Dodaj do ulubionych

Citroën obraził Chiny reklamą Mao

16.01.08, 08:01
Myslalem, ze Chinczycy to inteligentny narod. No ale skoro dalej lubia tego
masowego morderce to jednak nie sa tacy tedzy w glowie.
Obserwuj wątek
    • zydzinski6 Zółci terrorysci już szykują się na Eiffla 16.01.08, 08:59

• xagog Citroën obraził Chiny reklamą Mao 16.01.08, 11:47
      Mao-Srao-obraziłem was chinole?A dla mnie obraźliwe są ich nędzne podróbki
    • suiseki Citroën obraził Chiny reklamą Mao 17.01.08, 10:03
      To "obrażenie" Chin ma moim zdaniem dwie twarze. Po pierwsze twarz firmy uginającej się pod presją. Nie bez znaczenia jest, że to firma francuska. Francuzi od lat 50' po cichu sprzyjają dyktaturze komunistycznej w Chinach i wielu socjalistów francuskich swego czasu podziwiało Mao, niektórzy nawet wychwalali rewolucję kulturalną, zanim rzeczywiście okazało się Czym jest. "Firma, (...) zapewniła też o (...) szacunku dla chińskich "reprezentacyjnych postaci i symboli"." - i przy okazji zdecydowanie straciła twarz. Mao doprowadził do śmierci milionów chińczyków a za publiczne stwierdzenie tego faktu grozi tam śmierć. Większość chińczyków nie wie kim na prawdę był Mao. To właśnie druga twarz tego incydentu. A jako, że media, w tym internet są w Chinach mocno kontrolowane to większość głosów oburzenia to głosy działaczy komunistycznych a reszta to ci, którym od dzieciństwa wpajano, że Mao jest słońcem Chin. Chińczykom więc się nie dziwię, że się oburzają bo dla nich ten kat stał się symbolem a o jego zbrodniach nic nie wiedzą. Postawą firmy jestem zażenowany ale też się nie dziwię. Chiny to przecież taki wielki i przyszłościowy rynek. Ale oprócz samochodów komuniści kupują także sumienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka