie wyskakiwac z czyms czego nie jest sie pewnym, no ale madry
      Polak po szkodzie...
      • Gość: OLA Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 13.12.07, 16:44
        Ludzie, oni chyba zadnej litosci nie maja...
      • Gość: Miki Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 13.12.07, 17:03
        Bardzo ciezko bylo?
      • Gość: ania Re: 60/06 EPA/HR-francuski IP: 88.147.11.* 17.12.07, 13:38
        Czy ktos wie kiedy zaczynaja sie ustne po francusku?
        rozumiem, ze do tej pory wszyscy zdawali po angielsku?
        • Gość: Ola Re: 60/06 EPA/HR-francuski IP: *.cec.eu.int 17.12.07, 14:22
          Ja zdaje w srode po FR.
        • Gość: piter Re: 60/06 EPA/HR-francuski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 23:42
          dzis mialem po francusku.
          • Gość: krik Re: 60/06 EPA/HR-francuski IP: *.58-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.12.07, 19:37
            a jak czlonkowie komisji mowia po francusku? maja mocny akcent? czy latwo ich
            zrozumiec?
            • Gość: Ola Re: 60/06 EPA/HR-francuski IP: *.cec.eu.int 20.12.07, 10:11
              Osoba, ktora zadaje najtrudniejsze pytania, czyli te z HR wlada
              doskonalym francuskim.
      • Gość: Ola Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 19.12.07, 13:15
        Ja tez juz wlasnie po. Wiedza o UE bez problemow natomiast RH moim
        zdaniem dosc ciezkie. Jezeli wszystkim zadaja takie pytania to
        osoby, ktore po raz pierwszy maja pracowac w instytucjach musza byc
        super dobrze przygotowane.
        • Gość: piter Re: 60/06 EPA/HR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 16:03
          potwierdzam w 100%
          • Gość: Rasa Re: 60/06 EPA/HR IP: *.226.38.86.ip.erdves.lt 20.01.08, 20:30
            Przeprasam, ale bedzie po angelsku, bo latwiej jest to dla mnie ...

I am from the group 2, so my panel was different. I had my oral test
            this week. The atmosphere was warm, cosy and nice. Nevertheless,
            closing the door opened my memory VERY wide. I could have come back
            and answered the EU questions wider, with more examples, etc.

Main features:
            no CV presentation,
            language check - in the beginning of the test,
            questions from EU policies, CV, and multicultural/behavioral
            questions - taking each area about egual part of time.

I discussed the interview with other invitees, and the EU questions
            varied from person to person, with general trait of covering really
            wide area and mostly not connection to the area the interviewed
            person is most familiar with was observed :) For example, a person
            working with agricultural matters was asked about imigration and
            employment. I assume a good general knowledge of treaties and future
            changes (new treaty) was expected, in line with knowledge of non-EU
            matters. I was questionned about aspects/influence of the new treaty
            on EP, on institutional balance. Had to comment EU and NATO
            relationship :) and the future as I see for these two institutions.

CV questions - well, here everybody knows and has what to say.

Multicultural/behavioral questions... One does not know the ansver
            or what is measured. The question "Your colleagues make jokes about
            your country of origin. How do you react?" has many ansvers and many
            interpretatios. Your ability to understand, what is important, and
            what - a joke, might be tested. OR your ability to defend your
            point :) Had 6 or 7 such questions :) In my answers i was pro-EU :)
            and optimistic :)

The panel was smiling, but whether at my blabbering or at my smile,
            I DO NOT KNOW...
            • helusia007 Re: 60/06 EPA/HR 30.01.08, 10:05
              Witam
              o ile sie orientuje, to ustne dobiegly konca. Moze wznowimy watek i
              wymienimy sie wrazeniami?
              Ja mialam barzdo malo pytan dot. wiedzy o Unii. Wiekszosc to HR. Nie
              bylo tez za bardzo pytan w stylo, co by bylo gdyby, tylko raczej
              konkretnie? A jak u Was?
              • Gość: krik Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 30.01.08, 12:02
                A ja bylam zaskoczona pytaniem niesympatycznego pana z CESE czym sie
                zajmuje typowy urzednik w OLAFie.

Mialam tez pytanie, cytuje dokladnie: "w ubieglym roku Trybunal
                Obrachunkowy odmowil nam czegos, o co chodzilo?" Ale na to pytanie
                znalam odpowiedz w szczegolach. ;)
                • Gość: jomi Re: 60/06 EPA/HR IP: 193.190.134.* 30.01.08, 12:16
                  Mnie z kolei zapytal o to jak instytucje promuja rownosc plci i
                  awans zawodowy kobiet. Traf chcial, ze znalazlam wczesniej komisyjny
                  dokument na powyzszy temat, wiec tu akurat nie udalo mu sie mnie
                  zaskoczyc. Ale mimo to byl ekspertem od zadawania idiotycznych pytan
                  z cyklu co by bylo gdyby, i chyba chodzilo o to czy umiem sobie
                  poradzic z odpowiedzia nawet jesli nie mam bladego pojecia co bym
                  zrobila w takiej sytuacji. Zas pytania o UE byly tak ogolne,
                  typu 'co poza zmiana klimatu i energia uwazam za najwazniejsze
                  problemy Unii' lub 'co myslisz o polityce sasiedztwa na obecnym
                  etapie', ze nie wiadomo o co im chodzilo. Zwiedziona ogolnoscia
                  pytania odpowiedzialam rowniez ogolnie, skoro to temat rzeka,
                  nawiazujac do najwazniejszych dokumentow z ostatnich miesiecy. Czy
                  sie wywinelam, nie wiem. Wyszlam z mieszanymi uczuciami, wrecz
                  przeciwnie do usmiechnietej kolezanki z Estonii, ktora w tym samym
                  czasie miala egzamin z o wiele przyjemniejsza komisja..
                  • Gość: ooo Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 30.01.08, 12:18
                    czy przypadkiem ustne nie koncza sie dopiero jutro?!
                    • helusia007 Re: 60/06 EPA/HR 31.01.08, 09:40
                      Dzisiaj ustne juz na pewno sie skonczyly, wiec wracam do tematu. Czy
                      odpowiedzieliscie na jakies pytanie "nie wiem", czy raczej
                      startowaliscie jakies mgliste wywody?
                      • Gość: widz Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 31.01.08, 10:06
                        a wlasnie ze nie, bo sama widzialam jadac do roboty kortenbergiem
                        pania przewodniczaca lecaca na oslep wyzywac sie na ostatnich
                        ofiarach...
                      • Gość: ofiara Re: 60/06 EPA/HR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 10:25
                        ja dostalam jedno pytanie tak sformulowane, ze nie wiadomo bylo o co
                        chodzi. probowalam doprecyzowac, ale bez wiekszych rezultatow. wiec
                        powiedzialam, ze nie bardzo rozumiem i nie wiem. i w ogole ten
                        egzamin byl beznadziejny. oczekuje epso-wiadomosci zaczynajacej sie
                        od "we regret to inform you..."
                        • Gość: H Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 31.01.08, 16:02
                          Ja kilka razy prosilam o doprecyzowanie pytania i wydaje mi sie,ze
                          to nic zlego. Mialam wrazenie,ze czasem z premedytacja zadawali
                          dziwaczne pytania,bo chcieli zobaczyc jak z tego wybrne. Wiekszosc
                          niejasnych pytan dotyczyla HR, z polityk UE mialam dziecinnie proste
                          pytania. HR za to dosc szczegolowe,jesli ktos nie pracuje w
                          instytucjach, mogl w ogole nie wiedziec, o co chodzi.
                          • dziamdzia Re: 60/06 EPA/HR 31.01.08, 16:29
                            W takim razie zazdroszczę latwych pytań o polityki UE, bo mnie szczegółowo
                            dopytywali o dyrektywę REACH i omowienie na jej przykladzie procedury
                            wpsoldecydoania z roli uwzgledniemiem Komitetu Regionow :((

Z HR pytania takie sobie: knowledge management, performance management (trochę
                            pobłądziłam), prośba o opisanie jak moim zdaniem wyglądałyby moje kontakty z
                            Radą zakałdając ze pracuję jako AD w PE... i co w PE można "outsourcowac".
                            • Gość: jomi Re: 60/06 EPA/HR IP: 193.190.134.* 31.01.08, 16:40
                              no właśnie, i co odpowiedziałaś nt tego outsourcingu? Bo mnie
                              spytali podobnie: zakładając, że brakuje ci 20 pracowników, a
                              pracujesz w Komisji, jak radzisz sobie z nadmiarem pracy, gdzie
                              szukasz ludzi, czy tez stosujesz outsourcing i jaki. I zglupialam,
                              nie mialam pojecia o co chodzi. Rozjasnisz mi kwestie? Dzieki!
                              • dziamdzia Re: 60/06 EPA/HR 31.01.08, 17:10
                                Moje pytanie bylo trochę inaczej zadane, chcialam wybrnąć opowiadajac co juz
                                jest w PE outsourcowane, ale brutalnie mi przerwano i mialam opowedziec CO
                                JESZCZE bym zlecila na zewnątrz. Odpowiedzialam, ze ze wzgledu na szybki rozwoj
                                w sektorze IT PE bedzie na pewno potrzebowac jakiegos nowego systemu
                                informatycznego (do tlumaczen, ksiegowosci, itp) i wtedy wlasnie nalezy poszukac
                                odpowiedniej firmy na zewnatrz organizuajc przetarg, bo informatykow - a
                                zwlaszcze programistow - brakuje w instytucjach. Przewodniczaca miala cigale
                                kamienna twarz, wiec nie wiem czy to byl dobry tok rozumowania :(

Natomiast w twoim pytaniu byc moze chodzilo o odpwoeidnie procedury - szukanie
                                ludzi na listach rezerwowych i listach temporary agents, ew. skorzystanie z umow
                                KE z agencjami pracy czasowej? No sama nie wiem co bym odpowiedziala w stresie :(
                                • Gość: jomi Re: 60/06 EPA/HR IP: 193.190.134.* 31.01.08, 17:43
                                  tez nie ;-) Rowniez brutalnie mi przerwano mowiac ze nie ma budzetu
                                  na takie zalatwienie sprawy. I przemily pan z CESE naciskal dalej..
                                  jedyne co przyszlo mi do glowy to scislejsza wspolpraca z
                                  administracjami narodowymi i odeslanie pewnych zadan wykonawczych
                                  tamze, ale to chyba byla duza sciema i on sam odpuscil.. ;-( Nie mam
                                  bladego pojecia o co mu chodzilo, a tym bardziej nie znam
                                  funkcjonowania instytucji od wewnatrz, jak moge skoro dopiero sie
                                  staram zeby sie tam dostac ;-(
                      • Gość: ofiara Re: 60/06 EPA/HR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 10:27
                        ja dostalam jedno pytanie tak sformulowane, ze nie wiadomo bylo o co
                        chodzi. probowalam doprecyzowac, ale bez wiekszych rezultatow. wiec
                        w koncu powiedzialam, ze nie za bardzo rozumiem co szanowna pani ma
                        na mysli i nie odpowiem na to pytanie. w ogole ten egzamin byl
                        beznadziejny w moim wykonaniu raczej. oczekuje epso-wiadomosci
                        zaczynajacej sie od "we regret to inform you"
                        • Gość: ofiara Re: 60/06 EPA/HR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 10:28
                          ofiara dzis ze mnie prawdziwa. dubluje sie nawet ;)
                          • Gość: karo Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 01.02.08, 14:49
                            Ja mam identyczne wrazenia! Ten egzamin to byly czyste
                            psychologiczne gierki na problem-solving, stress management i
                            zdolnosci negocjacji. Usmiechnietej Pani udalo sie niestety wkrecic
                            mnie w bledna odpowiedz o jakis zawily aspekt co-decision wiec
                            raczej slabo widze swoje szanse :(
                            Ciekawe czy wyniki beda, tak jak deklarowano, w polowie lutego...
                            • Gość: krik Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 01.02.08, 14:55
                              Ja wyszlam z egzaminu z dobrym wrazeniem. Nie dalam sie
                              zdestabilizowac panu z CESE, z Portugalka mialam dobry feeling, pani
                              prezydentowa sie usmiechala....

teraz tylko jak mijaja dni, mam mnostwo watpliwosci, zastanawiam sie
                              nawet czy mnie nieobleja za to, ze wypilam im chyba pol litra wody.
                            • Gość: krik Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 01.02.08, 14:55
                              Ja wyszlam z egzaminu z dobrym wrazeniem. Nie dalam sie
                              zdestabilizowac panu z CESE, z Portugalka mialam dobry feeling, pani
                              prezydentowa sie usmiechala....

teraz tylko jak mijaja dni, mam mnostwo watpliwosci, zastanawiam sie
                              nawet czy mnie nie obleja za to, ze wypilam im chyba pol litra wody.
                              • Gość: olak73 Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 04.02.08, 09:57
                                nie chce was nadmiernie stresowac ale dobre zrodlo mowi ze wyniki sa
                                blizej niz myslimy... a tak na powaznie to w tym tygodniu
                                • Gość: Miki Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 04.02.08, 11:21
                                  Kurka, a myslalam, ze troche dluzej bede mogla sie ludzic, ze moze
                                  zdalam...:-) Trzeba bedzie prawdzie spojrzec w oczy...
                                  • Gość: justyna Re: 60/06 EPA/HR IP: 88.147.45.* 04.02.08, 21:27
                                    no coz... im predzej tym lepiej! dzieki za info i oby rzeczywiscie
                                    wyniki ogloszono w tym tygodniu.. nic tyko szampana szykowac, chocby
                                    na otarcie lez..:-))
                                • Gość: Akuku Re: 60/06 EPA/HR IP: *.155-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.02.08, 20:18
                                  Wyniki w tym tygodniu???? Mozesz to jeszcze raz potwierdzic bo jakos nie moge
                                  uwiezyc..
                                  • Gość: hydromanekin Re: 60/06 EPA/HR IP: *.214.33.90.coditel.net 05.02.08, 20:30
                                    Szybko prawda??? Ale mikroekonomia dostala wyniki okolo 1 tyg. po
                                    zakonczeniu ustnych.
                                    • Gość: Akuku Re: 60/06 EPA/HR IP: *.155-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.02.08, 20:33
                                      Ale tam bylo znacznie mniej kandydatow do przesluchania
                                      • Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 20:56
                                        garsc statystyki:
                                        w mikro bylo 135 na ustnych, skonczyly sie 16 pazdziernika a 23
                                        pazdziernika byly wyniki.
                                        w ekonomii tez 135, ustne skonczyly sie 28 wrzesnia a wyniki 26
                                        pazdziernika
                                        w prawie 200 osob na ustnych do 23 pazdziernika, wyniki 15 listopada.
                                        • Gość: Akuku Re: 60/06 EPA/HR IP: *.155-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.02.08, 21:44
                                          Czyli mamy szanse otrzymac wyniki od 1 do 3 tygodni po zakonczeniu interview...
                                        • redcarpet1 Re: 60/06 EPA/HR 07.02.08, 16:43
                                          Tak wiec ekonomia czekala miesiac, niewykluczone ze i my
                                          poczekamy....
                                          • Gość: txt Re: 60/06 EPA/HR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 19:15
                                            oglosza raczej pozniej niz wczesniej, bo przeciez czas nie zajac.
                                            CAST27 tez mial byc na koniec stycznia podany pozniej napisali ze poczatek
                                            lutego. poczatek sie juz chyba konczy a wynikow da;ej nie ma.
                                            • redcarpet1 Re: 60/06 EPA/HR 08.02.08, 10:24
                                              A wczoraj przez kilka minut wisiala informacja o wynikach CAST 27
                                              (dla czesci kategorii maja byc w polowie lutego) ale zaraz ja zdjeli.
                                • Gość: hydromanekin Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 08.02.08, 13:32
                                  To jak z tymi wynikami? Beda dzisiaj, czy nie???
                                  • Gość: olak73 Re: Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 08.02.08, 14:30
                                    kurcze, wiem ze tylko wprowadzilam zamieszanie ale wiadomosc jest
                                    sprawdzona ze lista powstala w poniedzialek. problem w tym ze jest
                                    tydzien feryjny i nie ma komu wpisac do profili... w poniedzialek
                                    bylam pewna ze beda a dzis juz taka pewna nie jestem
                                    • Gość: hydromanekin Re: Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 08.02.08, 14:48
                                      Hehe, czyli klasyka: Jean-Claude poszedl na conge, Benua :) jest
                                      chory a Pierre zapomnial hasla do systemu :)))))))))
                                    • Gość: bartek Re: Do OLAK73 IP: *.pg.com 08.02.08, 14:59
                                      no a CAST27 mial kto wpisac no... co za dyskryminacja ;)
                                    • redcarpet1 Re: Do OLAK73 11.02.08, 11:06
                                      To jak, zaczynamy obstawiac ten tydzien?
                                      • Gość: hydromanekin Re: Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 11.02.08, 11:18
                                        W ramach ciekawostki - komentarz kolesia, ktory zasiada w tym drugim
                                        jury dla konkursu EPA/HR: 'Nothing has been yet done - results will
                                        be at the end of March' (sic!).

Nalezy miec wiec nadzieje, ze nasze jury maglowalo nas koszmarnie
                                        ale sprobuja nam to wynagrodzic szybszym opublikowaniem wynikow :)))
                                        • Gość: krik Re: Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 11.02.08, 11:26
                                          Przydaloby sie. Poniewaz np w mojej DG quotas EU10 sa wlasnie
                                          zapelniane dzieki laureatom pozostalych kategorii naszego konkursu
                                          (prawo, ekonomia). A na nas juz nawet nie czekaja...
                                          • etru Re: Do OLAK73 11.02.08, 11:46
                                            ja obstawiam tydzien ktory sie zaczyna 18 lutego
                                            • Gość: olak73 Re: Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 11.02.08, 11:54
                                              a ja zasiegnelam informacji ze sfer niebieskich (horoskop na onecie)
                                              i obstawiam od dzis do srody wlacznie bo mam miec sukcesy na polu
                                              zawodowym...
                                              • Gość: gosia Re: Do OLAK73 IP: *.brutele.be 11.02.08, 20:34
                                                to ja tez weszlam na onetowy horoskop i co tam przeczytalam?:"Bądź
                                                lojalny wobec pracodawcy." mam nadzieje ze to nie takie sprowadzenie
                                                na ziemie:)
                                            • Gość: gosciowa Re: Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 12.02.08, 16:13
                                              a mnie powiedziano na rozmowie wyraznie, ze wyniki maja byc 16
                                              lutego, tylko, ze jak patrze na kalendarz, to 16 wypada w ...
                                              sobote... ja tam jade na urlop wtedy, niech sie dzieje co chce ;-)
                                              • Gość: hydomanekin Re: Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 12.02.08, 16:27
                                                A nie padlo tam przypadkiem slowko-legenda kazdego konkursu/egzaminu
                                                epso, czyli: 'probably'?
                                                • Gość: krik Re: Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 14.02.08, 11:41
                                                  nie wiem czemu, ale mam przeczucie, ze jutro beda wyniki.
                                                  • Gość: waiting Re: Do OLAK73 IP: 195.205.254.* 14.02.08, 11:45
                                                    Bo jutro jest mid-February ;-)
                                                    Dzisiaj powiesili CAST 27. Napięcie rośnie
                                                  • Gość: olak73 Re: Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 14.02.08, 11:47
                                                    wolalabym dzis bo na jutro mam niekorzystny horoskop...:-)a w ogole
                                                    to bylo komu wpisac CAST27 a nie ma komu wpisac 60/06??? ohyda
                                                  • Gość: olak73 Re: Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 14.02.08, 11:50
                                                    moj boze, pisze sama do siebie...
                                                  • Gość: krik Re: Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 14.02.08, 11:52
                                                    widzisz co sie z ludzmi dzieje, jak sa wystawieni na takie straszne
                                                    proby....
                                                  • Gość: krik Re: Do OLAK73 IP: *.cec.eu.int 14.02.08, 12:19
                                                    Nikt nie ma znajomych w EPSO, zeby moc sie dowiedziec czegos
                                                    konkretnego z piewrszej reki?
                                                  • dominiqus Re: Do OLAK73 14.02.08, 12:54
                                                    Ech, skoro dzisiaj poszedl CAST to pewnie w tym tygodniu nie mamy co liczyc na
                                                    nasze wyniki... no ale dzisiaj niektorzy maja chociaz dobry starter do glownego
                                                    dania, jesli przesli CASTa...
                                                    Ja ide wlasnie na lunch zamowic kieliszeczek wina by poswietowac... ten mniejszy
                                                    sukces...

Na wiekszy czekam w niepewnosci...
                                                  • Gość: niecierpliwa Re: Do OLAK73 IP: 88.147.19.* 14.02.08, 13:02
                                                    ja tez raczej nie spodziewam sie wynikow w tym tygodniu.. W piatek
                                                    to pewnie w epso wszyscy beda odliczac godziny do weekendu i nie
                                                    bedzie im sie chcialo wysilac..
                                        • Gość: Rasa Re: Do OLAK73 IP: *.226.38.86.ip.erdves.lt 11.02.08, 20:11
                                          aaaach...

But the spring comes, at least.
    • anias6 Re: 60/06 EPA/HR 06.02.08, 15:46
      Jak myslicie ile osob moglo sie nie pojawic na ustnych i ile osob
      ktore przeszlo do etatu ustnego pracuje/pracowalo juz w instytucjach
      europejskich? jakie sa szanse dla ludzi z zewnatrz? jezeli wiele
      pytan wiazalo sie z wiedza dot. wewnetrzego funkcjonowania
      instytucji europejskich to czy sa jakiekolwiek szanse ze osoby nie
      majace zadnego zwiazku z instytucjami europejskimi zdaly ten egzamin?
      za odpowiedz dziekuje z gory
      pozdrawiam
      A
      • Gość: Akuku Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 06.02.08, 16:27
        Droga Aniu,

Maksymalna liczba osob przyjetych do etapu ustnego jest wskazana w
        ogloszeniu o konkursie. Informacji o tym, kto ze zdajacych juz
        pracuje w UE nie ma nikt poza EPSO (tylka ta instytucja ma wglad w
        CV kandydatow).
        Osobiscie uwazam, ze jury moglo miec (nieoficjalnie) wieksze
        wymagania (lub tez bardziej krytyczne spojrzenie)na kandydatow juz
        pracujacych w instytucjach - na zasadzie, jak pracuja to sie lepiej
        orientuja wiec nie bedziemy ich pytac o ogolniki....

• anias6 Re: 60/06 EPA/HR 06.02.08, 16:40
          Drogi/a Akuku,
          bardzo dziekuje za odpowiedz. Po prostu ostantio sie bardzo stresuje
          wynikami... co powoduje ze mam problemy z koncentracja nad obecna
          praca ;-)
          pozdrawiam
          A
        • Gość: hydromanekin Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 06.02.08, 16:44
          > Maksymalna liczba osob przyjetych do etapu ustnego jest wskazana w
          > ogloszeniu o konkursie. (...)

To prawda - 205 osob i pewnie tyle zaproszono na ustny skoro
          passmark nie wystarczyl by przjesc przez pisemny. Kolezanka jednak
          chyba raczej miala na mysli ile osob faktycznie zjawilo sie w Bxl na
          ustnym. Oczywiscie nikt sie nie spodziewa, ze np. 1/3 zaproszonych
          maglaby nie przyjsc, ale na pewno kilka osob odpuscilo sobie ten
          konkurs z roznych wzgledow. Mysle (ale to tylko moje gdybanie) ze z
          10 osob moglo sie nie pojawic.

• anias6 Re: 60/06 EPA/HR 06.02.08, 16:47
            Zgadza sie np osoba przede mna i po mnie sie nie pojawila na
            rozmowie! nie wiem czy sobie przesuneli termin/godzine? A moze po
            prostu Komisja chciala miec godzinna przerwe po kazdym kandydacie a
            ja to odczytalam jako "niepojawienie sie kandydata" ;-)
            • Gość: hydromanekin Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 06.02.08, 16:54
              Jestem przekonany, ze przerwa pomiedzy jednym a drugin interview nie
              przekracza 15 min (no chyba ze jest to przerwa na obiad) - 45 min.
              interview + 15 min. dyskusja i podsumowanie kandydata. To oznacza,
              ze sa w stanie przemaglowac z 6-8 osob dziennie (w zaleznosci jak
              dluga maja przerwe na obiad :)) a tyle wlasnie chyba dziennie
              egzaminuja.
    • Gość: bagsik Re: 60/06 EPA/HR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 14:37
      A ja tak z innej beczki- Czy dostaliście już zwrot pieniędzy za
      wyjazd do Brukseli- ja zdawałem w połowie grudnia, a na koncie cisza.
      • ewa084 Re: 60/06 EPA/HR 13.02.08, 14:49
        ja zdawalam w listopadzie, zwrot przyszedl 1 lutego.
    • Gość: olak73 Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 13.02.08, 15:03
      a mi nie chcieli oddac za bilet na metro 1,10 EUR
    • Gość: bartek Re: 60/06 EPA/HR IP: *.pg.com 15.02.08, 11:29
      no i przyszedl dlugo oczekiwany "mid-February" ;)
      • hydromanekin Re: 60/06 EPA/HR 15.02.08, 11:49
        Owszem, ale maja jeszcze czas do 17:30.
        • redcarpet1 Re: 60/06 EPA/HR 15.02.08, 15:45
          Ani widu ani slychu....
          Pewnie zaczeli juz weekend...
          Tak wiec od poniedzialku klikamy jak szaleni!
          Pozdr

• wielki_mogul Re: 60/06 EPA/HR 15.02.08, 15:56
            moim zdaniem nie macie co czekac, bo na pewno chodzilo im o luty 2009 roku. to
            normalny poslizg i nie ma co sie ekscytowac ;)
            • Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 15.02.08, 15:59
              hiiiiiii hihihihihi
            • Gość: bartek Re: 60/06 EPA/HR IP: *.pg.com 15.02.08, 16:27
              dobre - hehehe :)
            • Gość: waiting Re: 60/06 EPA/HR IP: 195.205.254.* 15.02.08, 16:30
              Ciekawe skąd w nas Polakach takie angielskie poczucie humoru.
              • Gość: hydromanekin Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 15.02.08, 16:39
                Angielskie??? Chyba anielskie i nie poczucie humoru a cierpliwosc!
              • wielki_mogul Re: 60/06 EPA/HR 15.02.08, 16:43
                u mnie wynika ono z tego, ze nie jestem Prawdziwym Polakiem.
              • Gość: bartek Re: 60/06 EPA/HR IP: *.pg.com 15.02.08, 16:51
                a co innego pozostaje? tylko sie smiac ... :)
      • Gość: hydromanekin Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 18.02.08, 10:40
        Nowe wiadomosci o wynikach - niestety nie sa pomyslne...
        Dowiedzialem sie wlasnie, ze odpytywanie kandydatow w naszym
        konkursie jeszcze sie nie skonczylo (sic!). Jeden kandydat, mial
        jakoby wypadek (kiedys tam) i nie mogl wziac udzialu w egzaminie w
        orginalnie zaproponowanym przez EPSO terminie. Tenze kandydat ma
        miec egzaminw tym tyg. Zakladajac wiec, ze tak sie stanie a szanowne
        jury bez przeegzaminowania wszystkich kandydatow nie moglo (nie
        chcialo) rozpoczac swoich deliberacji, to nie zobaczymy wynikow
        przed marcem...
        • Gość: olak73 Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 18.02.08, 10:47
          no to cale szczescie bo na ten tydzien mam niekorzystny horoskop...
        • dominiqus Re: 60/06 EPA/HR 18.02.08, 11:02
          hydromanekinie... a skąd tak ciekawe informacje udało Ci się wyciągnąć? To jakieś wiarygodne źródło?

Może, skoro chodzi tylko o jedną osobę, reszta wyników jest już gotowa, a dla tego gościa będzie to tylko bilet na tak lub nie?

Ja cały czas liczę, że dowiemy się czegoś w tym tygodniu... może naiwnie...

Pozdrawiam niecierpliwych i resztę,
          • Gość: krik Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 18.02.08, 11:08
            Nie wiem komu wierzyc.
            Dwa tygodnie temu Olak73 twierdzila, ze ma info z dobrego zrodla i
            ze wyniki beda szybko ogloszone a teraz taka wiadomosc.... Kto kogo
            wprowadza w blad?
            • Gość: olak73 Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 18.02.08, 11:13
              przezekam ze 2 tygodnie temu myslalam ze to tylko kwestia dni. sama
              juz nie wiem czy moje zrodlo jest wiarygodne? przepraszam za sianie
              niepewnosci ale sama sie pewnie nabralam na to przyspieszenie. w
              kazdym badz razie zrobilam to w dobrej wierze
              • skowronek_ltd Re: 60/06 EPA/HR 18.02.08, 11:22
                Nie ma sprawy, kazdemu moze sie zdarzyc, tym bardziej w kontaktach z EPSO ;)
            • skowronek_ltd Re: 60/06 EPA/HR 18.02.08, 11:14
              Dokladnie o to samo chcialam zapytac...
          • Gość: hydromanekin Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 18.02.08, 11:18
            > hydromanekinie... a skąd tak ciekawe informacje udało Ci się
            wyciągnąć? To jaki
            > eś wiarygodne źródło?

Jest to koles, ktory zasiada w tym drugim jury dla konkursu EPA/HR
            (to znaczy w tym jury dla nie-Polakow). Chyba trudno o bardziej
            wiarygodne zrodlo...

>
            > Może, skoro chodzi tylko o jedną osobę, reszta wyników jest już
            gotowa, a dla t
            > ego gościa będzie to tylko bilet na tak lub nie?

Wiesz, ja tez chcialbym zeby tak bylo! Ale znajac tempo prac EPSO,
            to czrno to widze (choc na prawde chcialbym sie mylic!)

>
            > Ja cały czas liczę, że dowiemy się czegoś w tym tygodniu... może
            naiwnie...

No coz, ten moj kolega mowi, ze w 'jego' konkursie, od poczatku
            zapowiadano kandydatowm, ze wyniki beda w Marcu...

>
            > Pozdrawiam niecierpliwych i resztę,

Ja rowniez.
            • Gość: krik Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 18.02.08, 11:23
              Ale nasze wyniki nie musza byc ogloszone w tym samym zcasie co
              wyniki dla innych narodowosci. tak bylo przynajmniej w przypadku
              pozostalych kategorii. Wiec drugie jury moglo mowic co
              chcialo "swoim" kandydatom.
              Mnie powiedziano, ze wyniki beda w polowie lutego.
              Zamierzam do nich napisac i poprosic o info na wypadek gdyby
              przewidywali spoznienie.
              • Gość: hydromanekin Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 18.02.08, 11:31
                > Ale nasze wyniki nie musza byc ogloszone w tym samym zcasie co
                > wyniki dla innych narodowosci.

To prawda, ale wez pod uwage, ze data/czas podania wynikow (ktora
                nam sie komunikuje podczas egzaminu), ustalana jest przez jury w
                porozumieniu z epso - data zakonczenia egzaminow ----> + czas na
                deliberacje ----> + czas ktory potrzebuje EPSO by wklepac listy z
                wynikami do systemow i takie tam. Biorac pod uwage, ze suma
                kandydatow z drugiego konkursu nie roznila sie chyba znaczaco od
                liczby kandydatow z naszego, uwazam ze czas ogloszenia wynikow moze
                byc ten sam co u nich (choc NA PRAWDE chcialbym sie mylic...).

tak bylo przynajmniej w przypadku
                > pozostalych kategorii. Wiec drugie jury moglo mowic co
                > chcialo "swoim" kandydatom.
                > Mnie powiedziano, ze wyniki beda w polowie lutego.
                > Zamierzam do nich napisac i poprosic o info na wypadek gdyby
                > przewidywali spoznienie.

• Gość: gosc66 jedyne potwierdzone wiadomosci to IP: *.ip.fastwebnet.it 18.02.08, 15:22
      Oral tests:
      Field 1:
      o Group 1, Competition EPSO/AD/60/06: from 22 October 2007 until 31
      January 2008, in Brussels.
      o Group 2 "Other citizenships": from 9 October 2007 until 31 January
      2008, in Brussels.
      Field 2:
      o Groups 1, Competition EPSO/AD/60/06: the oral tests have now been
      completed. Candidates were informed of the results on 15 November
      2007, via their EPSO-profile.
      Field 3:
      o Groups 1, Competition EPSO/AD/60/06 and 2 "Other citizenships":
      the oral tests have now been completed. Candidates were informed of
      their results on 26 October 2007, via their EPSO-profile.
      Field 4:
      o Group 1, Competition EPSO/AD/60/06: the oral tests have now been
      completed. Candidates were informed of their results on 23 October
      o Group 2 "Other citizenships": the oral tests have now been
      completed. Candidates were informed of the results on 19 November
      • wielki_mogul Re: jedyne potwierdzone wiadomosci to 18.02.08, 15:42
        ci, ktorzy zawodowo paraja sie studiowaniem epso, wiedza, ze nawet tego, co juz
        sie zdazylo, nie nalezy uznawac za pewnik. teoria epso-relatywnosci mowi, ze dla
        epso czas nie ma znaczenia - i to w najszerszym tego slowa znaczeniu.
        • Gość: Kasia wiadomosci uzyskane przed chwila od EPSO IP: 136.173.62.* 18.02.08, 16:40
          zadzwonilam do nich i uslyszalam "by the end of February, beginning
          of March", a powod to jakowes trudnosci z zebraniem sie jury;))
          rece opadaja...;((
          • Gość: gosc Re: wiadomosci uzyskane przed chwila od EPSO IP: *.cec.eu.int 18.02.08, 17:28
            no to lipa, bo horoskopu na marzec jeszcze nie ma... ;)
          • Gość: hydromanekin Re: wiadomosci uzyskane przed chwila od EPSO IP: *.cec.eu.int 18.02.08, 17:34
            A mowilem, ze marzec? Jednak moj kolega okazal sie byc, niestety,
            wiarygodnym zrodlem... Beda go co chwila nagabywal o jakies nowe
            wiesci. Will keep you informed.
            • Gość: Ola Re: wiadomosci uzyskane przed chwila od EPSO IP: *.cec.eu.int 18.02.08, 18:35
              Dzieki za informacje!
              • Gość: krik Re: wiadomosci uzyskane przed chwila od EPSO IP: *.cec.eu.int 20.02.08, 12:02
                tak à propos tej historii z osoba, ktora jakoby miala wypadek i
                miala miec swoj ustny w tym tygodniu, czytam w zaproszeniu na
                egzamin ustny rzecz nastepujaca:

"in exceptional circumstances and providing you e-mail epso-ad-60-
                06@ec.europa.eu a request to the Secretariat, the Selection Board
                may decide to change the date and time of your appointment, but only
                within the AVAILABLE TESTING PERIOD."

Jezeli sie wiec nie myle, po 31 stycznia niemozliwe jest wznowienie
                egzaminu.
                • Gość: niewazne Re: wiadomosci uzyskane przed chwila od EPSO IP: 80.246.106.* 20.02.08, 12:37
                  a moze zabierzecie sie wreszcie do pracy, zamiast rezonowac?
                  Podatnicy nie placa wam chyba za prowadzenie rozwazan... Dowiemy
                  sie, czy zdalismy za tydzien, czy za dwa. Od nas to juz nie zalezy.
                  • Gość: gosc Re: wiadomosci uzyskane przed chwila od EPSO IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 20.02.08, 13:10
                    a wlasnie, ze mi sie chce "rezonowac" i niczyich podatkow nie
                    konsumuje, okaz swoj niesympatyczny nam stresik gdzie indziej
                    • Gość: naiwna Re: wiadomosci uzyskane przed chwila od EPSO IP: 136.173.62.* 20.02.08, 13:14
                      nawolywac innych do pracy samemu chodzac po forum...hm, cos
                      niespojnie.
                      a wytykanie szacownemu EPSO niespojnosci, czy wrecz niezgodnosci z
                      regulami powinno byc jak najczestsze. moze kiedys cos sie u nich w
                      koncu zmieni
                • Gość: waiting Re: wiadomosci uzyskane przed chwila od EPSO IP: 195.205.254.* 20.02.08, 19:26
                  Wiem, że to możliwe - z autopsji. Znajoma zdawała ustny jakoś dwa
                  miesiące po koncowym terminie ustnych jej konkursu. Wydaje mi sie,
                  ze jezeli ma sie wystarczajaco dobre uzasadnienie i przedstawi je
                  odpowiednio wczesnie, to oni na to ida.
                  • caryca1 Re: wiadomosci uzyskane przed chwila od EPSO 20.02.08, 22:51
                    wydaje mi sie ze jesli ktos mial wypadek i byl hospitalizowany, to
                    napewno termin pozniejszy epso znajdzie, bo wtedy by mogli miec
                    problemy ... wiec naprawde jest to mozliwe...i wtedy wszyscy czekaja
                    na wyniki bo musz do konca miec kazda cyferke na papierze
      • Gość: hydromanekin Wyniki coraz blizej :))) IP: *.cec.eu.int 22.02.08, 10:05
        Dowiedzialem sie wlasnie, ze 'final deliberations' naszego jury beda
        w przyszlym tygodniu.

Mozna na tej podstawie snuc podejrzenia, ze jesli bedzie to np.
        wtorek, to moze do konca tygodnia wyniki by ogloszono. Jesli nie to
        mysle ze pierwszy tydzien marca jest jak najbardziej prawdopodobny.
        • Gość: Kasia Re: Wyniki coraz blizej :))) IP: *.fbx.proxad.net 22.02.08, 10:27
          czyli, wyjatkowo, informacja, ktora EPSO podalo mi przez telefon w tym tygodniu
          ma szanse byc prawdziwa. Oby! Milego weekendu wszystkim czekajacym!
          • Gość: gosc Re: Wyniki coraz blizej :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 16:01
            przez chwile myslalam, ze wyniki juz sa. wchodze do epso-profilu i
            widze ostatni komunikat "results of oral tests". klikam z rozpedu,
            ale po chwili stwierdzam, ze to przeciez tylko link z sekji CAST-27
            i wyniki testow kompetencji z CAST. wracam do strony glownej
            profilu, a tu juz ten link nie nazywa sie "results of oral tests"
            tylko "results of tests." dziwne.
            • Gość: krik Re: Wyniki coraz blizej :))) IP: *.cec.eu.int 22.02.08, 16:33
              Mysle, ze ci sie przewidzialo....
              • Gość: gosc Re: Wyniki coraz blizej :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 16:34
                nie, bo chwile sie gapilam na to "oral" z niedowierzaniem.
                • Gość: bartek Re: Wyniki coraz blizej :))) IP: *.winn.adsl.virgin.net 25.02.08, 12:27
                  i kolejny tydzien przed nami ... ;). a tak na marginesie - dawno nie widzialem
                  watku ze 178 wpisami.
                • redcarpet1 Re: Wyniki coraz blizej :))) 25.02.08, 13:00
                  Kiedy dzien sadny nadejdzie, link jaki znajdziemy w profilu bedzie
                  wygladal mniej wiecej tak:
                  ''Results of the Competition's tests''
                  • Gość: eps gosc Re: Wyniki coraz blizej :))) IP: 136.173.62.* 25.02.08, 13:52
                    i oby w tresci byly slowa "I am pleased to inform" niz "I regret":
                    Reszta tresci jest juz nieistotna ...
                    • Gość: Miki Re: Wyniki coraz blizej :))) IP: *.cec.eu.int 25.02.08, 14:13
                      Dokladnie tak :-)
                      • Gość: czekajaca Re: Wyniki coraz blizej :))) IP: 136.173.62.* 26.02.08, 11:21
                        czy wiadomo cos kiedy te "final deliberations"??
                        • Gość: nie admin Re: Wyniki coraz blizej :))) IP: *.cec.eu.int 26.02.08, 11:25
                          niech no ktos uprzejmy z DG ADMIN zajrzy do kalendarza Bekaerta to
                          bedzie wszystko wiadomo..
        • redcarpet1 Re: Wyniki coraz blizej :))) 29.02.08, 17:32
          I tak nam koniec lutego mija:))))
    • Gość: czekajacy Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 27.02.08, 14:40
      ostatnie wiesci z EPSO sa takie, ze wyniki powinny byc na poczatku
      marca, hopefully next week... ale nie koniecznie...
      • Gość: olak73 Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 28.02.08, 17:24
        tak sie dzis wkurzylam na to czekanie ze zadzwonilam do naszej
        sekretarki i dowiedzialam sie tylko tyle ze jeszcze sie musza
        spotkac w przyszlym tygodniu. mamy nie oczekiwac wynikow przed 10
        marca.. wrrrrrrr...
        • Gość: gosc Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 29.02.08, 09:09
          a niech ich wszsytkich .... trzasnie - mam tego dosyc aaaaaaaaaaaa
          • Gość: co sie dzieje? Re: 60/06 EPA/HR IP: *.cec.eu.int 03.03.08, 09:56
            "The Selection Board has taken the decision to postpone the
            publication of the results of the above competition. They will be
            available as of beginning of April 2008."

myslalam ze to wyniki i juz mi skoczylo cisnienie!
            a nie ich!
            • dominiqus Re: 60/06 EPA/HR 03.03.08, 10:01
              No ja to samo... serce w przelyku... a tu taki klops...

Pytanie: dlaczego?
              • Gość: wkur.....y To jest jakas farsa!!!!!! IP: *.cec.eu.int 03.03.08, 10:11
                nic wiecej nie napisze, bo by sie kwalifikowalo jedynie do
                usuniecia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: PrimaAprilis Re: To jest jakas farsa!!!!!! IP: 91.194.202.* 03.03.08, 10:50
                  Wyniki zostana ogloszone w jedyny wlasciwy dzien w roku, czyli
                  PrimaAprilis, to naturalne w EPSO.
                  Nawet smiac juz mi sie nie chce...
                • Gość: gosc Re: To jest jakas farsa!!!!!! IP: *.cec.eu.int 03.03.08, 10:50
                  a ja chyba sie rozplacze ... bo juz nie mam zadnego innego pomyslu
                • Gość: asja Re: To jest jakas farsa!!!!!! IP: 83.222.44.* 03.03.08, 10:50
                  a ja tam sie ciesze, tak dlugo jak nia ma wynikow jest nadzieja ze
                  moze sie udalo, piekne uczucie, eh..
                  • Gość: gosc Re: To jest jakas farsa!!!!!! IP: *.cec.eu.int 03.03.08, 10:57
                    no to zycze tak, az do konca swiata, jesli lubisz oczekiwanie
                    • Gość: asja Re: To jest jakas farsa!!!!!! IP: 83.222.44.* 03.03.08, 11:26
                      gosciu, jak widzisz konkurs tylko dla wytrwalych:)
                      • Gość: olak73 Re: To jest jakas farsa!!!!!! IP: *.cec.eu.int 03.03.08, 11:50
                        tak sie zastanawiamj czy to ja mam jakis problem z rozdwojeniem
                        jazni czy oni? Jak do nich dzwonilam w piatkowe popoludnie to wyniki
                        mialy byc okolo 10 marca. Co sie takiego stalo w piatek? Albo mi sie
                        zdawalo ze dzwonilam...
                        • Gość: krik Re: To jest jakas farsa!!!!!! IP: *.cec.eu.int 03.03.08, 12:02
                          Olak73, wiesz, moze sekretarka nie byla tak do konca na biezaco,
                          przeciez sie to zdarza. Albo decyzje podjeto wlasnie w piatkowe
                          popoludnie lub dzisiaj wczesnie rano. Ja w ubieglym tygodniu
                          dostalam maila, ze jury jeszcze ma posiedzenia. Poza tym, na nic
                          gdybania, zale i zlorzeczenia, pozostaje czekac. Przeciez nic nie
                          mozemy zrobic.
                          • Gość: Emocje Re: To jest jakas farsa!!!!!! IP: *.cec.eu.int 03.03.08, 12:53
                            Ludziska, fakt ze sie emocjonujecie, jest zrozumialy. Ale przed wami
                            emocjonowaly sie w dokladnie taki sam sposob rzesze innych
                            zdajacych - wyniki byly praktycznie zawsze z poslizgiem, czasem
                            bardzo duzym.
                            A po wynikach niektorzy czekali i tak czasem nawet 2 lata na
                            zatrudnienie. Niektorych nie zatrudniono do dzis. Wiem, ze to sie
                            latwo mowi z pozycji epsa, ale nie fiksujcie sie tak na punkcie tych
                            wynikow, bo do tej rekrutacji trzeba duzo czasu, cierpliwosci last
                            but not least odrobiny szczescia.
              • Gość: Miki Co sie stalo? IP: *.cec.eu.int 03.03.08, 10:53
                No wlasnie, czy ktos wie dlaczego dopiero w kwietniu oglosza wyniki?
                • Gość: gosc Re: Co sie stalo? IP: 217.169.236.* 17.03.08, 12:51
                  no i co z tymi wynikami? czy ma ktos informacje dlaczego sa takie
                  opoznienia?
                  • hydromanekin Ja wiem! 17.03.08, 14:23
                    Wlasnie zauwazylem, ze na stronie EPSO, WIELKIE ZMIANY - otoz
                    tytulowa strona dostepna jest we WSZYSTKICH JEZYKACH UE (wszystko
                    inne - po staremu czyli w 3 jezykach) :))

Oznacza to, ze EPSO zaiwestowalo ostatnio calosc swoich drogocennych
                    zasobow w przeprowadzenie tej OGROMNEJ i EPOKOWEJ zmiany. Z uwagi,
                    ze wsrod tych zasobow byl rozwniez zasob czasu pracy, na publikacje
                    naszych wynikow po prostu tych zasobow nie starczylo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka