Dodaj do ulubionych

konkurs wewnetrzny ad5

IP: 88.207.176.* 13.02.09, 21:15
hej hej czy ktos juz z was dostal zaproszenie? jak czasowo ma ten
egzamin wygladac? czy ktos juz cos wie?
Obserwuj wątek
    • Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.33.coditel.net 13.02.09, 21:51
      jak ty nic nie dostałaś, to nikt nie dostał - to chyba logiczne
      testy dla wszytskich będą przeprowadzane w tym samym dniu i, najprawdopodobniej,
      będą trwały cały dzień
      test jest 20 marca, więc może na początku marca coś wyślą
      • Gość: wew Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.155-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 14.02.09, 18:40
        test moze bedzie 20 marca. tak jest na intracomie napisane. i 3-4
        tygodnie przed dostana wszyscy zapisani zaproszenie albo odmowe.
        • Gość: zdajaca Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 09.03.09, 17:24
          a z czego sie przygotowujecie do czesci pisemnej, bo ja zupelnie nie
          mam pojecia jak sie do tego przygotowac........
          • Gość: gosc Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 10.03.09, 17:49
            to bylo sie trzeba nie zapisywac ...
            • Gość: zibi Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 10.03.09, 19:05
              Gosc jestes normalnie ladnym gosciem...po co ta nieuprzejmosc? Mama
              cie nie przytulala czy co?

Ja tez nie wiem z czego sie przygotowywac wiec po prostu czytam
              sobie strony KE i tyle..
              • Gość: gosc1 Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 11.03.09, 14:53
                chyba wiekszosc osob nie do konca wie jak sie do tego konkursu
                przygotowac, zdaj sie na swoja kobieca intuicje, bo chyba reguly nie
                ma. Pewnie kazdy po trochu cos tam sobie czyta o politykach, ale czy
                bedzie to esej czy jakis case study, to dowiemy sie chyba dopiero na
                egzaminie.
                • Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 11.03.09, 16:54
                  robcie testy werbalnp-numeryczne na poziomie AD, polecam "Handbook
                  for EU" i czytać bieżące informacje dot. Unii i Instytucji
                  w części pisemnej obstawiam jakieś case study
                • Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 11.03.09, 17:06
                  Z zaproszenia (tzn z broszurki dolaczonej do niego) wynika, ze nie
                  bedzie to jednak case study....
                  • Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 12.03.09, 11:38
                    Jeszcze jest kwestia tego, co oni rozumia przez to 'case study'...
                    Np. w ostatnim konkursie na mikro/biznes administration, trzeba bylo
                    zajac sie (o ile dobrze pamietam) jakas strategia na konkurencyjnosc
                    w przypadku jakiegos przedsiebiorstwa. To JUZ mozna podciagnac pod
                    case study. Z drugiej strony na jednym ze szkolen organizowanych
                    przez zwiazki, podano nam przykladowe case study, gdzie trzeba bylo
                    rozwiazac KONKRETNY problem poprzez przegryzienie sie przez ponad 50
                    stron documentow dodawanych jako background file. Takiego czegos sie
                    raczej nie spodzeiwam teraz - raczej cos takiego jak z tym
                    przedsiebiorstwem.
                    • Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 12.03.09, 12:20
                      czyli jednak case study
                      • Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 12.03.09, 15:20
                        No nie.... Tak jak napisalem, informacja dolaczona do zaproszenia
                        zdaje sie nie potwierdzac tego co bylo napisane w notice of the
                        competition (nie pojawia sie wzmainka o case study). Chyba ze takie
                        to case study to takie cos jak bylo ostatnio na mikro, ale to
                        wlasnie na tematach z eko nalezaloby sie tego spodziewac. Jakos nie
                        moge sobie wyobrazic case study na EPA....
                        • Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.33.coditel.net 12.03.09, 17:59
                          z informacji dołaczonej nic nie wynika, poza tym jakie dziedziny może obejmować
                          część pisemna
                          więc równie dobrze może być case study w którejś dziedzinie
                          • Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 13.03.09, 09:20
                            No wlasnie nie koniecznie!

W ogloszeniu o konkursie stoi:

Written test on a subject chosen by the candidate (from the
                            following subjects: law, economics, microeconomics/business
                            administration, IT and European public administration), possibly
                            based on a background file, for example a case study,

W broszurce zalaczonej do zaproszenia nie umieszczono
                            tego: "possibly based on a background file, for example a case
                            study"

Moze byc to byc po prostu zwykle niedopatrzenie, ale wcale nie
                            musi....
                            • Gość: makowa panienka Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 13.03.09, 09:49
                              Macie jakas szczegolna przyjemnosc w biciu piany...?
                              • Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 13.03.09, 10:20
                                Tak! Zwlaszcza po zaaplikowaniu wyciagu z maku, bicie piany
                                dostarcza mi perwersyjnej przyjemnosci.

Jak ci sie nie podoba, to zamiast czytac forum GW, wez sie do
                                nauki...
    • Gość: on Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.access.telenet.be 15.03.09, 19:00
      jest
      • Gość: zdajaca Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 11:32
        jak tam samopoczucie na dwa dni przed? bo u mnie calkiem ok. co ma
        byc to bedzie, najwazniejsze, ze w piatek juz bedziemy po i w koncu
        bedzie mozna zaczac czytac jakies inne rzeczy niz unijne.
        • Gość: kttosia na chwile Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 12:05
          najwazniejsze ze egzamin sie konczy o 15:30 i zaczyna sie dlugo
          oczekiwany WEEKEND!!! ;-)))
          • Gość: zewnetrzna Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 12:19
            ja zdawalam taki konkurs na AD5 zewnetrzny. Nie wiem czy Wam moje
            doswiadczenie pomoze, ale u nas wygladalo to tak:
            - czesc pierwsza pytania z wiedzy o UE typowe multiple choice
            - czsc druga - napisac esej na temat tego w jakis sposob Unia
            Europejska powinna promowac rownosc kobiet w zatrudnieniu - jakie
            narzedzia stosowac itd.
            Powodzenia!
            • Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 13:54
              > - czesc pierwsza pytania z wiedzy o UE typowe multiple choice

na wewnetrznym nie ma tej czesci testu, poza tym podejrzewam, ze
              wiekszosc zdajacych to starzy wyjadacze, ktorzy wiedza jak testy
              wygladaja

> - czsc druga - napisac esej na temat tego w jakis sposob Unia
              > Europejska powinna promowac rownosc kobiet w zatrudnieniu - jakie
              > narzedzia stosowac itd.
              nie sadze, aby powtorzyli ten sam temat
              • Gość: zewnetrzna Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 14:36
                tamten egzamin bym juz ponad 2 lata temu.

A Ty Kaju moglabys raz w zyciu cos sympatycznego na tych forach
                napisac? Konstruktywnego? Milego? Z szacunkiem dla przedmowcy?
                Czy tez to forum jest dla Ciebie miejscem do odreagowania frustracji?
                Az sie pisac czlowiekowi nie chce, jak od razu musisz kazdego
                zjechac....
                • Gość: zdajaca Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 14:48
                  nie wiem czy w ogole beda eseje na jakis konkretny temat zwiazany z
                  ktoras z polityk, bo przeciez zawsze Ci, co pracuja w danym temacie
                  mieliby przewage nad tymi co zajmuja sie czyms innym..... ale to
                  tylko moje przemyslenia. Mozliwe, ze sie myle. a pewnie jest tak, ze
                  z kkazdej dyrekcji ktos zdaje.
                  • Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 15:41
                    > nie wiem czy w ogole beda eseje na jakis konkretny temat zwiazany
                    z
                    > ktoras z polityk, bo przeciez zawsze Ci, co pracuja w danym
                    temacie
                    > mieliby przewage nad tymi co zajmuja sie czyms innym.....

Przeciez tak mozna powiedziec o KAZDYM temacie w KAZDYM konkursie.
                    ZAWSZE jest ktos kto z racji wykonywanej pracy/zainteresowan/ect.
                    bedzie wiedzial wiecej na dany temat niz ktos inny o odmiennych
                    zaintersowaniach/innej pracy/ect. Tak jest niezaleznie od rodzaju
                    konkursu.
                    • Gość: Jadwinia Re: dokladnie tak IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 16:02
                      Oczywiscie, ze bedzie jakis esej o polityce unijnej bo niby o czym
                      mialby byc o pieczeniu ciastek ?
                      • Gość: zdajaca Re: dokladnie tak IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 17:49
                        Nie bede sie klocic czy bedzie czy nie bedzie, bo nikt tego oprocz
                        ukladajacych pytania nie wiem. zgadzam sie, ze zawsze jest ktos kto
                        w danej dzialce pracuje, ale jest roznica przy konkursie zawnetrznym
                        a wewnetrznym, bo na wewnetrznym jest okreslona z gory grupa osob, i
                        miedzy nimi bylaby nierowna rywalizacja jesli czesc moglaby pisac na
                        temat zwiazany z ich praca, a czesc nie mialaby takiej szansy. Na
                        konkursie zewnetrznym to co innego, bo podejsc do niego moze kazdy i
                        jelsi akurat pracuje w danym temacie, to ma szczescie.... takie
                        przynajmniej jest moje zdanie. Dlatego case study z dokumemtami,
                        ktore kazdy z nas mialby mozliwosc przeczytac i posiadac taka sama
                        wiedze an dany temat bylby bardziej zasadny i sprawiedliwie
                        traktujacy kazdego z kandydatow, bo nikt nie mialby przewagi.
                        • Gość: belgofan Re: dokladnie tak IP: *.91-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.03.09, 19:35
                          Nie. Idac tym tokiem myslenia, temp AST1 startujac na AD5 moglby sie
                          dyskryminowany w stosunku do temp AD5 bioracego udzial w tym samym
                          konkursie: temp ad5 bawi sie casami w pracy a temp sekretarka ast1
                          nie.
                          Poza tym, ten case study przeciez bedzie musialbyc osadzony w
                          kontekscie jakiejs polityki (przeciez nie kaza np. zaplanowac
                          strategie wprowadzenia na rynek nowego rodzaju opony...). Polityki,
                          ktora czesc kandydatow zajmuje sie w ramach wykonanej pracy a czesc
                          nie. Tym pierwszyb bedzie latwiej, chociazby z tego powodu, ze beda
                          znac dokumenty dodane jako background file (np jakas dyrektywe, albo
                          rozporzadzenie).
                          • Gość: zdajaca Re: dokladnie tak IP: *.cec.eu.int 19.03.09, 10:45
                            Nie do konca sie z tym zgodze bo prawda jest taka, ze nie jest to
                            konkurs jak kiedys byly wewnetrzne, przescie z jednej kategorii na
                            druga, tutaj raczej chodzi, aby zatrzymac osoby, ktore pracuja na
                            stanowiskach AD jako tempy. Chyba nikomu tutaj nie zalezy, aby
                            pozbyc sie dobrch sekretarek (bo za takie uwazane sa z EU10), tylko
                            aby zatrzymac ludzi pracujacych juz na danych stanowiskach. jesli
                            przy okazji pare osob pracujacych na AST1 przejdzue, to super, ale
                            na wiele bym nie liczyla, bo jednak po latach siedzenia w
                            sekretariacie i robienia mniej merytorycznej pracy czlowiek wychodzi
                            z wprawy w pisaniu notek, esejow i innych dokumentow. Nie chce przez
                            to nikogo urazic, ale chyba niestety taka jest prawda, zreszta osoby
                            pracujace na stanowiskach sekretarskich czasem wlasnie sie na to
                            skarza, ze sie cofaja, a nie ida do przodu ze swoja wiedza zdobyta
                            podczas studiow. ale zycze powodzenia dla wszystkich. a jutro sie
                            okaze kto mial racje i czy wielu osobom udalo sie zachaczyc o temat,
                            w ktorym pracuja czy nie.
                • Gość: dozewenetrznej Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 14:57
                  Kazdy, kto zna Kaje, wie, ze to jest bardzo pomocna i sympatyczna
                  osoba.
                  Twoje "rady" byly po prostu faktycznie bezsensowne, bo konkurs
                  wewnetrzny odbywa sie wg innych zasad niz zewnetrzny, a poza tym
                  kazdy, kto sie zglosil do wewnetrznego, zna zewnetrzne z wlasnego
                  doswiadczenia, wiec ogolnikowe uwagi, nie zwiazane z jego konkursem,
                  nic mu nie dadza.
                  • Gość: zewnetrzna Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 15:14
                    komentarze Kaji czytalam juz niejednokrotnie w roznych watkach i
                    wybacznie, ale sa fatalne. Moja reakcja nie wynikala z jednego tylko
                    postu. No chyba ze tak lubicie byc dla siebie niegrzeczni... choc
                    watpie :)
                    • Gość: dozewnetrznej Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 15:26
                      nadinterpretujesz i mylisz rzeczowosc z nieuprzejmoscia
                • Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 18.03.09, 16:15
                  ty masz chyba jakieś frustracje, bo ja tylko stwierdziłam fakt
                  to jest forum, na którym moge się wypowiadać dowoli i w takiej
                  formie i w takim tonie, na ktory akurat mam ochotę
                  • Gość: out of office Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.210-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.03.09, 16:59
                    Jasne ze mozesz (o ile nie lamiesz netetykiety). Tyle tylko, ze malo
                    sympatycznymi komentarzami pod adresem Bogu ducha winnej osoby,
                    ktora chciala pomoc, wystawiasz sobie nie najlepsza opinie.
                    Troche dystansu do siebie, w necie i realu, bo tam tez ci go
                    brakuje ... Bruksela jest mala...
                    • Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.33.coditel.net 18.03.09, 21:08
                      swiat jest wiekszy niz ci sie wydaje

a ja przynajmniej ni ekryje sie pod dziwacznymi nickami jak ty....

ja nie skomentowalam zewnżtrznej, ja tylko poinformowałam ją, że w konkursie
                      wewnętrznym troche inaczej sprawy wyglądają
    • Gość: pyt.do zewnetrznej Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.198-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.03.09, 17:01
      ja zdawalam taki konkurs na AD5 zewnetrzny. Nie wiem czy Wam moje
      doswiadczenie pomoze, ale u nas wygladalo to tak:
      - czesc pierwsza pytania z wiedzy o UE typowe multiple choice
      - czsc druga - napisac esej na temat tego w jakis sposob Unia
      Europejska powinna promowac rownosc kobiet w zatrudnieniu - jakie
      narzedzia stosowac itd.
      Powodzenia!

Fajnie, ze przytoczylas te pytania z minionego konkursu!
      Mozesz powiedziec, na jakim to bylo dokladnie konkursie (AD dla Polakow? AD dla
      wszystkich? jaki "field" public administration czy cos innego?) i jak to pytanie
      bylo sformulowane w jez. ang. (lub francuskim)? Czy byl tylko jeden temat czy
      kilka do wyboru?

Dzieki!
      • Gość: zewnetrzna Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.chello.pl 18.03.09, 18:28

to byl konkurs: EPSO/AD/60/06 Administrators (AD5) with Polish
        citizenship
        Przeszukalam swoje papiery i mam!

Time allowed 2 hours 30 minutes.

Do wyboru jeden z 5 tematow. Podaje wszystkie piec w oryginalnym
        brzmieniu:
        1. The challenge of multilingualism in Europe: analyse the
        constraints and opportunities, both for the EU institutions and for
        EU citizens.
        2. In the context of the relaunched Lisbon Strategy for Growth and
        Jobs, the European Council of 23 and 24 March 2006 acknowledged that
        gender equality policies were vital to economic growth, prosperity
        and competitiveness and stressed that it was "time to make a firm
        commitments at European level to implement policies to promote
        women's employment and to ensure a better work-life balance."
        Outline what measures could be taken to achieve these aims and
        explain how they could contribute to meeting the demographic
        challenge facing the European Union.
        3. How to "communicate Europe" to the public in the Member States -
        outline your strategy to overcome obstacles.
        4. The administrative and staff costs of the EU amount to
        approximately 6% of the total EU budget. Discuss ways of ensuring
        and efficient and high-quality EU civil service whilst respecting
        the need for budgetary restraint.
        5. With limited oil and gas resources of their own, EU Member States
        are currently faced with an increasing dependence on external energy
        supply. At the same time, climate change is creating additional
        challenges for energy policy. Discuss both the internal and external
        dimensions of an EU energy policy.

Uffff, mam nadzieje ze sie Wam przydadza - POWODZENIA.
        A dla zaspokojenia mojej ciekawosci - czy to konkurs wewnetrzny dla
        wszystkich nacji czy tylko dla Polakow (czy wewnetrzne tez sa
        podzielone na kwoty narodowosciowe)?
        • Gość: dzieki Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.198-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.03.09, 18:41
          Dzieki!!! Super!
          Jeszcze jedno pytanie: czy byly same "gole" tematy, czy byly tez do tego jakiej
          materialy (background information, notes, documents etc.)?
          • Gość: zewnetrzna Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.chello.pl 18.03.09, 19:05
            Tylko 'gole' tematy, kartka papieru i dlugopis.
            A ze konkurs byl dla Polakow to trzeba bylo napisac esej w wybranym
            jezyku (np. angielskim), a nastepnie zrobic jednostronicowe
            streszczenie po polsku. Nie wiem, czy ten szczegol Was tez dotyczy...
        • Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.33.coditel.net 18.03.09, 21:10
          no tematy niczego sobie - mozna pisac, pisac, a czasu brak ;-)

> A dla zaspokojenia mojej ciekawosci - czy to konkurs wewnetrzny dla
          > wszystkich nacji czy tylko dla Polakow (czy wewnetrzne tez sa
          > podzielone na kwoty narodowosciowe)?

konkurs dla całego EU-10, bez podziału na kwoty
          • Gość: po stresie No i jak Wam poszlo? IP: *.brutele.be 20.03.09, 18:48
            • Gość: nie zdawalam,ale.. Re: No i jak Wam poszlo? IP: 91.177.23.* 20.03.09, 19:02
              Wprawdzie nie zdawalam, ale czy moglibyscie podac tematy, ktore
              mieliscie jako case study/esej w konkursie na AD5? Dzieki
              • kasiabru Re: No i jak Wam poszlo? 20.03.09, 20:10
                Z infomatyki trzeba bylo stworzyc wielojezyczna stronke internetowa
                albo jako odpowiedzialny za IT support sektor jak sobie radzisz z
                Help-deskiem w optymalny sposob.
                Z prawa traktat Lisbonski lub podzial kompetancji miedzy Unia a
                krajami czlonkowskimi.
                Z EPA - priorytety nowej Komisji lub zmiany jakie wprowadza traktat
                Lisbonski.
                Z ekonomii kryzys finansowy lub dwustronne versus wielostronne
                uklady handlowe na podstawie kryteriow ekonomicznych.
                Business administration: zarzadzanie Komisja - czy sie rozni od
                zarzadzania duza korporacja albo do wyboru opisac system kontroli w
                systemie zarzadzania w Komisji.
                • Gość: ooooo Re: No i jak Wam poszlo? IP: *.chello.pl 20.03.09, 21:23
                  dzieki!
    • Gość: pt Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.access.telenet.be 21.03.09, 08:22
      Czesc, sprawdzilem numericala, podaje
      odpowiedzi:21c22d23c24a25a26c27d28a29c30b31d32a33b34c35b36c37c38a39a40c

czy moglby ktos sprawdzic verbala bo mi juz sie nie chce?;)
      • kasiabru jak to sprawdziles? 21.03.09, 20:31
        sam?
      • Gość: grybauskaite Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.29-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.03.09, 09:08
        w 30. to chyba raczej d)to samo w 38). Ale nie wiem czy dobrze
        policzylam, reszta mam tak samo.
      • Gość: gosc Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.41.coditel.net 23.03.09, 17:53
        Sprawdzac to tego nie mam najmniejszej ochoty. Ale podaje co zaznaczylam w
        tescie a): 1b 2a 3c 4a 5d 6a 7b 8d 9d 10d 11c 12a 13b 14c 15b 16c 17d 18a 19d 20a
        • Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.14-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.03.09, 19:40
          w 3 bedzie (b) a nie (c). Zgodnie z odpowiedzia (c) kazdy moze
          jezdzic przez 6 mies bez wymiany prawa jazdy na niemieckie. Nie jst
          to prawda bo obywatele UE nigdy nie beda musieli wymienic prawa
          jazdy na niemickie o czym jasno mowi drugie zdanie tekstu.
          • Gość: gosc Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.41.coditel.net 23.03.09, 19:52
            Nie zgodze sie. Niemieckie prawo jazdy jest bezwzględnie wymagane dopiero po
            roku, po 6 miesiacach można jeszcze przedłużyć swoje na kolejne sześć.
            Natomiast każdy bez względu na to czy jest z UE czy z poza przez pierwsze 6
            miesiecy nie musi wymieniać swojego prawa jazy na niemieckie.
            • Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.14-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.03.09, 20:14
              Wahalem sie pomiedzy b i c, ale wybralem b gdyz bylo (IMHO) blizsze
              prawdy. Ja rozumiem zdanie traktujace o przedluzeniu tak: mozesz
              jezdzic przez 6 miesiecy, ale masz PRAWO ubiegac sie o przedluzenie.
              Jesli tego nie zrobisz musisz wymienic prawko na niemieckie....
              Niemniej jednak, 'c' tez sie da uzasadnic, wiec dopiero epso pewnie
              nam poda wlasciwa odpowiedz.
        • Gość: belgofan Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.14-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.03.09, 20:04
          W pytaniu 5 (d) mi nie pasuje. Piate zdanie mowi, ze w double
          indirect kafelki sa ukladane strona kolorowa do gory (czyli chyba
          nie upside down) na papierze. W tym pytaniu zadna odpowiedz mi nie
          pasowala. Zaznaczylem (c), ale nie nie bede sie upieral ze to jest
          na pewno dobra odpowiedz....

Z kolei pytanie 7 to na pewno bedzie (c), bo (b) mowi ze wiekszosc
          wszystkich (all) milionerow [pochodzi z 'nizin', podczas gdy zdanie
          drugie odnosci sie do self-made milionerow a nie wszystkich
          milionerow.

W pytaniu 8 obstawialbym na (c) a nie (d), przedostatnie zdanie
          jasno to wskazuje.
          • Gość: gosc Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.217.146.41.coditel.net 23.03.09, 20:12
            co do 5 i 7 to nie wiem, ale w 8 faktycznie bedzie c.
            • Gość: niecierpliwa konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.brutele.be 16.04.09, 12:49
              Jak myslicie - kiedy beda wyniki z tego egzaminu?
              • Gość: kaja Re: konkurs wewnetrzny ad5 IP: *.cec.eu.int 16.04.09, 13:36
                sądząc po ilości zdających ludzi - nie wczesniej niz w maju.
                Może zdążą przed 21/05
                ale to tylko może....
                • Gość: Krystyna Re: a co z AS1 ? IP: *.cec.eu.int 16.04.09, 13:40
                  AST1 bylo malo, co z nimi? Podobno w maju ma byc jeszcze czesc
                  praktyczna no to kiedy zdaza powiadomic ?
                  • Gość: niecierpliwa Re: a co z AS1 ? IP: *.brutele.be 16.04.09, 13:49
                    sprawdzic testy - to wedlug mnie przeciez szybka sprawa w
                    przeciwienstwie do wypracowan.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka