Dodaj do ulubionych

Kontakt w Ispra

26.05.09, 20:29
Witam,
za okolo miesiac wyladuje w JRC w Isprze (lipiec 2009). Chcialem nawiazac
kontakt z kims kto tam juz mieszka... zawsze dobrze jest miec kilka odpowiedzi
na nurtujace pytania... pierwsze byloby w jakim rejonie zamieszkac i jak
znalezc fajne mieszkanko do wynajecia (wyglada na to, ze nie ma narazie
wolnych apartamentow w JRC).

Prosze o kontakt na pierreeco@wp.pl albo tez odpowiedz tutaj...

Pozdrawiam,
Piotr
Obserwuj wątek
    • Gość: epsiak Re: Kontakt w Ispra IP: *.radom.pilicka.pl 27.05.09, 16:39
      witaj
      odpowiedz dadza ci na 3 tygodnie przed rozpoczeciem pracy
      mnie tak powiedzieli i tak zrobili - odpowiedz byla pozytywna
      do zobaczenia zatem w isprze
      • pierreliege80 Re: Kontakt w Ispra 27.05.09, 17:46
        Dzieki za odpowiedz i e-mail. Do zobaczenia w Isprze.
      • Gość: eurokratka Re: Kontakt w Ispra IP: *.cec.eu.int 10.06.09, 10:40
        a Ty dopiero sie wybierasz czy juz jestes w Isprze? napisz jakie
        wrazenia ;)
        • pierreliege80 Re: Kontakt w Ispra 10.06.09, 23:09
          Do Ispry zajade 30 czerwca i prace zaczne 1 lipca. Postaram sie oczywiscie
          opisac w skrocie co i jak :-) zeby zostalo na forum. Kazdy glos sie liczy ;-)

Narazie wszystkie rzeczy administracyjne zalatwiane sa w sumie szybko i na czas,
          a przy okazji ludzie odpowiadaja w mgnieniu oka na moje e-maila, albo
          potwierdzaja jak najszybciej moga odbior dokumentow. Jest OK!

Pozdrawiam,
          Piotr
          • Gość: eurokratka Re: Kontakt w Ispra IP: *.cec.eu.int 11.06.09, 11:25
            Zatem czekam na relacje :)
            • pierreliege80 Re: Kontakt w Ispra 17.07.09, 22:56
              Minely dwa tygodnie jak osiedlilem sie szczesliwie w Isprze. Przyjechalem z Belgii, podroz miedzy Liege a Ispra zajela mi okolo 10 godzin. Klucze od mieszkania zarezerwowanego przez Komisje odebralem wczesniej, wiec nie bylo problemu z dostaniem sie do srodka, w dosyc poznych godzinach...nocnych ;-) ...

Po krotkiej drzemce, musialem stawic sie w Welcome Desk - glowne wejscie przy wielkim rondzie. Bylo okolo 25-30 new-comers. Kilka formalnosci, kilka wymian zdan z innymi, podpisanie kontraktu i poznanie kilku osob z mojego instytutu... wszystko minelo bardzo szybko. Dwa pierwsze dni to sprawy czystko organizacyjno-administracyjne. Bylem i jestem BARDZO pozytywnie nastawiony :-) I tak juz zostanie, bo to czuje.

Miasteczko Ispra - bardzo czyste, spokojne, mi sie podoba. Jak kazdy sie domysla, miasteczko jest male. Wokol Ispry - bardzo duzo malych miast i miasteczek. Jest gdzie zrobic zakupy (10-15 minut samochodem), jest gdzie wypoczac (wszedzie), jest gdzie zjesc (tuz obok) albo napic sie kawy, pojsc na basen, wykapac sie w jeziorze, przeplynac statkiem, zjesc dobre lody. Wszystko wyglada BARDZO! uroczo... Jak dla mnie - bajecznie... Ispra, Angera, Arona, Laveno, Ranco...

Dla fanow wiekszych miast, mozna pojechac do Varese, mozna pojechac do Mediolanu. Wszystko jest w zasiegu reki. Piekny region, piekne polozenie.

Pozdrawiam :-)
              Piotrek
              • Gość: eurokratka Re: Kontakt w Ispra IP: *.cec.eu.int 07.08.09, 09:47
                to widzę, że nie jest aż tak źle ;) jeśli chodzi o to mieszkanie
                zarezerwowane przez Komisję to jak długo możesz tam mieszkać i ile
                kosztuje wynajem?
                Jaka atmosfera w pracy? pozdrawiam
    • Gość: opadniete rece Re: Kontakt w Ispra IP: 80.50.132.* 27.05.09, 17:19
      A nie łaska przejrzeć posty z choćby paru ostatnich dni, zamiast sobie prywatną
      odpowiedzi na maila ordynować?
      • pierreliege80 Re: Kontakt w Ispra 27.05.09, 17:45
        Posty przegladalem, ale ciezko w nich wypatrzec jakiegos e-maila do kogos, wiec podalem do siebie ;-)

A "Gość" portalu pracuje w Isprze?

Pozdrawiam,
        Piotrek
    • Gość: kl Re: Kontakt w Ispra IP: *.30-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.05.09, 07:47
      Wlasnie wrocilam z rekonesansu po okolicach Ispry. Coz... wszystko
      zalezy czy bedziesz sam czy z rodzina i czego oczekujesz. Jesli
      jestem milosnikiem ciszy, kajakow i rowerow sama ispra to dla ciebie
      idealne miejsce. Ispra to malenka miejscowosc, 3 ulice na krzyz, 1
      sklep, 2 lodzirnie, pizzeria, 3 restauracje no i salon Ferrari. Poza
      tym nic. W miejscowosciach okolicznych podobnie. Jesli chcesz wiecej
      cywilizacji pozostaje osiedlenie sie w Varese, no ale z tamtad 40
      min dojazdu...
      • pierreliege80 Re: Kontakt w Ispra 28.05.09, 19:25
        Dzieki za info!

Salon Ferrari moze sie kiedys przyda ;-)
        Ale tak na serio, to myslalem o Varese... Bedac na miejscu bede musial sie zorientowac jak to miasto wyglada, z ktorej strony najlepiej mieszkac i o jakich godzinach wyjezdzac do pracy, zeby nie stac 1,5 godziny w korku... Bo podobno traffic jest niezly. Teraz mam 12km i dojezdzam w 12 minut... Jak to bedzie 40min, to jeszcze moznaby zaakceptowac, ale czy wiecej?... hm, do przemyslenia, czy ta pizerria i 3 restauracje wystarcza, czy lepiej mieszkac w wiekszym miescie.

A czy ktos mieszka w Varese i dojezdza do Ispry? Jak to wyglada?

Pozdrawiam!

• pablosz Re: Kontakt w Ispra 08.06.09, 15:25
          Zapomnij o Varese. Tam jest totalny sajgon w godzinach szczytu. Jeśli znajdziesz
          lokum na zachodzie mista to 40 minut powinno wystarczeć, jeśli jednak będziesz
          się musiał przebijać przez miasto, to postoich trochę w korkach. A do tego samo
          Varese nie nalezy do najatrakcyjniejszych miejsc. Biorąc pod uwagę, że na
          poczatku dostaniesz na 6 miesięcy mieszkanie tuż obok JRC, będziesz miał czas na
          poznanie okolicy i podjęcie decyzji. Ja osobiście nie znam nikogo z pracujących
          tu obcokrajowców, kto wyniósłby się do Varese.
          • pierreliege80 Re: Kontakt w Ispra 10.06.09, 23:08
            OK! Dziekuje za te podpowiedziec. Slyszalem wlasnie juz od kilku osob, ze dojazd z Varese moze byc marny i byc moze szkoda na to tracic czasu.

Rzeczywiscie dostalem juz potwierdzenie mieszkanka obok JRC, wiec nie bedzie tak zle. Bede mial sporo czasu na poznanie okolic. Mieszkanko mam od 1 lipca, ale moge sie juz wprowadzic dzien wczesniej - wiec calkiem dobrze wyszlo. Wiem, ze sa tez inne zasady, dla tych ktorzy sa wewnetrznie przenoszeni przez Komisje, ale ja tam dopiero co wszedlem, wiec jestem calkiem nowy.

Dziekuje i pozdrawiam,
            Piotr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka