bimbalimba 23.02.08, 22:48 1 Cichocki to przystojniak 2 kuratorem weneckim byl nie kilka lat temu a w zeszlym roku 3 czego sie wyborcza nie tknie zaraz watek zydowski znajdzie ... oboze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katolik_polski1 [...] 24.02.08, 13:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Homoseksualizm jako sztuka ??? 24.02.08, 13:26 i w kajdanach!!!!! ciulowatość Bytomia jest imponująca. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Homoseksualizm jako sztuka ??? 24.02.08, 13:32 Normalny czlowiek tylko pogarde wyrazic moze, do zboczonych praktyk ! Odpowiedz Link Zgłoś
schuruburu Re: Homoseksualizm jako sztuka ??? 24.02.08, 14:10 HO HO HO Tak już było w latach 50 i 60. Tak tez opisywano Picassa i innych malarzy współczesnych. Była wtedy jedyna sztuka przewodnia czyli socjalistyczna. Teraz mamy jedyną sztukę przewodnią czyli katolicką. Zresztą wygada tak samo. Moi przedmowcy powinni sie gruntownie przebadać. A może im sie marzą dawne dobre dobre czasy? Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Bytom to prowincja? 29.02.08, 16:53 więc cała aglomeracja katowicka jest prowincją, największa algomeracja w Polsce jest prowincją!! Autorka jest jakaś upośledzona?? Odpowiedz Link Zgłoś
kkkamlot Re: Homoseksualizm jako sztuka ??? 24.02.08, 15:29 I dlatego wlasnie ja wyrazam pogarde dla katolicyzmu... Odpowiedz Link Zgłoś
kieliszki Re: Ja wyrazam pogarde dla goroli 29.02.08, 10:33 Gorol to górnik. Do pracy w kopalniach (dawniej gorach - stąd: Tarnowskie Góry, górnik, gorol) od wieków przybywali ludzie z różnych stron. Byli to przewżnie mężczyźni, często typy spod ciemnej gwiazdy, banici wyklęci w rodzinnych stronach w nowych okolicach szukali nowego szczęścia. Takie towarzystwo było podatne na wszelakie awantury (nikt ich tu przecież nie znał). Praca górnika niosła ze sobą poważne ryzyko śmierci, co też wpływało na zachowanie ludzi. Miejscowi nazywali tę zbieraninę "gorolami". Z czasem ci gorole wtopili się wmiejscową ludność. Paradoks Ślązaka z GOP polega na tym, że wyzywa jakichkolwiek obchych od goroli, sam zaś ma najwięcej uzbieranej od pokoleń gorolskiej krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzkulik Re: Ja wyrazam pogarde dla goroli 29.02.08, 12:18 Haha:) "Gorol to górnik"? Komunia to komunizm, a laba to praca w laboratorium! Twój wywód nie znajduje żadnego naukowego potwierdzenia. Pokojarzyłeś różne słowa dodając do nich bajeczkę. To tak jakby stwierdzić, że Komunia w kościele ma coś wspólnego z komunizmem. Określenie "górnik" wzięło się z tego, że początkowo rudy metali w Polsce wydobywano w górach. Analogicznie wygląda to w czeskim "hornik". Istnieje też przypuszczenie, że to słowo zostało po prostu przetłumaczone z niemieckiego "bergmann". "Gorol" powstało od górali małopolskich, którzy często od połowy XIX wieku przejeżdżali przez Śląsk w drodze na zachód szukając lepszego życia. Z czasem rozszerzył się ten termin na wszystkich nie-Ślązaków. Typy spod ciemnej gwiazdy zaczęły pojawiać się dopiero w epoce komunizmu. Mieszkali wtedy w domach górnika i po szychcie pili na umór, a potem się awanturowali. Gorolskiej krwi siłą rzeczy Ślązacy w sobie nie noszą. Co to znaczy "Ślązak z GOP"? Nie tylko w GOP istnieje określenie "gorole". Odpowiedz Link Zgłoś
kieliszki Re: Ja wyrazam pogarde dla goroli 29.02.08, 13:07 > Haha:) "Gorol to górnik"? Komunia to komunizm, a laba to praca w laboratorium! > Twój wywód nie znajduje żadnego naukowego potwierdzenia. Kiedy właśnie potwierdziłem ci "mój wywód". Tak, komunizm i komunia mają wspólny źródłosłów: communis - wspólny. >Typy spod ciemnej gwiazdy zacz > ęły pojawiać się dopiero w epoce komunizmu. Mieszkali wtedy w >domach górnika i > po szychcie pili na umór, a potem się awanturowali. Gorolskiej >krwi siłą rzeczy > Ślązacy w sobie nie noszą. Jasne; wcześniej była bajka. A jak myślisz, skąd się wzięła szabla sztygarska? Podpowiem, że z pragmatyzmu. Jeśli przyjrzysz się ilości samych Ślązaków na km2 to zobaczysz, że i tak jest to spora liczba. Myślisz, że to jakaś wyjątkowa płodność? Ludzie przybywali na Śląsk od dawna. > Co to znaczy "Ślązak z GOP"? Nie tylko w GOP istnieje >określenie "gorole". Ale tu są/były kopalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rastalioness Czytanie ze zrozumieniem sie klania ponownie 29.02.08, 15:13 Gdzie w artykule jest napisane, ze homoseksualizm jest sztuka? Sztuka wspolczesna jest forma wyrazania opinii przez artyste, jakakolwiek bedzie to opinia. Jesli artysta ma poglady antyklerykalne, taka bedzie jego sztuka, jesli jest gejem, byc moze bedzie zawierac tresci homoseksualne, choc nie zawsze i nie jest to rownoznaczne z propagowaniem homoseksualizmu. To, ze ktos ma takie czy inne poglady i wyraza je w sztuce wcale nie znaczy, ze odbiorca tej sztuki bedzie pozniej tak czy inaczej nastawiony.... Kontrolowanie wystaw przez radnych miasta jest conajmniej smieszne, a ta wzmianka o biskupiej klatwie to jakis smieszny zart.Moze nic sie w Bytomiu nie udaje, bo niekompetentni ludzie wpychaja nos w sprawy o ktorych nie maja pojecia. Ja praktycznie wyroslam w srodowisku artystycznym, widzialam takie i inne wystawy o roznorakich przeslaniach, ale nie znaczy to ze przeszlam pranie mozgu i jestem ukierunkowana na takie czy siakie poglady. Wrecz przeciwnie, sztuka uczy wyrazania wlasnych pogladow na rozne sposoby, sztuka to nie tylko klasyka o wartosciach glownie estetycznych, dlatego naprawde szkoda tej galerii..ale no coz? Widac, ze w Polsce nie mozna otwarcie wyrazac swoich pogladow w jakikolwiek sposob, bo tak czy innaczej, zawsze obrazi sie czyjes uczucia takie czy owakie. A moze by tak podejsc do wszystkiego z rezerwa..... Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Ja wyrazam pogarde dla goroli 29.02.08, 21:34 Mosz recht, gynau : "kieliszki" chleje fest i mo problym (psychiczny). A "slonina" od "slonia", hahahahahhahaaha! Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 ciemne typy 01.03.08, 08:19 trzeba jeszcze uczciwie dodać: poza innymi plugastwami przybysze przywlekli na śląsk homofobię! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Ja wyrazam pogarde dla goroli 29.02.08, 21:32 "kieliszki" osmieszasz siebie i Twoich Rodzicow. Juz na Silesianie wszyscy sie cIEBIE smieja - z tego pseudo"slaskiego" "speca" od Slaskosci :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
midwesterner Re: Homoseksualizm jako sztuka ??? 25.02.08, 15:19 Nigdy!!! Precz z Lehoniem i Szymanowskim! Niech Zyja Radio Maryja i biskup Paetz!! Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Homoseksualizm jako sztuka ??? 29.02.08, 12:51 katolik_polski1 napisał: > Normalny czlowiek tylko pogarde wyrazic moze, > do zboczonych praktyk ! No to do wyrażenia pogrdy musisz kogoś normalnego poszukać bo ty się niestety nie kwalifikujesz. Tylko się nie zdziw jak znaleziony po wielkich poszukiwaniach normalny każe ci sp* Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Homoseksualizm jako sztuka ??? 29.02.08, 11:56 katolik_polski1 jak zwykle popisał się głupotą i ciemniactwem z zadupia, coś jak "katecheta i oczywiście Hałaś": > To zwykla prowokacja sodomistow ! > Trzeba ich trzymac w ryzach ,zboczencow ! Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Re: Homoseksualizm jako sztuka ??? 29.02.08, 13:23 Napisz jeszcze kogo nienawidzisz. Będzie ci lżej! I nie zastanawiaj sie za co, bo ci wysiłek umysłowy zaszkodzi. Pewnie jeszcze cos masz też uszkodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Odmieńcy precz z Bytomia 25.02.08, 00:52 Rzeczywiście odważny ten pan Cichocki. Żeby tak z grubej rury pojechać i Żydów ustawić razem z sodomitami, no no... Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Odmieńcy precz z Bytomia 25.02.08, 00:58 Odważny ten pan Cichocki. Żeby tak Żydów zrównać z sodomitami? No no... Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Katomatołki, won do budy 29.02.08, 12:00 Kolejny katomatołek się odezwał: rychoku napisał: > Odważny ten pan Cichocki. Żeby tak Żydów zrównać z sodomitami? No no... Odpowiedz Link Zgłoś
szampans Odmieńcy precz z Bytomia 25.02.08, 02:27 Wydaje sie, ze Polska juz na zawsze pozostanie zadupiem Europy: nie trzeba jechac do Bytomia, wystarczy chocby poczytac te homofobiczne komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 21:36 Pszeca Bytom to Slonsk. A ze aktualnie wspolpracuje z innymi, pewnymi regionami europejskimi - to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
skin.polskii Odmieńcy precz z Bytomia 25.02.08, 17:12 gratulacje dla bytomskich radnych którzy swym uporem i determinacją przepedzili siewce anormalności i amoralnosci oraz promotora wszelkich patologii obyczajowych... z dziuećmi on pracował! Lelum Polelum! To była klasyczna deprawacja! Ciesze się że bytomscy radni powiedzieli nie zdegenerowanej sztuce promujacej patologie! Brawo brawo i jeszce raz brawo. A jesli Cichocki będzie znów chciał wrócić to Bytomianie powinni mu spuścić solidne manto by mu się odechciało deprawować raz na zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
a.sommerfeld W świetle szerzacego się analfabetyzmu... 25.02.08, 20:03 Mam nadzieję, że czytelnicy odczytają tę ironię. Bo jest przednia Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek70 Re: W świetle szerzacego się analfabetyzmu... 29.02.08, 14:35 Mam nadzieję że to ironia bo jeśli nie to Boże chroń Bytom :( Odpowiedz Link Zgłoś
greegy Sztuka finansowana z "politycznych" pieniedzy... 29.02.08, 10:22 ...zawsze tak skonczy! DEBILIADA! Nawiasem mowiac obywatele miasta o pogladach lewicowych sa teraz obywatelami II kategorii. To jest OK?A! i nie jestem lewicowcem, ja wierze w siebie i tylko w siebie, marksizmem sie brzydze nie mniej niz chrzescijanstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 [...] 29.02.08, 10:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pomysl.po.wypiciu lalke z sexshopu?? 29.02.08, 10:47 czesto tam bywasz nie? a swoja droga to masz racje. prawdziwy mezczyzna, polak, katolik to taki co za kolnierz nie wylewa, myje sie raz na tydzien i ma brazowy rowek na tylku bo mu tak fantazja ulanska podpowiada. jak nie chcesz ogladac czegos co jest dla Ciebie g.. bo po prostu nie jestes w stanie ogranac sztuki wspolczesnej to nie idziesz na wystawe. a nie zamykasz galerie bo masz misje cenzora. zrozumial? Odpowiedz Link Zgłoś
blond_kasi Re: lalke z sexshopu?? 29.02.08, 10:57 nie sądzę, żeby zrozumial, :). Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: lalke z sexshopu?? 29.02.08, 11:14 najgorszym problemem Bytomia jest cholerna dziura pod ziemią, w która to miasto się zapada i marne perspektywy, bo włodarze miasta nie są najwyraźniej "wizjonerami", nie potrafią znaleźć sposobów na rozwój miasta. reszta, to tematy zastępcze. Może zjednoczenie GOP w jeden organizm miejski jest jakimś wyjściem, bytom to potencjalnie piekne miasto, które kiedys wspaniale się rozwijało, trzeba ratować to, co tu zbudowano!!! z tym ośrodkiem czy bez niego, będzie rozwój będzie kasa na to i na tamto i na więcej gazet, reprezentujących rózne opcje. Odpowiedz Link Zgłoś
defunt Re: lalke z sexshopu?? 29.02.08, 14:29 Jak nie chcę oglądać pseudosztuki, to nie oglądam. Ale dlaczego mam płacić ciężką kasę bandzie przymulonych pseudoartystów. Dlaczego pseudoartyści nie chcą się wystawiać w prywatnych galeriach, tylko wyciągają kasę po państwowe pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: lalke z sexshopu?? 29.02.08, 17:46 defunt napisał: > Jak nie chcę oglądać pseudosztuki, to nie oglądam. Ale dlaczego mam płacić > ciężką kasę bandzie przymulonych pseudoartystów. > > Dlaczego pseudoartyści nie chcą się wystawiać w prywatnych galeriach, tylko > wyciągają kasę po państwowe pieniądze? Dla tego samego, dlaczego ja nie chodzę do kościoła a taki Struzik wydaje miliony z moich podatków na Świątynię Pychy i Kłamstwa Glempa. Ale masz rację - zakazać! Niech niczego nie będzie, tylko wódka darmowa. Mądrych zmusicie do emigracji i już nikt nie będzie przeszkadzał w bezrozumnym bydlęceniu się. Odpowiedz Link Zgłoś
mieloon Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 11:35 Czytamy z kolega i komentujemy poprzez gg ten artykuł. Prawie razem napisaliśmy: trzeba stąd spier...... Jesteśmy bytomianinami. Smutne to, ale niestety coraz bliższe realizacji:( Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzkulik Re: Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 12:22 Jak mieszkasz w naszym Mieście, to naucz się, że jesteśmy bytomianami, a nie "bytomianinami" ;] Odpowiedz Link Zgłoś
prawy Bytom wszędzie 29.02.08, 12:10 Niestety smutne jest tylko to, że taki "BYTOM" występuje wszędzie w Polsce. Bo taki "BYTOM" jest w nas. Odpowiedz Link Zgłoś
creek73 Re: Bytom wszędzie 29.02.08, 13:54 Mieszkam w tym miescie od 35 lat i nie mozna powiedziec ze sie wali. Jest po prostu zaniedbane i tyle, tak jak reszta miast Gornego Śląska. Problem z Bytomiem jast taki ze posiada bardzo duzo starych budynkow w centrum na malej przestrzeni, wiecej niz Gliwice i Katowice. Ale powoli sie to zaczyna zmieniac na lepsze. Mi sie w Bytomiu bardzo dobrze mieszka :). Odpowiedz Link Zgłoś
prawy Re: Bytom wszędzie 29.02.08, 16:19 Masz racje, tylko mi chodziło raczej o tzw. "Bytom mentalny" Odpowiedz Link Zgłoś
jacaja Marni prezydenci - precz ze stołków! 29.02.08, 12:58 Prezio Koj leje krokodyle łzy, jakby to nie od niego zależało. HIPOKRYTA. Miernoty, mieniący się dziennikarzami (wydał tomik poezji - hihi, śmieszne)- do granatowego swetra i do... np. kolejnictwa. Na pewno nie do pisania. Ksenofobka z kresów - a wysłać ją na zachód, najlepiej do Paryżewa, czy Wenecji - rozpieprzy im każdą "zboczoną" inicjatywę. Bytom to Zaścianek. I tyle. Wcześniej czy poźniej zostanie tylka ta dziura w ziemi, jak dziura, no! Wiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Re: Marni prezydenci - precz ze stołków! 29.02.08, 13:32 No i co? Artysta by to uratował??? Bo on jest wielki i nie musi liczyc sie z tymi co daja forsę??? Odpowiedz Link Zgłoś
jacaja Przecież to nie o to chodzi! 29.02.08, 13:53 Chodzi o tolerancję! Tobie chodzi o kasę, a mnie o tolerancję. O wybór. Zaraz powiesz, że wybór czyimś kosztem. A tak. Kosztem tych, którzy przez słowo artyzm, kultura rozumieją tylko "standardowe wartości", albo jeszcze lepiej spacer z lodem w ręku po promenadzie hipermarketu w niedzielę, czy golonko zeżarte po piwko na pl. Kościuszki. I nie mam nic przeciwko temu. To ich życie i spędzają je jak chcą. A tobie w życiu zawsze chodzi tylko o forsę?? Prowincja polska jest wszędzie taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
mackie.majcher Re: Przecież to nie o to chodzi! 01.03.08, 01:12 > spacer z lodem w ręku po promenadzie hipermarketu w niedzielę, czy > golonko zeżarte po piwko na pl. Kościuszki. no widzisz problem w tym, że Ci którymi tak pogardzasz te lody czy golonko kupują za własne pieniądze - sami płacą za swoją rozrywkę, a ty żądasz, by do twojej rozrywki ktoś dopłacił, bo przecież ty i twoja rozrywka jest lepsza i tobie się należy. Ogólnie chodzi o to, że za zabawę sztuką współczesną którą szanuje może 2% ludzi muszą płacić wszyscy i te 90 kilka % którzy uważają to coś za g... musi płacić, żeby kilku artystów mogło bawić się tym g... i tutaj jest coś nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jacaja Re: Przecież to nie o to chodzi! 02.03.08, 09:19 A doczytałeś do końca to co napisałem?? >(...)spacer z lodem w ręku po promenadzie hipermarketu w niedzielę, >czy golonko zeżarte po piwko na pl. Kościuszki. >I nie mam nic przeciwko temu. To ich życie i spędzają je jak chcą. Tak w pełni brzmiało to co napisałem. Jeśli cytujesz - cytuj z sensem, a nie jak tobie wygodnie, wybiórczo. Chciałem jeszcze zauważyć, że książki np. Gombrowicza też przeczytało w życiu może 2% Polaków. Niedawno jeden taki, wysoki, chciał z tego powodu wycofać je ze szkół. Nie udało mu się. Jak myślisz - dlaczego? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Niby inteligentny, ale dziwny 29.02.08, 13:30 Chce uprawiac i propagowac niezależną sztuke za nie swoje pieniadze. Tak już jest, że albo masz sponsora i musisz sie z nim liczyc, albo jestes niezalezny i działasz z własnych środków. Nigdy inaczej nie było. Niektórzy umieli to pogodzic, inni nie. Jak czerpiesz z kasy Bytomian to zrób coś w ich guście, a jak nie, to nie dziw sie, że mało kto na te wystawy chodził, i żal im kasy na to by zaspokoic gusta nielicznych artystów Europy. Mają prawo dostawac za swoje pieniadze to czego chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
stryj.pepin Re: Niby inteligentny, ale dziwny 29.02.08, 16:44 ...Jak czerpiesz z kasy Bytomian to zrób coś w ich guście, a jak nie, to nie dziw sie, że mało kto na te wystawy chodził, i żal im kasy na to by zaspokoic gusta nielicznych artystów Europy. Uchchch, ale bzdura! Pozdrowienia od stryja. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 13:56 A zatem wystarczy pod hałem "sztuki współczesnej" lansować kicz koniunkturalny i zdobyć poklask pewnych wpływowych środowisk, aby przypisac sobie prawo do wyłudzania pieniedzy od społeczeństwa a nastepnie uszczęśliwiania go na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
rastalioness Re: Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 15:33 Ha! Wielki spor o pieniadze sie teraz zaczal, no no no....A moze niektorzy z nas nie zycza sobie, azeby z naszych pieniedzy byl utrzymywany kosciol katolicki i byly budowane tzw." swiatynie", moze nie zycza sobie,aby z ich pieniedzy jakiekolwiek dotacje szly na Radio Maryja i tym podobne...Ale niestety gowno maja w tej sprawie do powiedzenia.Wszyscy placimy tak czy inaczej za rzeczy ktorych nie popieramy i tak to juz jest. Jakos sie ksiezom nie zarzuca, ze pieniadze biora a z ambony gadaja glupoty i propaguja to czy tamto... Ludzie, opanujcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś
annaris Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 13:58 jestem odmieńcem i przyjechałam do Bytomia. zjecie mnie ??? a kresowiacy - zwłaszcza pijani i bezzębni won z tego pięknego niemieckiego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_nawratek Kiasma... 29.02.08, 14:06 w stolicy Finlandii jest taki fajny "wielorybi" budynek, jedna z moich ulubionych galerii sztuki - Kiasma. pamietam jak zdziwilo mnie ze ta trudna przeciez sztuke ogladaja dzieci z przedszkola - okazalo sie ze wszystkie przedszkola z Helsinek spedzaja tam jakis czas (zwykle tydzien) ogladajac wystawy, uczestniczac w warsztatach artystycznych... pytacie - po co wspolczesna sztuka? odpowiedzia moze byc jedno slowo: NOKIA pomijajac wszystko inne... Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 14:14 Ile już kiczu nazwano "sztuką" dzięki konformistycznej postawie pseudoartystów wobec trendów i mód. Popularne jest bajdurzenie o "antysemityzmie Polaków"? Proszę bardzo, mamy przywleczona do Warszawki wystawę "Naziści" Jest moda na przywalanie "głupim katolom"? Proszę bardzo, można pod hasłem "sztuki" umiescić genitalia na krzyżu. Teraz michnikowy szmatławiec proponuje zaśmiecanie galerii nowym chłamem. Tylko co jest w tym chłamie poza schlebianiem popularnym "poastępowym" modom i trendom? Ciekawe, jaka będzie żywotność tej "sztuki"? Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Dla mnie kresowiacy to odmiency 29.02.08, 14:25 "Dla mnie i dla bardzo wielu bytomian, którzy przybyli na Śląsk ze wschodu, takimi wartościami są Kresy i pamięć o nich." A dla mnie i dla bardzo wielu innych ludzi, ktorzy maja w dupie Kresy, sztuka to zupelnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Dla mnie kresowiacy to odmiency 29.02.08, 16:26 Ta galeria to jedyny powód, aby zajrzeć czasem do Bytomia. Cos jak kawałek Europy w środku wielkiego zadupia. Współczucie dla nielicznych prawdziwych inteligentów w tym mieście, ciężkie życie z jaskiniowcami... Odpowiedz Link Zgłoś
nineveh Re: Dla mnie kresowiacy to odmiency 29.02.08, 17:44 wari napisał: > Współczucie dla > nielicznych prawdziwych inteligentów w tym mieście, ciężkie życie z > jaskiniowcami... Niestety to tylko entelegencja, z prawdziwym wyksztalceniem i inteligencja nie ma nic wspolnego. Zamiast opularyzowac sztuke i oddzialywac poprzez nia na wrazliwsza czesc spoleczenstwa, pracownicy Kroniki promuja siebie, siebie i tylko siebie, leczac swoje kompleksy pochodzenia z robotniczych rodzin i z trudem skonczonych studiow na kierunkach, ktore wybieralo sie w latach 90tych, jesli nie mialo sie skonkretyzowanych zainteresowan i nie bardzo wiedzialo, co ze soba zrobic (socjologia, psychologia, kulturoznawstwo, anglistyka). Ciekawe: swoja droga Cichocki na antykatolika nie powinien wygladac, jest przeciez synem katechetki:) Odpowiedz Link Zgłoś
nineveh Cichocki promuje siebie... 29.02.08, 16:35 ...a nie sztuke, niestety. Sztuka mu tylko do tego sluzy. Zreszta zawsze mial te tendencje do autopromocji, juz we wczesnym liceum sie objawiala, a moze i wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
krepelx Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 17:09 30% bytomian nie ma pracy, niema środków do życia, prawie 45% nie płaci czynszu, statystyki mówią, że 32% bytomian kradnie prąd, 12% kradnie gaz, 35% bytomian ma wyrok w zawieszeniu a statystyki policyjne mówią, że przestępczość w tym mieście rośnie. Patologiczne brudne, miasto z walącymi się budynkami a kiedyś luksusowe, bardzo bogate. Oto do czego doprowadza pro warszawska polityka naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 17:59 krepelx napisał: > 30% bytomian nie ma pracy, niema środków do życia, prawie > 45% nie płaci czynszu ... To nie "polityka", to brak ucywilizowania. Daj małpie zegarek. Bytom wygląda jak ten zegarek po wielu latach pobytu w małpim świecie. Miasto zniszczyli sami mieszkańcy. Nie wszystko naprawia się wielkimi pieniędzmi. Czasami wystarczy zamieść, ale fornal sam na ten pomysł nie wpadnie a komuna wygnała karbowych. Efekty widać wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 21:41 > Daj małpie zegarek. Tlumaczenie dla niewtajemniczonych Czytelnikow: "Dac Polakom Gorny Slask to jak....." Lloyd albo Churchil A kto to byl ? No, to juz musicie sami sprawdzic.... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 17:09 Nie dziwie sie, ze ten gosc wyjezdza do Warszawy. Poczytajcie sobie forum katowickie na tym portalu i zobaczycie "otwartosc" i "tolerancje" rodem z GOP-u. Normalnie trzeci swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
danieldaniel Sacrum do kosciola, wara od galerii!!! 29.02.08, 17:48 nie jestesmy formalnie krajem wyznaniowym, skad wiec te zalosne argumenty o kultywowaniu wartosci chrzescijanskich. Niech katolicy czcza sobie co tylko chca w wydzielonych do tego celu miejscach a nie pchaja sie na ulice z nahalna propaganda. Ja nikogo nie nawracam na ateizm i nie zycze sobie nawracania na wiare w mitologie chrzescijanska (i kazda inna). Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 19:20 united-europe2 napisał: > zajrzyj tu > > tltl.myminicity.com/ DEBIL :D Odpowiedz Link Zgłoś
creek73 Bytom jest SUPER !! 29.02.08, 20:03 Jak by popatrzec z innej perspektywy to Bytom jest piekny. Super budowle choc zaniedbane Elektrownia Szombierki - przecierz takiego czegos to sie nigdzie nie zobaczy. (Chociaz nie - Animals Pink Floyd hehehe ale Szombierki sa lepsze) Znudzily mi sie juz te wszystkie zamki , Wawele Dworki. Teraz czas na cos takiego Z drugiej strony praktycznie kazde z miast Gornego Śląska i nie tylko traci mieszkanców. Prosze porownać Katowice bylo ok 360 tys jest 315 tys. To samo Gliwice , Ruda Śląska itp. Ten problem dotyczy calego Slaska. Z Bytomia sie przecierz odlaczyl Radzionkow to jest ok 17 tys. A wiec o co chodzi z tym stereotypem Bytomia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kyjothe Re: Bytom jest SUPER !! 29.02.08, 20:52 jak wygląda menatlność i kultura Polaków z kresów to po bytomiu widać najlepiej. Bardziej zaniedbanego i zasyfionego miasta na Śląsku nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Bytom jest SUPER !! 29.02.08, 21:43 Czesc wytlumaczenia, czamu sie robi mniyj, to proces gorolskich powrotow nazot na wies. :) Eli jes nadzieja. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Odmieńcy precz z Bytomia 29.02.08, 21:07 > Najlepsza spośród tych, które działają na prowincji, Jaka tam prowincja ? Wypraszam sobie/Tobie ! > z dala od centrów kultury. Co ? Ze niby gdzie sa te stolice "kultury" ? Moze niby Warszawa, ta betonowa wiocha ??? :))))))))))) Vivat Slonsk, viavat Srodkowo Europa. A spierniczejcie mi sam z tymi ruskimi stepami.... Odpowiedz Link Zgłoś