Dodaj do ulubionych

punkty w tegorocznym CDR

IP: *.access.telenet.be 13.05.09, 20:02
Dostalam wlasnie pkt w tegorocznym CDR - tylko 4. W zeszlym roku dostalam
awans (na AD6, po 2,8 roku pracy) i na koncie zostalo mi zero. Jestem
rozczarowana, bo w zeszlym roku dobrze pracowalam i HoU byl zadowolony. Awans
za 3 lata nieco sie oddalil...

A jak tam u Was?
Czy warto wg Was sie odwolywac?
Obserwuj wątek
    • Gość: tez Malgosia Re: punkty w tegorocznym CDR IP: *.153-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.05.09, 20:07
      A u mnie nie ma jeszcze nic w sysperze. O ile mi wiadomo punkty
      mialy byc widoczne dopiero w piatek.
      Mialem wrazenie, ze wgrywanie puntow do syspera odbywac sie powinno
      globalnie a nie indywilnie w kazdym DG. Nie sciemniasz cos?
    • Gość: diego Re: punkty w tegorocznym CDR IP: 91.181.243.* 13.05.09, 20:20
      Ja jeszcze nie dostalem punktow ale 4 to bardzo malo bo to znaczy ze
      co najmniej 4 lata bedziesz pracowala. Uwazam ze powinnas sie
      odwolac. Na zebraniu ze zwiazkami namawiali aby kazdy sie odwolywal.
      Ten system jest jeszcze bardziej niesprawiedliwy niz poprzedni i
      jego celem jest zaoszczedzenie pieniedzy.
      • Gość: tez Malgosia Re: punkty w tegorocznym CDR IP: *.153-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.05.09, 20:26
        Czy ja wiem czy malo... 4 pkt to sam spod performance level II.
        Czyli ten ktory oznacza, ze jobholder met objectives. Innymi slowy,
        4pkt to tyle ile w nowym systemie dostaje 'przecietniak'.
        Oczywiscie pod rzadami poprzedniego cdr przecietniak dostawal wiecej
        niz te obecne 4 pkt.
        • Gość: Malgosia Re: punkty w tegorocznym CDR IP: *.access.telenet.be 13.05.09, 20:39
          U mnie punkty wprowadzili dzisiaj po 18-tej.

Wg mnie 4 to ponizej przecietnej, bo pkt jest 0-12 czyli srednia to 6.
          "Oczywiscie" Kabinety dostana wiecej, liczylam sie z 5-oma (tym bardziej ze w
          zeszlym roku awansowalam, a to jednak ma znaczenie) ale 4?!

IMHO lPodzial na grupy jest sztuczny, licza sie tylko punkty. Innymi slowy, 6 do
          7 znacznie blizej (mimo ze to inne poziomy) niz 4 do 6 w tej samej grupie.

Jeszcze nigdy sie nie odwolywalam -slyszalam ze to raczej nieskuteczne - ale
          moze warto sprobowac. Czy ktos ma jakies praktyczne porady?

• kasiabru Oczywiscie, ze to malo! 14.05.09, 10:27
            Ja sie nie zgodze. Srednia to 5,2.
            • Gość: cdr Re: Oczywiscie, ze to malo! IP: *.brutele.be 17.05.09, 13:28
              Czy w nowym systemie sa przydzielane tylko okragle liczby punktow
              (tzn.4,5,6...12) czy tez sa mozliwe ulamki, np 4 i piec dziesiatych?
              • Gość: kaja Re: Oczywiscie, ze to malo! IP: *.217.146.33.coditel.net 17.05.09, 13:31
                tylko całości.

A 4 punkty po roku, w którym się miało pormocję to norma - teraz jest pora na
                promocję dla innych.
                • Gość: diego Re: Oczywiscie, ze to malo! IP: 91.177.20.* 17.05.09, 23:18
                  Ja chrzanie taki system ze dostajesz 4 punkty bo rok temu mialo sie
                  promocje to strasznie krzywdzace. Jak dostane 4 na pewno zloze
                  odwolanie....
                  • byly_eurokrata Re: Oczywiscie, ze to malo! 18.05.09, 08:25
                    diego, ale jakbys byl 2 lata przed emerytura i ten jeden punkt wiecej mialby dla ciebie o WIELE wieksze znaczenie niz jeden punkt mniej dla poczatkujacego?...... Tez bys to wtedy chrzanil? HoU przydzielajac punkty uwzglednia szereg innych aspektow, np. powyzsza sytuacje
                    • Gość: gosc z Komisji a 1 pkt za okres próbny? IP: *.cec.eu.int 18.05.09, 09:57
                      wlasnie zobaczylam 1 pkt za okres próbny - 9 miesięcy + 4 za rok
                      pracy. W ocenie pisemnej wszystko było "ach... i och..." pozytywne,
                      a ocena cyfrowa tego w ogóle nie odzwierciedla.
                      Czy u Was też tak było, czy jednak za okres próbny dostaliście nieco
                      więcej punktów niż 1??
                      Chyba się odwołam dla zasady, chociaż HoU jest porządny gość. Punkty
                      przyznawała Dyrekcja.
                      • Gość: komisja Re: 5 pkt to tak malo? czy norma? IP: *.cec.eu.int 18.05.09, 10:02
                      • byly_eurokrata Re: a 1 pkt za okres próbny? 18.05.09, 10:11
                        punkty za okres probny sa obliczane wg jakies specjalnej formulki, ktora jest gdzies in intracommie, ja tez dostalem 1 pkt za probny, to chyba w praktyce normalne.

"norma" za rok pracy w grupie II to 5,2 punkta
                        • Gość: kaja Re: a 1 pkt za okres próbny? IP: *.cec.eu.int 18.05.09, 10:57
                          jak zaczynaliście pod koniec roku 2007 (listopad-grudzień) to nie
                          dziwcie się, że za okres próbny macie tylko 1 punkt. reszta punktów
                          za próbny zsumowana jest z punktami za "normalny" okres pracy
                          Wszystko jest jasno i wyraźnie napisane na Intracommie - wystarczy
                          poświęcic temu równie tyle czasu, co poświęcanie na przeglądanie
                          tego forum ;-)

swoja drogą - u mnie w dziale tez jest pare osób, które zaiwaniały w
                          zeszłym roku jak dzikie osły, a dostały po 5, max 6 punktów...
                          (chociaż ja nie narzekam)
                          pamietajcie, że szef działu ma średnio na łeba po 5,2 punkta do
                          przyznania i sa tacy co dostają 4 i sa tacy co dostają 7-8. wszystko
                          jest kwestia priorytetów szefostwa (i trochę ich widzimisie równiez -
                          zgadzam się)
                          • byly_eurokrata Re: a 1 pkt za okres próbny? 18.05.09, 14:16
                            ja tez nie narzekam na ilosc punktow :-)
                            • kasiabru A moj szef narzeka, ze nam zabrali, o... 18.05.09, 14:31
                              I tak to wyglada: raporty super, rowniez "ochy" i "achy" a punkty 4.
                              Poniewaz dyrektor rozdaje punkty wedlug wlasnej formuly to teraz
                              wlasnie wiekszosc bedzie sie odwolywac, z poparciem szefow unitow.

I dobrze, a co tam, jak ma sie to czkawka odbijac przez caly rok to
                              lepiej sprobowac.
                              • byly_eurokrata Re: A moj szef narzeka, ze nam zabrali, o... 18.05.09, 14:37
                                kasiabru, ja znam ten system, bo w niemieckiej sluzbie publicznej jest b. podobny.
                                Ilosc punktow jest z gory okreslona, wiec nie mozna przydzielic wiecej niz sie ma. Jak wszyscy sie odwolaja, to co to da?
                                Wyobraz sobie, ze masz 1000 euro na premie dla 10 pracownikow. Pieciu dostalo 80 euro premii, reszta troche wiecej. Cala piatka z 80 euronami w kieszeni sie odwoluje? Co to da? Szef odbierze drugiej piatce po pare groszy, zeby dodac innym?
                                • kasiabru Re: A moj szef narzeka, ze nam zabrali, o... 18.05.09, 14:53
                                  No wiem, wiem. Chodzi o to, ze caly ten system z punktacja jest
                                  niesprawiedliwy, nieefektywny, demotywujacy i trzeba go zmienic.
                                  Ludzie zamiast brac sie do roboty to spekuluja po korytarzach kto
                                  ile dostal i dlaczego oni tak malo.
                                  • byly_eurokrata Re: A moj szef narzeka, ze nam zabrali, o... 18.05.09, 14:55
                                    ja to slyszalem przez 15 lat w Niemczech, problem w tym, ze nikt nie wymyslil sprawiedliwego systemu, bo oceny przelozonych sa per se w jakims stopniu subiektywne.
                                • Gość: gosc z Komisji Re: A moj szef narzeka, ze nam zabrali, o... IP: *.cec.eu.int 18.05.09, 14:58
                                  Uczciwiej jest powiedzieć pracownikowi: sorry, nie ma pieniędzy na
                                  podwyżkę, ale pracowałeś OK niż: pracowałeś OK, ale dostajesz X
                                  punktów (które oznaczają, że tak naprawdę oceniam ciebie poniżej
                                  średniej). Właśnie to się kupy nie trzyma. :(
                                  Dlaczego z góry zakłada się, że część pracowników musi być leserami
                                  (a więc ocenionymi poniżej średniej, niezależnie tak naprawdę od
                                  jakości ich pracy), żeby inną część móc ocenić ocenić uczciwie?
                                  Ten system demotywuje na dłuższą metę.
                                  Nie zawsze każdemu zależy na pieniądzach, częściej zaniżona ocena
                                  niespójna z tym co się usłyszało od bezpośredniego szefa dołuje
                                  psychicznie bardziej.
                                  Oczywiście, można powiedzieć, że nie jesteśmy dziećmi w szkole
                                  i "stopnie" nie powinny być już dla nas ważne.

• byly_eurokrata Re: A moj szef narzeka, ze nam zabrali, o... 18.05.09, 15:11
                                    te procenty, ze ilus tam jest supermenami, a ilus tam leserami, nie sa wymyslone - to wyniki badan statystycznych, to ma cos wspolnego z krzywa Gaussa itd., ja jestem matematyczna noga, wiec ci tego nie wytlumacze. Po pewnym czasie przyzwyczajasz sie do tego, ze punkty niekoniecznie odzwierciedlaja twoje prawdziwe zaangazowanie, ale rozumiem rozczarowanie. Ja w Niemczech w ramach pierwszej oceny dostalem "trzy minus", mimo iz pracowalem dobrowolnie w piatek, swiatek i niedziele, jak byla potrzeba. Szef mi powiedzial ze stoickim spokojem: "poczatkujacemu nie mozna dac od razu zbyt duzej liczby punktow, bo by sie przestal starac dazac do lepszych wynikow". Od tego momentu przestalo mi zalezec na punktach ;-)
                                    • Gość: kaja Re: A moj szef narzeka, ze nam zabrali, o... IP: *.cec.eu.int 18.05.09, 16:02
                                      dokładnie: ok 65-70% populacji nalezy do tzw. średniej przeciętnej,
                                      pozostała reszta populacji albo w dolnych rejestrach albo w górnych
                                      (odpowiednio po 15-17,5%)
                                      pl.wikipedia.org/wiki/Krzywa_Gaussa
                                      • Gość: eps Re: A moj szef narzeka, ze nam zabrali, o... IP: 136.173.62.* 18.05.09, 17:24
                                        tak, tylko parodia jest to, ze najczescie wiecej punktow dostaja
                                        nawiekszy leserzy i nieudaczniki, osiagnowszy jakas tam "kariere".
    • Gość: przecietna Re: punkty w tegorocznym CDR IP: *.cec.eu.int 18.05.09, 16:26
      ja tez bylam promowana w zeszlym roku, w tym dostalam 5 punktow
      czyli co, naleze do przecietniakow? ;) czy sie cieszyc?
    • Gość: czekacz Re: punkty w tegorocznym CDR IP: *.cec.eu.int 18.05.09, 17:20
      A u mnie punktow ani widu ani slychu....
      • Gość: anbxl Re: punkty w tegorocznym CDR IP: *.access.telenet.be 18.05.09, 18:54
        A ja uwazam,ze powinniscie (niezadowoleni) zebrac sie razem i
        grupowo "zaatakowac" wszystkie unijne zwiazki zawodowe,zeby bardziej
        ruszyly ta sprawe,a nie tylko podsylaly papierki z info ze jest zle
        z CDR. Od niedawna jest nowa dyrektorka DG Admin E Souka (oj nie mam
        z nia najlepszych doswiadczen,mialam z nia jak i z Armanim osobiscie
        doczynienia)i warto "nacisnac" poprzez zwiazki
        • Gość: belgofan Re: punkty w tegorocznym CDR IP: *.199-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.05.09, 19:43
          Chyba I. Souka?
        • Gość: diego Re: punkty w tegorocznym CDR IP: 91.176.33.* 19.05.09, 00:50
          Atakowanie zwiazkow owszem ale najlepiej bedzie jak najwiecej osob
          sie odwola tak dla zasady i zazada dialogu z countersigning officer.
          Tak zreszta namawialy zwiazki oferujac pomoc w pisaniu odwolan.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka