Dodaj do ulubionych

Daily subsistence a Installation allowance

IP: 136.173.62.* 03.03.08, 15:27
witam,

mam pytanie, najlepiej do pracownikow EP, bo wiem, ze sa roznice w
stosowaniu SR w EC.

w okresie probnym + 1m, dostawalem daily s.a. Czy jesli wystapie o
Instalation allowance pokazujac ze wynajmuje mieszkanie od 2
miesiaca pracy moga mi zabrac d.s.a. ? Wiem, ze gdybym wnioskowal w
PE o I.A. w okresie probnym wowczas stracilbym d.s.a ...

i ostatnia sprawa, czy zeby sie starac o zwrot kosztow przeprowadzki
trzeba to zrobic przed otrzymaniem I.A. czy jest to obojetne ...
Wiem, ze zrobienie przeprowadzki w czasie pobierania d.s.a. powoduje
automatyczne zaprzestanie wyplacania tego dodatku ...

z gory dzieki za odpowiedzi.

marcin
Obserwuj wątek
    • hpetka Re: Daily subsistence a Installation allowance 03.03.08, 20:01
      ja juz zupelnie poglupialam... to nie jest tak, ze polowe I.A.
      dostaje sie z pierwsza wyplata, a potem mozna brac d.s.a., a potem
      jak juz sie zamelduje, to druga polowe I.A.?
      • byly_eurokrata Re: Daily subsistence a Installation allowance 03.03.08, 21:01
        bo tu chyba panuje pewne nieporozumienie. Daily allowance nie zalezy od tego, czy sie ma "prawdziwe" mieszkanie czy "tymczasowe", a jedynie od tego, czy ktos sie FORMALNIE przeprowadzil z DOBYTKIEM.
        Czyli jesli ktos stawia wszystko na jedna karte, przeprowadza sie od pierwszego dnia pracy do Brukseli z meblami itd., to nie dostanie w ogole daily allowance. Ale dostanie installation allowance, bo takowe zawsze przysluguje.
        Dlatego nawet admin sugeruje, by sie nie przeprowadzac od samego poczatku firma tylko przywiezc sobie na pierwsze miesiace we wlasnym zakresie najpotrzebniejsze rzeczy. Ale sa przypadki, w zasadzie na tym forum powinny byc nagminne, bo tu przeciez kazdy przedtem pracowal w londynskim city ;-)- ze nie oplaca sie zachowywac dotychczasowego mieszkania i placic podwojnego czynszu np. wlasnie w Londynie i w Brukseli, i dlatego niektorzy decyduja sie na przeprowadzke od godziny zero.
        • Gość: torro jak rozwiazac, by nie stracic IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.08, 22:42
          zapytam krotko w takim razie: jak zakombinowac, zeby dostac obydwa.
          albo bez kombinowania moze; jak oni moga sprawdzic, czy
          przeprowadzilam sie z meblami od razu, czy tez nie?
          dzieki za wskazowki
          • byly_eurokrata Re: jak rozwiazac, by nie stracic 04.03.08, 07:40
            mi sie zdaje, ze tu wiekszosc wcale nie musi kombinowac, bo malo kto sie przeprowadza w pierwszy dzien pracy z meblami i z calym dobytkiem, bo najpierw szuka mieszkania, potem sie wprowadza do pustego, przywozi sobie wlasnie najpotrzebniejsze rzeczy a oficjalna przeprowadzke robi dopiero pozniej.

Mowiac skrotowo: daily dostajesz tak dlugo, az nie przedstawisz rachunku o przeprowadzce, na ktorym jest przeciez napisane, w ktorym dniu ta przeprowadzka byla.
            Mozna sie przeprowadzic oczywiscie we wlasnym zakresie, ale wtedy pewnie trzeba oddac jakas declaration of honour, w ktorej sie potwierdza, kiedy i jak. A tu juz kazdy sam musi zadecydowac, co jest jeszcze nazwijmy "kombinowaniem" a co czyms wiecej niz kombinowaniem.
            I jeszcze raz dla zrozumienia: daily allowance i installation allowance sie nie wykluczaja, co sie wyklucza to przedstawienie rachunku za przeprowadzke mebli i daily allowance.
            • Gość: sophijka Re: jak rozwiazac, by nie stracic IP: *.181-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.03.08, 10:49
              Czy ktos rozumie komu d.s.a przysluguje przez 120, komu przez 180
              dni a komu przez okres probny+1ms?
              Czy go otrzymuje kazdy? Czytam te Staff Reg. i nic tam nie jest dla
              mnie jasne...
              Installation allowance przyznaje sie w zawiazku ze zmiana
              mieszkania, przyjazdem do miejsca pracy. A d.s.a? na jakich prawach?
              Dopiero wy uswiadomiliscie mi, ze oficjalna przeprowadzka znosi ten
              przywielej.
              Czy ktos ma sytuacje,ze zaczynal jako Temp Agent a miedzy czasie
              stal sie FS?czy wtedy dostaje sie te dodatki 2 razy, czy tylko raz?
              zwlaszcza jak w miedzy czasie wyszlo sie za maz..
              • byly_eurokrata Re: jak rozwiazac, by nie stracic 08.03.08, 11:06
                jezu jezu ;-), ogolna zasada przeciez nie jest taka trudna, szczegoly moga byc metne, ale postaram sie to wyjasnic "w wolnym tlumaczeniu".

Daily alolwance to dodatek za to, ze w zwiazku z koniecznoscia utrzymywania dwoch gospodarstw domowych (starego w kraju i nowego w Brukseli/Luxie) delikwent ponosi przez pozactkowe miesiace dodatkowe koszty. Tak jest praktycznie u kazdego: u jednego dluzej, u jednego krocje.
                Dlatego daily dostaje kazdy.
                Wyjatek: ktos tak zorganizowal rozpoczecie pracy w Brukseli i opuszczenie mieszkania w Polsce, ze nawet przez jeden dzien nie ma podwojnego gospodarstwa, bo do powiedzmy 30 marca mieszkal w Polsce, 31 przeprowadzil sie z meblami i dobytkiem do Brukseli a 1 kwietnia rozpoczal prace. Ale to jest bardzo rzadki przypadek.

Roznica w okresie otrzymywania wynika z tego, ze toretycznie singlowi latwiej sie jest przeprowadzic z calym dobytkiem niz osobie zonatej/mezatej, dlatego tej drugiej przysluguje dluzej.

Jak ktos byl temporary i bez zadnej przerwy przechodzi na funkcjonariusza, to nie dostaje przez to daily dwukrotnie z tego co wiem, ale nie dam sobie za to uciac glowy.

Jak jest w przypadku zamazpojscia inbetween, nie wiem, ale przypuszczam, ze wtedy daily singla wydluza sie do okresu daily zameznej/zonatej
                • Gość: sophijka Re: jak rozwiazac, by nie stracic IP: *.181-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.03.08, 18:51
                  Jezu! Byly, uwielbiam Cie!!Jestes wielki, wspanialy, genialny!!!
                  Czlowieku, powinienes napisac podrecznik "100 porad jak zrozumiec EU
                  od srodka" - zostalbys milionerem!
                  Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje, juz nie raz mi wiele pomogles.
                  I cale to forum w ogole jest swietne!

(aha, fakt,jestem blondynka, w Twoich poprzednich postach juz wiele
                  wyjasniles na temat s.d.a, ale jeszcze nie dokonca wszystko bylo dla
                  mnie takie oczywiste..)
                  • byly_eurokrata Re: jak rozwiazac, by nie stracic 08.03.08, 20:16
                    jak mawia jedna moja znajoma:

don´t send me compliments
                    send me money! ;-)

Czego sie nie robi dla wymierajacego genu blond wlosow....;-)
        • Gość: marcin Re: Daily subsistence a Installation allowance IP: 136.173.62.* 04.03.08, 09:16
          byly, ale ja sie pytam o zupelnie inny przypadek. Pobieralem przez
          10 m-cy d.s.a. Nie zrobilem formalnej przeprowadzki z firma - sam
          sobie wszystko przywiozlem na wlasny koszt, wlasnie po to, zeby nie
          stracic tego d.s.a. Teraz chce wnioskowac o Installation allowance i
          mam watpliwosc, ze jesli pokaze umowe najmu od 2 miesiaca okresu
          probnego to kaza mi zwrocic to d.s.a lub tez nie dostane i.a....

wiem, ze w EC instalation allowance dostaje sie przy pierwszej
          pensji polowe a pozniej po okresie probnym druga polowe. W PE nie
          jest to takie latwe ...
      • Gość: marcin Re: Daily subsistence a Installation allowance IP: 136.173.62.* 04.03.08, 09:18
        tak jak piszesz jest w EC. W PE jest troche inaczej i probuje sie
        dowiedziec jak to wykonac, zeby nic nie stracic, bo tutejszy Admin
        nie jest zbyt pomocny :(
        • kedar_bln Re: Daily subsistence a Installation allowance 04.03.08, 10:10
          czy d.s.a. nie przysluguje tylko na 120 dni?
          • Gość: singiel Re: Daily subsistence a Installation allowance IP: *.cec.eu.int 04.03.08, 10:12
            single dostaja krocej niz zonaci
        • hpetka Re: Daily subsistence a Installation allowance 04.03.08, 11:11
          Pozwólcie, że dorzucę jeszcze jedno zagadnienie... A co z d.s.a. i
          koniecznością zameldowania się? Dajmy na to na początek skorzystam
          nie z hotelu, ale z firmy która wynajmuje umeblowane mieszkania na
          krótki okres. oczywiście dla nich nie ma problemu, że ten okres to
          będzie dajmy na to 10 miesięcy, ale czy nie ma wymogu, że muszę
          zglosić się i zameldować jako cudzoziemiec w ciągu 3 miesięcy?
        • hpetka Re: Daily subsistence a Installation allowance 04.03.08, 11:14
          oczywiście, nie ma znaczenia czy to hotel czy mieszkanie, bo w ani
          jednym ani drugim, nie dadzą mi się zameldować, nawet gdyby mi
          odbiło i bardzo bym chciała.. ale pytanie nadal zostaje, czy po
          przyjeździe do kraju i podjęciu pracy, nie ma wymogu żeby się w
          ciągu 3 miesięcy zameldować?.. i jak to się ma do d.s.a.
          • Gość: Meldunek Re: Daily subsistence a Installation allowance IP: *.cec.eu.int 04.03.08, 11:51
            to kwestia zupelnia wtorna i nie ma jej co tutaj mieszac.
            Wazne jest udowodnienie, ze placi sie regularnie czynsz / oplaca
            nocleg w hotelu, to wystarcza adminowi.
            A wladze belgijskie nic nie zrobia epsowi za to,ze sie zameldowal
            dopiero po 5 miesiacach zamiast po 3, wiec nie ma co robic burzy w
            szklance wody.
            • caryca1 Re: Daily subsistence a Installation allowance 04.03.08, 12:06
              co do meldunku, to mi sie wydaje ze jak nie chcesz to nie musisz
              miec wogole, bo przeciez jestes zarejestrowana w ministerstwie a nie
              w gminie, dopiero jak dluzej mieszkasz i chcesz miec normalne ID i
              inne dokumenty to wtedy sie chyba meldujesz. pracownicy organizacji
              miedzunarodowych nie maja obowiazku meldunku - oczywiscei zalezy od
              umowy z danym panstwem
            • hpetka Re: Daily subsistence a Installation allowance 04.03.08, 13:21
              Dzięki, na szczęscie jedna komplikacja mniej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka