Gość: lena IP: 88.207.176.* 13.02.09, 21:15 hej hej czy ktos juz z was dostal zaproszenie? jak czasowo ma ten egzamin wygladac? czy ktos juz cos wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.33.coditel.net 13.02.09, 21:51 jak ty nic nie dostałaś, to nikt nie dostał - to chyba logiczne testy dla wszytskich będą przeprowadzane w tym samym dniu i, najprawdopodobniej, będą trwały cały dzień test jest 20 marca, więc może na początku marca coś wyślą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wew Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.155-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 14.02.09, 18:40 test moze bedzie 20 marca. tak jest na intracomie napisane. i 3-4 tygodnie przed dostana wszyscy zapisani zaproszenie albo odmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdajaca Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 09.03.09, 17:24 a z czego sie przygotowujecie do czesci pisemnej, bo ja zupelnie nie mam pojecia jak sie do tego przygotowac........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 10.03.09, 17:49 to bylo sie trzeba nie zapisywac ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 10.03.09, 19:05 Gosc jestes normalnie ladnym gosciem...po co ta nieuprzejmosc? Mama cie nie przytulala czy co? Ja tez nie wiem z czego sie przygotowywac wiec po prostu czytam sobie strony KE i tyle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc1 Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 11.03.09, 14:53 chyba wiekszosc osob nie do konca wie jak sie do tego konkursu przygotowac, zdaj sie na swoja kobieca intuicje, bo chyba reguly nie ma. Pewnie kazdy po trochu cos tam sobie czyta o politykach, ale czy bedzie to esej czy jakis case study, to dowiemy sie chyba dopiero na egzaminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 11.03.09, 16:54 robcie testy werbalnp-numeryczne na poziomie AD, polecam "Handbook for EU" i czytać bieżące informacje dot. Unii i Instytucji w części pisemnej obstawiam jakieś case study Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 11.03.09, 17:06 Z zaproszenia (tzn z broszurki dolaczonej do niego) wynika, ze nie bedzie to jednak case study.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 12.03.09, 11:38 Jeszcze jest kwestia tego, co oni rozumia przez to 'case study'... Np. w ostatnim konkursie na mikro/biznes administration, trzeba bylo zajac sie (o ile dobrze pamietam) jakas strategia na konkurencyjnosc w przypadku jakiegos przedsiebiorstwa. To JUZ mozna podciagnac pod case study. Z drugiej strony na jednym ze szkolen organizowanych przez zwiazki, podano nam przykladowe case study, gdzie trzeba bylo rozwiazac KONKRETNY problem poprzez przegryzienie sie przez ponad 50 stron documentow dodawanych jako background file. Takiego czegos sie raczej nie spodzeiwam teraz - raczej cos takiego jak z tym przedsiebiorstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 12.03.09, 12:20 czyli jednak case study Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 12.03.09, 15:20 No nie.... Tak jak napisalem, informacja dolaczona do zaproszenia zdaje sie nie potwierdzac tego co bylo napisane w notice of the competition (nie pojawia sie wzmainka o case study). Chyba ze takie to case study to takie cos jak bylo ostatnio na mikro, ale to wlasnie na tematach z eko nalezaloby sie tego spodziewac. Jakos nie moge sobie wyobrazic case study na EPA.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.33.coditel.net 12.03.09, 17:59 z informacji dołaczonej nic nie wynika, poza tym jakie dziedziny może obejmować część pisemna więc równie dobrze może być case study w którejś dziedzinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 13.03.09, 09:20 No wlasnie nie koniecznie! W ogloszeniu o konkursie stoi: Written test on a subject chosen by the candidate (from the following subjects: law, economics, microeconomics/business administration, IT and European public administration), possibly based on a background file, for example a case study, W broszurce zalaczonej do zaproszenia nie umieszczono tego: "possibly based on a background file, for example a case study" Moze byc to byc po prostu zwykle niedopatrzenie, ale wcale nie musi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa panienka Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 13.03.09, 09:49 Macie jakas szczegolna przyjemnosc w biciu piany...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 13.03.09, 10:20 Tak! Zwlaszcza po zaaplikowaniu wyciagu z maku, bicie piany dostarcza mi perwersyjnej przyjemnosci. Jak ci sie nie podoba, to zamiast czytac forum GW, wez sie do nauki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.access.telenet.be 15.03.09, 19:00 jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdajaca Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 11:32 jak tam samopoczucie na dwa dni przed? bo u mnie calkiem ok. co ma byc to bedzie, najwazniejsze, ze w piatek juz bedziemy po i w koncu bedzie mozna zaczac czytac jakies inne rzeczy niz unijne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kttosia na chwile Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 12:05 najwazniejsze ze egzamin sie konczy o 15:30 i zaczyna sie dlugo oczekiwany WEEKEND!!! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zewnetrzna Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 12:19 ja zdawalam taki konkurs na AD5 zewnetrzny. Nie wiem czy Wam moje doswiadczenie pomoze, ale u nas wygladalo to tak: - czesc pierwsza pytania z wiedzy o UE typowe multiple choice - czsc druga - napisac esej na temat tego w jakis sposob Unia Europejska powinna promowac rownosc kobiet w zatrudnieniu - jakie narzedzia stosowac itd. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 13:54 > - czesc pierwsza pytania z wiedzy o UE typowe multiple choice na wewnetrznym nie ma tej czesci testu, poza tym podejrzewam, ze wiekszosc zdajacych to starzy wyjadacze, ktorzy wiedza jak testy wygladaja > - czsc druga - napisac esej na temat tego w jakis sposob Unia > Europejska powinna promowac rownosc kobiet w zatrudnieniu - jakie > narzedzia stosowac itd. nie sadze, aby powtorzyli ten sam temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zewnetrzna Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 14:36 tamten egzamin bym juz ponad 2 lata temu. A Ty Kaju moglabys raz w zyciu cos sympatycznego na tych forach napisac? Konstruktywnego? Milego? Z szacunkiem dla przedmowcy? Czy tez to forum jest dla Ciebie miejscem do odreagowania frustracji? Az sie pisac czlowiekowi nie chce, jak od razu musisz kazdego zjechac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdajaca Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 14:48 nie wiem czy w ogole beda eseje na jakis konkretny temat zwiazany z ktoras z polityk, bo przeciez zawsze Ci, co pracuja w danym temacie mieliby przewage nad tymi co zajmuja sie czyms innym..... ale to tylko moje przemyslenia. Mozliwe, ze sie myle. a pewnie jest tak, ze z kkazdej dyrekcji ktos zdaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 15:41 > nie wiem czy w ogole beda eseje na jakis konkretny temat zwiazany z > ktoras z polityk, bo przeciez zawsze Ci, co pracuja w danym temacie > mieliby przewage nad tymi co zajmuja sie czyms innym..... Przeciez tak mozna powiedziec o KAZDYM temacie w KAZDYM konkursie. ZAWSZE jest ktos kto z racji wykonywanej pracy/zainteresowan/ect. bedzie wiedzial wiecej na dany temat niz ktos inny o odmiennych zaintersowaniach/innej pracy/ect. Tak jest niezaleznie od rodzaju konkursu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwinia Re: dokladnie tak IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 16:02 Oczywiscie, ze bedzie jakis esej o polityce unijnej bo niby o czym mialby byc o pieczeniu ciastek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdajaca Re: dokladnie tak IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 17:49 Nie bede sie klocic czy bedzie czy nie bedzie, bo nikt tego oprocz ukladajacych pytania nie wiem. zgadzam sie, ze zawsze jest ktos kto w danej dzialce pracuje, ale jest roznica przy konkursie zawnetrznym a wewnetrznym, bo na wewnetrznym jest okreslona z gory grupa osob, i miedzy nimi bylaby nierowna rywalizacja jesli czesc moglaby pisac na temat zwiazany z ich praca, a czesc nie mialaby takiej szansy. Na konkursie zewnetrznym to co innego, bo podejsc do niego moze kazdy i jelsi akurat pracuje w danym temacie, to ma szczescie.... takie przynajmniej jest moje zdanie. Dlatego case study z dokumemtami, ktore kazdy z nas mialby mozliwosc przeczytac i posiadac taka sama wiedze an dany temat bylby bardziej zasadny i sprawiedliwie traktujacy kazdego z kandydatow, bo nikt nie mialby przewagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: dokladnie tak IP: *.91-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.03.09, 19:35 Nie. Idac tym tokiem myslenia, temp AST1 startujac na AD5 moglby sie dyskryminowany w stosunku do temp AD5 bioracego udzial w tym samym konkursie: temp ad5 bawi sie casami w pracy a temp sekretarka ast1 nie. Poza tym, ten case study przeciez bedzie musialbyc osadzony w kontekscie jakiejs polityki (przeciez nie kaza np. zaplanowac strategie wprowadzenia na rynek nowego rodzaju opony...). Polityki, ktora czesc kandydatow zajmuje sie w ramach wykonanej pracy a czesc nie. Tym pierwszyb bedzie latwiej, chociazby z tego powodu, ze beda znac dokumenty dodane jako background file (np jakas dyrektywe, albo rozporzadzenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdajaca Re: dokladnie tak IP: *.cec.eu.int 19.03.09, 10:45 Nie do konca sie z tym zgodze bo prawda jest taka, ze nie jest to konkurs jak kiedys byly wewnetrzne, przescie z jednej kategorii na druga, tutaj raczej chodzi, aby zatrzymac osoby, ktore pracuja na stanowiskach AD jako tempy. Chyba nikomu tutaj nie zalezy, aby pozbyc sie dobrch sekretarek (bo za takie uwazane sa z EU10), tylko aby zatrzymac ludzi pracujacych juz na danych stanowiskach. jesli przy okazji pare osob pracujacych na AST1 przejdzue, to super, ale na wiele bym nie liczyla, bo jednak po latach siedzenia w sekretariacie i robienia mniej merytorycznej pracy czlowiek wychodzi z wprawy w pisaniu notek, esejow i innych dokumentow. Nie chce przez to nikogo urazic, ale chyba niestety taka jest prawda, zreszta osoby pracujace na stanowiskach sekretarskich czasem wlasnie sie na to skarza, ze sie cofaja, a nie ida do przodu ze swoja wiedza zdobyta podczas studiow. ale zycze powodzenia dla wszystkich. a jutro sie okaze kto mial racje i czy wielu osobom udalo sie zachaczyc o temat, w ktorym pracuja czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dozewenetrznej Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 14:57 Kazdy, kto zna Kaje, wie, ze to jest bardzo pomocna i sympatyczna osoba. Twoje "rady" byly po prostu faktycznie bezsensowne, bo konkurs wewnetrzny odbywa sie wg innych zasad niz zewnetrzny, a poza tym kazdy, kto sie zglosil do wewnetrznego, zna zewnetrzne z wlasnego doswiadczenia, wiec ogolnikowe uwagi, nie zwiazane z jego konkursem, nic mu nie dadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zewnetrzna Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 15:14 komentarze Kaji czytalam juz niejednokrotnie w roznych watkach i wybacznie, ale sa fatalne. Moja reakcja nie wynikala z jednego tylko postu. No chyba ze tak lubicie byc dla siebie niegrzeczni... choc watpie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dozewnetrznej Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 15:26 nadinterpretujesz i mylisz rzeczowosc z nieuprzejmoscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 16:15 ty masz chyba jakieś frustracje, bo ja tylko stwierdziłam fakt to jest forum, na którym moge się wypowiadać dowoli i w takiej formie i w takim tonie, na ktory akurat mam ochotę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: out of office Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.210-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.03.09, 16:59 Jasne ze mozesz (o ile nie lamiesz netetykiety). Tyle tylko, ze malo sympatycznymi komentarzami pod adresem Bogu ducha winnej osoby, ktora chciala pomoc, wystawiasz sobie nie najlepsza opinie. Troche dystansu do siebie, w necie i realu, bo tam tez ci go brakuje ... Bruksela jest mala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.33.coditel.net 18.03.09, 21:08 swiat jest wiekszy niz ci sie wydaje a ja przynajmniej ni ekryje sie pod dziwacznymi nickami jak ty.... ja nie skomentowalam zewnżtrznej, ja tylko poinformowałam ją, że w konkursie wewnętrznym troche inaczej sprawy wyglądają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyt.do zewnetrznej Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.198-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.03.09, 17:01 ja zdawalam taki konkurs na AD5 zewnetrzny. Nie wiem czy Wam moje doswiadczenie pomoze, ale u nas wygladalo to tak: - czesc pierwsza pytania z wiedzy o UE typowe multiple choice - czsc druga - napisac esej na temat tego w jakis sposob Unia Europejska powinna promowac rownosc kobiet w zatrudnieniu - jakie narzedzia stosowac itd. Powodzenia! Fajnie, ze przytoczylas te pytania z minionego konkursu! Mozesz powiedziec, na jakim to bylo dokladnie konkursie (AD dla Polakow? AD dla wszystkich? jaki "field" public administration czy cos innego?) i jak to pytanie bylo sformulowane w jez. ang. (lub francuskim)? Czy byl tylko jeden temat czy kilka do wyboru? Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zewnetrzna Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.chello.pl 18.03.09, 18:28 to byl konkurs: EPSO/AD/60/06 Administrators (AD5) with Polish citizenship Przeszukalam swoje papiery i mam! Time allowed 2 hours 30 minutes. Do wyboru jeden z 5 tematow. Podaje wszystkie piec w oryginalnym brzmieniu: 1. The challenge of multilingualism in Europe: analyse the constraints and opportunities, both for the EU institutions and for EU citizens. 2. In the context of the relaunched Lisbon Strategy for Growth and Jobs, the European Council of 23 and 24 March 2006 acknowledged that gender equality policies were vital to economic growth, prosperity and competitiveness and stressed that it was "time to make a firm commitments at European level to implement policies to promote women's employment and to ensure a better work-life balance." Outline what measures could be taken to achieve these aims and explain how they could contribute to meeting the demographic challenge facing the European Union. 3. How to "communicate Europe" to the public in the Member States - outline your strategy to overcome obstacles. 4. The administrative and staff costs of the EU amount to approximately 6% of the total EU budget. Discuss ways of ensuring and efficient and high-quality EU civil service whilst respecting the need for budgetary restraint. 5. With limited oil and gas resources of their own, EU Member States are currently faced with an increasing dependence on external energy supply. At the same time, climate change is creating additional challenges for energy policy. Discuss both the internal and external dimensions of an EU energy policy. Uffff, mam nadzieje ze sie Wam przydadza - POWODZENIA. A dla zaspokojenia mojej ciekawosci - czy to konkurs wewnetrzny dla wszystkich nacji czy tylko dla Polakow (czy wewnetrzne tez sa podzielone na kwoty narodowosciowe)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzieki Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.198-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.03.09, 18:41 Dzieki!!! Super! Jeszcze jedno pytanie: czy byly same "gole" tematy, czy byly tez do tego jakiej materialy (background information, notes, documents etc.)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zewnetrzna Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.chello.pl 18.03.09, 19:05 Tylko 'gole' tematy, kartka papieru i dlugopis. A ze konkurs byl dla Polakow to trzeba bylo napisac esej w wybranym jezyku (np. angielskim), a nastepnie zrobic jednostronicowe streszczenie po polsku. Nie wiem, czy ten szczegol Was tez dotyczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.33.coditel.net 18.03.09, 21:10 no tematy niczego sobie - mozna pisac, pisac, a czasu brak ;-) > A dla zaspokojenia mojej ciekawosci - czy to konkurs wewnetrzny dla > wszystkich nacji czy tylko dla Polakow (czy wewnetrzne tez sa > podzielone na kwoty narodowosciowe)? konkurs dla całego EU-10, bez podziału na kwoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie zdawalam,ale.. Re: No i jak Wam poszlo? IP: 91.177.23.* 20.03.09, 19:02 Wprawdzie nie zdawalam, ale czy moglibyscie podac tematy, ktore mieliscie jako case study/esej w konkursie na AD5? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabru Re: No i jak Wam poszlo? 20.03.09, 20:10 Z infomatyki trzeba bylo stworzyc wielojezyczna stronke internetowa albo jako odpowiedzialny za IT support sektor jak sobie radzisz z Help-deskiem w optymalny sposob. Z prawa traktat Lisbonski lub podzial kompetancji miedzy Unia a krajami czlonkowskimi. Z EPA - priorytety nowej Komisji lub zmiany jakie wprowadza traktat Lisbonski. Z ekonomii kryzys finansowy lub dwustronne versus wielostronne uklady handlowe na podstawie kryteriow ekonomicznych. Business administration: zarzadzanie Komisja - czy sie rozni od zarzadzania duza korporacja albo do wyboru opisac system kontroli w systemie zarzadzania w Komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pt Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.access.telenet.be 21.03.09, 08:22 Czesc, sprawdzilem numericala, podaje odpowiedzi:21c22d23c24a25a26c27d28a29c30b31d32a33b34c35b36c37c38a39a40c czy moglby ktos sprawdzic verbala bo mi juz sie nie chce?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grybauskaite Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.29-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.03.09, 09:08 w 30. to chyba raczej d)to samo w 38). Ale nie wiem czy dobrze policzylam, reszta mam tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.41.coditel.net 23.03.09, 17:53 Sprawdzac to tego nie mam najmniejszej ochoty. Ale podaje co zaznaczylam w tescie a): 1b 2a 3c 4a 5d 6a 7b 8d 9d 10d 11c 12a 13b 14c 15b 16c 17d 18a 19d 20a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.14-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.03.09, 19:40 w 3 bedzie (b) a nie (c). Zgodnie z odpowiedzia (c) kazdy moze jezdzic przez 6 mies bez wymiany prawa jazdy na niemieckie. Nie jst to prawda bo obywatele UE nigdy nie beda musieli wymienic prawa jazdy na niemickie o czym jasno mowi drugie zdanie tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.41.coditel.net 23.03.09, 19:52 Nie zgodze sie. Niemieckie prawo jazdy jest bezwzględnie wymagane dopiero po roku, po 6 miesiacach można jeszcze przedłużyć swoje na kolejne sześć. Natomiast każdy bez względu na to czy jest z UE czy z poza przez pierwsze 6 miesiecy nie musi wymieniać swojego prawa jazy na niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.14-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.03.09, 20:14 Wahalem sie pomiedzy b i c, ale wybralem b gdyz bylo (IMHO) blizsze prawdy. Ja rozumiem zdanie traktujace o przedluzeniu tak: mozesz jezdzic przez 6 miesiecy, ale masz PRAWO ubiegac sie o przedluzenie. Jesli tego nie zrobisz musisz wymienic prawko na niemieckie.... Niemniej jednak, 'c' tez sie da uzasadnic, wiec dopiero epso pewnie nam poda wlasciwa odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.14-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.03.09, 20:04 W pytaniu 5 (d) mi nie pasuje. Piate zdanie mowi, ze w double indirect kafelki sa ukladane strona kolorowa do gory (czyli chyba nie upside down) na papierze. W tym pytaniu zadna odpowiedz mi nie pasowala. Zaznaczylem (c), ale nie nie bede sie upieral ze to jest na pewno dobra odpowiedz.... Z kolei pytanie 7 to na pewno bedzie (c), bo (b) mowi ze wiekszosc wszystkich (all) milionerow [pochodzi z 'nizin', podczas gdy zdanie drugie odnosci sie do self-made milionerow a nie wszystkich milionerow. W pytaniu 8 obstawialbym na (c) a nie (d), przedostatnie zdanie jasno to wskazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.41.coditel.net 23.03.09, 20:12 co do 5 i 7 to nie wiem, ale w 8 faktycznie bedzie c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niecierpliwa konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.brutele.be 16.04.09, 12:49 Jak myslicie - kiedy beda wyniki z tego egzaminu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 16.04.09, 13:36 sądząc po ilości zdających ludzi - nie wczesniej niz w maju. Może zdążą przed 21/05 ale to tylko może.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: a co z AS1 ? IP: *.cec.eu.int 16.04.09, 13:40 AST1 bylo malo, co z nimi? Podobno w maju ma byc jeszcze czesc praktyczna no to kiedy zdaza powiadomic ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niecierpliwa Re: a co z AS1 ? IP: *.brutele.be 16.04.09, 13:49 sprawdzic testy - to wedlug mnie przeciez szybka sprawa w przeciwienstwie do wypracowan. Odpowiedz Link Zgłoś