Dodaj do ulubionych

Do LUX epsow

IP: 78.129.52.* 07.09.08, 19:20
Czy mieszkajac w Niemczech i pracujac w LUX-ie dla Komisji sa jakies problemy
ze zwrotem VAT-u za samochod i innego rodzaju dobra materialne? Czy mozecie
polecic jakies miejscowosci do zamieszkania w Niemczech, blisko granicy z
jakims ewentualnym dojazdem publicznym do LUX-a? Czy musze zakladac konto
bankowe w LUX-ie do przesylania pensji z Komisji(o ile w ogole mozna je
zalozyc majac miejsce zamieszkania w Niemczech), a moze wystarczy tylko
niemieckie konto?
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: Do LUX epsow 07.09.08, 20:28
      1. Zwrot VATu przysluguje tylko, gdy mieszka sie w Luksemburgu, bo
      to jest "gest" danego rzadu narodowego (belgijskiego albo
      luksemburskiego) a nie przywilej zwiazany ze statusem epsa

2. transport publiczny (autobus 116 lub 118) istnieje miedzy
      miejscowosciami Konz (nudna dziura, 116) i Trewir (wraz z
      przedmiesciami typu Zewen, nudna wioska, autobus 118). Na tym sie
      praktycznie koncza mozliwosci, jesli chcesz dojedzac autobusem.
      Wiekszosc osob dojezdzajacych publicznymi srodkami transportu
      mieszka w samym Trewirze. Autobusy z Trewiru jezdza rano i po
      poludniu co 5-20 minut, w zaleznosci od pory, dojazd trwa ok 55
      minut, jesli nie ma korka po drodze.

3. Trzeba miec konto luksemburskie, niemieckie nie wystarcza. Z
      zalozeniem luksemburskiego nie ma problemu.
      • Gość: mz Re: Do LUX epsow IP: *.barco.com 11.09.08, 15:08
        Dzieki za odpowiedz.
        A czy w przypadku najmu mieszkania w Niemczech i pracy w LUX-ie przysluguje
        daily subsistance allowance? Czy ktos mial taki przypadek?
        • Gość: kaja Re: Do LUX epsow IP: *.cec.eu.int 11.09.08, 17:13
          allowance nie ma nic wspolnego z prawem do zakupow bezwatowych
          • byly_eurokrata Re: Do LUX epsow 11.09.08, 17:53
            daily allowance przysluguje, w skrocie, kazdemu, kto musi PRACOWAC (a nie mieszkac) w innym kraju niz kraj pochodzenia.
            Dlatego nawet Niemcy pracujacy w Luxie a mieszkajacy w Niemczech dostaja daily.
            Ale daily to sprawa jednorazowa (dla singli krotsza, dla zonatych dluzsza) i moim zdaniem uzaleznianie miejsca stalego zamieszkania od daily nie ma sensu,
            • Gość: asiunia Re: Do LUX epsow IP: 88.207.143.* 13.09.08, 17:34
              byly_eurokrata napisał:

> daily allowance przysluguje, w skrocie, kazdemu, kto musi PRACOWAC
              >(a nie mieszkac) w innym kraju niz kraj pochodzenia.

Nie kraj pochodzenia, tylko kraj/miejsce rekrutacji jesli juz
              (no chyba, ze krajem rekrutacji jest jednoczesnie kraj pochodzenia).
              Ale nie zawsze tak jest.
              Dailsy przysluguja wszystkim tym, ktorzy musza zmienic miejsce
              zamieszkania w celu podjecia pracy. I wszystko jedno – skad, dokad
              sie przeprowadzamy i co jest naszym krajem pochodzenia.

Gdybys np. Ty od lat mieszkal w Trewirze i nagle dostal etat w Luxie
              bez zamiaru przeprowadzki tutaj, to dailsow bys najpewniej nie
              dostal.

P.S. Jak tam w B? Bo tutejsza pogoda w depreche mnie wpedza... ;)

• byly_eurokrata Re: Do LUX epsow 13.09.08, 19:38
                masz racje z krajem pochodzenia, dlatego napisalem w uproszczeniu.

Trewir nie jest dobrym przykladem, bo jest tak blisko Luxa, ze mozna dojezdzac i dlatego nie trzeba zmieniac miejsca zamieszkania

ale jakbym mieszkal np w Gerolsten, to bym juz daily dostawal

pogoda w B jest b. dobra, co prawda chlodno, ale slonce swieci, niebo blekitne, ludzie cool, mimo 40-stkina karku mowia do mnie w sklepach sportowych ciagle jeszcze na tyz reguly na ty, wiec mam przeciwienstwo depresji ;-)
                Poza tym kompletna dekandacja: chodze sobie w kolko na kawy, spotykam sie ze znajomymi na jedzonki, in-between, to jakis kuchen tu, to jakis muffin tam, pewnie przytyje pare kilo po tym pobycie...
                • Gość: asiunia Re: Do LUX epsow IP: 88.207.143.* 14.09.08, 18:43
                  > Trewir nie jest dobrym przykladem, bo jest tak blisko Luxa, ze
                  >mozna dojezdzac i dlatego nie trzeba zmieniac miejsca zamieszkania

Jasne, ze mozna dojezdzac i nie trzeba zmieniac miejsca
                  zamieszkania. Z GerolsteIn, jakby sie uprzec, to tez by mozna
                  dojezdzac. Ale nie o to przeciez chodzi.
                  Chodzi o to, ze zmieniajac miejsce zamieszkania z Trier do Konz,
                  badz z Gerolstein do Trier - dailsy beda. Nie zmieniajac miejsca
                  zamiaszkania z Trier lub z Gerolstein dokadkolwiek indziej - dailsow
                  nie bedzie. Mam racje, czy sie myle? ;))

P.S. Nie jedz tyle w tym B. bo z brzuchatym Panem po 40-stce (!!)
                  nie bede chodzic na kotlety... ;))
                  • Gość: Franca Re: Do LUX epsow IP: 136.173.62.* 16.09.08, 08:45
                    i ja mam pytanie do Lux epsow wiec podczepiam sie pod watek:-))
                    mi chodzi o zakup samochodu bez vatu. Jak wiadomo mozna to w Luxie
                    robic co 3 lata. Jak ten czas sie liczy? trzy lata rocznikowo czy
                    trzy lata co do miesiaca i dnia. to znaczy - ja kupilam samochod w
                    kwietniu 2006. Czy kolejne moge kupic znowu dopiero w kwietniu 2009
                    czy moze juz w styczniu 2009? Przyznam, ze z obecnym autem mam same
                    klopoty i chcialaby jak najszybciej zmienic dlatego czekanie do
                    kwietnia mnie wkurza. Czy wiecie cos konkretnego na ten temat? Dzieki
                    • Gość: kaja Re: Do LUX epsow IP: *.cec.eu.int 16.09.08, 10:16
                      ja bym stawiała na kwiecień 2009, ale jak masz pytania szczegółowe
                      to dopytaj w welcome Desk - po to oni tam są
                      • Gość: vat Re: Do LUX epsow IP: *.cust.tele2.lu 16.09.08, 21:09
                        Zamiast do desku zadzwon do Webera. Prawde ci powie.
                    • Gość: asiunia Re: Do LUX epsow IP: 88.207.143.* 18.09.08, 17:10
                      Gość portalu: Franca napisał(a):

>ja kupilam samochod w kwietniu 2006.

Czyli zalapalas sie jeszcze na stary regulamin - bezvatowe auto co
                      18 miesiecy. Dopiero wnioski zlozone po 1.1.2007 obowiazuja nowe
                      przepisy -> co 36 miesiecy. To znaczy, mozesz samochod zmieniac juz
                      teraz bez koniecznosci czekania do kwietnia.
                      • Gość: zainteresowany Re: Do LUX epsow IP: 136.173.62.* 18.09.08, 18:03
                        doszly mnie sluchy, ze mozna tez drugie auto wziac na wspolmalzonka
                        pod warunkiem, ze ma prawo jazdy. Prawda to ?
                        • Gość: kaja Re: Do LUX epsow IP: *.cec.eu.int 19.09.08, 14:24
                          a po co taka kombinacja?
                          jak masz współmałżonka to masz prawo do 2 aut na raz, a kto tym
                          bedzie jezdzil to szczegół
                          • asiunia.lux Re: Do LUX epsow 23.09.08, 08:37
                            kaja, przeciez to nieprawda. Mozesz owszem kupic drugi samochod, ale
                            pod warunkiem, ze splacisz TVA od aktualnej wartosci pierwszego
                            auta. To wszystko jest przeciez opisane w intranecie.

Tous les 36 mois, les fonctionnaires et autres agents (temporaires,
                            auxiliaires et contractuels) qui habitent au Luxembourg, peuvent
                            acheter une voiture sans TVA au Grand Duché de Luxembourg ou dans un
                            autre État membre de l'UE.

Lors du second achat et des suivants, cette exonération sera
                            accordée sous réserve du remboursement de la TVA relative au
                            précédent achat de voiture en franchise (pour être en possession
                            d'une seule voiture sans TVA à la fois).

• Gość: mil.ka Re: Do LUX epsow IP: *.cec.eu.int 23.09.08, 09:22
                              Potwierdzam, asiunia ma racje - ostatnio to sprawdzalam, trzeba
                              czekac 36 miesiecy - albo zaplacic VAT od poprzedniego auta.
                              • Gość: kaja Re: Do LUX epsow IP: *.cec.eu.int 23.09.08, 11:55
                                czyli po trzech latach można mieć drugie bezVATowe auto
                                • Gość: asiunia Re: Do LUX epsow IP: 88.207.143.* 23.09.08, 15:08
                                  Po 36 miesiacach, kaja,(a nie po 35 na przyklad) mozesz kupic drugie
                                  auto bezVATowe, ale pod warunkiem, ze najpierw oddasz VAT od
                                  aktualnej wartosci pierwszego samochodu. Czyli jasno wynika z tego,
                                  ze jednoczesnie mozesz posiadac tylko jedno auto bezVATowe.
                            • Gość: kaja Re: Do LUX epsow IP: *.cec.eu.int 23.09.08, 10:18
                              no widzisz asiunia, musieli dodać to później, bo jak ja zaczynałam
                              była mowa o 2 autach bez VAtu
                              • Gość: mil.ka Re: Do LUX epsow IP: *.cec.eu.int 23.09.08, 13:44
                                zgadza sie, kaja, najpierw byly 2 samochody co 18 miesiecy, teraz
                                juz tylko 1 co 36....
                      • Gość: Franca Re: Do LUX epsow IP: 136.173.62.* 24.09.08, 14:54
                        Gość portalu: asiunia napisał(a): 'mozesz samochod zmieniac juz
                        teraz bez koniecznosci czekania do kwietnia.'

fantastycznie!! dziekuje bardzo za informacje! :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka